NAC Breda degradeert in Heerenveen; FC Emmen speelt zich veilig

Zondag, 12 mei 2019 om

NAC Breda is zondagmiddag gedegradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg van trainer Ruud Brood had een wonder nodig om zich te plaatsen voor de play-offs promotie/degradatie, maar zover kwam het niet. De hekkensluiter van de Eredivisie ging met 2-1 onderuit. Excelsior won met 4-5 op bezoek bij Heracles, in een wedstrijd waarin twee hattricks werden gemaakt. De Graafschap mag zich na de 6-1 nederlaag tegen Vitesse ook melden in de nacompetitie, terwijl FC Emmen op knappe wijze won van Willem II en ook volgend seizoen in de Eredivisie speelt.

SC Heerenveen – NAC Breda 2-1
NAC moest de laatste twee wedstrijden winnen en dan hopen dat Excelsior geen punt meer zou pakken. In Friesland zag het er geen moment naar uit dat de bezoekers zouden gaan stunten. De eerste kans van de wedstrijd was voor de thuisploeg, toen Michel Vlap rakelings naast het doel van Benjamin van Leer kopte. In de tweede helft deelde NAC een aantal speldenprikjes uit, maar het was uiteindelijk Heerenveen dat op voorsprong kwam via Sam Lammers, die scoorde op aangeven van Ben Rienstra. De Bredanaars kwamen tien minuten voor tijd nog op gelijke hoogte door een goal van Menno Koch, maar het bleek niet genoeg voor lijfsbehoud. Want het was Heerenveen dat de drie punten in eigen huis hield door een goal van Mitchel van Bergen in blessuretijd. Met nog een wedstrijd te gaan kan NAC concurrent Excelsior niet meer inhalen en speelt het zijn wedstrijden volgend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie.

Heracles Almelo – Excelsior 4-5
Excelsior had aan een puntje nodig om NAC te laten degraderen. Lang leek het erop dat de bezoekers een resultaat zouden gaan halen, maar uiteindelijk was het de thuisploeg die aan het langste eind trok mede dankzij een hattrick van Adrián Dalmau. Al vroeg in de wedstrijd kwam Excelsior op voorsprong via Elías Ómarsson, die scoorde op aangeven van Jurgen Mattheij. Het duurde niet lang voordat Dalmau de stand gelijktrok. Hij kreeg de bal met een gelukje mee en scoorde op basis van doorzettingsvermogen. Toch gingen de bezoekers rusten met een voorsprong, want op slag van rust ging Janis Blaswich enorm in de fout.

De keeper liet de bal los om uit te trappen, op het moment dat Alexander Merkel langs liep. Ómarsson profiteerde en schoot de 1-2 binnen. Na rust liep Heracles uit naar een 4-2 voorsprong door twee goals van Dalmau. De Spanjaard evenaarde zodoende het clubrecord van Samuel Armenteros door negentien keer te scoren in een Eredivisie-seizoen. Met nog een kleine twintig minuten op de klok deed Mattheij nog wat terug namens de bezoekers, maar meer leek er niet in te zitten voor de Rotterdammers. Toch zouden de drie punten mee naar Kralingen gaan na een knotsgekke slotfase. In minuut 89 was het Dennis Eckert die voor de gelijkmaker tekende, waarna Ómarsson in blessuretijd met zijn derde goal van de middag de overwinning over de streep trok.

Vitesse – De Graafschap 6-1
De Graafschap had op voorhand nog een klein kansje om de nacompetitie te ontlopen, maar omdat Emmen won en de ploeg van Henk de Jong met grote cijfers onderuit ging bij Vitesse, gaan de Superboeren de play-offs in. De score werd geopend in de 26ste minuut. Een schot van Martin Ödegaard werd van richting veranderd door Bart Straalman, waardoor Hidde Jurjus kansloos was. Nog voor rust kwam de ploeg van Leonid Slutsky op 2-0. Na goed voorbereidend werk van Vyacheslav Karavaev tekende Thomas Buitink voor de tweede goal van zondagmiddag. Na rust liepen de Arnhemmers verder uit door doelpunten van Buitink en Ödegaard (penalty). Oussama Darfalou bracht de stand op 5-0, waarna invaller Youssef El Jebli nog iets terug deed namens de bezoekers uit Doetinchem. De eindstand werd vlak voor tijd bepaald door Richie Musaba.

Willem II – FC Emmen 2-3
Het leek een middag zonder zorgen te worden voor Willem II, maar het liep anders. Na 40 minuten spelen leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Tilburgers doordat Vangelis Pavlidis en Alexander Isak de thuisploeg op 2-0 had gebracht. Vlak voor rust deed Luciano Slagveer iets terug namens de bezoekers. Na de thee was het Emmen dat de toon zette en via Hilal Ben Moussa op gelijke hoogte kwam. Door een goal van Michael de Leeuw in de slotfase was de comeback van Emmen compleet en gingen de drie punten mee naar de promovendus, die volgend seizoen ook in de Eredivisie te zien is.Gerelateerd

Meer sportnieuws

57 reacties (laatste reactie door nutraal)

Nac eruit en Emmen dat erin blijft... Jammer

12 mei 2019 om 16:46

Nee hoor, dan was de kans namelijk aanwezig geweest dat al deze niksnutten waren gebleven. Nu maakt het grootste deel hopelijk gebruik van hun degradatieclausule en vertrekken ze. Die mentaliteit van niks stralen ze gelukkig wel uit. Zelden zoveel armoede in een team meegemaakt.

12 mei 2019 om 16:50

Jij doet altijd zo zuur over verassingen ongelofelijk. Gun een andere club ook eens de kans om geschiedinis te schrijven.

12 mei 2019 om 16:54

Dat die nieuwkomers weinig gunt is nog tot daar aan toe, maar om dat in 90% van de reacties te benadrukken is behoorlijk irritant

12 mei 2019 om 16:52

NAC heeft niet meer punten gehaald. En ze staan na 34 wedstrijden op de laatste plaats en dat betekent dat je naar de KKD gaat. En Emmen blijft terecht nog een jaar in de eredivisie. Ze hebben het zelf gedaan.

12 mei 2019 om 16:57

Achja dan moeten clubs als nac en aston villa bijvoorbeeld maar beter beleid gaan voeren, het is elke keer hetzelfde wanbeleid bij nac. Emmen is op dit moment geeb toevoeging aan de eredivisie nee, wellicht kunnen ze nog wat doorgroeien.

12 mei 2019 om 17:39

Emmen is meer een toevoeging dan Nac, ze hebben namelijk meer punten gehaald.

12 mei 2019 om 17:37

Waarom is dat jammer? Heb je het elftal van NAC gezien? Dat is het zwakste elftal van de eredivisie en bovendien hebben ze niet de financiën om het beter te doen. Emmen speelt leuk voetbal, schiet niet alle ballen naar voren en won vijf keer uit, tegenover één keer van Nac. Bovendien zullen nu meer spelers naar Emmen willen en Emmen heeft de potentie om verder te groeien. NAC heeft al genoeg kansen gehad de laatste tien jaar.

12 mei 2019 om 17:49

En wanneer heeft Emmen laten zien de potentie te hebben om verder te groeien? Emmen zal volgend seizoen nog veel harder moeten vechten om erin te blijven, vooral als Sparta ook nog eens promoveert. NAC heeft op basis van historie en omvang veel meer te zoeken in de Eredivisie dan Emmen die niet eens de financiele mogelijkheden hebben om door te groeien naar de omvang van Nac. Dat NAC de slechtste selectie had, is inderdaad een feit. Verder denk ik niet dat spelers nu sneller geneigd zijn om naar Emmen te komen. Die club zal sowieso weer gaan strijden voor degradatie.

12 mei 2019 om 18:01

Aan historie en omvang heb je niets, dat is het grootste kul argument wat er is en het verbaasd me niet dat jij hier mee komt. NAC heeft geen euro te besteden, dikke schulden, leuk dat stadion, maar ze hebben minder te zoeken in de eredivisie dan een Emmen dat probeert te voetballen en dat dit seizoen duidelijk heeft laten zien beter te zijn dan Nac. Heracles en Zwolle, twee voorbeelden van twee clubs wat Emmen ook kan bewerkstelligen. Industrie en investeerders gaan mogelijk inspringen nu handhaving een feit is.

13 mei 2019 om 00:18

El fenomeno; begroting Emmen 2018-2019: 6 miljoen, begroting NAC 2018 - 2019: 13 miljoen. Je verhaal gaat compleet mank.

13 mei 2019 om 00:31

Verschil van 13 punten is wel duidelijk toch😂😂

Leuk dat FCEmmen zich veilig heeft gespeeld!

Geweldige prestatie van Emmen,en ook nog eens verdient ook,spelen leuk voetbal met een positieve instelling. Grote klasse!

Mooi dat Emmen erin blijft. Ondanks dat ze mijn team duur puntenverlies hebben bezorgd in de titelstrijd, gun ik de mensen in Drenthe een plek in de Eredivisie. Voor NAC wordt het opnieuw bouwen in de KKD.

Ongelofelijk jammer dat NAC degradeert aangezien ik kan genieten van de supporters, het is alleen jammer dat de spelers er niet voor willen gaan, ik mis passie iets wat ze van hun fans misschien kunnen leren. Hopelijk keert NAC snel terug naar de Eredevisie

Teleurgesteld? Absoluut. Is het terecht? Absoluut. Ik vrees dat we niet zo maar terug komen. Maar deze ploeg was gewoon de slechtste in de divisie. En dus beginnen we weer opnieuw. Ik hoop dat De Graafschap zich gaat redden. Mooie club blijft dat.

De verdediging van Heracles is echt bij tijd en wijle kelderklasseniveau, daar zit zo ontzettend weinig overtuiging en daadkracht in. Als ze (Heracles) wil voetballen, dan zit er echt veel voetbal in. Maar met zo'n verdediging zitten er ook zulke uitslagen als vandaag tussen. Daarnaast: mooi dat Emmen erin blijft! Leuk clubje, speelt voetbal vanuit een bepaalde visie en ze spelen doorgaans gewoon beter dan De Graafschap en zeker dan NAC. Wat mij betreft volledig terecht dus!

Mooie winst. En mooi dat de Graafschap nu waarschijnlijk 17e wordt. Daarmee ontlopen ze volgens mij eventueel onze Nijmeegse buren in de playoffs, waardoor we misschien weer drie Gelderse clubs hebben volgend seizoen!

12 mei 2019 om 17:33

Ik zat er ook over na te denken, een jaar zal zonder derby toch een stuk minder leuk zijn... mooi ook voor Musaba dat hij een goal maakt, debuut toch als goed is? Wedstrijd helaas niet kunnen zien maar dit geeft wel vertrouwen naar play offs

12 mei 2019 om 18:19

Wat mij betreft dan ook twee verschillende derby's volgend seizoen. NEC heeft lang genoeg in de eerste divisie gezeten, we hebben er even van kunnen genieten, maar stiekem mis ik ze wel haha. Het was inderdaad zijn debuut! Voor de 1-0 vond ik het overigens dramatisch, De Graafschap de betere. Gelukkig mooi herpakt.

13 mei 2019 om 09:55

Aljeblieft niet zeg! Laat die calimero's maar lekker in de 1e divisie. Voor Vitesse is het juist goed als wij de enige eredivisionist in de verre omtrek zijn.

Knap gedaan Emmen! Altijd voor de overwinning gespeeld...daar kunnen een aantal ploegen van leren.

Zo knotsgekke wedstrijd blijkbaar in Almelo. En waarom staat er in het begin van die samenvatting dat de thuisploeg aan het langste eind trok? Haha. Hopelijk weet Excelsior erin te blijven. Weten toch altijd best leuk voetbal te spelen met beperkte middelen.

nadat nac op een schandalige manier ernie brandts wegstuurde, die 3e werd met nac in de competitie haha, ben ik niet rouwig dat nac degradeert. wanbeleid zou nooit beloond moeten worden, en de goodwill is er ook niet meer bij voetbalminnend nederland.

12 mei 2019 om 17:23

Daar kijk jij volgens mij verkeerd naar. De fans van NAC hebben in Nederland volgens mij best wat goodwill, alleen de spelers zijn helaas gewoon een drama.

12 mei 2019 om 19:25

Dat is al 10 jaar geleden?

Jammer voor de fans van NAC, jullie steunen jullie ploeg altijd. Had jullie liever in de ED gehouden in de plaats van een (voor mijn gevoel) vreemdenlegioen Fortuna of VVV met hun hockey veld. Hopelijk komen jullie snel terug.

12 mei 2019 om 18:43

Wij hebben geen kunstgras kneus. Lees je in. Tevens waren we dit seizoen vaak zat met 6/7 Nederlanders gestart in de basis.

12 mei 2019 om 19:27

Volgens mij moet jij beter lezen...

12 mei 2019 om 19:32

Voordat je iemand een kneus noemt, zou het beter zijn die persoon zijn reactie te lezen.

Het kunstgrasveld had betrekking op die van Vvv. Tevens zou je wel moeten weten dat Fortuna's grasmat volgens de aanvoerders van de Eredivisie niet veel beter was dan die van Vvv. Hierover hebben alle aanvoerders van de ED in samenwerking met de spelersvakbond over gestemd aan het begin van het jaar.

Over het en ik herhaal het nogmaals naar mijn gevoel vreemdelingenlegioen. Fortuna heeft in zijn selectie 11 verschillende nationaliteiten. Vergeleken met zijn concurrenten is dit erg veel.

Emmen handhaaft zich, tjongejonge, de prestatie van het jaar wat mij betreft. Geweldig!

Jammer voor de supporters van NAC, maar zo terecht dat ze degraderen. Vandaag ook weer zeer slecht. En wij ook. Als NAC nog iets wou kregen ze vandaag echt de kans er wel voor. Maar gelukkig hebben we gewonnen. Was ook wel een treurig einde voor ons al treurige seizoen geweest.

Petje af voor Emmen. Had verwacht dat de trainer zou verkassen... Zwolle of dkv....

Misschien ben ik de enige die het jammer vindt dat FC Emmen zijn verblijf in de Eredivisie prolongeert. Dat heeft puur te maken met het feit dat de Emmenaren op competievervalsend en voetbalverziekend kunstgras spelen. Hetgeen je van b.v. NAC Breda niet kunt zeggen.

12 mei 2019 om 18:35

Ga ff janken joh, emmen speelt zoals veel ploegen op kunstgras.

12 mei 2019 om 19:30

@mirag3, ook die ploegen mogen van mij degraderen naar de Kkd, in de volksmond beter bekend als de ZVD (zaal Voetbal Divisie)..

12 mei 2019 om 18:35

Ga ff janken joh, emmen speelt zoals veel ploegen op kunstgras.

13 mei 2019 om 00:29

Dan gaat nac een zwaar seizoen krijgen volgend jaar...... In kkd spelen nog meer ploegen op kunstgras 😂

13 mei 2019 om 10:07

Hetgeen is goedgekeurd door de KNVB dus ga daar lopen jankmuilen. Het kan, omdat het mag.

13 mei 2019 om 17:03

Emmen heeft het verdiend om in de eredivisie te blijven, NAC heeft het verdiend om te degraderen. Zo simpel is het. Ben het wel met je eens dat we zo snel mogelijk van die plastic velden af moeten. Wat dat betreft zou het mooi zijn als Excelsior degradeert, die hebben het allerberoerdste veld van alle clubs.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

NAC Breda

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
L. IlićMiddenvelder194
A. VerschuerenMiddenvelder182
F. StokkersAanvaller184
S. van HooijdonkAanvaller175
S. CustersKeeper00
C. KramerKeeper00
N. OlijKeeper190
Voor de complete selectie: Clubpagina NAC Breda.

In de wandelgangen

Maandag 16 december
Zlatan Ibrahimovic keert niet terug bij AC Milan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren