Besluit Kuipers valt niet goed: ‘VAR vandaag een probleem, geen hulpmiddel’

Woensdag, 10 april 2019 om

Scheidsrechter Björn Kuipers en de VAR vervulde dinsdagavond een hoofdrol bij de wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Manchester City (1-0). In de eerste helft kende de Nederlandse arbiter na het zien van de beelden langs de lijn een strafschop toe na een handsbal van Danny Rose in het strafschopgebied. In Engeland wordt er met verbazing gereageerd op het besluit van de arbitrage en ook manager Mauricio Pochettino vond het geen strafschop. De trainer is van mening dat de VAR niet voor dit soort momenten bedoeld is.

Voor het eerst dit seizoen wordt er in de Champions League gebruik gemaakt van de VAR. Het heeft in de knock-outfase al voor een hoop controverse gezorgd en ook dinsdagavond was dat het geval. Bij een schot van Raheem Sterling kreeg Rose de bal tegen zijn arm. Kuipers werd door videoscheidsrechter Danny Makkelie geadviseerd om de beelden langs de lijn te bekijken en vervolgens wees eerstenoemde naar de stip. Sergio Agüero wist de strafschop niet te verzilveren.

Pochettino trok met Tottenham aan het langste eind door een doelpunt van Heung-min Son, maar had na afloop geen goed woord over voor de VAR. “Vandaag heeft bewezen dat de VAR nog een lange weg heeft te gaan en er nog veel moet gebeuren tussen ons, de arbitrage, de fans en de spelers”, aldus de coach tegenover beIN SPORTS. “Bij dit soort situaties moeten we naar het protocol kijken en een duidelijke lijn trekken. Vandaag was een goed voorbeeld waarbij de VAR eerder voor problemen zorgde dan dat het een hulpmiddel was.”

“Als een scheidsrechter een fout maakt, dan kun je dat accepteren. Maar dit soort beslissingen zijn moeilijk te begrijpen. Ik wil de VAR helpen en ik denk dat we dat allemaal moeten doen om het systeem verder te ontwikkelen en de scheidsrechters helpen om betere beslissingen te nemen”, vervolgt de manager, die Son het winnende doelpunt zag maken. “Geweldig, heel mooi voor hem. Manchester City is nog steeds de favoriet, maar door deze overwinning kunnen we er weer wat meer in gaan geloven.”Gerelateerd

43 reacties (laatste reactie door arsenallz)

Ik vond het wel duidelijk een penalty. Hij moet zijn arm gewoon niet zo hoog houden, want daarmee neem je het risico dat de bal erop beland.

10 april 2019 om 07:31

Ze zijn dit in Engeland gewoon nog niet gewend.

10 april 2019 om 08:02

Pochettino zit vol van selectieve verontwaardiging als het hem niet uitkomt. Hoe hij gisteren te keer ging tegen Delph, terwijl deze de inglijdende Kane niet kon ontwijken en er niks aan kon doen dat hij ‘m raakte, is daareven ander mooi voorbeeld van.

10 april 2019 om 08:22

Terechte penal. Die arm op deze hoogte heeft daar niets te zoeken.

10 april 2019 om 10:07

Buitenspelval, dat viel me ook heel erg van hem tegen. Als het andersom was geweest had ie het waarschijnlijk wel een penalty gevonden. Dr objectiviteit is echt ver te zoeken bij hem inderdaad. On: ik denk dat dit VAR moment wel weer aangeeft dat we misschien naar het aanvragen van een VAR moeten ipv het ingrijpen van de VAR. Hier zag je namelijk niemand van City vragen om een penalty. Dus dan was het hun eigen schuld geweest als ie niet was gegeven. Nu gaat de VAR zoeken naar evt overtredingen, die voetballers zelf niet zien.

10 april 2019 om 11:55

Hij ging niet tekeer tegen Delph. Delph werd juist boos op inkomende Kane en Pochettino wilde hem kalmeren. Dat zie je aan de beelden langs de kant. De commentator maakte allerlei rare aannames en iedereen neemt ze klakkeloos over. In het begin had hij het zelfs over een smerige overtreding van Delph. Later gelukkig bijgesteld, maar dus niet over Pochettino.

10 april 2019 om 12:27

Pochettino was wel degelijk boos op delph. kijk die beelden van jou nog maar eens terug.

10 april 2019 om 09:15

Maar hij brengt z'n arm wel naar beneden, probeerde hij een penalty daarmee juist niet te voorkomen?

Het hele probleem is dat de VAR overal de schuld van krijgt, terwijl het probleem de regels is. Niemand weet of dit volgens de regels nou een penalty is of niet, en de VAR moet op basis van zijn interpretatie een strafschop geven of afraden. Geheid dat je dan onenigheid krijgt.

Ik vond hem om eerlijk te zijn een terechte beslissing, omdat Rosé zijn arm zo hoog heeft wordt het schot geblokkeerd.

In principe een prima beslissing. Arm niet langs het lichaam en was de bal niet van richting veranderd door Rose, was de bal richting het doel gegaan. Potentieel doelpunt voorkomen. Ook al was het niet een super schot van Sterling. VAR heeft hier prima werk geleverd. Ik was overigens wel blij dat Lloris hem stopte. 😉

Regels moeten duidelijke mbt hands in het strafschopgebied. Vanaf volgend seizoen is dit al aangescherpt, en is dit hoe dan ook een penalty. Bjorn heeft goed gefloten gisteren mijn inziens.

10 april 2019 om 08:51

Regels zijn al heel specifiek omtrent hands. Zo mag bijv. De hand volgens mij niet meer dan 10cm van het lichaam verwijderd zijn, geen onnatuurlijke positie etc. Ofwel alles wat schijn kan opwekken dat je hem bewust uitsteekt. Via een kluts, of als de bal in een seconde weerkaatst en toch ineens tegen een hand komt word gezien als ongelukkig gezien je niet ALLES kunt uitsluiten of bestraffen

10 april 2019 om 08:53

Maar de regels voor hands worden toch alleen voor aanvallende situaties gewijzigd? Dan heb je nog steeds problemen in de verdediging.

Tja en Guardiola zal zeggen: prima beslissing van de var... De regels moeten scherper, anders blijf je dit gezeik houden.

Wel grappig dat ze daar weten dat de var niet goed wordt gebruikt, terwijl ze het daar een paar keer dit seizoen hebben gebruikt.

10 april 2019 om 07:44

Het schijnt dat ze in Engeland ook tv hebben. Wist ik ook eerst niet.... 🙄

10 april 2019 om 07:57

Ze hebben tv ja. Maar is dat hetzelfde als dat de var maar een paar keer is gebruikt in wedstrijden aar Engelse ploegen in speelden? Lijkt me niet.

10 april 2019 om 10:06

Ja dat lijkt me hetzelfde. Ik kijk geen eredivisie en dat hoeft ook niet om een mening over de var te vormen. Die wordt toegepast op het wk, CL en alle grote competities (behalve Engeland).

10 april 2019 om 11:30

Het gaat hem naar mijn idee in de post van Justpsv95 om zelf ondervonden ervaringsdeskundigheid van Engelse coaches als een Pochettino. Dus is het niet helemaal hetzelfde.

Als objectieve toeschouwer achter de beeldbuis bij wedstrijden van andere elftallen, vorm je een heel ander beeld bij VAR-situaties dan dat je het zelf ondervindt en helemaal in de â€ëœslachtofferrolã¢â‚¬â„¢.

Als tv-kijker zit je toch anders te kijken naar VAR-beslissingen, dat als je het zelf aan den lijven ondervindt. Toen het systeem in Nederland net werd geã£â¯ntroduceerd en toegepast, klaagde trainers en spelers ook steen en been over de uitvoering en practisch elke VAR- beslissing.

Na bijna Ãâ©ã£â©n seizoen verder is het geklaag al flink afgenomen en legt men zich er eerder bij neer op het veld.kwestie van gewenning en berusting, wat er in het begin nogal aan ontbrak bij de veelal gedupeerden.

"vandaag heeft bewezen dat de VAR nog een lange weg heeft te gaan en er nog veel moet gebeuren tussen ons, de arbitrage, de fans en de spelers"

Er moet inderdaad nog veel veranderen bij jullie en de fans, als je niet ziet dat roekeloos met je armen zwaaiend invliegen je een penalty tegen kan opleveren. In Engeland hebben ze dan wel het spelletje uitgevonden, van de VAR snappen ze nog niet bijzonder veel.

10 april 2019 om 10:03

Tja, in Engeland zien ze ook ‘the art of defending’. Die snappen niet dat als een verdediger zich met zijn hele hebben en houwen zich voor een bal gooit en deze dan tegen zijn arm wordt aangeschoten, dit met een penalty bestraft wordt. Is ook iets voor te zeggen. Conform de regels heeft Kuijpers gewoon gelijk. Maar ik kan mij ook goed voorstellen dat men besluit om in de toekomst dit soort ongelukkige onopzettelijke handsballen niet met een penalty te bestraffen, maar met bijvoorbeeld een indirecte vrije trap, omdat de strafmaat dan wat meer in verhouding staat met de overtreding. Maar hiervoor dienen dan de regels te worden aangepast

10 april 2019 om 11:17

Intentie is geen maatstaf binnen de arbitrage. Daar kan de scheidsrechter namelijk niet over oordelen.

In Engeland is er alleen verbazing als het hen uitkomt.
Ik heb niemand horen klagen toen Manchester United in de laatste minuut tegen PSG een penalty kreeg voor hands wat veel minder hands was dan gisteren. Toen heb ik niemand van de analisten horen klagen.
Ook al zijn het twee engelse teams veel Engelsen zijn voor tottenham in dit duel.

Ja Pochettino, het protocol zegt dat je handen naast je lichaam moeten zijn. Aangezien dat niet was, bestaat de kans dat er een penalty gegeven wordt.

De var vind ik echt irritant worden. Bij een doelpunt kan je pas echt juichen als de aftrap is genomen waardoor ik het voetbal qua vermaak toch een stukje inlevert. Natuurlijk is eerlijkheid ook belangrijk punt maar ik weet niet of veel eerlijker is geworden met de var. De meeste gevallen kan het kwartje twee kanten opvallen en voelt er altijd iemand zich benadeeld. Het is natuurlijk vooral in het leven geroepen omdat we ons altijd benadeeld voelen en er niet mee om kunnen gaan. Nu met de Var de laatste weken met bijv. Ajax-Psv en Vitesse-Psv heeft de scheidsrechter het alsnog gedaan. Misschien eens bij de knvb bijhouden hoeveel var momenten er in een weekend zijn waarin alle scheidsrechter dezelfde mening hebben. Ik denk dat dat er niet zoveel zijn.

10 april 2019 om 08:42

Daar zit je er dus helemaal naast. De KNVB houdt alles bij en het is gewoon een succes. Het aantal var beslissingen is minimaal. Ga jij maar eens opletten en alle wedstrijden met de VAR bekijken. In plaats van selectief zaken te noemen. Iedereen discussieert er alleen over. Eerst was men vang dar de VAR de charme van de discussies weghaalt. Nu is het weer het juichen. What's next? Genant dat pochettino de VAR de schuld geeft voor een overduidelijke handsbal. Maar wel vaker hebben trainers hun emoties weer niet onder controle.

10 april 2019 om 09:16

Het aantal var beslissingen is minimaal maar zijn de beslissingen per se eerlijker? Dat een scheidsrechter het een op scherm kan terug zien, betekend niet gelijk dat het eerlijker word. De ene scheidsrechter zal nog steeds eerder een penalty geven dan een andere scheidsrechter. Met de meetbare dingen zoals buitenspel, bal over de lijn, overtreding binnen of buiten straschopgebied, vind ik het top. Maar met overtredingen, wel of geen penalty, rood of geel, zullen niet alle scheidsrechters hetzelfde beslissen.

Het was gewoon een terechte penalty, ik heb begrepen dat die Engelsen vinden dat de VAR niet hiervoor is bedoeld!! Nou waarvoor dan wel vraag ik me af!?

Wat een gejank tegen man united tegen psg had je ongeveer hetzelfde en dan hoor je ze wel roepen

Waar heeft deze gozer het over? Het was duidelijk een penalty. De VAR werkt goed en Zal alleen maar beter worden. Wat we nu wel kunnen zien is dat spelers het probleem zijn en niet de VAR. altijd maar liegen en klagen om je gelijk te krijgen. VRIEND HET STAAT OP VIDEO WAT WIL JE NOG MEER? GEWOON JE MOND HOUDE EN ACCEPTERE DAT JE EEN FOUT MAAKT

Kuipers heeft welgeteld 1 fout gemaakt en de grensrechter was ook scherp zeg, Die ene fout was ook moeilijk te zien want volgens mij zag niemand het ze reclameerden ook niet hevig. De VAR is goed gebruikt gister. Enige fout was bij Liverpool Salah toch rood moeten krijgen

Als je de trap van Salah hebt gezien dan begrijp ik wel dat de var nog niet perfect ingezet wordt. Met name sterspelers zullen wel vaker gematst worden. Dat gebeurde ook zonder Var.

10 april 2019 om 09:25

Ik weet niet wat die Var aan het doen was, maar kan niet anders dan dat die niet zat te kijken. Bij de 3-0 van Liverpool greep ie ook al niet in.

Het probleem is niet de VAR maar de media die elke scheet van ontevreden managers publiceren.

De VAR irriteert me mateloos. Constant die geldingsdrang van die arbiter in dat hokje. Ik zag Makkelie daar al zitten, obsessief opzoek naar momenten om van zich te kunnen doen gelden. Hij is zo ijdel dat hij ook bijna iedere week in Veronica Inside zit. Puur willekeur.


Was het een penalty? Volgens de regels wel, maar diezelfde regels worden gelukkig per 1 juni dit jaar gewijzigd. Het is toch volslagen belachelijk dat een speler die zijn armen gebruikt om zich te balanceren, vervolgens een bal tegen zijn arm krijgt en hij op de stip gaat. Ik heb nog nooit een tackle gezien waarbij de speler de armen stijf naast zijn lichaam houdt. Ook verdedigers die met armen op de rug verdedigen, worden natuurlijk benadeeld ten opzichte van de aanvaller die wel gewoon zijn armen gebruikt.

10 april 2019 om 11:33

De regels voor verdedigers blijven gewoon hetzelfde, alleen voor de aanvallers geldt vanaf het volgende seizoen dat balcontact met hand of arm altijd hands is.

Als je zo een sliding inzet, je arm enigszins omhoog houdt, dan neem je het risico. Wat mij betreft duidelijke pingel!

De VAR is bij uitstek voor dit soort moment bedoeld. Momenten die je in de snelheid mist.

Dat je het niet eens bent met de handsregel staat daar compleet los van, maar goed, mensen in de voetballerij weten vooral veel van voetbal en verder kan je ze het best negeren.

Kuipers floot heel erg goed! Kijk bijvoorbeeld na de overtreding waar de kans van Kane ontstond.

Voor mijn was dit gewoon een duidelijke strafschop. Sterker ik snap de verontwaardiging niet.

Duidelijker krijg je een strafschop niet. Pochettino lijkt wel aardig tot er iets gebeurt wat hem niet bevalt. Dan wordt het echt een naar mannetje. Idem met de situatie bij Delph. Het was de schuld van Kane zelf.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Tottenham Hotspur

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Liverpool9767
3.Chelsea7224
5.Arsenal7022
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
C. EriksenMiddenvelder358
Lucas MouraMiddenvelder3210
Son Heung-MinAanvaller3112
H. LlorisDoelman330
M. SissokoMiddenvelder290
H. KaneAanvaller2817
T. AlderweireldVerdediger340
Voor de complete selectie: Clubpagina Tottenham Hotspur.

447 fans
Aanvaller, 30 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 25 mei
Tottenham Hotspur gaat zich binnenkort met negentig miljoen euro bij AFC Bournemouth melden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren