Coronavirus boezemt angst in: ‘Als ik het krijg, dan is het afgelopen met me’

Zondag, 5 april 2020 om

De coronacrisis valt Piet de Visser zwaar. De 85-jarige meesterscout werd in het verleden getroffen door slokdarmkanker en hartproblemen, waardoor hij extra kwetsbaar is. De Visser laat zondag in gesprek met De Telegraaf weten blij te zijn om veilig thuis te zijn in Oisterwijk, nadat hij de afgelopen periode nog volop de wereld overtrok voor zijn werk als scout.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door wakanda)

Respect voor deze man. Hopelijk blijft ie beschermd tegen het virus en kan ie straks zijn werk weer gezond en wel voortzetten.

Zeer bewonderingswaardig dat hij dit werk nog doet op zo'n leeftijd. Niets dan respect voor deze meesterscout, hopelijk blijft hij bespaard van het virus en kan hij zsm weer zijn werk hervatten.

Alle jongen mensen die het zo zwaar vinden om thuis te zitten zouden dit even moeten lezen. Deze man vreest voor zijn leven. Dit moet verschrikkelijk zijn voor hem. Dan kunnen wij het toch wel opbrengen om thuis te blijven. Onze grootste angst is dat we ons gaan vervelen..

5 april 2020 om 21:05

Ik heb hier altijd zo'n dubbel gevoel bij. Deze man moet zichzelf wel degelijk afzonderen en zichzelf zo beschermen, maar ik vind persoonlijk dat de politiestaat zoals we hem nu hebben ook te ver gaat. Een lockdown voor risicogroepen lijkt me veel effectiever te zijn dan wat we nu doen, ook omdat de geestelijke gezondheid, het welzijn van de bevolking en de economie nu in geding zijn. Is het oplossen van crisis 1 het waard om zoveel nieuwe crisissen te creëren? In mijn ogen niet en hadden we dit dus veel tactischer aan moeten pakken.

5 april 2020 om 21:40

Ik wil niet heel vervelend doen, maar een andere aanpak lijkt jou verstandiger? Zonder een aanname te maken over jouw opleiding, kunnen we concluderen dat de mensen die de beslissingen maken toegang hebben tot meer expertise en informatie. Zij handelen op dit moment op een manier die ingegeven is door de data die voor handen is, en hebben er niks aan als de Nederlandse situatie verder escaleert. Op dit moment groeit het aantal kritieke patienten in Nederland nog steeds, en bestaat er wel degelijk een risico dat we het aantal IC-bedded overschieten. Wanneer er meer dan 2400 kritieke patienten in Nederland zijn, is de angst dat er keuzes moeten worden gemaakt wie er nog geholpen kan worden. De manier om dit scenario af te wenden is deze lockdown. Jij persoonlijk kan nog steeds de deur uit om te sporten of een frisse neus te halen. Ja er zijn beperkingen mbt contact en je kan niet zo maar even gaan zonnebaden in het park of strand. Dat heb je even te slikken. Dit beleid is gestoeld op een politieke consensus dat mensen-levens belangrijker zijn dan korte termijn groei van de economie. Dit brengt een schok aan het economische systeem mee. Maar dat is een consequentie van een buitengewone situatie. Denken dat jij, of ik, een betere oplossing uit onze mouw kunnen schudden is wat mij betreft een narcisme dat ongekend is.

5 april 2020 om 21:49

Maar, je zegt het zelf al. De consensus is dat mensenlevens belangrijk zijn dan de economie. Eens, tot op bepaalde hoogte. Maar in mijn ogen mogen ze dan wel even keihard zeggen waar ze de grens leggen en niet nu tientallen miljarden uitgeven om uiteindelijk misschien 20.000 levens te redden, maar na corona iemand geen geld voor zijn levenreddende behandeling geven omdat deze een ton kost. Dat kan in mijn ogen niet. Ergens moeten grenzen liggen in mijn ogen en die zijn we toch flink aan het overschrijden. De gevolgen van Corona zijn nu niet een paar maanden tot een jaar, maar deze gaan we de komende 15 jaar nog merken. De economie is kapot, huwelijken gaan kapot, de geestelijke gezondheid gaat er hard op achteruit bij velen en de welvaart valt weg. En dit zijn problemen die allemaal te voorkomen waren met een andere aanpak.

5 april 2020 om 22:06

Ik weet niet precies waar je het over hebt. Je angst dat Nederlanders hun zorg niet vergoed krijgen, lijkt gestoeld op een zorgstelsel dat Amerikaans is. Misschien begrijp ik je niet goed, maar in Nederland is iedereen verplicht verzekerd. En al zullen er altijd problemen zijn, want geen system is perfect en zeker de Nederlandse zorg niet, maar de individuele uitzondering waar iets fout gaat na Corona kan geen reden zijn voor een gammele aanpak nu. Ik ga even voorbij aan je punt over huwelijken. Want hoewel dat heel vervelend is, lijkt het uit de lucht gegrepen. Ook de geestelijke gezondheid is een belangrijk punt, maar die hangt niet alleen af van het de realiteit waarin we opgehokt zitten. Dat heeft even zeer te maken met de stress die komt van de angst dat onze naasten deze ziekte krijgen. Ik ben persoonlijk ziek geweest, maar ik ben niet zo bang voor mijzelf. Om mijn ouders maak ik me wel zorgen.ten derde roep je dat de economie kapot is. Ja, de economie loopt een deuk op, dat is onafwendbaar. Maar boven alles lijkt het nu duidelijk zijn dat er problemen zijn in ons economisch systeem. Een sterke economie kan zo'n situatie boven komen door via een goed sociaal vangnet de meerde kapitaalkrachtige te steunen. En misschien is juist daarom wel geen tijd om alles te hervatten, en in plaats daarvan systemen die niet sociaal duurzaam zijn te herzien. Ik denk dan aan de manier van tijdelijke contracten bij bedrijven als de Klm, of gig-work bij bezorgingsdiensten, of zelfs Airbnb, om als laatste over voetbal maar te zwijgen. Er zijn fouten gemaakt in de Nederlands aanpak. Maar het virus is een buitengewone situatie waarin bussiness-as-usual niet werkt. Ik geloof, en het is volledig okay om het met me oneens te zijn hierover, dat deze situatie niet om een aanpak vraagt waar we allemaal boos zijn om sommige vrijheden die tijdelijk worden ingeperkt. Maar waar we denken voor het collectief. Ik ben geen Vvd'er. Maar in dit geval kies ik er in te geloven dat de experts het beste voor hebben met ons land.

5 april 2020 om 22:17

Helemaal eens. Volgens sommigen moeten we de mensen met astma of diabetes maar riskeren. Het zijn niet alleen afgekeurden of gepensioneerden. Het is kortzichtig om te denken dat we geen economische consequenties zien van een verlies van populatie, die als consument en als arbeider waarde bijdraagt aan het land. Het beste is om het zo snel mogelijk op te lossen, wat betekent strenger optreden.

5 april 2020 om 22:54

Bamischijf Social distancing en thuis blijven is vooralsnog een korte termijn oplossing. Een logische poging om dit virus weinig kans tot verspreiding te bieden. Er komt wel een moment dat er belangen afgewogen zullen worden. Op dit moment staat de gezondheidszorg voorop, maar dat beeld kan veranderen wanneer andere gevolgen groter worden. Het is nog niet duidelijk wat de absolute getallen mbt besmetting zijn en daarom bestaat er ook nog steeds onduidelijkheid over het sterftecijfer. Duidelijk is wel dat de gezondheidszorg de druk niet aan kan wanneer het virus de vrije loop krijgt. Thuis blijven is daarom nu belangrijk, maar wanneer die druk op de gezondheidszorg afneemt zal er weer initiatief genomen worden om de economie op gang te krijgen. Dat is niet onmenselijk, maar realistisch.

5 april 2020 om 23:11

Wat kan er belangrijker zijn dan je eigen gezondheid? Dat dingen weer op gang gaan komen zodra druk op de zorg afneemt Is wel logisch en ook het plan van iedereen. Maar zoals sommige hier praten over mensen levens is schrikbarend. Zomaar 20000 oke vinden, maar niet wetend dat hij ook een van die 20000 kan zijn.

6 april 2020 om 01:20

@ Nijogeth De term politiestaat is natuurlijk totaal misplaatst, je mag hier nog steeds vrij rondlopen zonder schriftelijke toestemming. Ik ben het in vrijwel alles wat je zegt oneens maar dat laat ik voor de rest even rusten. In het begin is Nederland naar mijn mening veel te laks geweest om dit probleem aan te pakken en tot zover geef ik je wel gelijk dat de aanpak in het begin niet goed was.waar ik benieuwd naar ben is hoe jij het vervolg aan zou willen pakken. Alleen een lockdown voor de risico groepen is geen oplossing want dan zijn er ontzettend veel mensen die hun (groot) ouders en andere familieleden niet meer op kunnen zoeken.. Buiten dat zijn er niet alleen ouderen en zwakkeren overleden, inmiddels hebben ook kerngezonde tieners en twintigers het loodje gelegd. Ik ben wel benieuwd naar jouw aanpak.

6 april 2020 om 01:58

@kaassie, als ik met 3 vrienden op straat een praatje zou maken op normale wijze, dan kunnen we allemaal een boete krijgen, dat is in mijn ogen een kenmerk van een politiestaat, dat er zoveel controle is dat het normale sociale leven erdoor beïnvloed wordt en dat je moet oppassen als je doodnormale dingen doet.

6 april 2020 om 02:04

@bf1994, wat er belangrijker is dan mijn eigen gezondheid? Hooguit mijn eigen geluk. Maar wat te maken heeft met het beste willen voor een heel land waarvan ik de meeste mensen niet ken, dat snap ik niet? Ik kijk puur naar de lange termijn en hoe ons land er het beste uit zou kunnen komen. En dat is meer dan alleen gezondheid, daar spelen de economie, het geluksgevoel en de welvaart een even grote rol in. En als je op de langere termijn kijkt, is dit een klein krasje qua gezondheid, want uiteindelijk komt iedereen die na deze crisis er is de gevolgen daarvan wel weer te boven, van die andere 3 dingen gaat dat een stuk meer mensen beïnvloeden en waarschijnlijk een stuk langer duren. En ja, ik durf in elk geval te stellen dat een mensenleven niet oneindig veel waard is, zelfs het mijne niet. Mijn leven is alleen oneindig veel waard voor mezelf en de mensen die om me geven en zo geldt dat voor heel veel mensen. In realiteit is mijn leven net zoveel waard als het leven van een volstrekt onbekende aan de andere kant van het land.

6 april 2020 om 02:08

@andonis, het grote probleem waar we in Nederland nu tegenaan lopen is dat we niet weten hoeveel mensen het nu eigenlijk wel of niet gehad hebben. Er zal heel gauw en breed getest moeten gaan worden wie er antistoffen hebben en wie niet om een goed beeld te krijgen van de groepsimmuniteit. Ik denk dat we hier in Brabant stiekem al heel hoog zitten qua percentage en dit misschien wel al dicht tegen de 50% aan zit. Maar zonder tests is daar niets van te maken.

6 april 2020 om 02:15

@bamischijf123, het is natuurlijk een illusie dat ons zorgstelsel alles dekt. Er valt nog heel veel buiten de basisverzekering en aan veel behandelingen zitten limieten qua prijs. Er zijn bepaalde zeldzame ziekten, die veelal alleen in het buitenland behandeld kunnen worden, maar deze zijn vaak duur en worden in veel gevallen niet vergoed en kosten tienduizenden euro's. Dan zie ik de regering dat geldt niet op willen hoesten, maar nu betalen ze met gemak miljoenen euro's per mensenleven en heeft dat gevolgen voor iedereen in het land. Ik vind dat krom en dan vraag ik me af waarom de regering een mensenleven nu ineens zoveel meer waard vindt. En persoonlijk denk ik ook aan het collectief, want ik vraag me af hoe we er als land op alle vlakken het beste uit gaan komen. Dan is gezondheid maar een spil, die uiteindelijk maar een klein krasje oploopt, terwijl we nu handmatig onze economie, ons geluk en onze welvaart gigantisch naar de Filistijnen aan het helpen zijn. Ja, als we 2 jaar verder zijn, merken we op die gebieden de gevolgen nog en dan denk ik dat velen liever een andere aanpak hadden gezien.

6 april 2020 om 05:36

Het thuisblijven en social distancing gaat niet over het redden van mensenlevens. het gaat om de zorgcapaciteit niet te overbelasten zodat men geen onmenselijke keuzes hoeft te maken. En als men massaal aan de straat op gaat gaat dit wel gebeuren. je hebt het dan over het hondervoudige aantal mensen dat ic zorg nodig heeft van wat we aan kunnen. Dus er zit simpelweg niks anders op dan de huidige oplossing. En het NRC schrijft het vandaag... De overheid heeft het al een over een of meerdere jaren dat dit nodig is. En even.... de tweede wereldoorlog duurde vijf jaar en daar is de economie ookk van hersteld. Dus dat argument nu is echt kolder.

6 april 2020 om 12:36

Wakanda, in de tweede wereldoorlog bleef de economie dan ook grotendeels intact, terwijl we deze nu helemaal aan het kapotmaken zijn. En ja, die komt er wel bovenop, maar dat gaat jaren duren en gaat gigantische gevolgen hebben en waarschijnlijk ook levens kosten. En dat om voornamelijk mensen te redden die al problemen hebben en die mogelijk eerder dood gaan dan de economie hersteld gaat zijn.

5 april 2020 om 21:05

Helemaal mee eens. Alleen helaas zul je altijd mensen houden die zich niet aan de regeld kunnen houden. Las ook een bericht dat een groep jongeren een feestje aan het houden was om vervolgens een hartmassageapparaat uit een ambulance te stelen. Helaas beseft nog steeds niet iedereen dat het menens is en voor sommige mensen dit virus dodelijk is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Chelsea

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Liverpool8245
4.Chelsea4812
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
M. MountMiddenvelder296
WillianAanvaller285
KepaKeeper250
T. AbrahamAanvaller2513
C. Hudson-OdoiAanvaller171
AzpilicuetaVerdediger272
PedroAanvaller91
Voor de complete selectie: Clubpagina Chelsea.
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Chelsea.

In de wandelgangen

Woensdag 27 mei
Luciano Narsingh is in onderhandeling met Trabzonspor over een transfer. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren