Nederlandse Eredivisie-talenten behoren tot meest ervaren tieners in Europa

Dinsdag, 19 februari 2019 om

Matthijs de Ligt, Ryan Gravenberch, Sepp van den Berg, Kik Pierie en nog een aantal Nederlandse talenten behoren tot de meest ervaren spelers in Europa uit hun geboortejaar, zo blijkt uit berekeningen van CIES Football Observatory. De Ligt, geboren in 1999, moet alleen AC Milan-keeper Gianluigi Donnarumma voor zich dulden. Verschillende Nederlandse talenten zijn terug te vinden in de top twintig van meest ervaren spelers uit hun leeftijdscategorie.

CIES heeft onderzoek gedaan naar de twintig meest ervaren talenten uit 22 Europese competities per de geboortejaren 1998, 1999, 2000 en 2001. Daarbij is rekening gehouden met het niveau van de competities waarin de spelers hun wedstrijden afwerken en de sterkte van het team waarin zij spelen. Het onderzoeksbureau heeft zijn berekeningen gedaan over de periode februari 2017 tot aan begin 2019.

In het geboortejaar 2001 staat PEC Zwolle-verdediger Van den Berg hoog op de lijst: slechts drie spelers hebben volgens de berekeningen meer ervaring: Bryan Gil (Sevilla), Benoit Badiashile (AS Monaco) en William Saliba (Saint-Étienne). De Nederlandse talenten Gravenberch (Ajax), Myron Boadu en Kenzo Goudmijn (beiden AZ) staan ook in de top twintig van spelers die geboren zijn in 2001.

Pierie vindt boven zijn naam alleen Ryan Sessegnon (Fulham) en Jadon Sancho (Borussia Dortmund) terug in de lijst van spelers uit 2000. De Heerenveen-verdediger blijkt net wat meer ervaring te hebben dan Vinícius Junior van Real Madrid. Ook Ludovic Reis (FC Groningen) en Mitchell Bakker (Ajax) scoren hoog. Naast de negentienjarige Ajax-aanvoerder De Ligt blijkt ook Justin Kluivert al flink ervaren voor spelers uit 1999. De buitenspeler van AS Roma staat op de zesde plaats.

Paris Saint-Germain-aanvaller Kylian Mbappé heeft van alle spelers die geboren zijn in 1998 de meeste kilometers op de teller, voor Houssem Aouar van Olympique Lyon. Teun Koopmeiners (AZ) en Rick van Drongelen (Hamburger SV) zijn de enige Nederlanders op de lijst van het jaar ’98.Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door primetime)

Dit is dan ook weer niet heel gek....
De spelers vertrekken steeds jonger uit Nederland, waardoor er ook steeds jongere spelers voor terugkomen in het elftal. Toch moet je natuurlijk wel de kwaliteiten hebben om te mogen spelen, maar het lijkt wel een trend te worden omdat jongere spelers nog wel te betalen zijn voor Nederlandse clubs.

19 februari 2019 om 16:52

Klopt. Een speler van de kwaliteit De Ligt, Frenkie en ook spelers als Bergwijn en Stengs zijn voor geen enkele Nederlandse club (ook Ajax niet) te betalen. Wij zijn een talentencompetitie, daar verdienen we veruit het meeste geld mee. De enige manier voor Nederlandse clubs om spelers van het kaliber van bovenstaande namen te hebben is om ze te scouten en aan te trekken voordat ze bij het grote publiek bekend zijn middels goede scouting of te investeren in een goede jeugdopleiding en ze zodoende zelf op te leiden. Dergelijke talenten zijn de levensader van de Eredivisie.

19 februari 2019 om 17:04

Stengs niet betaalbaar voor Ajax? Dan onderschat jij wel hoeveel geld die club kan uitgeven. Ik denk als Ajax deze zomer vol voor hem gaat, dat ze hem kunnen loskweken bij AZ. Waarschijnlijk zullen ze dan op een bedrag van 10 tot 15 miljoen uitkomen. Maar dat moet voor Ajax echt geen probleem zijn hoor!

19 februari 2019 om 17:07

Weet niet hoeveel AZ voor Stengs zal vragen maar vind niet dat Stengs nou onbetaalbaar voor een Ajax zou moeten zijn. Vind niet dat die meer dan 15 miljoen zou moeten kosten maar zal ook aan liggen wat er wordt geboden vanuit het buitenland. Een Doan is ook al gauw meer dan tien miljoen waar, puur omdat clubs als Kiev (en waarschijnlijk relatief kleine PL clubs.) dat soort bedragen al gaan bieden.

19 februari 2019 om 17:28

Stengs heeft een contract tot 2020. Ik denk dat AZ aan Ajax minimaal het dubbele gaat vragen (niet in de laatste plaats aangezien ze in Alkmaar ook de krant lezen).

19 februari 2019 om 17:34

En jij denkt dat AZ zomaar even 10 tot 15 miljoen accepteert? Dat is al twijfelachtig als buitenlandse clubs op de deur kloppen, laat staan een binnenlandse club. Ajax kan hem ongetwijfeld wel betalen, maar het is maar net de vraag of ze bijna de helft meer willen betalen dan buitenlandse clubs.

19 februari 2019 om 17:55

@ Sprezzatura,

Contract van Stengs loopt tm 2022. Ik denk dat AZ hoog zal inzetten en minimaal 20 miljoen gaat vragen. Kijk je naar vergelijkbare talenten (zoals Lainez) dan denk ik dat 15 miljoen een realistische prijs is.

19 februari 2019 om 18:04

Excuses, ik bedoelde inderdaad 2022. Verder: als je ziet hoe hoog AZ in heeft gezet bij Jahanbakhsh en Janssen, dan gaan ze ver boven de 20/15 miljoen zitten. Daarbij, wetende wat Ajax voor De Jong en De Ligt vraagt en krijgt, is 30 miljoen mijns inziens best gerechtvaardigd.

19 februari 2019 om 18:34

Ik vind dat Ajax nu al contact met AZ moet leggen voor een eventuele overgang in de zomer. AZ zal hoe dan ook de hoofdprijs aan Ajax vragen, maar ik hoop dat Ajax dat wilt betalen, eventueel met een goede ruildeal. Labyad + 15 miljoen en ik ben helemaal blij. 😉

19 februari 2019 om 18:56

Wat Ajax krijgt voor De Jong/de Ligt maakt Stengs geen betere speler. We hebben al Labyad, Neres, Bande en wellicht Tadic die volgend seizoen op de vleugel kunnen. Hou lekker de miljoenen of ga in het buitenland zoeken, ga vooral niet overbetalen voor Nederlandse spelers Ajax.

19 februari 2019 om 21:41

Ik ben het helemaal met je eens, maar wat Ajax krijgt bepaalt natuurlijk wel mede wat AZ aan Ajax vraagt voor Stengs (los van de vraag of dat terecht is)

Ook niet vreemd, aangezien de gemiddelde leeftijd van de Eredivisie met het jaar lager word. Maar goed, dit soort cijfers zeggen niet bijster veel. Je kunt met 20 jaar al wel 3 jaar Eredivisie-ervaring hebben, maar dat maakt je geen betere speler dan iemand die net komt kijken. Uiteindelijk hangt het allemaal af van de hoeveelheid talent en de weerstand van een competitie.

19 februari 2019 om 20:58

Precies, iedereen is ook lyrisch over die Sepp van den Berg, maar volgens mij is dat joch gewoon doorgestroomd omdat ze bij PEC vanuit de jeugd ook weinig alternatieven hebben en dan maar voor een 16-jarige kiezen. Kik Pierie zelfde verhaal, is ook geen Mathijs de Ligt ofzo.

Verrassend dat Gravenberch al genoemd wordt; volgens mij heeft die jongen nauwelijks meer speelminuten gemaakt in Ajax 1 dan de toeschouwers daar.

19 februari 2019 om 21:18

Misschien tellen ze wedstrijden in de JL ook mee? Anders zou ik ook niet weten waarom Gravenberch hoog staat, want verder dan een bekerwedstrijd en 7 minuten tegen PSV is hij niet gekomen op het hoogste niveau. Ik zie dat ze ook Mitchel Bakker van Ajax hoog inschalen qua speeltijd. Die heeft zelfs nog nooit de Eredivisie gehaald en is niet verder gekomen dan 2 bekerwedstrijdjes.

19 februari 2019 om 21:43

Inderdaad, als je gaat kijken naar jaren geleden dan kwamen jongens als Tonny Vilhena en Jetro Willems wss ook ergens in de top 5.

19 februari 2019 om 22:34

Ik denk zelf dat Kik Pierie nog een best aardig niveau gaat aantikken en dat bij Heerenveen niet zij plafond ligt

20 februari 2019 om 13:51

Kik Pierie vind ik wel een goed talent, maar van Sepp van den Berg ben ik helemaal niet gecharmeerd. Hier in Nederland kunnen we dat soort jonge gasten een kans geven, omdat het niveau dat ook toelaat.

Verder denk ik inderdaad ook dat dit gaat over minuten in het betaalde voetbal en dus ook de Keuken Kampioen Divisie. Gewoon een nietszeggende lijst totdat die jongens het structureel laten zien op een relevant niveau (top 4 van de Eredivisie of hoger).

20 februari 2019 om 14:17

Ik was in het begin erg enthousiast, maar geef toe dat dat ook gewoon de gebruikelijke hoop was op een nieuw groot talent voor Oranje's toekomst. Hij heeft goede wedstrijden gespeeld, maar als ik zie hoe hij zelf verantwoordelijk is voor de gelijkmaker van PSV afgelopen weekend kan ik niet ontkennen dat hij niet net zo schuldig als de rest is aan het open huis dat Heerenveen dit seizoen houdt.

Bovendien heb ik tegenwoordig mijn twijfels over subtoppers die naar de top en hoger worden geschreven. Denzel Dumfries heeft me bij PSV verrast, maar Adam Maher, Bart Ramselaar en Derrick Luckassen des te minder. Ajax doet al een tijdje niet meer aan subtoppers kopen, waar Feyenoord de reden daarvan laat zien.

waar zijn die lijsten dan

20 februari 2019 om 14:17

Op Google.

Ik vind het positief. Waarom, omdat steeds meer jongere dan fysiek sterker worden, mentaal hopelijk ook groeien, maar vooral goed voor de bondscoach. Iedereen weet dat er zo nu en dan een laat bloeier is op komt dagen. Dus zeker goed in mijn ogen.

19 februari 2019 om 21:02

Waar is dat op gebaseerd dan, dat ze fysiek sterker groeien? Er is juist een studie gedaan die aantoont dat spelen op een hoger niveau in je tienerjaren - wat weliswaar meer uitdaging en prikkels geeft om voetbaltechnisch en -tactisch beter te worden - fysiek erg slecht is voor jongens in de groei. Juist de extra krachtsinspanning die ze moeten leveren belemmert hun lengtegroei. En dat lijkt me helemaal geen onlogische conclusie. De beste voetballers zijn doorgaans niet de langste en voor het langste volk ter wereld is het hoogste opmerkelijk dat we in Van der Vaart en Sneijder juist twee kleine middenvelders in Oranje hadden, terwijl jongens als Van Persie, Robben en Afellay voortdurend last van blessures hadden.

19 februari 2019 om 21:47

Dat is vooral afhankelijk van de criteria waarop je scout. Dat zie je ook in Nederland met verdedigers. Als je het belangrijker vind dat ze goed kunnen meevoetballen dan dat ze iedere bal wegwerken kom je vaak op kleinere spelers uit.

Een Frankrijk scout veel meer op fysiek en daar zie je dat jongens als Griezmann geen eens kans maken in de jeugdopleiding en naar Spanje uitwijken. Bij jongens als Kante heeft het dan weer lang geduurd voordat ze doorbraken.

20 februari 2019 om 11:55

En Verrati en Valbuena dan?

21 februari 2019 om 20:42

Met Veratti noem je nou uitgerekend een voorbeeld die door de Italiaanse jeugdopleiding heen kwam. Pescera om precies te zijn. Valbuena heeft ook heel lang voor kleine clubjes gespeeld

Misschien enigszins Off Topic: Kik Pierie heeft er al aardig wat wedstrijden op zitten voor Heerenveen. Iemand die hem wekelijks ziet spelen en denkt dat hij wel een stap naar de Nederlandse top kan maken in de zomer?

19 februari 2019 om 18:31

Pierie komt imo te kort voor de Nederlandse top. Maakt nog te veel fouten, wat helemaal niet erg is voor zo'n jonge verdediger natuurlijk. Misschien als hij zich volgend jaar door blijf ontwikkelen dat hij een stap kan maken, maar is nu nog te vroeg. Misschien een leuke speler voor Feyenoord over 1,5 jaar, daar komt hij eerder in de basis dan bij Ajax en PSV lijkt me.

19 februari 2019 om 20:33

Zou de Championship geen betere stap voor hem zijn?

19 februari 2019 om 22:37

Ik denk niet dat hij onder doet aan de centraal verdedigers van Feyenoord

Moet je nagaan dat Ryan Gravenberch nu al in de top 20 staat van 2001+ als 2002'er.

19 februari 2019 om 18:57

Maar dat zijn allemaal verder ook hele jonge gasten toch, is niet zo bijzonder. Zit hem flink mee dat hij meedoet met Kkd, wat qua niveau niet veel beter is dan de lagere competities in Engeland bijvoorbeeld.

20 februari 2019 om 13:54

Daar heb je nog helemaal niets aan tot hij het echt laat zien op een relevant niveau. Hij doet het erg goed voor een 16-jarige in de Keuken Kampioen Divisie, maar totdat deze jongen de pannen van het dak speelt in Ajax 1 of een soortgelijk niveau, is er nog nauwelijks een mening over te vellen.

Meest ervaren jeugd, maar na 100 wedstrijden nog steeds de zelfde fouten maken, nog steeds de mentaliteit niet hebben om veel meer power in je lichaam te trainen en nog steeds geen over mijn lijk en die van mijn moeder mentaliteit.
Nee, minuten maken zegt minder dan uit het juiste mentale hout gesneden zijn.

niet zo raar ook! hier breek je makkelijk door dan als een talent in een topcompetitie waar de weerstand veel hoger is en ze dus liever kiezen voor wat meer ervaren spelers dan voor jonge spelers die over het algemeen wat meer foutjes maken

20 februari 2019 om 13:57

Maar je ziet in Engeland dus ook dat er niet zo heel veel talenten doorbreken (zoals al jaren het geval is) terwijl we ons hier in Nederland toch altijd weer redden als erg klein land. Sterker nog, in de afgelopen twintig jaar laat Oranje bijna structureel een hoger niveau zien dan Engeland (met uitzondering van de afgelopen overgangsjaren).

20 februari 2019 om 14:37

@sirius

mee eens maar dat komt omdat de druk bij de grote clubs daar hoger is als hier. als je concurrent voor 30 miljoen investeert in spelers, moet je daarin mee want dan ga je het niet redden meestal met jeugdspelers. daar word van de Engelse topclubs ook verwacht dat ze een serieuze rol van betekenis spelen in de Champions League. onze topclubs hebben die druk niet

neemt idd niet weg dat we in Nederland geweldige voetballers hebben opgeleid, ook al moet je opleiden ook weer niet overdrijven. goede voetballers worden meestal geboren en niet opgeleid want van een middelmatige voetballer maakt niemand een wereldtopper

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2323
2.PSV2320
3.AZ2015
4.Vitesse205
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

125 fans
Verdediger, 20 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Juventus 5 0 2 0
2019/2020 Ajax 0 0 0 0
2018/2019 Ajax 33 3 1 0
2017/2018 Ajax 33 3 8 0
2016/2017 Ajax 11 2 0 0
Laatste voetbalnieuws

‘Iedereen denkt tegenwoordig dat Matthijs alle duels makkelijk wint’

Oranje wist zondagavond met 1-2 te winnen op bezoek bij Wit-Rusland. Georginio Wijnaldum was met twee doelpunten de grote man in de EK-kwalificatiewedstrijd en krijgt daardoor het hoogste cijfer van De...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 14 oktober
Barcelona wil Ansu Fati officieel naar de selectie van de hoofdmacht promoveren. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren