Van Gaal verkozen boven Ferguson als leermeester: ‘Dat is compleet anders’

Maandag, 8 juni 2020 om

Ryan Giggs werkte tussen 2014 en 2016 bij Manchester United als assistent van Louis van Gaal. De huidige bondscoach van Wales geeft te kennen dat hij voorlopig het meest van de Nederlandse oefenmeester heeft geleerd met het oog op zijn trainersloopbaan. Giggs legt uit dat hij als assistent van Louis van Gaal meer leerde dan als speler onder Sir Alex Ferguson, onder wie hij zijn gehele actieve loopbaan bij Manchester United speelde.

“Als international van Wales heb ik te maken gehad met verschillende buitenlandse trainers, maar dat was maar voor een korte periode. Omdat ik bij Van Gaal mijn eerste rol als trainer kreeg, praat ik zo liefdevol over hem. Zolang je speelt, weet je weinig van de voorbereiding. Je weet niet wat de manager heeft gezien op de video’s. Spelers krijgen zes of zeven minuten te zien wat de tegenstander gaat doen, maar de technische staf heeft daar uren naar gekeken”, zegt Giggs in de The Official Manchester United Podcast.

“Dus het is compleet anders, echt heel verschillend. Ook al heb je zo lang onder een manager gewerkt. Van Sir Alex heb ik meer het man-management en andere dingen opgepikt”, vervolgt de oud-aanvaller, die na het vertrek van Van Gaal Manchester United ook verliet. Sinds januari 2018 is Giggs werkzaam als bondscoach van Wales. “Bij Louis zag ik echt verschillende systemen. Ik leerde waarom je met verschillende systemen speelt, dat was echt een hele goede ervaring.”

“Daardoor wilde ik zelf ook manager worden, iets waarvan ik in de tijd daarvoor nog niet helemaal overtuigd was. Ik voelde me op mijn gemak, met het nemen van besluiten en in die positie. Ondanks dat ik nog mijn trainerscursus deed, moest ik al besluiten nemen. Je kan jezelf eigenlijk niet voorbereiden op de druk die dat met zich meebrengt”, besluit Giggs. Van Gaal, die opgevolgd werd door José Mourinho, won met Manchester United in 2016 de FA Cup.Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door hangover96)

Misschien is er tactisch ook geen betere trainer dan van Gaal, dus Giggs heeft het wel getroffen om van hem te mogen leren. Voor het omgaan met spelers kun je beter bij Ferguson zijn, want bij hem aten de meeste spelers uit zijn hand. Britse managers zijn ook vaak meer people-managers dan trainers.

8 juni 2020 om 12:27

Misschien.. maar het gaat er meer om dat hij een speler en geen trainer was onder Ferguson.

Het is ook precies wat Giggs zelf zegt: compleet anders. Bij de één was hij puur een speler, bij de ander kon hij in de keuken meekijken. Als het met SAF en van Gaal andersom was (wie aan het roer stond wanneer) dan was dit verhaal waarschijnlijk hetzelfde, maar dan de namen omgekeerd. Daarom leerde Giggs ook meer op tactisch gebied van van Gaal dan bij Saf. Beetje hetzelfde als ik leraar wil worden: ik leer de manier van lesgeven van docenten waar ik les van krijg, maar leer het veel beter als ik bijvoorbeeld stage loop bij een docent omdat ik dan lesplannen, voorbereiding etc mee krijg

8 juni 2020 om 14:43

Denk 't niet Fegusson komt nou niet over als iemand die echt iemand naast zich wil hebben. Niks mis mee maar als ik het goed begrijp was Fergusson iemand die alle touwtjes in handen wilde hebben. Van Gaal ook wel trouwens hehe maar anders

8 juni 2020 om 14:46

Dat ook wel, van touwtjes in eigen handen hebben, maar Giggs was onder Fergusson natuurlijk alleen speler, bij van Gaal was hij assistent dus dan kan hij ook meer meekijken. Ik denk trouwens dat van Gaal ook echt zijn eigen filosofie heeft en al die verschillende speelwijzen zelf wil implementeren. Van Gaal lijkt mij niet iemand die het uit handen geeft

De buitenwacht legt bij Van Gaal natuurlijk heel snel de nadruk op zijn media optredens. Maar ik denk dat er maar weinig trainers zo weinig dingen aan het toeval overlaten dan Van Gaal. Echt alles wordt geanalyseerd en over nagedacht. En het liefst doet ie dat allemaal zelf.

8 juni 2020 om 13:50

Van Gaal is idd een uitstekende trainer en een nare man in de media. bij United heeft hij echter wel terurstellend gepresteerd imo maar je kan een keer bij een club terecht komen waar je niet blijkt te passen. dat overkomt de beste trainers

8 juni 2020 om 14:43

Ja eens, hoewel Man Utd na Ferguson een slachtveld voor trainers is geweest. Het lijkt wel of niemand dat team terug naar topniveau weet te brengen

8 juni 2020 om 15:26

@dnsdkr momenteel lijkt er wel iets van vooruitgang in te zitten maar ik ben het zeker met je eens. dat is ook het probleem als je zelf als club je aankoopbeleid niet bepaald. eerst komt Lvg, die wil spelers die in zijn systeem passen, dan komt Mourinho die weer hele andere spelers wil en dan komt Solskjaer die ook weer andere spelers wil. zo blijf je bezig

Ik heb zóveel lovende verhalen gelezen over van gaal over z'n periode in Manchester dat ik nu gwn ben vergeten waarom het ook al weer niets is geworden; iemand die me geheugen even kan opfrissen

8 juni 2020 om 11:48

Als Van Gaal de woorden van Giggs maar niet hoort, anders wordt hij zo groot als een bus en gaat Van Gaal nog meer complimenten geven aan zichzelf haha..

8 juni 2020 om 12:14

Niet de spelers gekregen die hij wilde was een van de redenen dat het niet geweldig ging, al hoewel ik denk dat als hij had mogen blijven zitten de club nu een stuk verder had gestaan!

8 juni 2020 om 13:00

Dat is koffiedik kijken, maar na zo'n waardeloos seizoen als zijn tweede bij United mag geen enkele trainer bij geen enkele club blijven zitten. Derde worden in een Champions League poule met Psv, Cska en Wolfsburg is een regelrechte vernedering, en met de 2e beste selectie van Engeland vijfde worden in de competitie (en dus de CL mislopen) ook. Er zat ook geen stijgende lijn in, het voetbal werd gedurende zijn twee jaar almaar slechter.

8 juni 2020 om 13:19

Ooit gaat van Gaal toegeven dat de Premier League hem zwaar heeft verrast en hij geen grip kreeg. Ook was er nog steeds sprake van een loodzware erfenis van Ferguson, de cultuur binnen de club was nog niet voldoende veranderd om het als nieuwe trainer (zonder Club kennis) naar je hand te zetten. Nu serveert van Gaal het af op het beleid van de club, dat hij niet de spelers heeft kunnen kopen die hij wilde. Toch heeft hij in twee seizoenen €350 miljoen aan spelers gekocht.

8 juni 2020 om 13:26

Van Gaal heeft een dramatische historie qua transfers, bij Barcelona, Bayern en United, maar dat betekent nauturlijk niet dat hij tectisch een slechte trainer is. Maar idd, het verschil tussen zijn optimisme in de zomer 2015 "dit jaar spelen we voor de titel" en de realiteit dat er niet eens top 4 werd gehaald was zodanig groot, dan ben je gewoon niet langer houdbaar binnen een club.

8 juni 2020 om 13:52

@lordfootball hij heeft toch echt zelf spelers als Blind en Depay gehaald

8 juni 2020 om 16:07

Klopt, maar je moet je afvragen of dat zijn eerste keuzes waren. Vooral Blind kwam pas heel laat in de window en heeft het afgezet tegen zijn prijs (ik meen 17 miljoen) gewoon prima gedaan.

8 juni 2020 om 12:18

Haha in mijn beleving investeerde hij nooit in de achterhoede, zelfde verhaal als bij Bayern. Bleef maar doorprutsen met Demichelis, van Buyten en Kraft. Neuer was niet nodig, echt onbegrijpelijk. Maargoed de rest is geschiedenis😂

8 juni 2020 om 14:15

En toch bijna de triple winnen. En een jonge Alaba en Badstuber die doorgebroken waren. Ook Lahm was gewoon een stabiele kracht.

8 juni 2020 om 16:49

Je hebt gelijk maar je kan niet ontkennen dat als topclub zijnde dat gewoon te weinig is. Pranjic, Tymoschuk, Van Buyten, Kraft, Demichelis. Dat was echt gewoon te weinig kwaliteit. Alaba brak in mijn beleving pas veel later door, van Gaal liet hem idd debuteren maar verhuurde hem ook direct weer. Dat hij een uitstekend oog voor talent heeft ga ik niet ontkennen, maar het Bayern van toen vond ik aardig ongebalanceerd

8 juni 2020 om 12:30

Speelde ongelooflijk saai voetbal, met pure focus op balbezit. Vaak ook nog dat stomme 352 systeem wat vrijwel nooit werkt op langere termijn. Elke club stapt er vanaf nadat het sporadisch resultaat levert. Prut aankopen. Kocht Memphis als een soort Ribery, terwijl hij die type totaal niet is. Zijn spel was zo robotisch, zonder enige vrijheid, enige manier om te scoren was sporadische momenten van kwaliteit voorin. Verder was de verdediging zwak maar vaak gecamoufleerd doordat United toen zoveel balbezit hield. Meeste van de transfers onder hem zijn geflopt, en bleef enorm koppig hangen aan o.a Rooney.

8 juni 2020 om 12:46

Het voetbal was typisch Van Gaal, dus traag combinatievoetbal op eigen helft met weinig goals. Goed, verzorgd voetbal, dat wel, maar daar werden de supporters iig niet blij van. Zijn aankopen (blind, Depay, Schweinsteiger, Rojo, Darmian) waren letterlijk allemaal dramatisch en verdwenen allemaal rap naar de bank, uiteindelijk speelden alleen de spelers van Ferguson en Moyes nog. Zoals bij eerdere clubs was zijn relatie met Zuidamerikanen Di Maria en Falcao beroerd en ze presteerden onder hem slecht, en gingen direct weer weg. Van Persie lag niet lekker, moest weg, en op een gegeven moment stond middenvelder Fellaini tot ieders verbazing in de spits te ballen. Maar de doodsteek was eigenlijk de slechte prestaties, en dat zijn tweede jaar slechter was dan zijn eerste. Er werd nog wel morrend geaccepteerd dat ze in het eerste jaar 4e werden en geen prijzen pakten, maar het tweede jaar haalden ze niet eens een CL ticket in de Premier League, en werden ze vernederd in de CL groepsfase (toen PSV en Wolfsburg boven hen eindigden). Dat kost je bij elke grote club de kop, hoe goed je trainingen ook zijn.

8 juni 2020 om 12:58

Er waren ook een aantal maanden/weken waarbij United letterlijk alles verloor, dan ben je de kleedkamer verloren. En inderdaad, de weg naar boven leek zeker niet ingezet ondanks zijn super FA Cup win.

8 juni 2020 om 13:04

Tsja, je hebt een seizoen waar je eerst a) vernederd wordt in de CL, vervolgens b) door aartsrivaal Liverpool uit de Europa League wordt geknikkerd, en uiteindelijk c) niet eens een CL ticket pakt in de Premier League. Aan het eind van zo'n absoluut rampseizoen is een FA cup winst tegen Crystal Palace niet echt een reden om te zeggen "weet je wat, alles is vergeven Louis".

8 juni 2020 om 14:18

Lekker makkelijk praten dit. Uiteindelijk hoorde United toen qua selectie al thuis op positie 4-6. Toevallig staan ze daar nu nog steeds. Dus de stijgende lijn is ook daarna niet ingezet onder andere trainers. En dat Wolfsburg was een ijzersterk team. Nr 2 van de BL en kwartfinalist CL die van Real zelfs bijna gewonnen hadden. Die waren beter dan United toen en PSV had een aardige ploeg met De Jong, Depay, Wijnaldum, Guardado, Moreno, Arias etc.

8 juni 2020 om 16:14

Kom op, een club als United kan onmogelijk accepteren dat ze niet eens overwinteren in de CL. En onder Mourinho wonnen ze direct de Europa League en werden het jaar daarna tweede in de competitie, dat waren absoluut twee betere jaren dan de twee onder Van Gaal. In jaar drie ging het weer mis.

8 juni 2020 om 16:24

Jawel maar Mourinho kreeg ook Pogba en Zlatan erbij. Plus daarna zijn ze ook weer afgezakt onder Mourinho.

8 juni 2020 om 13:51

@ajacied34 nu nog niet maar als United over 5 jaar weer wereldtop is dan is Van Gaal natuurlijk de grondlegger van het succes (volgens zichzelf)

Dit geloof ik wel meteen. VGaal is een volksmenner en een goedkope psycholoog maar didactisch geweldig en perfectionistisch qua voorbereiding, systemen, theorie, spelinzicht en tactiek en uitmuntend in het overbrengen aan spelers al zijn er een hoop die t minder begrepen. Als assistent trainer een geweldige ervaring, geloof ik meteen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
13.Arsenal13-1
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
O. SolskjærAanvaller
H. MaguireVerdediger81
Bruno FernandesMiddenvelder86
M. RashfordAanvaller82
David de GeaKeeper80
V. LindelöfVerdediger70
L. ShawVerdediger70
Voor de complete selectie: Clubpagina Manchester United.

184 fans
Coach, 46 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 27 november
Ajax krijgt in januari twee Zuid-Afrikaanse jeugdinternationals op proef. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren