‘Hij moest door drie personen van Jong PSV naar binnen worden gedragen’

Zaterdag, 30 november 2019 om

Helmond Sport doet onderzoek naar een mogelijk racistisch incident tijdens het verloren thuisduel van vrijdag met Jong PSV (2-3) in de Keuken Kampioen Divisie. De club belooft maatregelen als supporters zich inderdaad hebben misdragen tegenover Sekou Sidibe, die tweemaal scoorde voor de Eindhovense beloften.

De achttienjarige aanvaller werd naar eigen zeggen voor zwarte piet uitgemaakt door iemand op de tribune. “Dat vind ik zeker niet kunnen na alles wat er een paar weken geleden is gebeurd”, zei Sidibe in gesprek met het Eindhovens Dagblad. Sam Dröge, de dienstdoende arbiter, had zelf niet gehoord dat Sidibe racistisch bejegend werd, maar heeft bij de KNVB wel melding gemaakt van het incident.

Helmond Sport heeft inmiddels contact opgenomen met de KNVB en de leiding van PSV. “Helmond Sport staat volledig achter het gezamenlijk statement dat het Nederlands betaald voetbal heeft gemaakt. Racisme? Dan voetballen we niet! Wij zijn tegen iedere vorm van geweld, racisme en discriminatie. Wij gaan er alles aan doen om snel scherp te krijgen wat er nu exact is gebeurd”, zo valt op de clubsite te lezen.

Supporterscollectief We Are Helmond geeft aan ‘een andere perceptie’ van het voorval te hebben. “Sidibe was in de eerste helft naast voetballen vooral bezig met provoceren. Hij bejegende Vereijken op een verkeerde manier na een hele lichte overtreding. Niet veel later, nadat Sidibe net de 0-3 binnen geschoten had, juichte hij op een vervelende manier: hij ging voor het vak van de harde kern van Helmond Sport staan, met een hand achter zijn oor en met de andere hand maakte hij gebaren alsof hij 'kom dan' wilde zeggen.”

“Hiermee lokte Sidibe de nodige reacties uit. Daar hebben geen racistische reacties tussen gezeten, want Sidibe verklaarde zelf dat het voorval pas na de wedstrijd zou hebben plaatsgevonden. Na de wedstrijd maakte Sidibe een rondje om zijn tegenstanders en ook zijn teamgenoten een hand te geven. Op datzelfde moment verzamelden een aantal supporters zich rondom de spelerstunnel. Toen Sidibe in de buurt van die tunnel kwam, werden dingen geroepen als: 'waar de fuck ben jij mee bezig?' en 'zielig mannetje'”, zo verzekert We Are Helmond op Facebook. “Sidibe wilde de supporters die rondom de tunnel stonden te lijf gaan en hij moest door drie personen van Jong PSV naar binnen worden gedragen.”

“Het is gebruikelijk dat er stewards van Helmond Sport rondom de tunnel staan als de wedstrijd net is afgelopen. Dit was ook nu het geval. De steward die aan de kant stond waar al de 'actie' plaatsvond, complimenteerde ons zelfs voor het feit dat we zo netjes waren gebleven. Sidibe heeft dus een onjuiste verklaring afgegeven aan het Eindhovens Dagblad”, besluit het supporterscollectief. “Hij werd niet belaagd vanaf de tribune, maar vanaf de spelerstunnel en daarnaast is er pertinent geen 'Zwarte Piet' naar hem geroepen.”

Donderdag kwamen alle clubs uit het betaald voetbal nog samen om met de regering over racisme te praten. Dat gebeurde naar aanleiding van het incident rond Excelsior-aanvaller Ahmed Mendes Moreira, die tijdens het duel met FC Den Bosch racistisch werd bejegend.Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door afcadickster)

Houd het nou eens nooit op!

30 november 2019 om 13:21

Niet vanzelf

30 november 2019 om 13:33

Zo ook niet na alle dagelijkse aandacht. Zit nou eenmaal in de aard van de mens om 'gekleurd' te denken en spreken.

30 november 2019 om 13:49

Dus dat gedrag is goed te praten omdat het in de aard van de mensen is. Misschien een eye opener, het is aangeleerd gedrag!

30 november 2019 om 14:06

Doe ik het goed praten Janta? En aangeleerd, deels. Of wou jij beweren dat alle ouders het die mafferds aanleren die racistische uitingen eruit gooien? Het grootste deel is volgens mij kudde gedrag.

30 november 2019 om 13:26

Wat houdt niet op? Racisme...denk niet dat dat ooit weg zal zijn en Leugenaars...zullen er ook altijd blijven.

30 november 2019 om 14:41

Ik ben ook tegen racisme maar ik vind het vrij apart dat iedereen zomaar geloofd wordt die wat roept. Als een vrouw zegt verkracht te zijn wil je toch ook eerst goed onderzoek voordat je iemand veroordeeld ?

Hoewel ik er zeker niet voor pleit dat we dit géén aandacht moeten geven, lijkt de aandacht die we er wel aan geven elke week een idioot te inspireren om weer zoiets te roepen.

30 november 2019 om 13:38

Nog een weekje sinterklaas en Piet. Dan gaan we weer over naar de andere 'benamingen' van de gekleurde mens. En het is niet stafion gebonden, geen einzelgangers. Het is alleen de laatste 2 weken dat de stadions regeren in het nieuws over de gekeurde spelers, de rest van racisme bestaat niet meer, enkel in het voetbal.

Ja je kan wel zeggen achter het "dan voetballen we niet" statement te staan,maar volgens mij is de wedstrijd toch echt gewoon in zijn geheel gespeeld. Vond het vorige week ook ergens wel een ironisch statement. Minuut later beginnen met de wedstrijd onder het mom "dan voetballen we niet", om vervolgens in alle wedstrijden die minuut in de extra speeltijd alsnog te voetballen.

30 november 2019 om 13:30

Precies dit, hoe serieus neem je t dan he. Minuut skippen om daarna een minuut extra te spelen

30 november 2019 om 13:34

Misschien symbolisch?

30 november 2019 om 14:22

Mijn insziens was het symbool juist krachtig geweest als je echt een minuut minder zou spelen. Nu verliest het zijn kracht.

30 november 2019 om 13:39

In de tekst staat dat het incident na de wedstrijd heeft plaatsgevonden, dus dan is de wedstrijd stilleggen niet meer echt van toepassing lijkt me.

30 november 2019 om 14:20

Oeps, oeps overheen gelezen. Nee dan wordt het lastig inderdaad. 😅

Ook al was dit geen racisme, hoe zielig ben je als je als supporter van Helmond een 18-jarige jongen uit gaat schelden... kansloos volk.

30 november 2019 om 13:50

En wat die speler deed vind jij wel normaal? Dat vind ik ook niet netjes

30 november 2019 om 13:51

Maar provocerend gedrag van een 18 jarig spelertje en die dan een jank verhaal ophangt is niet kansloos?

Ik kan hier niet veel mee, iedereen kan wel roepen dat er iets racistisch geroepen is naar hem toe en het kuddevolk neemt dat vervolgens voor lief aan. Sowieso, laten we realistisch blijven. We worden allemaal gediscrimineerd, altijd en overal, blank of zwart, dik of dun, klein of groot. We maken het allemaal mee. Dat is al eeuwen aan de gang en is altijd zo geweest. Klinkt raar maar het hoort bij de maatschappij. Ikzelf heb vroeger bijvoorbeeld gestotterd en ben daarmee, veelal door me gekleurde medelanders, de grond ingetrapt. En ik heb er nooit wakker van gelegen, puur omdat het ons allemaal overkomt en we er allemaal tegelijkertijd aan meedoen. Pesten, discriminatie, racisme, het komt allemaal op hetzelfde neer en je kan er van alles van vinden maar het lijkt vaak of de samenleving onbewust zonder die factoren niet kan functioneren. Daarom is het ook hypocriet om er moord en brand over te schreeuwen want juist hun die het hardste schreeuwen hoe erg het is, doen er zelf het hardste aan mee.

30 november 2019 om 13:55

Ik zie niet in waarom hij dit zou verzinnen, heb jij wel dit vermoeden. Het feit dat je aangeeft dat je veelal door de gekleurde medemens gepest wordt geeft mij het idee dat gekleurd bent als het gaat om deze mensen. Goed dat jij er niet zo mee hebt gezeten, maar deze jongen heeft dus wel problemen met dit incident. Het lijkt mij zijn recht aangezien het hem wordt aangedaan.

30 november 2019 om 14:35

Ik vind het sowieso een beetje een vreemd statement. Hij zegt het is niet erg want iedereen doet mee aan racisme, dat is gewoon feitelijk onjuist. Als je zelf het niet vervelend vind is dat prima, maar anderen hebben er wel moeite mee. Vooral als getint persoon snap ik dat je het vervelender vind gezien de tijd van het jaar.

30 november 2019 om 14:43

Ik zie niet in waarom hij dit zou verzinnen. Als we op die manier dingen gaan veroordelen zitten er heel veel onschuldige mensen achter de tralies. Weet je nog die man die de Hitler groet zou hebben gemaakt ? Wegwerpgebraar, maar stond wel op de voorpagina van elke krant, in elk interview werd hij veroordeeld. Heeft Wijnaldum al excuses gemaakt ?

30 november 2019 om 14:58

Hoewel het niet echt ontopic is en dat ik er niet vanuit ga dat iemand iets verzint, ben ik het verder helemaal met je eens. Ben er niet trots op dat het er is, maar het is er en iedereen doet eraan mee.

30 november 2019 om 15:32

Discriminatie is sowieso nodig. Zo wordt elke voetballer al gediscrimineerd op basis van voetbalkwaliteiten. Anders had ik al lang bij Ajax gespeeld.

30 november 2019 om 16:03

Zoiets heet positieve discriminatie. Dat is toch wat anders dan wat hier gebeurd.

30 november 2019 om 17:43

Positieve discriminatie is net zo'n bullshit als elke andere vorm van discriminatie. Positieve discriminatie ontstaat omdat een klein groepje schreeuwers het bv nodig vond dat er meer vrouwen in een directie moeten, ook al hebben deze vrouwen minder kwaliteiten... Elke vorm van discriminatie 🖕🏼

Het zal niet zo moeten zijn dat de spelers de racisme kaart gaan spelen. De waarheid graag naar boven halen. Rasistisch zware straf stadion verbod etc. Speler die onterecht die kaart speelt 12 wedstrijden schorsing. En dat we ons allemaal maar weer op het voetbal gaan concentreren. Daarbij provoceren van supporters van de tegenpartij. Gele kaart.

30 november 2019 om 13:51

Precies dit, andere kant van het verhaal

30 november 2019 om 14:19

Er is in zo'n geval echt geen andere kant van het verhaal hoor, alleen maar een supporters groep die zichzelf probeert te redden.

30 november 2019 om 14:37

Vind het ook vrij bijzonder. Je leest hier alleen over de supportersgroep die uiteraard zegt: " maar hij lokte ons uit, huil huil". Voordat hij begon te provoceren zal het een en ander al geroepen zijn. Daarbij schijnen veel mensen te vergeten dat het één joch van 18 is tegen een groep sneue volwassen mannen.

30 november 2019 om 13:52

Als het zo is dat inderdaad de racisme kaart onterecht is gespeeld, dan mag hij spijkerhard worden aangepakt!

30 november 2019 om 14:08

Is de ‘racismekaart’ ooit onterecht gespeeld in het voetbal? Grappig dat we een overduidelijk geval hadden, waar men direct in de ontkenning schoot en iedereen nu weer hetzelfde doet. Men doet nu alsof deze spelers zich aanstellen, maar het wordt heb aangedaan dus ze hebben het recht zich boos te maken.

30 november 2019 om 14:44

De racismekaart wordt heel erg vaak onterecht getrokken. 2 weken geleden nog de vrouw die veroordeeld is voor het frauderen (oud ziekenhuis directrice) gaf aan dat het racisme is omdat ze Turks is.

30 november 2019 om 15:22

Discriminatie bedoelde ze?

30 november 2019 om 15:41

Ja maar dat is een andere situatie. Die voelt zich benadeeld en flapt er dan zoiets uit. De speler in dit geval zegt dit echt niet zomaar zonder reden.

30 november 2019 om 13:58

Je doet alsof het logisch is dat mensen gek worden en schelden als ze licht worden geprovoceerd. Wat een debiele reactie. Ik vind dat terugvallen op een racismekaart altijd zo triest, het is een hele makkelijke uitweg. Supporters gooien er alles uit naar spelers en jij opteert voor een schorsing voor spelers. Waanzin.

"Hebben ons juist netjes gedragen. Ja iemand van een meter of 2 verrot schelden is zeer netjes. Of je loopt gewoon naar je fiets zoals nette mensen doen...

30 november 2019 om 14:25

Inderdaad, als die steward vond dat ze zich nu netjes gedroegen, dan is dit dus de maatstaf. Ben benieuwd wat ze dan wel niet allemaal uitvreten als ze zich niet netjes gedragen.

Die Sidibe lijkt me een beetje stupide. Je gaat toch niet de confrontatie zoeken met supporters. Hoe dom ben je dan? Gewoon 3 wedstrijden schorsen zou ik zeggen. Gewoon even normaal doen zeker als er niet eens een racistische opmerking is gevallen.

He gets, wat een problemen!ik vind het super vervelend voor Sibide dat hij bejegend is en ook voor de Helmond Sport supporters dat ze door de meest provocerende speler hebben verloren. Had de wereld er maar anders uitgezien, eindigde iedere wedstrijd maar in een gelijkspel waarbij de doelpuntenmaker altijd door 21 spelers werd bejubeld. Waren voetbal supporters maar zo tam en schattig, zo mild en intelligent als de supporters bij de het schaatsen. Hadden voetballer maar niet zulke ego's, en dat ze allemaal vruchtbaar tot in de eeuwigheid zijn, jongens en meisjes, op het veld en op de tribune, maar ook daar buiten. Iedereen!

Ze moestenis wat meer eelt ophun zieltje kweken,en niet zo jankende elke keer des te vaker over racisme gepraat wordt des te meer mensen hebben er mee te maken en als je vraagt heb je weleens racisme meegemaakt komen ze niet verder dan dat ze wel eens voor zwarte piet zijn uitgemaakt.dus hetzelfde wat dikke ,dunne,en rode kinderen misschien elke dag meemaken!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Helmond Sport

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
16.TOP Oss25-25
18.Jong PSV22-22
19.FC Dordrecht20-32
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
G. JoppenVerdediger
L. DuijvestijnMiddenvelder
O. DžeparMiddenvelder
Voor de complete selectie: Clubpagina Helmond Sport.

In de wandelgangen

Woensdag 5 augustus
Branco van den Boomen is op weg naar Toulouse. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren