Wim Kieft: ‘Zet hem bij Atlético Madrid neer en hij speelt niet’

Dinsdag, 26 januari 2021 om 08:29 • Laatste update: 19:02

Calvin Stengs houdt ook bij Veronica Inside de gemoederen bezig. Wim Kieft was maandagavond in het praatprogramma niet erg enthousiast over de nummer tien van AZ, die na de gewonnen topper tegen Feyenoord (2-3) vooral positieve kritieken ontving. Ook Johan Derksen vindt dat Stengs nog altijd 'te jeugdig' speelt.

Kieft had tijdens dat duel speciaal gelet op Stengs en Myron Boadu, tegen Feyenoord goed voor twee doelpunten. "We kijken er ook naar omdat we allemaal wel wat extra’s zien in die twee", zei de oud-spits. "Maar, wat je hoopt, is dat ze uiteindelijk worden wat ze in zich hebben. Het zijn ook nog eens hele leuke en aardige jongens. Soms wel te aardig. Stengs vind ik dan altijd wel het mooiste voorbeeld: Zet hem bij Atlético Madrid neer en hij speelt niet. En de vraag is of hij dat over twee jaar wel gaat doen."

Een veelgehoord punt van kritiek op Stengs is dat hij te weinig rendement heeft. Dit seizoen staat de aanvallende middenvelder op vijf goals en één assist (bij de 2-3 tegen Feyenoord) uit zestien competitieduels. "Natuurlijk mag je op een gegeven moment naar het rendement gaan kijken, zeker nu hij 22 is en hij bij het Nederlands elftal zit. Maar ik vind het veel te vrijblijvend wat hij laat zien. Hij moet wel op heel veel vlakken nog gaan verbeteren, mits hij ooit in Spanje of Engeland wil eindigen. Daar wordt echt veel meer gevraagd."

Derksen was het eens met Kieft. "Het probleem met hem is: ik vind hem de leukste voetballer op het ogenblik in de Eredivisie", aldus Derksen. "Maar dat jeugdige moet hij van zich afspelen. Hij is inmiddels 22 en speelt in de top, je moet hem ook echt als een volwassen voetballen gaan beoordelen. Als je in het shirt van Oranje op het EK wil staan, dan mag je natuurlijk nooit zo knullig balverlies lijden (doelend op de 1-1 van Feyenoord, red.). Dat wil Frank de Boer niet, dan stelt hij je niet op."

René van der Gijp denkt dat Stengs niet zijn gehele carrière als nummer tien blijft spelen. "Op de positie waar hij nu speelt, komt hij bij een andere club nooit aan spelen toe. Daar hebben ze een ander soort spelers nodig", aldus Van der Gijp, die in Stengs meer een hangende rechtsbuiten ziet. Zelfs op die positie zal het jeugdproduct van AZ het moeilijk krijgen om het EK te halen komende zomer, weet Kieft. "Je hebt op rechts ook nog Steven Berghuis en Steven Bergwijn. Nou, dan schat ik zeker Bergwijn wel hoger in", aldus Kieft.Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door shota1)

Dat 'jeugdige' zit enerzijds wat in z'n karakter, dat ie niet echt brutaal/giftig is. Maar aan de andere kant: hij heeft ook gewoon een beetje het lichaam van een slungelige jeugdspeler. Dunne spillepootjes en weinig kracht/body. Ik denk dat een goed krachttraining programma hem ook een weer een stap verder zou helpen.

26 januari 2021 om 12:50

Dat laatste is inderdaad echt een puntje om aan te werken... Misschien net als Eiting een huurperiode in de Championship (Denk bijvoorbeeld aan Bournemouth, Middlesbrough, Watford of Stoke). Dan moet hij er wel aan werken

Wat vinden mensen nou echt het 'leukste' aan Stengs.
Het is natuurlijk de typische voetbal wereld dat t nu weer goed gaat met hem of zo, maar ik kijk bij AZ meer uit naar Wijndal, Midstjo en Koopmeiners. Stengs is een mooi weer voetballer, hij kan echt wel spelen, maar hij moet er echt zin in hebben. Zo'n houding heeft hij niet, dat wat ze zeggen over Boadu kan je net zo goed bij hem er bij zetten want het moet constanter zijn en hij moet t gewoon meer willen.

26 januari 2021 om 02:21

Mids is de beste speler van ons

26 januari 2021 om 04:44

En helaas uit zijn contract lopend of er moet iets geweldigs gebeuren wil hij verlengen onze topper.

26 januari 2021 om 09:20

Midtsjo heeft toch verlengd tot 2023 meende ik? Svensson loopt wel af in de zomer.

Ik vond het ook nogal vreemd dat mensen 'm in potentie de beste speler van de Eredivisie vonden. Het valt me wel vaker op dat lichtvoetige spelers ook direct als enorme talenten worden gezien en het maar heel zelden waarmaken. Kluivert en Chong bewegen ook een beetje op die manier en werden ook zo omschreven. Ik zie wel wat Stengs een talent maakt, maar ik zie absoluut niet wat hem de beste speler van de Eredivisie zou moeten maken. Die jongen is 22 jaar en men vergelijkt 'm met Ziyech, terwijl hij het rendement heeft van een Mokhtar. Dan hebben we het over de Eredivisie en dan speelt 'ie nog in een dominante ploeg ook. Ziyech speelde de Eredivisie op die leeftijd op een hoopje bij een minder dominante ploeg en dat geldt eigenlijk voor elke aanvaller die een mooie carriere heeft (gehad). Van Chadli tot Tadic tot Suarez. Zet 'm bij Atletico neer en hij speelt niet? Zet 'm bij Ajax neer en hij speelt ook niet.

25 januari 2021 om 23:21

Samenvattingsvoetballers met een bepaalde uitstraling doen het gelijk goed als 2 risicovolle passjes goed gaan. Ook als is er 15 keer balverlies. Media en Twitter hebben weinig baat bij goede analyses, dat leest niemand; het draait om fragmenten daar.

Nu gewaagde uitspraak hoor. Een vrij normaal talent zou op 22-jarige leeftijd niet spelen bij de absolute wereldtop. Net zoals 99,9% van de eredivisiespelers dat nooit zou doen.

26 januari 2021 om 13:15

'En de vraag is of hij dat over 2 jaar wel gaat doen.' Hij betwijfelt dus of hij ook in de toekomst goed genoeg zal zijn voor de top. Ik vind dat geen gekke uitspraak voor een speler die als Nederlander in de Eredivisie als een van de grootste talenten wordt beschouwd.

26 januari 2021 om 13:18

Denk je dat Stengs nog bij de absolute wereldtop belandt? Persoonlijk zou ik van mijn stoel vallen als dat gebeurt.

Nog steeds een talent op zijn 22e. Wordt hem niet meer. Goede speler voor de subtop van de eredivisie. Maar meer niet. Normaal kramen ze veel onzin uit bij VI maar nu ben ik het met ze eens. Als zijn maatje Boadu dut seizoen niet 15 erin legt gaat hij dezelfde kant op. Als topclub zou ik alleen voor Mitsjö, Koopmeiners of Wijndal gaan.

25 januari 2021 om 22:57

Ik zou als topclub buiten Gravenberch sowieso niemand halen uit Nederland. Het is allemaal niet goed genoeg.

25 januari 2021 om 23:17

Wel mee eens. Toch ben ik wel nieuwsgierig naar Koopmeiners als hij eenmaal een stap naar het buitenland maakt, terwijl Wijndal los van een minder rendement dit seizoen wel gewoon goed speelt en vooral verdedigend stappen maakt. Nu zeg ik niet dat ze goed genoeg gaan worden voor een Europese topclub, maar het zijn wel spelers die zich nu al staande zouden kunnen houden in een top competitie. Toch denk ik dat we voorzichtig moeten blijven betreft Gravenberch. Ten eerste moet hij zich doorontwikkelen en ten tweede moet hij nog aantonen de consistentie over meerdere jaren vol te kunnen houden. Bazoer kreeg exact dezelfde stempels en exact dezelfde lof. Die speelt momenteel bij een subtopper in de Eredivisie.

25 januari 2021 om 23:25

Het probleem is echter wel dat ze toch een stevig prijskaartje zullen hebben. Nu de gemiddelde PL ploeg zal geen probleem maken van 20-25 miljoen, maar de echt ‘interessante’ teams denken daar toch wel even over na.

26 januari 2021 om 11:33

En juist Gravenberch heeft het nu nodig om 1 of 2 jaar dragend te worden ipv weer achter
aansluiten bij een topclub.

En nu heb ik er wel weer ff genoeg over gehoord en gezien. Zullen we zeggen, ‘ de toekomst zal het uitwijzen ?’ Zit meer dan genoeg talent in en ook meer dan genoeg te verbeteren punten. Wat willen we nou met z’n allen? Eerst was het stand-in voor Berghuis’ bij oranje en nu is de norm basis van athletico Madrid ? Als ik Berghuis’ al weken zie spelen zou Oranje goed moeten lukken, maar zullen we het maar ff zien ?

26 januari 2021 om 09:24

Berghuis heeft in Oranje nog nooit verzaakt en een hele rits assists gegeven.

26 januari 2021 om 13:41

dat ben ik met je eens, hij heeft best aardig gespeeld voor oranje, misschien zelfs goed voor zijn kunnen. Ging mij meer om de huidige vorm. Voorop gesteld; alle kritiek op Stengs is ongeveer wel waar en terecht, maar ik ben het ook wel wat beu. We weten het, Stengs is ook niet doof, aan hem om er wat mee te doen en anders zit ie nog lekker een poos bij AZ. De lat lijkt elke week wel hoger te liggen, want afgelopen zondag tegen feyenoord was ie 45 min matig en 45 min briljant. Als je dan Berghuis zag zondag, dan kan je ook afvragen of dat niet meer zorgen baart voor het EK. Tot voorheen had Berghuis een kleine streep voor op Stengs voor Oranje..

Daar noemt Kieft ook wel een club hoor. Ten eerste zit hij uiteraard nog lang en lang niet op dat niveau, maar als hij dat al is moet hij natuurlijk nooit naar Atletico gaan. Er zijn maar weinig sierlijke spelers die daar slagen.

Tja Atletico speelt ook zonder buitenspelers. Maar clubs als Leverkusen, Napoli of Sevilla kan Stengs best terecht komen denk ik.

26 januari 2021 om 11:34

Dan is hij in no time 3 of 4e keuze. In Italie zeker. Misschien als hij 24/25 is.

Helemaal mee eens, Wim. Stengs is net als vele Eredivisie-voetballers een leuke voetballer voor, inderdaad, de Eredivisie. Maar buiten de landstreken zullen dit soort types never nooit potten gaan breken. Veel te frivool, veel te lakoniek, veel te lief. Bij Atletico moet je een krijger zijn. Een viezerik om het maar zo te zeggen. Dan moet je geen ideale schoonzoon als Calvin Stengs aantrekken. Waarom moeten wij als analisten of 'kenners' toch altijd dit soort spelers na een of twee seizoenen leuk gevoetbald te hebben linken aan Europese topclubs? Er komt meer bij kijken dan een strakke pass over 20 meter geven of een leuke schaar. Men denkt al gauw dat je met techniek een heel eind komt. Wat denk je van fysieke kracht in Engeland en/of Spanje? Dit gecombineerd met winnaarsmentaliteit, uithoudingsvermogen, techniek én snelheid? Maak je borst maar nat Stengs (om maar een voorbeeld te noemen). Er komt veel meer bij kijken. Overdreven spelers uitlichten zijn wij enorm goed in Nederland. Na een of twee potjes prima gevoetbald te hebben staan ze vaak al in Oranje en worden ze ook in één adem genoemd met Messi en/of Ronaldo. Kappen!

26 januari 2021 om 13:44

helemaal eens, en na zoveel artikelen hierover zeg ik; laat hem lekker voetballen en als ie elke wedstrijd verpletterend speelt zien we wel waar ie naartoe gaat. De voetballers die inmiddels jaar in , juist uit de ED hebben uitgespeeld en naar buitenland vertrekken zijn 99% aan het falen.

Maar.... laten we dan hebben over Wout Weghorst! Prachtig, gegund. Als iedereen zon mentaliteit en ijver zou hebben en de juiste clubs zou kiezen, heb je met wat geluk (weinig blessuregevoelig, wint de fans voor zich, verzaakt nooit) toch een prachtige carriere!!

Hoewel ik Stengs een mooie speler vind ben ik het met Kieft eens dat hij relatief gezien nog te weinig brengt om naar een topclub te vertrekken. Ben het niet met hem eens inzake Bergwijn, daar ben ik niet gecharmeerd van. Dan zie ik binnenkort veel liever Gakpo aansluiten.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5655
2.PSV5029
3.AZ4619
4.Feyenoord4322
5.Vitesse4211
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
T. KoopmeinersMiddenvelder2312
F. MidtsjøMiddenvelder222
M. BoaduAanvaller218
M. BizotKeeper220
J. KarlssonAanvaller217
C. StengsAanvaller206
Z. AboukhlalAanvaller174
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

8 fans
Middenvelder, 22 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 26 februari
Roman Abramovich heeft Chelsea-manager Thomas Tuchel groen licht gegeven om Borussia Dortmund-spits Erling Haaland komende zomer te verleiden tot een overstap. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren