AZ legt de druk bij Ajax na ruime overwinning op RKC

Vrijdag, 31 januari 2020 om 21:50Yanick Vos

AZ heeft vrijdagavond geen fout gemaakt tegen RKC Waalwijk. Door een ruime 4-0 overwinning komen de Alkmaarders in puntenaantal gelijk met koploper Ajax. De Amsterdammers hebben een beter doelsaldo en komen zondag nog in actie tegen PSV. Oussama Idrissi was voor eigen publiek met twee doelpunten de grote man aan de kant van de thuisploeg.

AZ nam vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief en kon al na drie minuten op voorsprong komen toen RKC-doelman Etienne Vaessen de bal zomaar inleverde bij Idrissi. De Marokkaanse buitenspeler wist het cadeautje niet uit te pakken en prikte naast. De ploeg van Arne Slot bleef aandringen, maar de beste kansen waren voor RKC. Na een razendsnelle uitbraak kwam Richard van der Venne oog in oog te staan met Marco Bizot, maar schoot naast.

RKC deelde een aantal speldenprikjes uit en liet het na om te profiteren. Na een halfuur spelen was het AZ dat de score opende. Op aangeven van Myron Boadu tekende Idrissi voor de openingstreffer. De buitenspeler werd op de linkerflank aangespeeld, trok naar binnen en haalde vanaf de rand van het strafschopgebied de trekker over: 1-0. Het tweede AZ-doelpunt liet vervolgens niet lang op zich wachten. Calvin Stengs stuurde Jonas Svensson de diepte in en de rechtsback had een uitstekende voorzet in huis, waarna Boadu scoorde.

Het mooiste doelpunt van de avond werd gemaakt door Idrissi. De linksbuiten kwam op kenmerkende wijze vanaf de linkerflank naar binnen en krulde de bal onhoudbaar tegen de touwen in de verre kruising. Doelman Vaessen was woest op zijn achterhoede, maar de verdedigers waren machteloos tegenover Idrissi. Met nog veertig minuten op de klok dreigde een afstraffing voor de hekkensluiter van de Eredivisie. Stengs deed er na 65 minuten spelen nog een schepje bovenop door de 4-0 te maken.

In de slotfase kreeg AZ diverse mogelijkheden op de score verder uit te breiden. Het team van trainer Fred Grim moest zich beperken tot verdedigen en wist nog meer tegendoelpunten te voorkomen. Met nog dertien wedstrijden voor de boeg en een achterstand van zeven punten op nummer zestien PEC Zwolle wordt handhaving een lastig verhaal voor RKC. AZ mag nog altijd dromen van de landstitel.Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door sirius)

Prima overwinning, zakelijk uitgespeeld. Wel weer beter spel dan de laatste weken, na de toch wel bevrijdende 1-0. RKC begon nog aardig, met een paar uitbraken (inclusief een kans hier of daar), maar na de 1 en 2-0 was het geloof weg. Leuk om Evjen te zien, die speelde wat mij betreft prima in de tijd die hem gegund werd. Goed om te zien dat er in ieder geval iets meer achter de bepalende spelers zit dan de wissels daarvoor.op naar de volgende wedstrijd, dat gaat een hele belangrijke worden. Als je die weet te winnen, dan doe je hele goede zaken.

31 januari 2020 om 21:54

De tweede helft zag je wel dat AZ een stuk sterker is. De 1 - 0 mocht Vaessen wel hebben. Daarna de snelle uitbraak / combinatie en de 2 - 0. Einde wedstrijd. Proficiat

Lastige beginfase waarin RKC echt wel met lef begon, maar na de 1-0 was het eenrichtingsverkeer en had het eigenlijk nog meer dan 4-0 moeten worden. Het was weer zo lekker frivool zoals in de eerste seizoenshelft. Mooie aanvallen met veel tempo, Idrissi die aan het toveren was, Midtsjo met zijn heerlijke dribbels waardoor hij onder de druk uit voetbalt en weer de 0 gehouden. Lekkere manier om het weekend te starten.

1 februari 2020 om 01:30

Had het niet beter kunnen verwoorden. Perfect wedstrijdbeeld illustreert u hier.

Idrissi heeft vandaag wel bewezen de beste te zijn van de voorste drie. Wat stond hij geweldig te voetballen zeg. Iedereen eigenlijk wel, behalve Boadu. Die was iets minder. En Midtsjo was weer geniaal. Vlaar ook fantastisch met dat slome lijf, hij domineert gewoon nog steeds. Lekkere opsteker voor volgende week! Verstandige wissels ook van Arne Slot. Goed begin van me weekend.

31 januari 2020 om 22:06

Speelt minder, maar scoort wel twee keer. Hoevaak zal die dan scoren als die goed speelt?

31 januari 2020 om 22:09

Idrissi speelde niet minder toch? Hij speelde naar mijn idee fantastisch, geweldige passjes. Boadu heeft 1x gescoord, maar speelde iets minder. Ook nog een assist erbij. Al met al geen reden tot klagen

31 januari 2020 om 22:58

Speelt minder? Ik vond Idrissi de beste man van het veld vanavond.

31 januari 2020 om 22:45

Ik vond Boadu eigenlijk best goed spelen, was vaak aanspeelbaar en verloor niet veel ballen. Stengs was dramatisch, Midtsjo en Wijndal uitstekend. Idrissi uiteraard ook.

1 februari 2020 om 07:13

Stengs was ook genieten, de techniek die hij heeft is geweldig. Hij heeft alleen echt te weinig rendement. Maar dat komt wel met de tijd.

Prettig begin van het weekend zo. Bizot bewijst het ook maar weer met dat ene cruciale moment na een kwartier, dan staat ie er gewoon om z'n ploeg voor een achterstand te behoeden. Volgende week zal het een ander verhaal worden tegen een Feyenoord dat vrijwel alles wint de laatste tijd. Maar ook dat zie ik met vertrouwen tegemoet. Ik zou ook niet weten waarom dit AZ geen kampioen zou kunnen worden

31 januari 2020 om 22:22

Ajax?

31 januari 2020 om 22:29

Zou kunnen, maar die zijn allesbehalve overtuigend de laatste tijd.

31 januari 2020 om 23:00

Laten we niet doorslaan. AZ was tegen Heerenveen en Willem II ook niet overtuigend. Niemand is dat elke pot, keer op keer. Mindere potten zitten er tussen. Ajax moet zondag tegen PSV laten zien dat ze er weer staan. Doen ze dat niet, dan wordt het spannend. Maar ik denk dat het verschil in kwaliteit na 34 rondes toch de doorslag gaat geven.

31 januari 2020 om 23:14

Ik denk het ook. Tegelijkertijd denk ik wel dat Ajax al met al meer had verwacht van het seizoen tot nu toe. Ze staan bovenaan, maar het verschil met AZ is klein. In veel wedstrijden zijn ze ook verre van overtuigend en komt het klasseverschil in mijn ogen te weinig naar boven. Hoe zie jij dat?

31 januari 2020 om 23:24

We moeten het klasse-verschil ook niet gaan overdrijven. Ja, Ajax is kwalitatief de sterkste ploeg van Nederland, maar buiten Ziyech en Tadic is het ook niet van de buitenklasse voor Eredivisie-begrippen. Ik heb soms het idee dat sommigen denken dat ze iedereen wel even met 4 doelpunten verschil van de mat tikken, terwijl ook Ajax gewoon kwetsbaarheden heeft waarmee je ook in de Eredivisie niet wegkomt als je een speler als Ziyech mist.

31 januari 2020 om 23:30

Ik denk ook niet dat het klasseverschil groot is, dat blijkt namelijk nergens uit, behalve dan misschien dat Ajax een beter doelsaldo heeft, maar ook dat zegt niet alles. De bank van Ajax is ook minder breed dan men dacht.

31 januari 2020 om 22:48

Niets is onmogelijk, maar de druk wordt met de week hoger en daar kan Ajax zeer waarschijnlijk veel beter mee omgaan. Bovendien moet je maar hopen dat de sterkhouders fit blijven, want zeker voorin is de spoeling wel erg dun bij AZ.

1 februari 2020 om 10:32

Dat zal de tijd moeten leren. Ajax heb ik ook ten onder zien gaan aan de druk thuis tegen Valencia (die met een half b-team speelden). Om nog maar niet te spreken over die thuiswedstrijd tegen Tottenham waar ze de bibbers kregen terwijl ze de tegenstander al volledig op de rug hadden. Ik wil er alleen maar mee aangeven dat ik het nog niet zo'n uitgemaakte zaak vind dat Ajax beter met druk kan omgaan. Qua sterkhouders ben ik het met je eens, maar tegelijkertijd zie je bij een kampioen altijd dat anderen opstaan als sterkhouders er niet bij zijn. Dat zie ik bij Ajax vooralsnog niet terug. Tel daarbij op dat meestal de ploeg met de minste tegengoals kampioen wordt en niet de ploeg die het meest scoort. En dan hebben ze bij Ajax ook nog een tactisch genie lopen die De Jong laat opdraven als vervanger voor Ziyech. Nee, er komt wel wat meer bij kijken dan omgang met druk, kwalitatief goede spelers en geld. Als t om geld zou gaan, dan was Ajax namelijk halverwege november al kampioen geweest.

3 februari 2020 om 13:53

Dat is de Champions League. De spelers van Ajax hebben ervaring en de meesten van hen zijn al een keer kampioen geworden. Bij AZ hebben ze niet eens de ervaring om tweede te staan, laat staan kampioen te worden. Dat is toch wel een wezenlijk verschil en dus is het voorbeeld van Ajax in de Champions League nogal scheef. Verder heb ik niets over geld gezegd, dus ik snap niet waarom je dat ineens aanhaalt in de laatste twee zinnen. Ik heb het enkel over de kampioensdruk. Dat gaan ze bij AZ nog wel voelen als het eenmaal echt spannend wordt.

Wil de vreugde niet temperen maar het was met alle respect wel tegen de huidige hekkensluiter. Ben benieuwd wat ze volgende week laten zien.

31 januari 2020 om 22:51

Volgende week zal veel zeggen zijn.
Winnen betekend dat je minimaal die tweede plek wil en verliezen geeft aan dat je het niet kan opbrengen om nu al te laten zien dat die tweede plaats niet voor een ander is dit seizoen.
Boadu moet echter ook wel wat meer laten zien en Stengs moet gewoon weer op rechts starten ipv De Wit.

31 januari 2020 om 22:57

Stengs moet banken en maakt niet uit of het IPv Yuki of Evjen is.. met name Evjen viel prima in... stengs is al wedstrijden slecht.

31 januari 2020 om 23:21

Wat had je dan verwacht? Die jongen is bezig met zijn eerste volledige seizoen en komt dus net pas kijken. Dan is wisselvalligheid en een dipje nogal voorspelbaar. Die gaat Boadu ook nog wel krijgen in het komend anderhalve jaar. Zo'n jongen moet gewoon even over dat punt heen en daar heb je vertrouwen voor nodig.

1 februari 2020 om 00:41

Stengs is al langer bijzonder matig hoor, laatste maanden verbloemende een lucky goal (zie vandaag) veel. Bijzonder dat Boadu, Koopmeiners en Wijndal niet zo ver wegzakken overigens

3 februari 2020 om 13:55

Dat hoeft niet altijd direct te gebeuren. Koopmeiners oogt sowieso stabiel en heeft dan ook al wat jaren Eredivisie ervaring, maar het zou mij niets verbazen als Boadu en Wijndal volgend seizoen een lastig jaar tegemoet gaan zien. Dit jaar is alles nieuw, onbevangen en geweldig, maar dat verwachtingspatroon komt ook een keer om de hoek kijken en daar lopen talenten eigenlijk altijd wel tegenaan.

Met Evjen heeft AZ de nieuwe eredivisie topper alweer binnen, hij zal moeiteloos in het elftal de plaats van Stengs overnemen en is waarschijnlijk veel constanter.

1 februari 2020 om 10:01

In die eerst paar invalbeurten kan je al zien dat er veel kwaliteit in die jongen zit.
Aanname perfect en ook goed in overzicht en dribbel.
Het is wachten tot hij zijn eerste basisplaats krijgt, al is dat moeilijk in het huidige Az omdat het nu eenmaal prima draait.
Misschien Stengs een keerf laten "rusten" tegen een mindere tegenstander of bijvoorbeeld NAC in de beker.

Bij az zit wel alles mee. Ze hebben bijna geen blessures. Klasse verschil is er wel degelijk met ajax. Zodra er schorsingen of blessures komen dan valt az ook terug.

1 februari 2020 om 08:36

Kijk gewoon de wedstrijden van AZ want dan weet je dat AZ ook te maken heeft met schorsingen en blessures. Grappig dat je AZ met kleine letters schrijft.

arne slot zei terecht: dat rkc laatste staat is een wonder. je zag in de beginfase goede combinaties en kansen van rkc. toch was de eerste grote kans voor az (idrissi), zou lekker geweest zijn als het dan al 1-0 had gestaan maar het is de beste man met 12 doelpunten vergeven nu hopen dat zondag psv ons een dienst kan bewijzen. nu al trots op az, dat wij het ''grote'' ajax zo moeilijk kunnen maken. een begroting van - 25 miljoen tegen - 115 miljoen. forza az!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
9.AZ205
11.NEC19-4
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
B. Martins IndiVerdediger140
Y. SugawaraVerdediger140
D. de WitMiddenvelder146
A. GuðmundssonMiddenvelder142
F. MidtsjøMiddenvelder140
T. ReijndersMiddenvelder142
Z. AboukhlalAanvaller142
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

8 fans
Aanvaller, 22 jaar

In de wandelgangen

Zondag 5 december
Amadou Haidara moet de eerste versterking van Ralf Rangnick bij Manchester United worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren