Demba Ba legt standpunt over woord ‘negru’ uit aan official Coltescu

Maandag, 14 december 2020 om 19:47Jeroen van Poppel

Demba Ba heeft contact opgenomen met vierde official Sebastian Coltescu uit de wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Istanbul Basaksehir, zo meldt de Roemeense journalist Emanuel Rosu. De spits van Basaksehir heeft met Coltescu gesproken over het vermeende racisme-incident dat tijdens de gestaakte Champions League-wedstrijd plaatsvond.

Voormalig Senegalees international Ousmane N'Doye, die woonachtig is in Roemenië, bracht Ba en Coltescu met elkaar in contact. Ba wilde het met de Roemeense official hebben over het gebruik van het woord 'negru', dat Coltescu uitsprak om Pierre Webó, de assistent-coach van Basaksehir, aan te duiden. Ba werd al op het veld woest op Coltescu en maakte hem duidelijk niet gediend te zijn van het woord voor 'zwarte man'.

Ba heeft echter nooit beweerd dat er sprake was van racisme, zo laat N'Doye weten. De 35-jarige spits wilde aan Coltescu duidelijk maken dat het woord voor 'zwarte' ongepast is in het voetbalstadion. De official zou de boodschap hebben begrepen, waarmee de kous voor Ba af is. "Ik ben een grote aanhanger van vrede", laat N'Doye optekenen. "Ik heb met Ba en Coltescu gesproken en ze vertelden dat ze een goed gesprek hebben gehad. Het berust allemaal op een misverstand."

"Ik weet hoe Roemenen zijn", aldus N'Doye, die zijn voetballoopbaan afsloot in Roemenië en daar nog altijd woonachtig is. "Ik heb nog nooit een probleem met racisme gehad in Roemenië. Ik heb zo snel mogelijk geprobeerd om Coltescu's telefoonnummer te bemachtigen. Ik weet dat hij geen racist is." De UEFA heeft het incident nog altijd in onderzoek. Tot die tijd mag de Roemeense arbitrage die betrokken was bij de wedstrijd geen duels fluiten.Gerelateerd

Meer sportnieuws

73 reacties (laatste reactie door pablopiatti)

Hartstikke goed natuurlijk dat ze de dialoog aan gaan. Daarmee help je misverstanden uit de wereld. Maar ik blijf wel vinden dat je niet over een andere taal en cultuur kunt zeggen wat wel en niet racistisch is qua vocabulaire.

14 december 2020 om 20:02

Ik snap niet helemaal waarom ze van het veld liepen en waar het probleem zit ja racisme maar was dat omdat ze Negru zeiden en hierbij dachten aan dat woord wat er op lijlkt. Of vinden ze dat het sowieso niet kan om iemand te beschijven en hierbij een huidskleur te betrekken. Wel vervelend voor die 4e offical carriere over en ik ben ervan overtuigd dat die man zich van geen kwaad bewust is.

14 december 2020 om 20:07

Gaat niet om de taal
Het gaat om
"Kijk die jongen in het midden, die dikke jongen bedoel ik"
Of
"Kijk die dikkerd er nou bij lopen"
Er kwam een geluid dat de roemenen voor Gipsy werden genoemd. En daar was hij niet van gediend. Dus wilde hij een kaart
Voor wie???
Voor die zwarte...........dat zijn twee verschillende contexten.
Het kan dat je het niet met mij eens ben.
Verwacht ik ook niet. Maar dat is wel het geval

14 december 2020 om 20:11

Snap ik wat er is gebeurd alleen ik vraag mij af was dit ook gebeurd als de scheidsrecht in het engels had gezegd give the black guy/ player a yellow card.

14 december 2020 om 20:18

Gillyabrakip Je kunt het zo opvatten maar Ba zegt nu zelf dat het een misverstand was. Er is natuurlijk een verschil tussen iemand bewust kwetsend dikke noemen, en iemand zwarte of donkere. Je zou in deze context eerder het woord gezet of fors als voorbeeld kunnen gebruiken, omdat de vierde official het als omschrijving bedoelde en niet bedoelde te kwetsen. Daarnaast, om het bij de feiten te houden: volgens mij is er geen bewijs dat er voordat deze discussie plaatsvond direct met gypsy is gescholden, maar wel dat de bank al langere tijd ongepaste opmerkingen maakte en ook dat er wel op respectloze gerefereerd is naar de Roemeense afkomst van de scheidsrechters.

14 december 2020 om 23:20

Het zijn niet mijn woorden over Gipsy
Dat werd verklaard, maar zou geen goeie verklaring zijn geweest.
En je zegt zelf
De bank was lastig, dus meerdere mensen

Nou gelukkig maar, dat het een misverstand was dat was op dat moment al duidelijk. De Roemeense vierde man stond er heel bedremmeld bij, had met hem te doen. Wat moet je er allemaal van denken? Het is een gevoelige onderwerpen maar wat relativering dat kan wel. Niet alles is kwaad bedoeld.

Nu weer doen alsof die vond dat er niks aan de hand was... waarom liepen ze dan het veld af, als er volgens hem geen sprake was van racisme, want voor het opnoemen voor kleuren doe je het waarschijnlijk niet.

Dit krijg je dus als je dingen 'gewoon' onderling bespreekt en uitpraat. Helaas is dat tegenwoordig niet meer zo gewoon. Veel respect voor N'Doye voor z'n rol in het bespreekbaar maken. Benieuwd of er op sociale media vanuit bepaalde mensen nu ook respect voor hem wordt getoond, want die personen willen natuurlijk liever gewoon een kant kiezen en een ander aan de schandpaal nagelen.

14 december 2020 om 21:43

Benieuwd of Mbappe nu ook wat op social media zet. Grote jongen als die zijn woorden terugneemt.

Hadden ze natuurlijk meteen moeten doen in plaats van met zijn drieën in het gezicht van die man gaan lopen schreeuwen. Beledigd zijn/worden kan, of het terecht is ligt heel gevoelig. Maar ga dan gewoon met elkaar praten man. Waarom wordt er altijd meteen van het negatieve uitgegaan - er wordt meteen geschreeuwd en er blind vanuit gegaan dat die man racistische bedoelingen heeft.

N'doye is wat mij betreft een enorme held. Dit is hoe we verder komen in deze zaken, met elkaar praten en eruit komen. Geweldig gehandeld. Die hele mediarel en bom is nergens voor nodig. Die Webo zou ook even in gesprek moeten gaan.

14 december 2020 om 20:24

Held inderdaad voor mij ook. Een conflict zien is een, maar dit is een man die een conflict ziet, de middelen en status heeft om er iets aan te doen, en dat inzet om mensen te verbinden en het conflict te verhelpen. Dan ben je, in dat opzicht (ik ken N'doye verder niet goed natuurlijk) een goed mens.

Soms is t rascisme t heeft met interperatie te maken je kan moeilijk zeggen dat hij wit is.. k denk dat t bij n berisping moet blijven die 4de official is toch ook niet maf n weet dat ie op t randje blanceerde..

Webo noemde de Roemeense referees "gypsy's" (zigeuners), waarop ze Webo wouden wegsturen maar hem aanduidden als 'de zwarte man'.

Als de Uefa en voorbeeld wilt stellen moeten ze Webo lang schorsen uiteraard en die Roemeen zal ook effe niet fluiten maar we zijn toch beter af als we in dialoog kunnen gaan zoals N'dioye want dit is natuurlijk zwart-wit, beetje een grijze zone soms.

15 december 2020 om 10:10

Lijkt me ook, dat is namelijk net zo goed racisme (zigeuners zijn een etnische groep) en een term die Roemenen over het algemeen absoluut niet waarderen. Als je het omdraait en een Roemeen de hele wedstrijd hé n.... naar een donkere vierde official roept is de wereld te klein. Die Webo was vast ook zo’n speler die de hele tijd loopt te zuigen en als de tegenstander dan 1 keer naar ‘m kijkt op de grond gaat rollen alsof hij zojuist door Mike Tyson is neer gehoekt

Hulde voor deze drie heren. Op een normale manier bespreken wat er gebeurt is zonder hysterische verwijten en klopjachten.

Kijk, zo kan het ook, echt klasse van deze N'Doye, echt een voorbeeld voor velen. Hij heeft ervoor gezorgd dat nu voor iedereen duidelijk is dat er totaal geen racisme ten grondslag lag in die opmerking. Ook klasse van Ba dat hij het gesprek wilde aangaan. Netjes opgelost. Ik ben alleen benieuwd of het racisme van Webo nog verder onderzocht wordt. Er schijnen meerdere geluidsopnames van zijn.

"ik weet hoe Roemenen zijn", aldus N'doye..

Hoe is dit geen discriminatie/ stigmatiseren?

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 2.

62 fans
Aanvaller, 36 jaar

In de wandelgangen

Zondag 1 augustus
Erik Palmer-Brown heeft de mogelijkheid om zijn carrière voort te zetten in de Serie A. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren