Urby Emanuelson is er helemaal klaar mee: ‘Het is misplaatst’

Donderdag, 16 mei 2019 om

Urby Emanuelson speelde in de Serie A voor onder meer AC Milan en AS Roma en weet dus als geen ander dat racisme nog steeds aan de orde van de dag is in het Italiaanse voetbal. “Het is jammer dat dit nog steeds gebeurt in een sport waarin zoveel culturen samenkomen, die juist staat voor verbroedering”, zegt hij in gesprek met de NOS. In de afgelopen tijd werden onder anderen Kalidou Koulibaly en Moise Kean van Napoli en Juventus racistisch bejegend in het stadion.

“Ik weet ook eigenlijk niet of het wel eens gaat stoppen”, vervolgt de 32-jarige middenvelder van FC Utrecht, die zich een oefenwedstrijd van AC Milan in 2013 nog goed voor de geest kan halen. “Het publiek van de tegenpartij maakte apengeluiden naar meerdere zwarte voetballers, maar in het bijzonder naar Kevin-Prince Boateng. Die reageerde heel fel, schoot de bal in het publiek en liep het veld af. Op dat moment volgden wij als team en werd de wedstrijd gestaakt.”

“Het is misplaatst. En bij de tegenpartij spelen ook zwarte spelers, maar die fluiten de fans niet uit. Het is misschien wel extra pijnlijk als het op zo'n grappende wijze gebeurt.” Voor Boateng was de maat vol na het veelbesproken incident. Hij liet de topclub uit Milaan achter zich en tekende een contract bij Schalke 04. “Het incident met AC Milan was zes jaar geleden, je hoopt dat anno 2019 niet meer mee te maken", verzucht Emanuelson. "Ik vraag me af hoe je dit moet oplossen.”

Raheem Sterling is uitgegroeid tot boegbeeld in de strijd tegen racisme in het voetbal. De aanvaller van Manchester City gebruikt met name social media om de aanhoudende problemen voor donkere spelers aan te kaarten. Emanuelson prijst de inzet van de Engelsman, maar weet ook dat er nog een lange weg te gaan is. “Racisme is heel lastig aan te pakken", zo stelt hij. "Want, los je met een gevangenisstraf of geldboete het probleem ook echt op? En de UEFA, Adidas en Nike maken genoeg campagnes, maar helpt dat dan genoeg? Ik weet het eigenlijk ook niet.”

De voormalig Ajacied keerde in 2017 terug op de Nederlandse velden. De routinier van FC Utrecht ziet in de Eredivisie geen problemen wat betreft racisme, zeker in vergelijking met Italië. “Ik heb het hier niet zo vaak meegemaakt, vooral de laatste jaren niet. Natuurlijk worden er weleens gekke dingen geroepen, maar ik hoor geen apengeluiden”, aldus Emanuelson.Gerelateerd

Meer sportnieuws

4 reacties (laatste reactie door arepa)

Nederland is dan (gelukkig) ook als land veel verder ontwikkeld dan Italië, op nagenoeg alle vlakken. Of nouja gelukkig, eigenlijk zou ieder land dusdanig ver ontwikkeld moeten zijn. Niet dat hier alles perfect is overigens.

ik heb ook niet de indruk dat ondanks alle boetes en geld dat in campagnes wordt gestoken, dat de incidenten minder zijn. ze zijn zeker niet opgelost.

Helaas komt in het zuiden van Europa racisme veel vaker voor.

In Italië is dit al heel wat jaren aan de gang. Alles onder Rome is Afrika. Er was zelf spraken van om Noord en Zuid te scheiden. Het zit daar erg diep.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

FC Utrecht

Stand
Actuele wedstrijden

84 fans
Middenvelder, 33 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 17 oktober
Saúl Ñíguez is opnieuw op het verlanglijstje van Manchester United verschenen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren