Fans beroepen zich tegenover Danny Verbeek op Zwarte Piet-demonstratie

Zondag, 17 november 2019 om

Toen de spelers van FC Den Bosch en Excelsior zondagmiddag naar binnen werden gedirigeerd door arbiter Laurens Gerrits, besloot aanvoerder Danny Verbeek van de thuisploeg verhaal te halen bij het publiek. Hij kreeg van de supporters te horen dat er geen sprake was van racistische uitingen richting buitenspeler Ahmad Mendes Moreira van Excelsior, zo vertelt Verbeek na afloop aan FOX Sports.

In de eerste helft werd het spel stilgelegd door de arbitrage. Mendes Moreira was hevig ontdaan en vertelde te zijn uitgescholden voor 'k-zwarte, k-neger, k-katoenplukker, Zwarte Piet'. Er klonken naar verluidt Zwarte Piet-liederen en oerwoudgeluiden. Mendes Moreira beende hevig geëmotioneerd van het veld. Verbeek zegt dat hij tijdens de wedstrijd geen oerwoudgeluiden en scheldwoorden heeft gehoord.

"Daar ga ik niet om liegen, ik heb het echt niet gehoord. Maar als het gebeurd is, dan wil ik daar namens deze club mijn excuses voor aanbieden. Dat hoort hier absoluut niet thuis en daar distantiëren wij ons als club ook van", maakt de aanvoerder van Den Bosch duidelijk. Toen de wedstrijd stillag, vroeg hij aan de supporters wat er aan de hand was. De liederen over Zwarte Piet had hij 'natuurlijk' wel gehoord.

"Ik heb gevraagd hoe het ervoor stond en zij zeiden tegen mij: 'Danny, we hebben een demonstratie gehad, dit is daarnaartoe gericht en echt niet naar die jongen.' Dat heb ik meteen tegen Luigi (Bruins, aanvoerder van Excelsior, red.) en tegen die jongen gezegd." Supporters van Den Bosch hadden eerder op de dag in de stad gedemonstreerd voor het behoud van Zwarte Piet tijdens de intocht van Sinterklaas.

De KNVB laat in een statement op de website weten dat het protocol voor spreekkoren op correcte wijze is gehanteerd tijdens de Keuken Kampioen Divisie-wedstrijd. "Er wordt nu samen met de club gekeken hoe de daders kunnen worden opgespoord en aangepakt. Tot slot, zal dit incident via het onafhankelijke tuchtrechtsysteem verder worden onderzocht", zo klinkt het.

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door boris19)

Wat een idiote en trieste reactie zeg. Had je oordoppen op? Lekker ontkennen. Dat laat zien, dat je geen ballen hebt! Gewoon punten in vermindering brengen. Zeker na deze struisvogel politiek van de trainer en de club.

17 november 2019 om 20:18

Echt he. Wat een idioot van een trainer. Hoe kan je nou zeggen dat het slachtoffer een zielig ventje is, als die voor van alles en nog wat wordt uitgemaakt. Die supporters zijn hier de triestelingen en ik mag hopen dat de trainer van den Bosch nog terug komt op zijn uitspraken en zijn excuses aanbied aan het slachtoffer.

18 november 2019 om 00:05

Echt idioten op de tribune natuurlijk en we kunnen boos zijn op trainer en club, maar de aanvoerder zegt hier niet al teveel gekke dingen toch? Ik snap dat als je als speler in volle focus zit dat sommige dingen je kunnen ontgaan en hij zegt dan ook dat als het gebeurd is (wat dus ook zo is) hij zich er volledig van distantieert. Als je op dat moment nog niet precies weet hoe de vork in de steel zit, is dat toch een prima reactie? Die trainer mag er meteen uitgegooid worden, als er een gast een zielig ventje is, is hij het wel.

Lafaard zijn het, eerst iemand utschelden en voor alles en nog wat uitmaken en vervolgens de schuld geven aan zwarte piet discussie, aanpakken dat tuig.

Heel gevaarlijk en gevoelig onderwerp, maar eerlijk gezegd snap ik toch niet dat Moreira dit soort uitingen persoonlijk oppakt en hem zo raakt. Er worden dingen tegen hem gezegd, net zoals anderen klootzak of teringlijer tegen elkaar zeggen. Mensen zoeken gewoon naar woorden die hem raken, en het lukt ze. Negeer die mensen aub. Gelukkig weet hij nog te scoren en pakt hij sportieve revanche.

17 november 2019 om 21:18

Als Moreira niet van het veld was gelopen en het zo hoog opnam dan was dit een kleine artikeltje in de sportpagina geworden waarin een speler beschuldigingen uit richting de supporters van de tegenpartij. Nu haalt het de kop van het journaal en zo staat het racistische gedrag van deze Den Bosch supporters in de spotlights. En terecht! We moeten ervan af dat dit acceptabel gedrag is, om een speler zo te bejegenen. Dit gaat in ieder geval wat mij betreft door de morele ondergrens heen. Er zijn dingen waar je niet mee scheld en speekkoren die absoluut niet door de beugel kunnen.

18 november 2019 om 08:57

Ik snap niet dat je de woorden die hij naar zijn hoofd geslingerd heeft gekregen vergelijkt met woorden als klootzak of teringlijer. Dit is toch van een geheel andere orde.

Tja, als dit in Nederland gebeurt dan is het opvallend vaak dat FC Den Bosch erbij betrokken is. Dat zegt gewoon iets over opvattingen die daar bij de harde kern leven. Begrijp me niet verkeerd, daar kan de club op zichzelf weinig aan doen. Bijna alle clubs met een beetje achterban hebben een harde kern en dat levert bepaalde problemen op. Maar ja, het is wel een extra dimensie waarmee Den Bosch zal moeten afrekenen want dit soort gedrag kan echt niet meer. Dat je wilt protesteren tegen zwarte piet of tegen de verandering van zwarte piet vind ik allemaal prima. Het is een vrij land en we hebben demonstratie recht. Maar we hebben geen recht op racisme jegens voetballers die helemaal niks met dat hele sinterklaas feest te maken heeft. Overigens schieten deze supporters daarmee wel in de voet van het hele ''pro zwarte piet kamp'', een veel slechter statement voor je zaak had je niet kunnen maken vandaag.

'supporters van Den Bosch hadden eerder op de dag in de stad gedemonstreerd voor het behoud van Zwarte Piet tijdens de intocht van Sinterklaas.' Allereerst, als je al in de stad hebt gedemonstreerd, waarom moet je dat dan het stadion nog mee naar binnen nemen? En ten tweede: laat me niet lachen man! Mendez Moreira was waarschijnlijk een dankbare zondebok om precies het racisme op los te laten waar het handjevol pro-zwarte pieten-activisten juist een hun argumenten aan ontleden. Dus gefeliciteerd FC Den Bosch! Echt je punt gemaakt! Je moet je doodschamen met zulke fans!

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

FC Den Bosch

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.Telstar250
13.FC Eindhoven21-11
14.Jong AZ19-4
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
D. VerbeekMiddenvelder183
P. van MoorselMiddenvelder164
Ruben RodriguesAanvaller168
R. TrotmanAanvaller91
M. DeijlVerdediger182
A. DkidakVerdediger151
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Den Bosch.

9 fans
Aanvaller, 29 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 12 december
Donny van de Beek vertrekt na dit seizoen zo goed als zeker van Ajax naar Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren