Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De kersverse kampioenen die Ajax en PSV wellicht opnieuw doen nadenken

Laatste update:

In België rekent men erop dat Club Brugge het seizoen afsluit als kampioen. De Raad van Bestuur van de Pro League adviseert de competitie volledig stil te leggen; de bekrachtiging van dat besluit op een Algemene Vergadering lijkt een formaliteit. "Het is zeker mijn vreemdste titel ooit", reageerde een verraste Ruud Vormer deze week bij Sporza. Of de bekerfinale tegen Royal Antwerp die op 22 maart gepland stond nog doorgaat, is onduidelijk. Wel is zeker dat Club Brugge zich schrap kan zetten voor een drukke transferperiode, wanneer de markt weer opengaat. Een aantal spelers is rijp voor een stap hogerop, onder wie twee uitblinkers die vorig jaar nog op de radar van Ajax en PSV verschenen. In dit artikel worden vijf smaakmakers uitgelicht.

Door Dominic Mostert


Krépin Diatta


Met een door Transfermarkt op 21 miljoen euro geraamde transferwaarde is Krépin Diatta op papier de duurste speler van Club Brugge. Hij is tevens de op een na duurste speler van de hele competitie; alleen de waarde van Jonathan David van AA Gent wordt hoger ingeschat (25 miljoen euro). De transferwaarde van Diatta heeft te maken met verschillende factoren: zijn leeftijd (21), zijn doorlopende contract (tot medio 2024) en zijn sterke seizoen in dienst van Club Brugge. Niet voor niets behoorde Diatta eind vorig jaar tot de zestien genomineerden voor de bokaal van beste jonge speler in Afrika, die uiteindelijk werd uitgereikt aan Achraf Hakimi van Borussia Dortmund.

Diatta was dit seizoen de laatste doelpuntmaker van Club Brugge: in de stadsderby tegen Cercle Brugge, op 7 maart, zorgde hij voor de 2-0 in de wedstrijd die uiteindelijk met 2-1 werd gewonnen. Het was zijn achtste doelpunt van het seizoen in 34 officiële wedstrijden; hij gaf daarnaast vier assists. Afgelopen zomer had Ajax volgens De Telegraaf belangstelling voor Diatta, die toen werd voorgesteld als alternatief voor de mogelijke komst van Steven Bergwijn. Uiteindelijk kwam Quincy Promes de gelederen versterken. Ook Galatasaray en Paris Saint-Germain werden destijds aan Diatta gelinkt. De Senegalees is een veelzijdige aanvaller, die op alle posities in de voorhoede uit de voeten kan en ook als aanvallende middenvelder kan fungeren.

De hoogste transferwaardes bij Club Brugge volgens Transfermarkt.

Nadat concurrent Arnaut Danjuma Groeneveld vorig seizoen geblesseerd raakte, wist Diatta zich steeds beter te manifesteren in de hoofdmacht. De buitenspeler is rechtsbenig, maar weet zich ook te redden met het linkerbeen. Zijn snelheid, zowel aan als zonder de bal, en zijn dribbels behoren tot zijn grootste wapens: Diatta is een typische plaaggeest voor menig verdediger. Zijn speelstijl wordt weleens vergeleken met die van landgenoot Sadio Mané. Wel werd Diatta dit seizoen afgeremd door fysieke ongemakken, al is hij inmiddels weer fit. Volgens media in Italië is AC Milan momenteel in de markt voor de vleugelspeler. Het is echter onduidelijk hoe concreet die belangstelling. De Italiaanse pers gaat uit van een transfersom van om en nabij de 20 miljoen euro, met een maximum van 25 miljoen euro.


Emmanuel Dennis


Hij stuntelde en struikelde in beide gevallen, maar met twee doelpunten in het Santiago Bernabéu shockeerde Emmanuel Dennis voetbalminnend Europa op 1 oktober 2019. In minuut 9 en minuut 39 nam de Nigeriaan de bal met veel fortuin mee, alvorens Thibaut Courtois te verschalken met een inzet van dichtbij en met een knappe stift. Hoewel de treffers enigszins komisch overkwamen, staat vast dat Dennis beide keren goed positie koos en zijn snelheid ten volle benutte. Het waren treffers die Dennis als voetballer typeren: wispelturig en onnavolgbaar; alles of niets. Het is een belangrijk manco in het spel van Dennis: hij is niet consistent genoeg. Maar in dit geval leidde Club plots met 0-2 in Madrid. Het werd uiteindelijk 2-2. Club pakte een zeer belangrijk punt in de strijd om de derde plek in de groepsfase. Het was zonder meer het persoonlijke hoogtepunt van Dennis, dit seizoen.

Pijnlijk voor Dennis was dat hij op 27 februari van dit jaar niet de kans kreeg om opnieuw te schitteren in een grote voetbaltempel, op bezoek bij Manchester United. Na de onderlinge thuiswedstrijd in de zestiende finales van de Europa League, waarin de aanvaller het enige doelpunt maakte voor zijn ploeg (1-1), raakte hij geblesseerd aan de enkel. Hij miste daardoor de return, die met 5-0 verloren ging. Voor de kwetsuur, vier dagen voor de returnwedstrijd opgelopen, stond eigenlijk een absentie van zes weken. Dennis herstelde echter snel van het scheurtje in zijn enkel. Op eigen verzoek reisde hij af naar een FIFA Performance Center in Dubai, om daar optimaal te kunnen werken aan zijn rentree. Dennis stond zelf garant voor alle kosten die ermee gepaard gingen. Hij deed een indrukwekkende poging om de bekerfinale van 22 maart tegen Royal Antwerp te halen. Maar inmiddels weet niemand wat er met die finale gaat gebeuren.

De opstelling van Club Brugge in de uitwedstrijd tegen Real Madrid, op 1 oktober 2019.

Een tijdje leefde in Brugge de hoop dat Dennis deze zomer het transferrecord van België kon verbreken, dat nu op naam staat van Wesley Moraes en Youri Tielemans (beiden vertrokken voor 25 miljoen euro). Maar door de financiële sores in het Europese voetbal is dat vrij onwaarschijnlijk geworden. In de winterse transferperiode maakten Engelse media melding van de interesse van Manchester United, Arsenal, Leicester City, Brighton & Hove Albion, Southampton. Inmiddels worden echter met name Everton en Newcastle United in verband gebracht met de jonge spits. Afgelopen zomer stond Dennis in ieder geval open voor een transfer. Sterker nog: hij wilde graag vertrekken, omdat hij doodmoe werd van de samenwerking met trainer Ivan Leko.

“Waarom ik Club wilde verlaten? Misschien omdat ik me begon te vervelen in jullie competitie”, onthulde Dennis in oktober 2019 in gesprek met Het Laatste Nieuws. “Of misschien maakte de vorige coach het te lastig voor mij. Al dat lopen... ik was daardoor ook veel te vaak geblesseerd, bijna allemaal hamstringblessures. Ik begon naar andere competities te kijken, naar andere spelers. Hoe zij wél tijd kregen om te recupereren, zich wel amuseerden. Neem nu Ajax. Heerlijk. Ik wilde naar een ploeg waar ik vrijheid zou krijgen. Maar kijk nu…”, doelde Dennis op het feit dat hij zich onder opvolger Philippe Clement een stuk vrijer voelt. Het is daarom de vraag hoe de jongeling inmiddels aankijkt tegen een vertrek.



Clinton Mata


Met 14 tegendoelpunten had Club Brugge dit seizoen de minst gepasseerde defensie van de Pro League; Charleroi (23) en Anderlecht (29) volgen op gepaste afstand. Daar mag doelman Simon Mignolet trots op zijn, maar de verdedigers mogen ook een deel van de credits opeisen. Clinton Mata was dit seizoen de betrouwbare rechterpion in een driemansverdediging van Club. De 27-jarige international van Angola fungeerde als slot op de deur en kan terugkijken op het beste seizoen uit zijn carrière. Tijdens de enige nederlaag die Club dit seizoen leed in competitieverband, uit bij Royal Antwerp (2-1) op 10 november, ontbrak de geblesseerde Mata. Didier Lamkel Zé, de linksbuiten van Antwerp, leefde zich die zondagmiddag uit op de flank en draaide Odilon Kossounou, de jonge vervanger van Mata, dol.

Maar toen beide ploegen elkaar op 2 februari opnieuw troffen, en Club met 1-0 won, speelde Lamkel Zé een hopeloze wedstrijd. Vrijwel geen enkele actie slaagde, tot grote frustratie van ploeggenoot Wesley Hoedt (“Hij wil praten als een grote jongen. Instagram en zo… En dan speelt hij zo'n wedstrijd. Verdomme.”). Maar het falen van Lamkel Zé had ook te maken met het optreden van Mata. De verdediger, in 2016 door bondscoach Roberto Martínez van België bestempeld als een ‘gemiste kans’ omdat hij voor Angola voetbalt, is een moderne verdediger die zowel grote aanvallende als verdedigende kwaliteiten heeft. Hij is technisch onderlegd, heeft snelheid en is fysiek sterk. Hoewel hij opereert in een driemansverdediging, speelt hij in werkelijkheid meer als back met aanvallende impulsen.

Met een passzuiverheid van 83,7 procent bleef hij dit seizoen alle rechtsbacks in de Pro League voor. Van alle positiegenoten in de competitie wist alleen Joakim Maehle van Racing Genk meer duels te winnen. Hoewel een transfer nog niet concreet ter sprake is gekomen, vindt men in België dat Mata goed in Engeland zou passen. “Ik vind nu al dat hij het niveau van de Premier League heeft. Snelheid, body, inzicht,... Hij heeft het allemaal”, claimde sportjournalist Peter Vandenbempt onlangs in Extra Time. Nu Mata 27 jaar is, en zijn contract nog maar twee jaar doorloopt, lijkt het moment daar voor een stap hogerop.


Simon Deli


Toen Ruud Vormer vrijdag werd gevraagd wie de man van het seizoen was voor Club Brugge, koos hij voor doelman Mignolet. Maar, zo haastte hij zich om te zegen: “Verder Simon Deli.” Het seizoen van de Ivoriaan kende dit seizoen eigenlijk maar één domper. Het was echter meteen een levensgroot echec. In de uitwedstrijd tegen Manchester United werd hij na 22 minuten naar de kleedkamer gestuurd voor wat de Daily Mail ‘een van de meest idiote handsballen ooit' noemde. Als een volleerd keeper wierp hij zich voor een inzet van Daniel James, wat Deli op een rode kaart kwam te staan en Manchester United een penalty opleverde. Tegen tien man liepen the Red Devils uit naar een dikke overwinning.

"Als je me vraagt hoe het komt, antwoord ik oprecht: ik heb geen idee", blikte Deli vorige maand terug in Het Laatste Nieuws. "Als je naar mijn carrière kijkt, is zoiets me nooit eerder overkomen.” Wie Deli die vlaag van verstandsverbijstering kan vergeten, ziet net als Vormer een uitblinker die zich dit seizoen manifesteerde tot leider in de achterhoede van Club. De 1 meter 92 lange mandekker werd vorig jaar overgenomen van Slavia Praag en zijn komst bleek een schot in de roos. Deli veroverde direct een basisplaats en stond die niet meer af. Net als Dennis gaat hij echter gebukt onder inconsistentie en momenten van onoplettendheid. Daar zal hij zich in moeten ontwikkelen, wil Deli slagen in het buitenland.

Uitgerekend op de avond voor de fatale wedstrijd op Old Trafford zei Deli dat het zijn droom is om in Engeland te voetballen. Clubs uit de Premier League zullen nu echter wel tweemaal nadenken voordat ze in zee gaan met de 28-jarige linkspoot, wiens contract in de zomer van 2022 afloopt. “Alleen God weet waarom het in die wedstrijd gebeurde", vertelde Deli, die boven dit artikel gefotografeerd staat tijdens een oefenwedstrijd tegen Ajax in Doha op 11 januari (3-1 nederlaag). "Misschien moest het zo gaan en ben ik alsnog voorbestemd om naar Engeland te gaan. Als God beslist dat ik naar Engeland ga, ga ik naar Engeland. Ook al moet ik daarvoor een eigen doelpunt of weet ik veel wat maken.”


Hans Vanaken


Iedere wedstrijd prijzen supporters van Club Brugge zich gelukkig met het feit dat Vanaken nog altijd geen grote transfer naar het buitenland heeft gemaakt. Dit seizoen was hij goed voor dertien doelpunten, waarmee hij voor het tweede opeenvolgende seizoen clubtopscorer werd. Vanaken werd na de seizoenen 2017/18 en 2018/19 verkozen tot Profvoetballer van het Jaar; hij won in 2018 en 2019 tevens de Gouden Schoen, die middenin het seizoen wordt uitgereikt aan de beste speler van het afgelopen kalenderjaar in België. De drievoudig international van België wordt geroemd om zijn loopvermogen, zijn verbindende kwaliteiten op het middenveld en zijn neusje voor de goal.

Tussen 2002 en 2008 was Vanaken jeugdspeler van PSV en naar verluidt hadden de Eindhovenaren vorig jaar interesse in een hereniging. Ook clubs als Ajax, Borussia Dortmund, Borussia Mönchengladbach, Schalke 04 en Sevilla passeerden de afgelopen jaren de revue als nieuwe werkgever. Ajax werd in de zomer van 2019 het meest nadrukkelijk genoemd en ook Vanaken zelf erkende in december 2019 dat er 'sprake' was van interesse uit Amsterdam. Waarom is het vooralsnog niet tot een grote transfer gekomen? Met een gebrek ambitie heeft het niets te maken, verzekerde Vanaken in januari aan in Sport/Voetbalmagazine. Hij beaamde tevens dat de tijd begint te dringen. “Ik ben nu 27 en heb net een topjaar gehad. Als een transfer dan niet komt, zal het misschien nooit zijn.”

Voetballegende Luc Nilis stelde vorige maand in hetzelfde magazine dat Vanaken, net als hijzelf, snelheid mist op de eerste meters. "Anders voetbalde hij allang niet meer in België", stelde de oud-spits. “In de Champions League heeft hij het verschil niet kunnen maken, omdat hij iets mist.” Het klopt dat Vanaken in binnenlandse competities beter presteert dan in Europese toernooien. In de Pro League, de Croky Cup en de Supercup noteerde hij in totaal 205 wedstrijden, waarin hij 64 keer scoorde en 51 assists gaf: daarmee was hij rechtstreeks betrokken bij 115 doelpunten. Maar in 36 wedstrijden in Europees verband, verspreid over de Europa League en de Champions League, kwam hij tot 6 doelpunten en 3 assists. Met een treffer in de thuis- en uitwedstrijden tegen LASK Linz in de play-ofronde loodste Vanaken zijn ploeg dit seizoen naar de groepsfase van de Champions League, maar vervolgens blonk hij zelden uit.

Welke speler is het duidelijkst toe aan een stap hogerop?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Zou niet weten waarom transfer prijzen omlaag zouden moeten omdat met name de clubs uit de rijkste competities financiële “problemen” zouden hebben. Wil je een speler dan betaal je de waarde en anders spaar je en koop je hem later. Eigen broek op houden. Clubs uit minder rijke competities gaan toch niet opdraaien voor het feit dat de clubs uit de rijkste competities op te grote voet geleefd hebben? Kom nou..

5 april 2020 om 09:00

Ben er in theorie mee akkoord. Maar zo simpel werkt het natuurlijk allemaal niet. Veel clubs in kleine voetballanden zijn afhankelijk van transfers om niet kopje onder te gaan. Puur operationeel maken zowat alle clubs verlies en ze zijn afhankelijk van een tweetal dikke transfers om de cijfers groen te krijgen. Als die grote clubs dan minder kunnen betalen door de coronacrisis en je zelf ook dringend geld nodig hebt door die crisis, kan je niet te hoog in de boom gaan zitten. Gelukkig heeft club brugge een aardig spaarpotje en hoop ik dat diatta/dennis zeker niet onder de 20 miljoen vertrekken, maar iedereen zal de gevolgen van crisis voelen en dragen. Dus ja, hopelijk doen de Belgische clubs geen solden. Overigens, denkt de schrijver van dit artikel serieus dat psv een optie is voor de beste spelers van club brugge? "die psv doen nadenken"? Club brugge speelt gegarandeerd Champions League en speelt elk jaar voor de prijzen in eigen land en heeft een geweldige trainer die spelers beter maakt. Die gaan ofwel naar een grote competitie of ze blijven nog een jaartje maar ze gaan niet naar psv dat kan ik hem wel op een briefje geven.

5 april 2020 om 15:39

Met dat laatste stuk ben ik het volmondig eens. Zelf Ajax (dat nog wel een niveau hoger staat dan Club) lijkt me niet in staat de opgenoemde spelers binnen te halen. En zoals je zegt is de stap naar PSV gewoon geen stap hogerop (meer).

5 april 2020 om 23:08

Misschien dat ze iemand als Mata wel binnen kunnen halen als er geen clubs uit grote competities komen, die is niet erg duur gezien zijn leeftijd en positie (verdedigers zijn nu eenmaal goedkoper dan aanvallers) maar natuurlijk zie ik hem liefst blijven. Is onze beste speler. PSV is zeker geen stap vooruit neen, eerder achteruit, en als Club het geraamte met Mignolet, Deli, Mata en Balanta weet te behouden en Marin of de door jou genoemde Vranckx haalt en dan voorin nog nog wat extra kwaliteit haalt (mede afhankelijk van wie er vertrekt) dan gaan we er weer op vooruit. Voor mij is ook Gent toch zeker even interessant op dit moment qua totaalplaatje van niveau, stadion, spelen om de prijzen..

6 april 2020 om 02:11

Mata is inderdaad wel haalbaar voor Ajax als ze er veel voor willen betalen (zou ook echt een topaankoop zijn). Als Club de defensie en middenveld heel kan laten (misschien aangevuld met Vranckx, al zal die heel prijzig worden) en in staat is een scorende spits (misschien Rezai nog eens de kans geven, al ben ik er niet volledig van overtuigd) en goede rechtsbuiten te halen (die Tresor met de onspelbare achternaam 😅 van Willem II misschien, die maakte veel indruk), staat er echt een topteam. Gent is inderdaad een zeer mooie club met een geweldig stadion (hopelijk volgt Club snel met een eigen tempel) en een zeer goede coach. Ik ben persoonlijk een grote fan van Thorup, samen met Clement (echt een wereldcoach) en Stork de top van België mijns inziens.

In de defensie moet Club niet al te veel meer sleutelen en ook het middenveld staat goed, al zou Vranckx wel een goede aankoop zijn naar mijn idee. Voornamelijk aanvallend moet er echt kwaliteit bij want alleen Diatta is goed genoeg. Dennis is echt zo wisselvallig als de pest en speelt 1 wereldpartij en dan weer 5 schandalig slechte wedstrijden. Als daar een bod van boven de 15 miljoen voor binnenkomt zou ik hem meteen verkopen. Tau vertrekt en komt uiteindelijk toch ook te kort. Okereke is em uiteindelijk ook niet helemaal geworden al zie ik daar nog wel potentie in (alleen niet als enige spits in het systeem dat club gebruikt). Een scorende 9 is echt vitaal voor club en als ze dat kunnen vinden in combinatie met een echt goede rechterflankspeler hebben ze voor Belgische normen een wereldteam, waar ze zelfs Europees hoge ogen mee zouden kunnen gooien.

5 april 2020 om 07:58

Eerlijk gezegd doet Brugge het de laatste tijd sowieso goed met het verkopen van spelers. Waar eerst Bacca voor een spotprijsje van 8 miljoen werd verkocht, weten ze nu overbodige spelers als Nakamba en Danjuma voor 13 en 15 miljoen te verkopen. Ook de aankoop van Mignolet duid gewoon op een goede visie. Na jaren te hebben geklungeld met B- keepers hebben ze gewoon besloten om eens goed in een ervaren en degelijke keeper te investeren. Ik denk wel dat we kunnen concluderen dat Club Brugge de plek van Anderlecht heeft overgenomen.

5 april 2020 om 11:25

Momenteel zijn ze inderdaad de topclub van België en zoals je aangeeft komt dat door goed beleid. Dat goede beleid duurde trouwens ook heel lang voordat het tot uiting kwam, maar Verhaeghe en Mannaert hebben ook in de magere jaren vastgehouden aan hun manier van werken. Anderlecht ligt al een tijdje op zijn gat, maar die zijn toch wel terug de weg naar boven aan het inzetten. Met talenten als Kana, Sardella, Sambi-Lokonga, Verschaeren en Doku is het al een tijdje geleden dat een Belgische club zoveel talenten tegelijk had rondlopen. Uiteindelijk zie ik Anderlecht er wel komen, maar zeker door de huidige zwakke financiële situatie duurt het nog wel even voordat ze de Brugse hegemonie doorbreken. Club heeft met De Ketelaere en Diatta trouwens ook twee pareltjes. Maar als er toch een grote concurrent van Club moet opstaan zou ik AA Gent (met Chakvetadze en David ook twee uitzonderlijke talenten en een prachtig voetballend team met momenten) of Antwerp noemen (met D’Onofrio hebben ze de knowhow, met Gheyssens het geld en met Böloni een tactisch geslepen trainer).

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren