Champions League 2019/20: deze clubs zijn zeker van deelname

Zondag, 19 mei 2019 om

De competities in Europa lopen ten einde en dus kan in kaart worden gebracht hoe het deelnemersveld van de Champions League er volgend seizoen uit gaat zien. Zoals al jaren gebruikelijk nemen 32 clubs deel aan het miljardenbal. 26 clubs plaatsen zich rechtstreeks, de overige 6 tickets zijn te verdienen in totaal 5 voorrondes, die eind juni al van start gaan. Bijna een jaar later, op 30 mei 2020, vindt de finale plaats in het Atatürk Olimpiyat Stadion in Istanbul.

Door de zwakke prestaties van de Nederlandse clubs in Europa, is de kampioen van de Eredivsie voor het tweede jaar op rij niet zeker van een startbewijs voor de groepsfase van de Champions League. Een andere opzet van het toernooi heeft er mede voor gezorgd dat Ajax, de aanstaande kampioen, en nummer twee PSV zullen meerdere voorrondes zien te overleven. Nederland sloot het seizoen 2017/18 af als nummer veertien op de UEFA- coëfficiëntenranglijst. Dit heeft als gevolg dat Ajax in de derde voorronde instroomt, PSV doet dat al in de tweede. Sinds het seizoen 2018/19 kunnen slechts zes clubs zich plaatsen via de voorrondes, daar waar de UEFA eerder tien clubs liet instromen vanuit de voorrondes. De vier competities met de hoogste notering op de coëfficiëntenranglijst (Spanje, Engeland, Duitsland en Italië) leveren ieder vier clubs af in de groepsfase.

De laatste speelronde in de Engelse Premier League is afgelopen zondag afgewerkt. Kampioen Manchester City, Liverpool, Chelsea en Tottenham Hotspur hebben zich via de competitie geplaatst voor de Champions League. Als Arsenal de Europa League-finale wint van Chelsea, zijn ook the Gunners volgend seizoen in de Champions League te bewonderen.

In LaLiga hebben kampioen Barcelona, Atlético Madrid en Real Madrid zich verzekerd van Champions League-deelname. Met nog een speelronde te gaan maken Valencia, Getafe en Sevilla nog kans op het vierde startbewijs.

Ook in de Serie A plaatsen de nummers één tot en met vier zich voor de groepsfase. Juventus greep al vroeg de landstitel en is er volgend seizoen weer bij. Dat geldt ook voor Napoli. De strijd om plek vier ligt met nog twee speelronden te gaan volledig open. Internazionale, Atalanta, AC Milan, AS Roma en Torino strijden om het vierde en laatste toegangsbewijs.

In de Bundesliga zijn met nog een speelronde te gaan drie van de vier tickets verdeeld. Bayern München, Borussia Dortmund en RB Leipzig spelen volgend seizoen in de Champions League. De strijd om ticket nummer vier gaat tussen Borussia Mönchengladbach, Bayer Leverkusen en Eintracht Frankfurt, terwijl ook VfL Wolfsburg nog een kleine kans heeft.

Behalve Paris Saint-Germain is ook OSC Lille zeker van Champions League-voetbal volgend seizoen. Als Chelsea, dat zich via de Premier League al heeft geplaatst, de Europa League wint, plaatst ook de nummer drie van de Ligue 1 zich voor het miljardenbal. Olympique Lyon zal derhalve hopen op Europees succes van the Blues.

Champions League 2019/20: de route van Ajax en PSV naar de groepsfase

Lees hier welke route Ajax en PSV te wachten staat op weg naar de groepsfase van de Champions League.Lees artikel

Vanuit Rusland plaatsen twee clubs zich direct. Zenit Sint-Petersburg werd onlangs kampioen en heeft zich verzekerd van deelname aan de groepsfase van de Champions League. Lokomotiv Moskou heeft de beste papieren om het andere startbewijs te bemachtigen, al maakt Krasnodar ook nog kans. De kampioenen van België, Oekraïne, Oostenrijk, Portugal en Turkije plaatsen zich ook direct voor de groepsfase. De winnaar van de Champions League plaatst zich ook, maar omdat beide finalisten (Liverpool en Tottenham Hotspur) zich al via de Premier League hebben geplaatst, schuift dit startbewijs door naar de kampioen van Oostenrijk: Red Bull Salzburg.


Groepsfase Champions League 2019/20
Barcelona (Spa) RB Leipzig (Dui)
Atlético Madrid (Spa) Mönchengladbach (Dui)
Real Madrid (Spa) Paris Saint-Germain (Fra)
Valencia (Spa) Lille OSC (Fra)
Manchester City (Eng) Zenit Sint-Petersburg (Rus)
Liverpool (Eng) Lokomotiv Moskou (Rus)
Chelsea (Eng) Benfica (Por)
Tottenham Hotspur Shakhtar Donetsk (Oek)
Juventus (Ita) Genk (Bel)
Napoli (Ita) Galatasaray (Tur)
Internazionale (Ita) Red Bull Salzburg (Oos)
Atalanta (Ita) Winnaar Europa League
Bayern München (Dui) Champions route (vier clubs)
Borussia Dortmund (Dui) League Route (twee clubs)

De loting voor de groepsfase vindt plaats op 29 augustus in Monaco. De kampioenen van Spanje (Barcelona), Engeland (Manchester City), Italië (Juventus), Duitsland, Frankrijk (Paris Saint-Germain) en Rusland (Zenit Sint-Petersburg) worden samen met de winnaars van de Champions League en Europa League tijdens de loting ingedeeld in Pot 1.Groepsfase Champions LeagueWEDSTRIJD DATUM
Speelronde 1 17 en 18 september 2019
Speelronde 2 1 en 2 oktober 2019
Speelronde 3 22 en 23 oktober 2019
Speelronde 4 5 en 6 november 2019
Speelronde 5 26 en 27 november 2019
Speelronde 6 10 en 11 december 2019


Knock-outfase Champions LeagueRONDE LOTING HEEN RETURN
Achtste finale 16 december 2019 18, 19, 25 en 26 februari 2020 10,11, 17 en 18 maart 2020
Kwartfinale 20 maart 2020 7 en 8 april 2020 14 en 15 april 2020
Halve finale 20 maart 2020 28 en 29 april 2020 5 en 6 mei 2020
Finale - 30 mei 2020Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door doncoxxx)

Als ik me niet vergis bestaat er een mogelijkheid dat Ajax in Pot 2 terecht komt als ze zich weten te kwalificeren. Ze staan 20ste, en daar gaat geen verandering meer in komen. 8 daarvan komen in Pot 1, dat staat al vast. Als Chelsea wint van Arsenal, en Sevilla plaatst zich niet voor de CL, komen Arsenal, Sevilla, AS Roma en Man United niet in de CL. Dus dan zou het laatste plekje in pot 2 net voor Ajax zijn. Zou heel gunstig zijn.

Maar misschien dat de huidige ranking pas gebruikt wordt in het seizoen 2020/2021?

15 mei 2019 om 10:03

Het ligt eraan of de loting wordt gedaan aan de hand van de ranking aan het van dit seizoen, of de meeste actuele ranking op het moment van loten. Wanneer de ranking gebruikt wordt op het moment van loten, gaan Benfica en Lyon nog over Ajax heen, omdat er bij die clubs minder punten wegvallen dan bij Ajax. Daarentegen zijn deze clubs waarschijnlijk wel rechtstreeks geplaatst. Dit betekent dat Ajax in de kwalificatie nog punten kan sprokkelen, waardoor ze misschien boven de clubs uitkomen.

15 mei 2019 om 10:06

Nee, volgens mij wordt die club ranking direct gebruikt.

Maar als ik het goed begrijp hoeven dus de nummers 3/4 uit de sterkere competities ook geen voorrondes meer te spelen. Dat is wel gunstig voor Psv. Want normaal gesproken hoort PSV dan bij de 'geplaatste' ploegen waardoor een tegenstander uit Portugal ook niet zal komen. Dus moet PSV dan tegen de nummers 2 uit landen als Belgie, Turkije en Oostenrijk??

Hoe zit dat precies?

15 mei 2019 om 10:25

Als we ervan uitgaan dat PSV de tweede voorronde doorkomt, komen ze in de derde voorronde met de twee andere winnaars uit de tweede voorronde, plus de nummer 3 uit Frankrijk en Rusland (krasnodar en Lyon), plus de nummer 2 uit Portugal (porto), Belgie (club Brugge), en Oekraine (dynamo Kiev). Van deze 8 teams gaan er 4 door naar de play-offs, waaruit twee tickets voor de groepsfase worden behaald.

PSV staat (gedeeld) 39ste op dit moment. Van de genoemde clubs staan Dinamo, Club, Porto en Lyon allemaal hoger dan Psv. Daar komt Olympiacos mogelijk nog bij, die de huidige nummer 2 van Griekenland zijn en zich net als PSV voor de tweede voorronde gaan plaatsen. Die staan 4 plekken hoger.

Met andere woorden: zelfs als Lyon zich direct plaatst (doordat Chelsea de EL wint), heeft PSV volgens mij geen geplaatste status. Tenzij Olympiacos in de tweede voorronde blijft steken.

15 mei 2019 om 10:47

Dat betekent dus ook dat de kans voor Ajax veel groter is zich te plaatsen dan Psv. Ik zie een 'nieuw' PSV niet zo maar winnen van clubs als Dinamo Kiev, Porto of Club Brugge.. Dan is de kans groter dat Ajax wint van bijv. Celtic of Young Boys ofzo..

Maar dat houdt ook weer in dat Ajax weer meer gaat verdienen in de CL dan PSV en dus weer verder uit kan lopen financieel en dus vervolgens ook sportief.. om van Feyenoord nog maar te zwijgen...

15 mei 2019 om 10:54

Inderdaad, het wordt een zware dobber voor Psv. De league-route is sowieso een stuk zwaarder, wat uberhaupt de reden is dat we de laatste jaren bijna nooit twee ploegen in de CL hadden.

Voor het Nederlands voetbal was het een stuk gunstiger geweest als PSV kampioen werd. In de kampioens-route is PSV een van de sterkere teams, en met de hoge ranking zou Ajax in de league-route een gunstige loting kunnen krijgen.

Enfin, als PSV de tweede voorronde en misschien de derde overleeft en het dan redelijk gaat doen in de EL, is dat ook prima.

15 mei 2019 om 10:57

Het belangrijkste zou zijn dan om het prijzengeld in de EL ook te verhogen natuurlijk.

Ik dacht even dat het wel gunstig zou zijn dat ploegen als Arsenal, Sevilla of Milan niet meer zouden doen in die league route. Maar doordat er slechts nog 2 CL plaatsen te verdelen zijn leg je het normaal gesproken nog af. Een ploeg als Porto of Dinamo Kiev schat ik toch hoger in dan PSV net beginnend met een nieuwe selectie. Iets waar Nederlandse clubs meer mee te maken hebben dan een Kiev of Porto.

15 mei 2019 om 12:49

Het belangrijkste lijkt mij dat de Nederlandse teams eindelijk eens punten pakken, dan zijn er al automatisch een aantal teams geplaatst in CL en El.

17 mei 2019 om 20:57

PSV zal 2 van de 3 voorrondes ongeplaatst zijn en grote kans hebben op loting tegen Porto.

18 mei 2019 om 13:37

De huidige stand van zaken op de ranglijst is heel ongunstig voor Psv. De kans is zelfs aanwezig dat PSV zelf in voorronde 2 ongeplaatst is, al Istanbul kampioen van Turkije wordt i.p.v. Galatasaray.

In de voorronde 3 en 4 is PSV sowieso ongeplaatst.

Als PSV de poulefase CL haalt door een van de twee ticket in de leaguezijde van de voorrondes te winnen, dan is er wat mij betreft een wonder geschiedt. Ik zie het niet gebeuren gezien de zware tegenstand van ondermeer Porto/benfica, Kiev, Basel, Lyon, Istanbul en Krasnodar. Clubs als Krasnodar en Istanbul mogen ons misschien niet aanspreken, het zijn clubs met zeer ervaren goede spelers, die weten wat nodig is om te winnen. Iets wat er bij onze jeugdige talentvolle spelers nog weleens bij in schiet. Zeker omdat men nog geen ritme heeft.

De competitie is net klaar, maar PSV moet over 2 maanden alweer kompleet en scherp zijn, anders kan het CL seizoen heel snel voorbij zijn.

18 mei 2019 om 13:28

Het klopt allemaal wat je zegt. Als Chelsea wint van Arsenal, dan komt Ajax waarschijnlijk in pot 2, mits Ajax de voorrondes doorkomt. Of er moet een wonder gebeuren in Spanje of Italie, maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat een van die twee clubs over twee andere clubs kan springen naar de 4e positie.

Uiteraard wordt de huidige ranking gebruikt, die overigens pas definitief is na beide finales.

Wel treurig dat er nog maar 6 ploegen bij kunnen via de voorrondes. Dan zou 1 NL ploeg al knap zijn. Dan zit zelfs de halve finalist van dit jaar er mogelijk HELEMAAL niet bij terwijl die nr 4 van Duitsland bijv wel mee doet? Waar gaat dit nog over? Ik vind eerste 3 eigenlijk wel max. En voor Duitsland en Italië misschien zelfs maar eerste 2.

15 mei 2019 om 10:07

Dus jij hebt liever de nummer 2e van België of Oekraïne dan AC Milan, Inter of Man Utd

15 mei 2019 om 10:38

We zien het liefst gewoon zo veel mogelijk kampioenen. 11 kampioenen is gewoon veel te weinig. Er zijn landen zat waardoor je niet zo snel naar de nummers 2 hoeft te grijpen. En dan nog is het veel rechtvaardiger en beter om een stel nummers 2 uit competities te nemen dan van elk land dat een beetje geld heeft en alles opkoopt zelfs de nummers 4 toe te laten.

15 mei 2019 om 10:58

Denk dat hij van de toplanden bedoelt, die er 4 afleveren

15 mei 2019 om 11:01

Ik vind het nog steeds onbegrijpelijk dat je als kampioen niet gewoon direct geplaatst bent voor de CL. Ongeacht hoe je daarin gepresteerd hebt of clubs uit jou land gepresteerd hebben in het verleden. Kampioen is kampioen.. het is niet voor niets de Champions League.

15 mei 2019 om 11:14

Leuk en aardig, maar de Uefa heeft meer dan 50 leden. Ik neem toch aan dat je de kampioenen van Andorra en Liechtenstein niet per sé in de Champions League moet willen.

15 mei 2019 om 11:37

nee, ook niet... ik vind dat de champions league zijn naam eer aan moet doen oftewel enkel de kampioenen. Scheelt ook heel veel wedstrijden voor alle spelers in de toch al veel te drukke kalender.
Laat de 24 kampioenen het maar tegen elkaar opnemen. Daarom noemen ze het toch de champions league? Anders hadden ze het net zo goed de nummer-1-tot-en-met-4-van-de-beste-competitie-aang... kunnen noemen...

Laat de nummers 2 t/m 5 maar vechten om de europa league. En de bekerwinnaars moeten onderling ook een europese competitie krijgen, net zoals de europacup 2 vroeger.

15 mei 2019 om 11:51

Nee, dat hoeft ook niet. Je kunt de kampioenen van de 24 landen die het hoogst staan op de coëfficiëntenlijst tegen elkaar laten spelen in 6 poules van 4. Of misschien wel maximaal 16: de kampioenen van de beste 10 landen plaatsen zich rechtstreeks. Bij de Uefa zitten 54 landen aangesloten. De overige overige 44 kampioenen spelen voorrondes, en misschien moeten de kampioenen van Gibraltar, Andorra, Liechtenstein en San Marino onderling nog een kwalificatiepoule afwerken.

15 mei 2019 om 16:09

Het is al heel lang de Billions League. Alleen willen we dat niet horen. Volgende stap is dat de vaste kern zich terugtrekt uit de nationale competitie en dan is de europese super billions league gevormd. Hier. Recht onder onze neus. Iedereen keek ernaar, niemand deed er iets aan.

19 mei 2019 om 08:17

@juga. 15 kampioenen in totaal doen er mee. Vroeger was het 18 dus dat aantal is inderdaad naar beneden gegaan. Mede dankzij vaste plekken voor nummer 3 en 4 van de toplanden.

15 mei 2019 om 11:34

Dat komt met name door PL. Ze hebben 6 topploegen waarvan maar 3 cl rechtstreeks haalde en 1 via playoff. Ze wilde niet kans lopen dat nr 4 de playoff ook nog zou mislopen. Aangezien ze onderpresteerde in europa en 3e of 4e op uefa lijst stonden hebben ze afgedongen dat de beste 4 landen (ipv beste 2) 4 gegarandeerde plekken krijgen.

15 mei 2019 om 17:33

Die landen wonnen dan in de meeste gevallen ook de voorrondes. Nu juist meer kans voor de rest.

17 mei 2019 om 19:42

Die teams hadden nooit mee mogen doen in de CL. De Champions League is voor CHAMPIONS niet voor zilver, brons of net naast het podium geëindigde teams.

17 mei 2019 om 20:54

CL met alleen maar kampioenen is geen ruk aan hoor.

18 mei 2019 om 13:49

Soms lootte ze ook elkaar, als er bv een club 3e of 4e werd die anders nooit Europees speelde en daarom niet geplaatst was. Als je tickets weghaalt heb je nooit meer kans. Sowieso deed onze kampioen al mee in de poulefase en Ajax en PSV waren destijds altijd geplaatst, dus wat jij zegt is nonsens. Het lijkt misschien alleen zo, omdat onze nr 2 bijna altijd onderpresteerde.

18 mei 2019 om 13:45

Deze opzet werd afgelopen seizoen al ingevoerd. Het is al uitgebreid besproken, maar deze wijzigingen zijn door de Uefa ingevoerd om de absolute topclubs erbij te houden. Die waren van zin uit de CL te stappen en een eigen Super League op te richten.

Best wel knap, he, dat Ajax en PSV afgelopen seizoen twee van die zes tickets pakte?

19 mei 2019 om 08:19

Was zeker knap maar vooral van Ajax. PSV hoefde maar 1 voorronde te spelen tegen BATE. Nu moet PSV er 3 spelen met beduidend moeilijkere tegenstanders vanwege hun lage rating. Minimaal 2x ongeplaatst van de 3 rondes

Wat gebeurd er met de CL plek die Chelsea via de competitie heeft gehaald dan?
Even van het slechtste uitgaan en Chelsea wint de finale van Arsenal, dan hebben zij toch 2 CL Tickets?

15 mei 2019 om 10:25

Die gaat dan naar Lyon

15 mei 2019 om 23:05

Of St Etienne..

15 mei 2019 om 10:59

Gaat naar Lyon. Staat ook in de tekst vermeldt

15 mei 2019 om 11:03

Wat is er nou weer mis met Turkije?

Edit: mag weg, het was een reactie op iemand die zonder reden beweerde dat Turkije niet de geschikte plek was voor een finale. Maar de reactie is al door de redactie verwijdert, nu moet mijn reactie nog worden verwijderd.

Genk en Red Bull zijn al geplaatst als ik het artikel goed begrijp tenminste. ik wist niet dat Belgie en Oostenrijk ook boven ons stonden op de Fifa ranking

15 mei 2019 om 17:32

Oostenrijk juist, dat was nog een heel ding afgelopen twee jaar omdat red bull Salzburg het steeds zo goed doet in de Europa League. België was ik me ook niet bewust van.

17 mei 2019 om 22:07

Belgie heeft vooral gewoon in de EL telkens net genoeg punten gepakt, regelmatig overwinteren in EL met een paar clubs. Nooit in de buurt van winst gekomen, maar dan pak je toch meer punten dan Nederland die zo nu en dan heel ver komt met 1 club.

Tijd dat er gewoon een max aantal ploegen per competitie de CL rechtsreeks in gaan. Het is toch jammer dat zoveel competities vier ploegen rechtsreeks de groepsfase in krijgen. Snap dat die competities sterker zijn en hoger op de coëfficiëntenlijst staan etc, maar qua spanning zou het toch veel mooier zijn wanneer er een andere verdeling zou zijn. Net als beide finales nu een Engels onderonsje worden. Knap, maar neemt voor mij de spanning wel weg.

18 mei 2019 om 02:34

Ten eerste, hoezo zou een Engelse finale voor minder spanning zorgen? Een finale Tottenham-Liverpool is toch niet perse minder spannend dan PSG-Juventus? Op basis waarvan dan? Ten tweede zorgt een andere verdeling helemaal niet voor meer spanning. Een andere verdeling doel je erop dat alles gelijkmatiger onder landen verdeeld wordt? Dus minder clubs uit de toplanden en meer clubs uit de mindere landen? Dan krijg je dus wedstrijden als Malmo-Bayern en Barcelona-Levski Sofia. In mijn optiek zorgt dat niet voor meer spanning hoor. Juist voor minder spanning.

4 landen met automatisch de eerste 4 geplaatst. Waarom niet 8 landen met automatisch de eerste nummers 2. Die kloof wordt zo alleen maar groter, natuurlijk. Het is eigenlijk helemaal geen champions league. Gaat ook meer om geld dan om voetbal bij de Uefa. Nederland en de landen in de buurt op de ranking komen zo echt niet snel hoger, hoor. Van de top 8 hoeven zo 5/6 ploegen geen voorronde te spelen voor de champions of Europa league.

15 mei 2019 om 23:10

Geld, geld, geld... Hier in Ned en in Europa (geografisch) beslist het geld. Met geld koop je in je land de concurrentie leeg (Juventus, PSG, Ajax etc) ..en in de CL genereren ds topclubs zoveel geld dat zij standaard de tobclubs kaalscheren Ik kijk al nauwelijks meer- straks wint de nr 2 of de nr 5 van Engeland de CHAMPIONS League..wat n onzin

17 mei 2019 om 20:14

Ajax heeft de concurrentie nooit leeg gekocht

Money league blijft een gedrogd. Straks misschien gewoon 5 Engelse clubs. Het zou veel leuker en beter voor het toernooi zijn om maar max 2 clubs per land toe te laten. Dan krijg je een toernooi waar meer Europese landen van kunnen genieten. Nu is voornamelijk de elite.

5 Engelse clubs... waarom niet gewoon 8. Ook die 4 uit de Serie A en Bundesliga, waar gaat het over. Wat gaat dit toernooi toch vreselijk de verkeerde kant op. Het is gewoon een kwestie van tijd of clubs buiten die top 4 landen zijn kansloos om zich überhaupt te kwalificeren. Hoe ga je nou ooit de verschillen tussen landen verkleinen met dit beleid? Ach, wie denkt er eigenlijk nog dat de Uefa dat iets interesseerd...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4903 fans
Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Maandag 18 november
Arsenal is bereid om Granit Xhaka in januari naar Borussia Mönchengladbach terug te laten keren. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren