Ajax ziet ‘onvoldoende potentieel’ en zet samenwerking van 21 jaar stop

Maandag, 28 september 2020 om 17:41Robin Bruggeman • Laatste update: 18:08

Ajax neemt afscheid van zijn aandelen in Ajax Cape Town. De Amsterdammers maken maandagmiddag via de officiële kanalen melding over een akkoord wat betreft de verkoop van hun belang in de club. De 51 procent van de aandelen die Ajax nog in handen had, wordt uiterlijk per 1 oktober overgedragen aan de minderheidsaandeelhouder.

Ajax had sinds de oprichting van Ajax Cape Town in 1999 51 procent van de aandelen in handen en in de afgelopen twintig jaar maakten onder meer Eyong Enoh, Steven Pienaar, Thulani Serero en Lassina Traoré de gang van Kaapstad naar Amsterdam.

Ajax is na een ‘strategische heroriëntatie’ echter tot de conclusie gekomen dat het beter is om de banden met Ajax Cape Town te verbreken: “Ajax heeft de ambitie uitgesproken om structureel aan te haken bij de Europese top en in de afgelopen jaren is er in de Zuid-Afrikaanse markt onvoldoende talent voortgebracht van het niveau dat Ajax nastreeft.”

“Bovendien ziet Ajax hier onvoldoende potentieel voor de toekomst. De club heeft de aandacht verlegd naar andere markten”, stellen de Amsterdammers in een kort statement. De overige 49 procent van de aandelen in Ajax Cape Town was al enige tijd in handen van clubeigenaar Ari Efstathiou en hij krijgt nu het gehele aandelenpakket in bezit.


Poll

Een goede beslissing van Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

54 reacties (laatste reactie door elninoo)

Eindelijk dat ze daar vanaf zijn. Een compleet mislukt project waar je financieel een hoop geld hebt weggegooid. Die 2 of 3 spelers die wel iets hebben toegevoegd wegen niet op tegen 21 jaar geen steek verder komen.

28 september 2020 om 18:02

Inderdaad zeg Mccarthy, Pienaar, Serero en Enoh echt drama allemaal compleet mislukt!

28 september 2020 om 18:04

Maar dat zijn toch geen spelers die het niveau van dit huidige Ajax hebben? Het rendement is gewoon veel te laag voor Ajax. Logisch dat ze ermee stoppen.

28 september 2020 om 18:07

Zet dat even weg tegen de kosten van die 21 jaar en dan zal je zien dat het kleine lijstje namen wat je hier opnoemt wel heel mager zal zijn. Heeft gewoon weinig tot niets gebracht en logisch dat je dan verder gaat kijken. Zet maar iets op in China en Amerika dat zal meer rendement hebben dan Afrika.

28 september 2020 om 18:07

Mccarthy komt volgens mij niet van Ajax Cape Town. Serero en Enoh waren nuttige spelers in de tijd dat Ajax bijzonder matig was. Pienaar was wel een hele leuke speler die zeker bij de Europese subtop meekon.

28 september 2020 om 18:36

@timkrul Het zegt inderdaad voldoende dat je na 21 jaar met een rijtje van 4 namen komt aanzetten, waarvan er eentje niet van Cape town komt (benni), eentje na Ajax niet verder dan Vitesse is gekomen (serero), eentje na Ajax sowieso nergens meer basis heeft gestaan (enoh) en dat je uiteindelijk met Pienaar 1 goeie speler hebt kunnen opnoemen die ook nog eens transfervrij de deur uitliep. Een betere onderbouwing dan dat het project compleet mislukt is had ik niet kunnen geven. Bedankt daarvoor.

28 september 2020 om 18:38

Mccarthy kwam van een van de clubs die fuseerde om Ajax Cape Town te waren, kom even niet op de naam😅

28 september 2020 om 18:48

4 in 21 jaar is inderdaad goed geluk

28 september 2020 om 19:30

@sebasjuh. Nou nou. Niet zo denigrerend over Afrika. Hebben altijd nog meer topspelers in 1 generatie voortgebracht dan China en Amerika bij elkaar (al is laatste nu bezig aan een opmars). Ik ben van mening dat Ajax wel veel meer zal plukken uit een land als Senegal (koulibaly, Manã©, Gueye, Sarr, Diatta, etc.) of een Kameroen (onana al hebben ze die al, Aboubakar, Nkoulou, etc.). Zuid-Afrika was wel jammer. Enige die echt wat toevoegden zijn degene die Krul heeft opgenoemd. Ja ook Serero en Enoh voor een korte tijd.

28 september 2020 om 20:42

En de enige absolute topper die er ooit gespeeld heeft (John Obi Mikel) heeft Ajax dan laten lopen. Ik snap sowieso niets van een satellietclub in zuid Afrika. Dat land staat niet bekend om haar voetballers noch dat de competitie hoog in aanzien staat. Begrijp mij niet verkeerd want ik ben niet pertinent tegen satalietclubs, alleen wel wanneer deze op de verkeerde plaats resideert. Techniek komt uit noord Afrika en kracht uit west Afrika. Als je als Ajax zijnde dan een club uitkiest, doe dat dan in Marokko of Egypte. Die competities tellen wel mee in Afrika en met die landen heb je als Ajax en stad Amsterdam een band mee omdat je veel inwoners hebt van die afkomst. De lijntjes zullen op die manier veel korter zijn dan momenteel het geval is. Grote talenten uit Afrika willen naar Europa of ik een Afrikaanse topcompetitie spelen. Zuid Afrika is dat niet. Het is dus ook niet zo dat het interessant voor talenten is om naar Ajax Cape Town te komen om zich in de etalage te spelen. Dat doe je namelijk in de competities van Marokko, Algerije, Tunesië en vooral Egypte. Wat Ajax hier dan mee moest is mij dan altijd een raadsel geweest.

28 september 2020 om 23:02

Een satellietclub die in een Afrikaanse competitie speelt is alsnog niet heel interessant voor een club als Ajax. Noord-Afrikaanse competities zijn inderdaad van een hoger niveau, maar alsnog produceren deze competities niet bijzonder veel talent dat de stap naar Europa maakt. Vaak is het heel aantrekkelijk voor de beste spelers in Afrikaanse competities om naar het Midden Oosten te gaan. Voor Ajax is het interessanter om samen te werken met voetbalscholen jeugdopleidingen. Profclubs in Afrika moeten het wat jeugdopleidingen betreft vaak nog afweten aan grotere voetbalscholen met vaak een externe financier.

28 september 2020 om 23:35

Goonerkid. Ik ben het niet met je eens. Het zou voor Ajax interessant zijn om een club te hebben in een topcompetitie in Afrika (neem als voorbeeld Marokko). Dat is een competitie waar men sneller ontwikkeld dan zuid Afrika en die meer aanzien geniet. Het valt en staat dan ook bij het scouten van jongens die daar vervolgens moeten gaan voetballen. Maar er moet dan wel intensief worden samengewerkt. Dat was in zuid Afrika niet het geval. Dat waren twee totaal andere werelden en het rommelde dan ook regelmatig. Een club in Marokko zou veel toegankelijker zijn vanwege de vele Marokkaanse spelers/trainers/begeleiders die de club al heeft lopen. Van daaruit moet men het dan vanaf de grond af aan opbouwen en kennis verzamelen over spelers van heel Afrika met plaatselijke scouts die de route en de manier van werken kennen. In Kaapstad modderde men maar aan. Het klopt dat de veel Afrikaanse topspelers naar de Emiraten vertrekken maar voordat dat gebeurd moeten die spelers al op de radar staan. Ik zuid Afrika had Ajax niks. Geen aanzien, geen geld, geen kennis en geen kwaliteit. Als je zoiets opzet moet je dat doen met mensen de kennis het en geld van hier en de manier van handelen van daar. Red Bull trekt ook allemaal goede Afrikanen aan. Die komen ook niet aanwaaien. Je kunt op die manier wel elk seizoen 30 spelers intensief volgen. Een samenwerking kan natuurlijk ook maar dat kost ook grof geld. Want ook daar geldt gewoon dat de hoogste bieder de spelers krijgt. Dan tippen ze die speler liever aan Chelsea.

29 september 2020 om 02:29

Ik denk dat het niet heel interessant zou zijn om een constructie zoals met Cape Town te herhalen. De Marokkaanse competitie is wel een van de beste in Afrika, maar alsnog niet van heel hoog niveau. Kijk bijvoorbeeld hoe weinig Marokkanen die geboren en opgegroeid zijn in Marokko in het Marokkaanse elftal zitten momenteel. Pas nu begint dat een beetje te komen met iemand als En-Nesyri bij Sevilla. Red Bull heeft inderdaad vaak toptalenten uit Afrika (nu ook weer met Patson Daka) maar dat is simpelweg een kwestie van een netwerk opbouwen. Daar moet je dus iemand opzetten met connecties. Traore is wel al een goed voorbeeld, alhoewel ik niet weet in hoeverre de scouting in Amsterdam met zijn overgang naar Cape Town te maken had. Ik denk verder ook dat het niet meer vanzelfsprekend is dat een speler naar Chelsea gaat. Ajax staat er momenteel erg goed op in Afrika en dat is niet voor niets. Onana, Traore en waarschijnljk ook Kudus tonen aan dat bij Ajax jeugdig Afrikaans talent kan renderen. Ik denk dat de mogelijkheden voor Ajax best groot kunnen zijn in Afrika, het is alleen wat lastiger scouten dan Zuid-Amerika. Ik denk alleen dat wederom een satelliet constructie met bijvoorbeeld een Marokkaanse club een veel langduriger proces zou zijn. Dan zou Ajax daar bijvoorbeeld moeten investeren in dingen als nieuwe faciliteiten, plus waarschijnlijk de hele opleiding opnieuw inrichten. En ondertussen moet je wel een selectie met volwaardige profs hebben. Ik denk dat het jaren zou kosten voordat er echt een speler tussen zit die Ajax 1 niveau zou zijn. Dan beter gewoon een heel goed oog houden op eerdergenoemde jeugdopleidingen/voetbalscholen. Die doen nu ook al vaak vanaf redelijke jonge leeftijd mee aan jeugdtoernooien in Europa. Ik denk helaas voor Afrika dat de nationale ploegen nog wel een tijd langer meer baat zullen hebben aan spelers die opgegroeid zijn in Europa of een goed deel van hun ontwikkeling hebben doorgemaakt in Europa.

29 september 2020 om 09:58

Ik ben persoonlijk van mening dat de constructie herhalen inderdaad geen goed idee is. De constructie met Cape town was bijzonder slecht en werkt enkel wanneer je echt betrokken bent bij alle facetten van de club. Nu keek Ajax er niet naar om en dan stapelen de problemen zich op. De mentaliteit daar is toch geheel anders dan in Nederland. Ik noem Chelsea als voorbeeld maar daar had net zo goed Manchester City of een ander kapitaalkrachtige ploeg kunnen staan. Wat ik aan wil geven is dat als Ajax ooit weer zoiets wil proberen het wel het alleenrecht op de spelers moet hebben. Anders leg je het altijd af tegen zon grote club. Afrikanen zijn toch veelal broodvoetballers. Meer nog dan Zuid Amerikanen. En met de Miljoenen die ze kunnen verdienen zitten ze de komende 5 generaties goed mits ze goed investeren. Je leest vaak over voetbalscholen maar veel van die scholen zijn ook gewoon opgezet om eraan te verdienen. Als Ajax samenwerkt met een voetbalschool of er zelf een opzet dan moet het ervan bewust zijn dat zij enkel en alleen het recht hebben op de toppers van desbetreffende school. Anders vissen ze alsnog achter het net. Een hele club opzetten kost inderdaad heel veel tijd en geld maar als dat eenmaal staat dan kan het wel echt iets worden. Neem je een degradatiekandidaat uit Marokko en stuur je er Nederlandse Marokkanen heen die de cultuur kennen en taal spreken en de kennis en het geld van Ajax hebben dan kun je het van de grond af aan opbouwen. Dan heb je wel gelijk je eigen filosofie die je die jongens kunt voorleggen en ook een naam die jonge spelers aanspreekt. Ajax Cape town sprak door het niveau niet tot de verbeelding en dat is vreselijk jammer. Want als je jonge spelers een aantrekkelijkere competitie had kunnen aanbieden dan had je misschien veel meer goede spelers in Amsterdam gehad. En het klopt natuurlijk dat de meeste Marokkaanse internationals in Europa zijn opgeleid. Maar dat komt natuurlijk ook door het niveau van de opleidingen in Afrika. Het bestaat niet dat de Marokkanen daar minder goed zijn want ze hebben immers dezelfde genen. Maar het valt en staat met de manier van opleiden.

28 september 2020 om 18:09

Nou nou zo erg was het ook niet, bovendien heb je met al dat voetbalgeld een hele hoop mensen blij gemaakt en mooie kansen gegeven, ook voor de spelers die niet ajax waardig zijn geworden maar wel een stuk beter.
Het was een mooi project met meerdere functies en helaas kwam er voor ajax zelf niet heel veel geld uit (aan spelers) prima moment om gedag nu gedag te zeggen.

28 september 2020 om 19:09

Precies dit!!! Laten we ook niet doen alsof het zoveel geld is voor Ajax.. Het heeft ook een sociale en commerciele waarde gehad.

28 september 2020 om 19:36

Wat gebeurd er met dat internaat?

En de naam van Ajax?! Moeten ze dan de naam/ logo veranderen?

28 september 2020 om 17:55

Dat lijkt me wel

28 september 2020 om 19:01

Cape Town Spurs was als het goed is de naam voordat het van Ajax was

Lijkt me niet meer dan logisch van Ajax. De samenwerking is nooit een groot succes geworden en helemaal na de degradatie van Ajax Cape Town, waar het voorheen nog structureel bovenin meedeed op het hoogste niveau, stelt het bijzonder weinig voor bij CT. Ik ben benieuwd wat de verkoop Ajax nog heeft opgeleverd, wellicht nog enigszins een kleine pleister op de wonden qua wat het hele project gekost heeft..

28 september 2020 om 18:20

Benni Mccharty was ook een prima spits. Enoh en Serero waren ook wel nuttig, maar laatste jaren was het bizar matig. Zeker zo'n Solomons en Thetani. Die konden nog niet eens mee in de hoofdklasse. Traore dan wel een positieve uitzondering.

28 september 2020 om 18:31

McCarthy kwam al voor de samenwerking naar Ajax en ook nog vanaf een andere club

28 september 2020 om 20:18

Ah inderdaad. Een paar jaar later werd de club van McCharthy Ajax Cape Town.

Belachelijk weinig talenten zijn er dan toch uitgekomen voor Ajax? Pienaar is de enige die echt een bepaald Europees subtop-niveau heeft weten te halen. Enoh was een handige jongen om erbij te hebben en Traore moet het echt nog maar laten zien. Snap wel dat ze ermee stoppen.

28 september 2020 om 18:24

@janter heel opmerkelijk, vooral als je ziet hoeveel talent er rondloopt in Afrika. Vooral Ivoorkust.

28 september 2020 om 19:51

Ivoorkust of Zuid Afrika is echt een wereld van verschil. Beter had Ajax daar een school kunnen beginnen.

28 september 2020 om 21:11

John Obi Mikel speelde ook bij Ajax Cape Town maar die is op een of andere manier door het net geglipt.

Het heeft denk ik diepere wortels, Ajax Cape Town is de laatste jaren alleen maar aan het afzakken en ook buiten de sportieve prestaties gaat het helemaal fout daar, kijk maar naar de recente berichten over Act. Ajax Amsterdam heeft al eerder aangegeven dat het in Afrika flink anders moet, anders trekt het de stekker eruit. Geen woorden maar daden, nu ook eens in Amsterdam. Als ik me niet vergis hebben we door ACT wel leuke spelers gehad met Thulani Serero, Steven Pienaar en onze held Eyong Enoh. Traore komt volgens mij ook van Act, maar laten we zijn prestaties nog even afwachten voor we het een succes noemen.

28 september 2020 om 18:50

Wellicht een mooie kans om iets vergelijkbaars in bijvoorbeeld Colombia, Brazilië of mexico op te zitten.

Bij het lezen van de topic titel dacht ik hier al direct aan. Volgens mij mist Serero nog in het lijstje van spelers in het stukje hierboven. Pienaar was ik al weer even vergeten.leuk geprobeerd, maar mocht niet veel baten

Lijkt mij een logisch besluit van Ajax. Komt ondanks de lange samenwerking, vrijwel niets qua spelers voor Ajax vandaan. En blijkbaar is in het bestuur ook een grote chaos binnen Ajax Cape Town. Hans Vonk is daar toen een tijdje geleden met veel ruzie en problemen vertrokken en zo waren er volgens mij nog meerdere bestuursleden en tot overmaat van ramp zijn ze inmiddels ook al afgezakt naar het tweede niveau in Zuid-Afrika. Misschien nu ergens anders in Afrika een samenwerking op proberen te zetten? In landen als Ghana, Ivoorkust, Nigeria en Senegal komen over het algemeen wel goede spelers vandaan en ik vind sowieso al dat Nederlandse clubs wel wat meer de focus voor Afrikaans talent mogen leggen. Belgische en Franse clubs doen dat heel goed, maar dat is voor dat soort clubs ook een stuk makkelijk vanwege de taalbarriã£â¨re natuurlijk aangezien in veel van de Afrikaanse landen ook vrij veel mensen Frans praten. Maar dan nog, er lopen daar goede spelers rond die ook wel goed voor Nederlandse clubs kunnen zijn. Nu heeft Ajax dat bijvoorbeeld ook, met Onana en Kudus. Al zijn deze twee heren wel via respectievelijk FC Barcelona en FC Nordsjã£â¦lland bij Ajax beland. Misschien moet Ajax net zoiets doen zoals het Red Bull-concern, die hebben in Zuid-Amerika (in Braziliã£â«), in Afrika (in Ghana), in Amerika en natuurlijk Oostenrijk en Duitsland voetbalclubs. Vooral van hun voetbalclub/voetbalacademie in Ghana plukken ze nu echt wel de vruchten vanaf met Afrikaanse spelers als Diakite, Mwepu, Camara, Ashimeru, Diarra, Daka en Koita bij Salzburg en in het verleden spelers als Haidara, Samassekou, etc. die binnen het Red Bull-concern van groot belang zijn geweest. Hun club/academie in Braziliã£â« is nu eigenlijk weer een beetje opnieuw in opbouw.

28 september 2020 om 18:12

Ivergeet niet dat Belgie al die Afrikanen heel goedkoop kunnen binnenhalen vanwege gunstige regelgeving. Zo heeft Beveren in het verleden Yaya Toure en nog enkele succesverhalen vanuit Afrika naar de club gehaald.

28 september 2020 om 18:48

Klopt ook wel dat de wetgeving hier in Nederland niet echt gunstig is wat betreft het halen van spelers die geen EU-paspoort hebben, maar als het echt zulke goede spelers zijn zoals bij het Red Bull-concern, dan haal je dat er financieel uiteindelijk ook wel uit. Wat Beveren betreft: die hebben toen inderdaad een hele lading vanuit Afrika gehad (uit Ivoorkust om precies te zijn). Dat was toen een samenwerking met Asec Mimosas, maar daar hadden Arsã¨ne Wenger en Arsenal ook een aandeel in. Wenger was goed bevriend met Jean Marc Guillou, die toen trainer/scout of weet ik veel wat was bij Beveren en die heeft toen samen met Wenger spelers als Yaya Tourã©, Gervinho, Zokora, Ebouã©, Boka, Boubacar Barry, Romaric, etc. naar Beveren gehaald en dat waren voor Beveren toen allemaal fantastische spelers en deze spelers hebben daarna ook prachtige stappen gemaakt. Maar dit heeft Beveren tegelijkertijd ook kapot gemaakt en ze de afgrond in geholpen, want financieel hielden ze er vrijwel niets aan over.

28 september 2020 om 18:48

Was er destijds geen team wat voor meer dan de helft bestond uit jongens van Benin, pakweg een jaar of 10-12 geleden? Staat me ook nog iets van bij.

28 september 2020 om 18:50

Als je Beveren bedoeld, dan bestond dat team niet uit spelers uit Benin maar spelers uit Ivoorkust. Kwamen allemaal van Asec Mimosas.

28 september 2020 om 19:22

Beveren was echt hallucinant. Geregeld wedstrijden waar er maar 1 of 2 Belgen op het veld stonden. Supporters van Beveren maakten voor de lol dan maar oerwoudgeluiden wanneer een Belg de bal had. Beveren heeft het niet veel opgeleverd (ik geloof een enkele bekerfinale), inkomsten waren voor Guillou en Arsenal waardoor de club niet snel na het vertrek van Guillou failliet ging.overigens is die regelgeving in Belgie eerder een vloek dan zegen. Heel wat profclubs, voornamelijk in tweede klasse, fungeren nu als satellietclubs voor buitenlandse clubs en makelaars (moeskroen, Ohl, Lommel, Cercle etc) die daar goedkoop talenten stallen.

Erg mager wat er allemaal voor talent uit Ajax cape town is voortgekomen.

Ik denk dat spakenburg en rijnvogels vergelijkbare talenten hebben (2e niveau van zuid Afrika is wel erg laag) . Dusja, deze samenwerking heeft Ajax nooit wat opgebracht, behalve een Pienaar en een huis, tuin en keuken voetballer in de vorm Enoh.
Pienaar is destijds transervrij weggeaan naar Dortmund. Dus veel hebben ze er niet voor ontvangen.

28 september 2020 om 20:07

Je vergeet dat we overbodige stafleden en trainers konden stallen bij Cape Town. Was altijd handig. Nee, ik heb me altijd verbaasd hoe weinig deze samenwerking heeft opgeleverd en hoeveel mensen Ajax wel heeft geinvesteerd afgelopen jaren maar werd steeds erger.

Is Ajax CapeTown nu ook verplicht om van naam te veranderen? Nu Ajax de samenwerking heeft stopgezet. Het lijkt mij van wel

Ik had graag op iedere continent een Ajax filiaal willen zien. Boston Ajax, Shanghai Ajax, Ajax Capetown, Paramaribo Ajax, Perth Ajax. Alleen Antartica Ajax had ik wat sneu gevonden zonder tegenstanders.

Misschien een stomme vraag, heb het niet zo gevolgd over Ajax cape town, maar als Ajax 51% van de aandelen afdraagt, krijgt Ajax daar dan ook nog geld voor?

28 september 2020 om 19:42

Die 51% zijn niet heel veel waard. Er moest vaak zat geld bij.

Ze hadden ook beter in Nigeria een Ajax franchise kunnen openen. Daar komen wel allemaal talenten vandaan. Als je kijkt hoe vaak de onder-17 van Nigeria wereldkampioen zijn geworden, kun je daar beter gaan scouten. Daarnaast zit je naast Kameroen, Ghana, Ivoorkust, Mali en Senegal waar ook regelmatig talenten doorbreken. Vanuit een strategisch oogpunt dus niet echt de beste investering, maar wel in een mooi land gesettled.

Het laatste stukje van het oude beleid onder Jaakke word nu eindelijk van de hand gedaan. Heb nooit begrepen waarom er zolang gewacht is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV4623
2.Ajax4555
3.Feyenoord3924
4.Vitesse361
5.AZ3513
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder191
D. TadićAanvaller197
S. BerghuisAanvaller185
S. HallerAanvaller1712
D. KlaassenMiddenvelder163
R. PasveerKeeper160
AntonyAanvaller157
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

35 jaar
30 fans
Middenvelder

In de wandelgangen

Vrijdag 21 januari
Xavi Simons wil eerst bepaalde garanties van Paris Saint-Germain, voordat hij zijn aflopende contract verlengt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren