Van Wolfswinkel maanden uit de roulatie door aneurysma in hersenen

Donderdag, 15 augustus 2019 om

Ricky van Wolfswinkel is voorlopig uit de roulatie. Zijn werkgever FC Basel maakt via de officiële kanalen bekend dat er bij de dertigjarige spits een aneurysma, een uitstulping aan de slagaders die aan de onderkant van de hersenen zit, in het hoofd is geconstateerd en dat hij maanden aan de kant zal staan. Indien een dergelijke aneurysma knapt, kan er een levensgevaarlijke situatie ontstaan.

“Ik wil een aantal woorden tot jullie richten, omdat dit belangrijk voor mij is. Tijdens de wedstrijd tegen LASK Linz heb ik een tik tegen mijn hoofd gehad. De medische staf heeft in de kleedkamer de ernst van de blessure ingezien en me naar het ziekenhuis gestuurd”, vertelt Van Wolfswinkel in een filmpje op de kanalen van FC Basel. De spits liep in de heenwedstrijd van de derde voorronde van de Champions League tegen LASK Linz (1-2 nederlaag) een hersenschudding op.

“In eerste instantie werd een hersenschudding geconstateerd. Daarna zijn een aantal scans uitgevoerd, waardoor een aneurysma bij mijn hersenen is ontdekt. Een aneurysma is een soort ballon, die kan groeien of knappen. Indien dat gebeurt, kunnen er levensgevaarlijke bloedingen ontstaan”, gaat de spits verder. “Om duidelijk te zijn: de tik in de wedstrijd tegen LASK heeft niets te maken met de aneurysma. Die zat er al langere tijd. We kunnen niet zeggen hoe lang het er al zat.”

“Ik had ook geen last van de symptomen, daardoor wisten we niet van het bestaan af. De komende tijd zal ik behandeld worden aan de aneurysma, wat betekent dat ik voor langere tijd niet in actie zal komen. Op dit moment kan ik niet exact zeggen hoe snel ik weer kan spelen, maar het is zeker dat het minimaal zes maanden zal duren. Wanneer ik terugkeer, hangt af van de reactie van de aneurysma op de behandelingen. In de maanden en weken die volgen moet blijken hoe snel ik weer kan spelen.”

“Als er updates zijn, zullen we het jullie zo snel mogelijk laten weten. Ik ben dankbaar voor het feit dat de aneurysma is vastgesteld, want normaal gesproken was het nooit zo snel ontdekt. Dan was het mogelijk al te laat geweest en was er ergere schade ontstaan. Daarom wil ik de medische staf en de dokters enorm bedanken”, besluit Van Wolfswinkel, die dit seizoen tot dusver goed was voor één doelpunt in zes wedstrijden voor FC Basel. De spits werd eerder deze zomer in verband gebracht met een overstap naar Feyenoord.Gerelateerd

Meer sportnieuws

41 reacties (laatste reactie door vitessefan3)

Jezus, heftig nieuws. Hoop van harte dat hij spoedig hersteld, dat de Feyenoord deal niet doorgaat lijkt me even niet relevant op dit moment.

15 augustus 2019 om 19:37

Zeker heftig nieuws. Maar als ik het goed begrijp heeft hij ook ongelooflijk veel mazzel gehad. Dat ding zat er dus al, dus heeft met elke kopbal zijn leven geriskeerd. Hopelijk komt hij er weer helemaal bovenop

15 augustus 2019 om 19:43

Ja zo'n ding kan natuurlijk gewoon knappen, dus in zekere zin had hij een tijdbom in zijn hoofd plus dat hij voetbalt heeft hij heel veel geluk gehad. Ik wens hem een spoedig herstel

Bah bah , sterkte met je herstel ricky!

Wat naar zeg.. Lost zoiets zichzelf op door veel rusten of zal hij onder het mes moeten? Ik hoop dat het snel goed komt met hem, klinkt echt als iets heel naars om met zo’n tijdbom in je hoofd rond te moeten lopen..

15 augustus 2019 om 19:30

Nee, een aneurysma lost niet vanzelf op. Het is niet elastisch weefsel dat weer zijn oorspronkelijke vorm kan aannemen. Het is eerder een uitgerekte kledingstuk die elk moment kan scheuren.

15 augustus 2019 om 19:31

Als het goed is worden via de lies korrels (coils) geplaatst in de uitstulping. Waardoor deze niet meer kan bloeden

15 augustus 2019 om 19:47

Een aneurysma kan je inderdaad behandeling door via de arterien in de lies te coilen (kleine draadjes). Het zorgt ervoor dat het bloed hier gaat stollen waardoor er geen bloedflow meer is en dit deel afsterft. Laten we hopen dat het bij RvW dit het geval is. Nooit meer kunnen voetballen is denk ik flauwekul. De technieken zijn zo vooruitstrevend dat dit geen problemen moet opleveren.

15 augustus 2019 om 19:59

Dat ligt lijkt mij helemaal aan welke arterie wordt afgesloten, je kunt niet zomaar een deel hersenen laten afsterven. Elk deel heeft een functie dus als dat je dat zou doen zou je zo maar niet meer kunnen spreken, lopen zien of iets anders afhankelijk van het deel. Mocht het deel door een andere arterie óók van bloed worden voorzien kan het natuurlijk wel.

15 augustus 2019 om 20:01

Nogmaals ik weet niets van de inhoud van de casus de grote van het aneurysma etc dus wellicht kunnen ze het, laten we erop hopen, gewoon coilen maar dit is geen éã©n, tweetje. Ik hoop voor hem dat het meevalt en dat dit wel kan.

Edit: ik hoor net de presentator bij veronica zeggen dat hij geopereerd gaat worden, dat betekent dus dat ze het inderdaad kunnen coilen, wat goed nieuws is.

15 augustus 2019 om 20:14

Je laat ook geen hersenen afsterven maar slechts het bloedvat wat verwijd is...Het komt relatief vaak voor waardoor er wereldwijd genoeg expertise is. Aneurysmas komen in het lichaam op typische plekken voor waardoor vooraf goed te voorspellen is wat de uitkomsten zullen zijn.

15 augustus 2019 om 20:36

Het voert denk ik te ver om deze discussie hier te voeren maar dat ligt er dus aan hoe distaal (lees: hoe diep) het aneurysma zit (vandaar dat ik begon over ik weet niet de precieze inhoud), hoe meer distaal het aneurysma zit hoe minder waarschijnlijk dat ze het kunnen coilen. Deze endovasculaire technieken zoals dit heet zijn overigens erg in ontwikkeling.

15 augustus 2019 om 19:31

Meestal wordt er een ingreep gedaan, waarmee de druk wordt verminderd.

15 augustus 2019 om 19:39

Dat is bij een aneurysma niet het geval, meestal worden die gecoilt of geclipt afhankelijk van de lokalisatie. Alleen bij een echte bloeding lichten ze een deel van de schedel. Ik weet niks over de precieze inhoud maar ik kan me best voorstellen als dit einde carrière is, als dit niet echt wordt opgelost kan je gewoon niet koppen.

15 augustus 2019 om 19:46

Dat laatste lijkt me inderdaad wel waarschijnlijk ja. Dank voor de verbetering.

Ik wens hem veel succes met het herstel. Linke soep. Goed dat het onderzoek is gedaan. Prima gereageerd van de club.

Fijn dat ze er op tijd bij zijn. Voor zo'n jongen natuurlijk enorm schrikken.... Sterkte voor Ricky!

Keurig werk van de medische staf, zeg. Adequaat gehandeld.

Een aneurysma in de hersenen komt ook voor. Vooral bij jonge mensen (dertig tot vijftig jaar) zijn ze meestal dodelijk.(Bron wikipedia) Laat toch maar eens zien wat de ernst van de situatie is.

Wow heftig. Als er wat mis gaat, ben je gewoon hartstikke dood. Valt in het niet bij een (winnende) goal in een CL voorronde.

Momentje van bezinning en relativering.

Zo, dat is heftig, goed dat de medische staf dat goed heeft ingeschat, voor hetzelfde overlijdt hij op het veld.

Goed voor hem en ook voor Feyenoord dat ze er tijdig achter zijn gekomen.
Hopen op een voorspoedig herstel maar dit kan zomaar einde carrière zijn, al is dat op dit moment natuurlijk een bijzaak.

Jeetje wat een heftig bericht, vanzelfsprekend logisch dat hier geen enkel risico mee wordt genomen. Hopelijk hersteld hij snel en keurig gehandeld van de technische staf van Basel

Jeetje kippenvel 10 jaar geleden zelf een aneurysma in het hoofd gehad, ook door eens scan te maken vanwege een hersenschudding. Helaas kreeg ik er een hersenvliesontsteking en tijdens de operatie een infarct bij. Bij Ricky zal het de vraag zijn hoe groot hij is en welke ingreep er moet worden toegepast. Wanneer hij helemaal verwijderd moet worden, zitten er grote risico's aan vast.... Hopelijk blijft de schade beperkt, maar dit zal wel langer dan 6 maanden duren. Positief is dat ze het nu hebben ontdekt want het is gewoon een tikkende tijdbom wat in je hoofd zit...Sterkte!

Mijn hemel hier schrik ik wel van. Mijn oma is overleden aan een aneurysma. Die was een wandelende tijdbom. Ik wens hem heel veel sterkte tie

Pfoe.. das wel echt heftig. Zo zie je hem nog in Eindhoven voetballen en zo heeft hij dit, wat naar allemaal. Sterkte Ricky.

Klote zeg, goed dat er nog niks ernstig is gebeurt, maar het kan natuurlijk zomaar fout gaan.
Sterkte RVW

Pff, heftig nieuws dit zeg. Kan je wel een geluk bij een ongeluk noemen; zonder die hoofdblessure tegen LASK Linz waren zij hier waarschijnlijk nooit achter gekomen. Hopen op een spoedig en volledig herstel voor die jongen

Hoe bedoel je, geluk bij een ongeluk?

Dit soort dingen hebben niet vaak een happy ending, goed dat hij nu kan herstellen.

15 augustus 2019 om 20:14

Omdat er zonder die scan, naar aanleiding van zijn blessure tegen LASK, zij deze aneurysma waarschijnlijk nooit op tijd op het spoor waren gekomen.

15 augustus 2019 om 20:20

Die vraag was niet letterlijk bedoeld als vraag, dat was beeldspraak. Denk ik.

Valt dat ook onder beeldspraak?

Hoe dan ook, ik benadrukte dus dat er juist sprake was van geluk bij een ongeluk.

15 augustus 2019 om 20:24

Hahaha my bad, iets online correct interpreteren is nooit mijn sterkste kant geweest🤷‍♂️

15 augustus 2019 om 20:52

Bij mijn vader werd ook, toevalligerwijs, een aneurysma geconstateerd.. Dat kan (zeker op leeftijd) best een geluk bij een ongeluk zijn!! Als zijn nier niet verwijderd had hoeven worden hadden ze ook nooit deze situatie in beeld kunnen krijgen.. Dus ja; gelukkig een geluk bij een klote situatie

Fijn dat het optijd is ontdekt. Nu ligt hij er een aantal maanden uit, anders had het een groot drama kunnen worden. Beterschap!

Sterkte Ricky en hoop op een goed herstel 👍👍

Beterschap en sterkste ricky! Dat je maar snel weer gezond op het veld mag staan

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Basel

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.FC Basel3624
5.Servette2710
Voor de complete stand: Super League
SpelersPositieW
S. WidmerVerdediger172
T. XhakaMiddenvelder170
J. OmlinKeeper170
K. BuaMiddenvelder163
F. FreiMiddenvelder163
R. PetrettaVerdediger150
E. CömertVerdediger172
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Basel.

60 fans
Aanvaller, 30 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 23 januari
Real Madrid en Chelsea hebben een geheime ontmoeting achter de rug. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren