Turkije zorgt voor ophef met nieuw militair saluut na duel met Frankrijk

Dinsdag, 15 oktober 2019 om 06:38Chris Meijer • Laatste update: 09:58

De spelers van het Turkse nationale elftal hebben na het 1-1 gelijkspel in het Stade de France tegen Frankrijk opnieuw een militair saluut gebracht. Het gebaar zorgt voor de nodige ophef, daar het een steunbetuiging lijkt aan het Turkse offensief tegen de Koerden in Noord-Syrië. Na de met 1-0 gewonnen interland tegen Albanië werd er ook al een dergelijk saluut gebracht en de UEFA bevestigde een onderzoek in te stellen naar het gebaar van de spelers.

Het EK-kwalificatieduel tussen Frankrijk en Turkije stond door de politieke onrust onder hoogspanning, maar er deden zich uiteindelijk geen noemenswaardige problemen voor. Door doelpunten van Olivier Giroud en Kaan Ayhan eindigde het treffen in Parijs in een 1-1 gelijkspel, waardoor beide landen dicht bij een EK-ticket zijn. Na de wedstrijd brachten de spelers opnieuw een militair saluut, al werd een foto hiervan deze keer niet expliciet door de Turkse voetbalbond via social media gedeeld. De foto van het saluut werd wel als achtergrond genomen voor een template met de stand van zaken in Groep H.

Na de wedstrijd tegen Albanië deelde de Turkse voetbalbond een foto waarop te zien was dat de spelers een saluut brachten met de boodschap dat ‘de overwinning werd opgedragen aan de dappere soldaten en mede-martelaren’. Philip Townsend, perschef bij de UEFA, liet daags na de wedstrijd tussen Turkije en Albanië al weten dat de Europese voetbalbond het saluut zou gaan onderzoeken. Het gebaar kan hoe dan ook gezien worden als een provocatie en de UEFA heeft regels die het refereren aan politiek en religie verbiedt. “Ik kan u garanderen dat we naar dit voorval gaan kijken”, zo stelt de woordvoerder.

Het is de vraag of het nieuwe saluut nog een extra onderzoek van de UEFA gaat opleveren. Turkije sluit de EK-kwalificatiecyclus in november af met wedstrijden tegen IJsland (thuis) en Andorra (uit). De Turken en Frankrijk gaan aan de leiding in Groep H met negentien punten, wat er vier meer zijn dan naaste achtervolger IJsland. Beide landen hebben een EK-ticket dus momenteel voor het grijpen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door clutch)

Voetbal zou een onschuldig volksvermaak moeten zijn. Dat moet losstaan van politiek. Je zo uitspreken voor of tegen iets politieks maakt je niet sympathieker buiten de eigen landsgrenzen.ik hoef ook niet uit de mond van Arjen Robben te horen of hij op Van der Staaij of Rutte stemt.

Respect voor militairen die voor je land vechten is prima, maar klakkeloos alles van een regime goedpraten is dat niet. De vele burgerslachtoffers zijn niet goed te praten. Daarnaast is dit ook nog eens een domme zet aangezien je gewoon geen politieke meningen mag uiten op een voetbalveld, een sanctie lijkt me hier dus op zijn plaats.

15 oktober 2019 om 08:12

De UEFA gaat niks doen. Slappe elastieke ruggengraat hebben ze. Walgelijke vertoning wéér.

15 oktober 2019 om 13:21

ik zou de burgerslachtoffers weleens vergeleken willen zien met de USA operatie gesteund door NL in Syrie. Daar was wat minder aandacht voor.

15 oktober 2019 om 14:07

Helemaal mee eens. Knikker Turkije gewoon uit de kwalificatie. Een militair saluut is een zware politieke uiting en als deze door zoveel spelers wordt uitgevoerd moet je als bond hard ingrijpen. Daarbij heeft het ook nog eens een positief neven-effect, namelijk dat de voetballiefhebbers worden geraakt, waardoor waarschijnlijk weer een beetje steun voor Erdogan afbrokkelt. Je hoeft dictators niet altijd aan te pakken door ze met oorlog te bestrijden. Zorg gewoon dat ze steeds minder geliefd worden door ze te isoleren en dan lost het probleem zich vanzelf op.

Goed dat er grondig onderzoek verricht wordt. De UEFA moet op basis van regelgeving en precedent toch een juridische basis kunnen vinden om dit aan te pakken. Inhoudelijk is het een uitgemaakte zaak. Op het moment dat, ten overstaan van een groot publiek, acties worden verheerlijkt waarvan de rest van de wereld walgt, moet dit keihard worden afgestraft. Uitsluiting lijkt me een mooi begin.

Wel bijzonder dat alle spelers er blijkbaar aan mee doen? Je zou toch verwachten dat er wel een paar wat meer kritisch zouden zijn.

15 oktober 2019 om 09:40

Blijkbaar niet. Het zou ook nog eens prima groepsdruk kunnen zijn, zo gek is dat niet. Het frappante is dat de Turkse Bond geen afstand neem van deze uitingen en er daarmee volledig achter lijkt te staan.

15 oktober 2019 om 09:48

Is zo'n voetbalbond/organisatie niet wezenlijk een staatsorganisatie? Niet heel gek als die achter hun 'leider' gaan staan dan.on: Een werkelijk schandelijke vertoning van de Turkse ploeg. Misselijkmakende propaganda voor een dictator die mensenrechten verwaarloost. Mijns inziens kan je dit niet hard genoeg straffen.

15 oktober 2019 om 10:08

Mensen die niet achter het staatshoofd staan worden niet meer opgeroepen voor de nationale ploeg. Dus het zou een beetje dom zijn als speler om daar tegenin te gaan, ook al gaat je zelfrespect nu wel helemaal naar 0

15 oktober 2019 om 10:33

@gerard13 Precies je laatste zin. Daar schort het bij heel veel mensen en bedrijven aan. In dit geval zijn ze het er of mee eens of ze vinden het belangrijker om te blijven voetballen in het nationale elftal dan hun eigen normen en waarden te volgen. Als je die weg inslaat dan kom je jezelf vroeg of later tegen. Kijk je in de spiegel en walg je van jezelf. Maar goed, iedereen is anders en is vrij om zijn eigen keuzes te maken.

15 oktober 2019 om 15:18

Gerard13, heb je nog meer leugens die je hier wilt verspreiden? Wie zijn die spelers die niet meer worden opgeroepen omdat ze niet achter het staatshoofd staan? Ben benieuwd.

15 oktober 2019 om 13:58

Dat heeft te maken met “enough is enough”. Als notabene international Umut Bulut (vriend van de selectie) zijn vader is verloren aan een aanslag van de YPG/PKK, dan gaat er een keer ergens wat bij je knappen. Die verdeeldheid bestaat niet meer als het gevaar steeds dichterbij komt.

Uitsluiten van deelname aan het toernooi lijkt me. Politiek hoort niet op het voetbalveld. Als een team zich daar toch steeds mee bezig blijft houden, dan is er dus maar een oplossing voor. Je houdt je aan de regels en je doet mee, of je doet niet mee als je je niet kunt vinden in de regels... simpel toch

15 oktober 2019 om 08:51

Lijkt me ook de enige juiste beslissing, maar verwacht weinig van de slappe Uefa. Mogen ze trouwens Bulgarije meteen meenemen in die beslissing. Zal je zien dat ze daar wel hard optreden (wat overigens hartstikke terecht zou zijn).

15 oktober 2019 om 11:09

Ja ze zullen inderdaad waarschijnlijk heel weinig doen... beetje zeggen dat het niet mag en dat het beter moet.. en dat is het dan.

Op z'n zachts gezegd niet heel handig. Naar de eerste actie afgelopen weekend wordt al onderzoek ingesteld en vrolijk je weer als een debiel gedragen? Ik verwacht dat de Uefa stevig zal inzetten om dit soort clowneske vertoningen in de toekomst te voorkomen. Punten in mindering, wedstrijd zonder publiek en bij herhaling uitsluiting van het eindtoernooi. Ik kan me niet voorstellen dat de Uefa op deze manier met zich laat sollen...

15 oktober 2019 om 08:55

Een oorlog met vele burgerslachtoffers is verschrikkelijk, soldaten die hier aan deelnemen hoeven hiervoor niet tot helden gemaakt te worden want dat zijn ze niet. Een saluut is niet op zijn plaats en zeker niet op een voetbalveld. Dat je jezelf een keer laat gaan en een foutje maakt dat kan, vervolgens het onderzoek wat wordt gestart moet je accepteren. Om dan nogmaals dezelfde fout te begaan echter bewust om te provoceren, om iets uit te dragen, vind ik uitermate dom, schandelijk en nog een keer heel dom. Eén goede straf lijkt me op zijn plaats, zo moet een organisatie die iets wil uitstralen niet met zich laten sollen maar ik ben benieuwd wat de reactie van de Uefa zal zijn.

15 oktober 2019 om 09:18

Daarbij wordt het over het algemeen niet gewaardeerd als burgers gaan salueren. Misschien is dat in Turkije anders maar in de rest van de wereld wordt dat volgens mij eerder gezien als belediging dan als positieve actie...

Wat is normaal gesproken de straf die je krijgt voor zo iets?

Walgelijk. Dit is het openlijk steun betuigen aan een dictatuur waarin persvrijheid en vrijheid van meningsuiting niet meer zeker zijn. Daarnaast horen dit soort steunbetuigingen niet thuis op een voetbalveld, ik hoop dat de UEFA optreedt.

Wordt een dergelijke actie niet gewoon opgelegd door de hogere machten in Turkije? Ik kan mij niet voorstellen dat de spelers dit onderling voor de wedstrijd bespreken om uit te voeren na de wedstrijd.

15 oktober 2019 om 09:47

Ik denk dat je de menselijke behoefte - om onderdeel te zijn van een groep- onderschat. Dit zit evolutionair ingebakken in ons DNA en kan mensen tot rare dingen bewegen. Wellicht een clichéfilmpje, maar op YouTube staat een video over mensen in een lift en de richting van hun gezicht. Ondanks dat het volstrekt onlogisch is, draaien willekeurige liftbezoekers mee met de richting van de overige personen (genaamd: prudential: everybody's doing it)

15 oktober 2019 om 09:50

@sverige4u dat denk ik niet. In Turkije hebben ze veel respect voor het leger. Het ligt er gevoelig als en soldaten sneuvelen. Dat de spelers nu deze salut brengen heeft natuurlijk met de gebeurtenissen in Syrie te maken. Alleen nu Europa zich tegen Turkije keert maakt dat natuurlijk wel wat los bij de Turken. Als je nu kijkt hoe PKK aanhangers in Europa vrij spel hebben en zelfs podium krijgen om hun verhaal te doen voelen Turken zich wel in de steek gelaten.dit wordt op Erdogan gespeeld om hem terug te fluiten. Maar alle partijen staan achter het besluit van de inval. Als je met hogere macht de regering bedoeld dan denk ik dat dit geen garantie is om iedere verzoek zomaar aan te nemen.als voorbeeld geef ik mijzelf. Ik stem niet op Erdogan, maar sta wel achter de keuze om te voorkomen dat de Ypg/pkk zicht gaat vestigen vlak bij de Turkse grens.tot slot doet het de Turken in Europa ook niet erg goed om te zien dat Europese landen geen moer om de PKK geven. Zo zie ik tijdens ieder protest van de Koerden in Amsterdam foto's van Abdullah Ocalan de leider van de Pkk. Europa heeft de PKK op de lijst van terroristische organisaties maar ze mogen gewoon hun vlag zwaaien door de straten van Amsterdam. En de Turken mogen geen salut brengen. Ik heb een goede opleiding en een goed betaalde baan, maar ik voel met als Nederlandse-Turk wel met de rug tegen de muur gezet door wat ik dagelijks lees over Turken en Turkije. Ik heb toch niet hard mijn best gedaan om goed te integreren voor dit soort dagen. Zodat we het land waar onze ouders vandaan komen een schop na moeten geven. Net zoals een aantal hielenlikkers in de tweede kamer. Ze gaan elk jaar op vakantie, ze ronselen tijdens iedere verkiezingsperiode stemmen bij de Turkse gemeenschap en nu om credits te krijgen, zomaar met de grote groep meelopen. Dit terwijl ze heel goed weten wat voor ellende de groep terroristen die nu bestreden wordt Turkije aangedaan heeft.

15 oktober 2019 om 10:27

Het gaat hier om de Ypg, een verleng stuk van de PKK weliswaar maar een partij die bij Europa en Nederland niet op de lijst staat als terroristische partij. Mede door hoe ze zich uitten en hebben geholpen in de strijd tegen IS. Het zijn de Turken die Syrië zijn binnengevallen en de aanval hebben ingezet. Hierbij zijn er vele burgerslachtoffers gekomen wat een grote schande is. Samen met Syrische rebellen is Turkije nu in de aanval om zogenaamd Syrië te redden. Gelukkig staat Syrië zelf achter de YPG en gaat het regeringsleger nu ook mee in de strijd tegen Turkije. Tijdens al deze acties heeft Erdogan veel uitspraken gedaan over PKK en YPG die helemaal niet kloppen, maar hij wordt niet tegen gesproken want dat mag je de gevangenis in. Op dit moment keert heel Europa en de VS zich tegen Turkije, en als Turkije zo doorgaat kunnen ze wel eens de aanstichter zijn van de 3e wereldoorlog.

15 oktober 2019 om 10:29

@gerard13logica werkt niet tegen Mackolik. Als hij het niet meer snapt komt hij aan met argumenten dat je de Turkse cultuur niet snapt, etc. Het is typisch iemand: Jij bent geen Turk dus jij kan niet objectief zijn. Terwijl juist de Turken in deze kwestie doorgaans niet objectief kunnen zijn. Aspecten zoals exteriority zijn hem volledig onbekend. Net alsof je tegen een muur praat.

Uitsluiting lijkt me momenteel de beste oplossing. Verheerlijking van geweld door een team als collectief, waar vermoedelijk de Turkse bond ook achter staat (geen statement van afkeuring van hun kant), lijkt me reden genoeg. Walgelijk van de Turkse spelers, enige vorm van sympathie voor de voetballers is van mijn kant weg.

15 oktober 2019 om 09:56

@arsenallz Wat is het verschil tussen geweld verheerlijken en niet verheerlijken als er in beide gevallen toch sprake is van geweld? Dus zou je het goedkeuren als een land wel geweld gebruikt, maar dat hun voetballers bijvoorbeeld geen salut brengen?er zijn wel wat landen die wat onschuldige slachtoffers hebben gemaakt. Wellicht de tegenstander van gisteren Frankrijk dus. Ze zitten nog steeds in Afrika. Hoe zit het met de VS? nog geen 10 jaar geleden hebben ze Irak en Afghanistan kapot gemaakt.dubbele agenda hebben de meeste in dit land.

15 oktober 2019 om 10:01

Wat een rare poging om diepzinnig te doen. Waar je die argumentatie vandaan haalt is me ook een raadsel. Geweld, ongeacht verheerlijking of niet valt niet goed te keuren, gebruik een beetje logica en je hebt je antwoord. Wat probeer je te bereiken? Het is een fallacy om de aandacht te verleggen naar een ander onderwerp. Het gaat nu over professionele voetballers, voorbeelden voor bijvoorbeeld de jeugd, die openlijk een invasie verheerlijken. Niemand praat hier de daden van Frankrijk of de Verenigde Staten goed, maar zoals je wellicht niet kan bevatten: Daar gaat het momenteel Niet om. Als je ook maar een beetje academisch onderlegd bent, wat ik ten zeerste betwijfel, weet je dat er bizar veel kritiek is op het beleid van met name de Verenigde Staten en het imperialistische post-koloniale bewind van o.a. Frankrijk. Maar zoals ik heb gezegd: Daar gaat het niet om. Daarnaast zijn de situaties volledig anders, want daarbij werd voetbal niet vermengd met politiek. Ik heb geen Amerikaanse speler de aanval op Irak zien verheerlijken tijdens een wedstrijd. Ik hoop dat je inziet dat, dat zo is. Anders is deze discussie klaar want je probeert vingers te wijzen naar anderen terwijl Turkije momenteel een misdaad begaat.

15 oktober 2019 om 10:17

@arsenallz gast je praat echt makkelijk. Turkije moet geweld gebruiken hoe moeten ze anders af van die terreur groep. Moeten ze brieven of aanmaningen sturen? Je praat zo makkelijk he. En weetje waarom je zo makkelijk praat, omdat Nederland lekker rustig is. Als hier een paar aanslagen gepleegd worden moet jij maar opletten hoe Nederlanders gaan reageren. ''ver van mij bed show'' Tot slot de ene cultuur is de ander niet. Turken zijn gevoelige mensen, het zijn warme mensen, mensen die vaak emotioneel geprikkelder zijn als het om hun land gaat. Dat jij dat niet begrijpt zegt iets over jou. Beetje verdiepen in andere culturen. Een salut brengen is niks mis mee. Termen als verheerlijken van geweld moet je maar in de rechtbank gebruiken als rechter of advocaat. Een salut is niks mis mee.

15 oktober 2019 om 10:28

Weer ga je niet inhoudelijk in op het onderwerp. "gast, je praat echt makkelijk". Vervolgens ga je beweren dat ik het niet kan beoordelen omdat ik in Nederland woon. Ooit gehoord van het begrip exteriority? Je praat het gewoon goed hè. Ik ben klaar met deze discussie want je kortzichtig is te walgelijk. Indien de discussie je te lastig wordt ga je waardeloze argumentatie aanhalen dat een buitenstaander het niet kan begrijpen. Wederom zo'n typisch probleem. Warme mensen hoor, die Turken die Syrië binnenvallen. Een salut brengen tijdens een voetbalwedstrijd over een beladen politiek onderwerp niks mis mee? Daar is alles mis mee.

15 oktober 2019 om 10:28

De YPG is geen terreurgroep.

15 oktober 2019 om 10:35

@arsenallzz je weet niet waar je het over hebt man.ik geef je toch een reacite. Ik zeg letterlijk ''turkije Moet Geweld Gebruiken'' maar jij wijsneus leest daar overheen. Je zou je echt moeten verdiepen met je Syrie oorlog Je bent echt kortzichtig. 1 land(syrie) en zoveel landen die er bij betrokken zijn en jij hebt het over een salut. Weet je wat mooi is alsof jij Turks bent en ons even gaat vertellen wat daar gebeurt. Wat zijn je bronnen? Vertel ons even. Je hebt vast familie in Turkije en Syrie of niet.

15 oktober 2019 om 10:36

@gerard13 als die Turkije pijn kan doen niet nee en zo ook de Pkk, dat lijkt op dit moment de motto van ons Navo bondgenoten.

15 oktober 2019 om 10:39

De PKK is een terreur groep ja. De YPG niet. Die hebben sterk geholpen in de aanval tegen IS en verdedigen nu hun grond gebied. Weinig terreur aan lijkt me

15 oktober 2019 om 10:44

Gerard13 de YPG en PKK gaan samen. Op papier is de YPG misschien niet erkend als terreurgroep, maar ze staan zij aan zij met de Pkk. Ze vechten nu samen met de PKK in Syrie tegen Turkije

15 oktober 2019 om 10:49

Alleen de YPG en het sirische leger vechten tegen Turkije om hun eigen land te beschermen. Als Turkije sirië niet was binnengevallen werd er niet zo moeilijk gedaan door Europa als nu. Dat is de fout die Turkije heeft gemaakt.

Laatste waarschuwing geven. Nog 1 keer en geen EK.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Turkije

FIFA ranking: 32
356 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
G. AkkanKeeper
M. GünokKeeper
B. BalcıVerdediger
A. BardakcıVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Turkije.

0 fans
Verdediger, 26 jaar

In de wandelgangen

Maandag 12 april
Georginio Wijnaldum is recentelijk aangeboden bij Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren