De opvallende statistiek van Kostas Lamprou: ‘Enorm blij om dat te horen’

Dinsdag, 22 december 2020 om 07:23Daniel Cabot Kerkdijk

Kostas Lamprou voorkwam zaterdagavond dat RKC Waalwijk een nóg zwaardere nederlaag leed tegen PSV (1-4). De doelman verrichtte enkele uitstekende reddingen tegen de bezoekers uit Eindhoven. Zoals hij eigenlijk al het hele seizoen prima presteert. Op basis van de zogenaamde 'Expected goals tegen' incasseerde Lamprou deze voetbaljaargang minder tegendoelpunten dan men van de 29-jarige doelman zou mogen verwachten.

'Expected goals tegen' (xG tegen) geeft weer hoeveel tegendoelpunten je logischerwijs van een keeper kunt verwachten, rekening houdend met het aantal schoten/kopballen op doel en de kans van slagen van de doelpogingen, ofwel de kwaliteit ervan. Lamprou had eigenlijk 29 tegendoelpunten (of 29,5 om het nog preciezer aan te duiden) moeten incasseren, maar de teller staat op 24. En dus heeft Lamprou 5,5 goals voorkomen.

Alleen Remko Pasveer presteert op dat gebied beter, zo onderzocht de NOS. De doelman van Vitesse heeft 14.6 als xG tegen en kreeg in werkelijkheid 9 tegendoelpunten om de oren: een score van 5.6. Joël Drommel (4.8), Yvon Mvogo (2.8) en André Onana (2.0) completeren de top vijf in de Eredivisie. “Ik volg niet alle statistieken, al zie ik wel links en rechts dingen voorbijkomen”, reageert Lamprou. “Maar ik ben enorm blij dat te horen. Dat geeft mij alleen maar kracht om nog harder te werken.”

“Superblij, voor het team, maar ook voor mezelf.” De NOS concludeert dat het povere optreden van doelmannen Kees Heemskerk en Etienne Vaessen een van de redenen is dat het goede voetbal van vorig seizoen niet gepaard ging met resultaten. Heemskerk kreeg 2,3 tegengoals meer dan verwacht en Vaessen zelfs 5,1 tegengoals meer. Daarmee stond het duo bij de zes slechtste Eredivisie-keepers van 2019/20.

Lamprou lijkt beter dan ook te zijn te zijn. “Ja, misschien wel. Ik ben fit, voel me heel goed en heel zeker en ik heb gewoon plezier. En we trainen op een goed niveau. Ik ben hier op mijn plek, zou je kunnen zeggen. Verder is het een kwestie van geconcentreerd blijven en elke wedstrijd alles geven.” De voorbije drie jaar kwam hij namens Ajax en Vitesse niet tot nauwelijks in actie. “Zelf vond ik dat het nu echt tijd was om onder de lat te staan en weer te laten zien wat ik kan. En dat heeft tot nu goed uitgepakt. Hartstikke mooi.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

15 reacties (laatste reactie door ijsmuts)

Ik deed een beetje lacherig toen hij gehaald werd. Maar hij doet het prima. Een van de redenen dat RKC er goed voor staat momenteel. Vandaag een belangrijke pot.

Deze statistiek is van zoveel dingen afhankelijk dat ik dit een beetje onzin vind eigenlijk. Het is niet alleen de keeper die een zeker doelpunt voorkomt, maar het is ook zeer regelmatig de speler die een 100% kans niet benut. En ik denk niet dat je naar getal zou moeten kijken, maar naar een percentage. Want een beetje keeper bij een laagvlieger haalt al snel een hoger getal dan een topkeeper bij een topclub, gewoon omdat het verwachtte doelpunten veel lager is.

22 december 2020 om 08:03

Ik vind deze statistiek al een enorme vooruitgang ten opzichte van de standaard scorebordjournalistiek. Normaal kijkt men niet verder dan het aantal tegengoals of het aantal reddingen. Deze variant vind ik veel nauwkeuriger en daarom geen (beetje) onzin.

22 december 2020 om 09:29

Het is vooruitgang daar ben ik het mee eens, maar wat zegt het over de prestatie van de keeper? Heeft hij gewoon geluk gehad? Zijn de verschillen tussen de keepers echt afhankelijk van de kwaliteit of is dit uiteindelijk puur toeval? Wat zegt de statistiek daar nou echt over?

22 december 2020 om 09:47

Het is van zoveel factoren afhankelijk dat het oordeel voor mij weinig waarde heeft. Je hebt ook te maken met tegenstanders. Gaat een topclub met 3-0 voorsprong door of gaan ze aan de volgende wedstrijd denken. VVV - Ajax was met Lamprou misschien geen 0-13 geworden, maar misschien slechts 0-10. Ado-Ajax werd afgelopen weekend 2-4 na een 0-4 ruststand. Als Ajax dezelfde inzet had getoond na rust als voor rust was het misschien wel 0-6 of 0-8 geworden.

En kijk al naar de cijfers in bovenstaand verhaal. Pasveer doet het qua cijfers ietsjes beter dan Lamprou. Maar zou je kijken naar percentage's, dan doet Pasveer het veel beter dan Lamprou. Als het te verwachten tegendoelpunten 100 is, is het makkelijker om er daar 10 van tegen te houden dan wanneer het te verwachten tegendoelpunten 10 is en je er 5 tegen moet houden.

22 december 2020 om 11:49

Even de absolute cijfers vergeleken met absolute aantal xG (geen rekening gehouden met als er eens een andere keeper speelde, dus klopt misschien niet helemaal):
Lamprou 19% voorkomen /
Pasveer 38% voorkomen /
Drommel 23% voorkomen /
Mvogo 22% voorkomen /
Onana 18% voorkomen

22 december 2020 om 16:20

@sanmarcos: de statistici zijn het er over het algemeen over eens dat de geluksfactor na zo'n 10 wedstrijden aan data redelijk te verwaarlozen is. In een enkele wedstrijd speelt dat natuurlijk wel het geval. Net zoiets als rollen met een dobbelsteen. Als je 1x mag gooien is de kans op een 1 net zo groot als op een 6. Als je 100x gooit, zal het gemiddelde rond de 3,5 liggen.

Lamprou heeft als zwakte dat hij klein is. Verder gewoon een uitstekende keeper. Prima reflexen etc. Voor elk team in het rechterrijtje een aanwinst. Maar alles wat hij tegen krijgt wordt onder een vergrootglas gelegd. En dat is best zuur

22 december 2020 om 09:53

Die lengte is ook een beetje aangepraat vind ik. Lamprou is 1.78 meter lang. Als je bijvoorbeeld kijkt naar een goede kopper als Huntelaar, die is met 1.86 meter 8 centimeter langer inderdaad. Maar een keeper mag zijn handen gebruiken. En Lamprou heeft het geluk dat zijn armen niet zo kort zijn dat zijn handen slecht 8 centimeter boven zijn hoofd uit komen. En ja, Lamprou is misschien iets later bij de hoeken, maar hij is door zijn niet al te grote lengte wel sneller bij de grond. Alles heeft zijn voor en nadelen.

22 december 2020 om 12:39

Ik ben t hier zo mee eens! Vind dat gezeik om zn lengte echt onzin. Deze jongen staat altijd zn mannetje en ik vind het geen toeval dat hij zich elke keer weer weet te onderscheiden als hij bij (verschillende) laagvliegers/middenmoters de vaste basis staat.

22 december 2020 om 13:47

Gezeik? Een keeper van 2 meter en goal 1 en 2 van psv valken niet. Ja, dit staat los van alle goede dingen die hij doet. Maar lengte is zeker van belang en lamprou krijgt regelmatig doelpunten tegen omdat hij een kleine keeper is.

Als hij 5-10 cm groter was had het echt een geweldige keeper geweest. Hij heeft i.i.g. meer talent dan bijvoorbeeld Scherpen die alleen zit waar hij nu zit omdat hij 2 meter lang is.

22 december 2020 om 09:54

Het is ook totaal logisch om een keeper met jarenlange ervaring te vergelijken met een keeper die 1 jaartje ED heeft gekeept. Pas over een jaar of 5-10 kun je zeggen of Lamprou echt beter was dan Scherpen.

Al meerdere malen aangegeven dat Lamprou een uitstekende keeper is voor elke niet topclub in Nederland. Dat had ie al ruim en breed bij Willem II laten zien. Helaas met veel bombarie vertrokken bij Willem II waardoor een terugkeer niet meer mogelijk was. had hem graag bij ons weer onder de lat gezien.

Hmm ja, ik heb het artikel bij de NOS gezien. Ze vergelijken dus de absolute tegengehouden expected goals. Dat is niet de juiste manier om die cijfers te vergelijken, je moet de expected goals en de tegengoals door elkaar delen of de percentages van de expected goals die je tegen houdt vergelijken, anders zegt het niet zoveel volgens mij.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

RKC Waalwijk

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. GaariVerdediger140
M. MeulensteenVerdediger141
A. ToubaVerdediger140
S. BakariMiddenvelder141
M. KramerAanvaller145
J. OdgaardAanvaller143
A. AzhilMiddenvelder130
Voor de complete selectie: Clubpagina RKC Waalwijk.

23 fans
Keeper, 30 jaar

In de wandelgangen

Maandag 29 november
Orkun Kökçü wordt al een aantal weken gevolgd door drie Europese clubs. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren