Beenhakker tipt Ten Hag: ‘Moet je wel de ballen voor hebben’

Dinsdag, 12 februari 2019 om

Ajax won na de won na de winterstop in de Eredivisie alleen van VVV-Venlo en liet punten liggen tegen sc Heerenveen (4-4), Feyenoord (6-2) en Heracles Almelo (1-0). Woensdagavond wacht het duel met Real Madrid in de achtste finales van de Champions League. De confrontatie met de Spaanse grootmacht lijkt dan ook niet op het goede moment te komen voor de Amsterdammers. Oud-trainer Leo Beenhakker vindt dat er juist in deze fase van het seizoen een belangrijke taak is weggelegd voor Erik ten Hag. “Managen is vijftig procent van het vak.”

Ajax maakte in de eerste seizoenshelft in Europa een uitstekende indruk, terwijl bij Real Madrid in de Spaanse competitie nederlaag op nederlaag volgde. Waar de Spanjaarden de boel weer op de rails lijken te hebben, zijn de Amsterdammers hard op zoek naar de vorm van voor de winterstop. Beenhakker zag Ajax zaterdagavond stuntelen in Almelo. “Dan denk je: 'Het is zonde van de reiskosten, straks naar Madrid.' Maar de eerste helft van het seizoen vond ik het fantastisch wat Ajax liet zien in dit soort grote wedstrijden, bijvoorbeeld tegen Bayern München”, zegt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad.

De oud-trainer van onder meer Ajax en Real Madrid ziet wat er mis is bij de huidige nummer twee van de Eredivisie. “Ik zie elf spelers op het veld staan. Snap je wat ik daarmee bedoel? Elf spelers, niet één team. Geen cohesie, geen klik”, aldus Beenhakker, die vindt dat Ten Hag een belangrijke rol heeft in het 'managen van de kleedkamer'. "Want jij gelooft toch niet dat Hakim Ziyech en Dusan Tadic ineens niet meer kunnen voetballen?' Gek genoeg is het óók weer een voordeel dat Ajax nu tegen één van de beste ploegen van de wereld speelt'', aldus Don Leo. “Ik bedoel: er komt nu zoveel uitdaging van buitenaf. Zoveel inspiratie van 'de andere kant' uit Madrid. Dat kan ook een moment zijn dat de rijen weer gesloten worden. Dat is ook het ongrijpbare en mooie van topsport. Het kan op elk moment weer omslaan. Daarom komen de mensen ook altijd massaal weer naar het stadion toe.”

Beenhakker denkt dat een drastische ingreep wat betreft de opstelling het tij mogelijk kan doen keren. “In algemene zin kan dat natuurlijk wel helpen om de verhoudingen eens even op scherp te zetten. En om een negatieve spiraal te doorbreken. Kijk maar naar Real. Daar zegt die trainer Santiago Solari gewoon tegen Bale, Marcelo en Isco: komen jullie maar eens even naast mij op het bankie zitten. Moet je wel de ballen voor hebben. Want je weet dat het gelazer kan opleveren als het niet goed uitpakt.”Gerelateerd

32 reacties (laatste reactie door sanderkoevoets)

Begin nou eens gewoon met Blind door te schuiven op 6, en Schone banken.
Veel meer stabiliteit op het middenveld, en ik vind Blind ook gewoon beter daar dan centraal achterin.
Magallan gewoon achterin zetten of Per Schuurs.
Ik had ook verwacht dat ze Per dit seizoen zouden laten meedraaien, aangezien de Ligt naar alle waarschijnlijkheid vertrekt na dit seizoen en je dan alleen voor die positie onze Argentijnse topper hebt.

12 februari 2019 om 07:19

Zo eens! Schone eruit roep ik al 3 jaar. In de seizoen van de EL finale was hij structureel de zwakste . Europees kan hij niet mee, in de Eredivisie normaliter wel. Jammer dat Ajax Wober verkocht heeft want die had naast de Ligt moeten staan. Verder oogt Ajax erg vermoeid , heb het idee dat de winterstop met de verre reis weinig goed heeft gedaan . De koppies moeten snel de juiste kant op, er is nog niks verloren maar als je niet oppast staan we over 4 weken met lege handen en is het leuke eerste seizoenshelft voor niks geweest

12 februari 2019 om 07:23

Ja, dat zou wel het beste zijn. Alleen Magallan is geblesseerd en ook Nico en Nous zijn geen zekerheidjes voor morgen. Dan is het bijna onmogelijk om Blind ook nog weg te halen achterin, dan blijft alleen De Ligt over van de basis defensie.

12 februari 2019 om 11:06

Als je blind achter zet tegen Real Graaf je je eigen graf

12 februari 2019 om 11:25

Ja, ik zou het ook liever anders zien, zoals in de beide wedstrijden tegen Bayern, maar aangezien Magallan niet beschikbaar is en ook Mazraoui en Tagliafico twijfelgevallen zijn denk ik dat Ten Hag relatief beperkt is in zijn keuzes. Wie zou jij opstellen naast De Ligt dan?

12 februari 2019 om 12:21

In principe is Blind gewoon optie 1. Optie 2 zou kunnen zijn om Frenkie De Jong weer in de verdediging te zetten. Maar beide keuzes hebben hun voor en nadelen.

12 februari 2019 om 07:28

Die Magallan kon tegen die Brazilianen al niet dekken in de box en tegen Feyenoord kon hij het ook niet houden, weet je wat Real met die ruimte gaat doen? Juist. Grootste misverkoop deze winter is Wöber, je hebt nu nog nauwelijks opties.

12 februari 2019 om 07:41

Wober was anders ook geschorst geweest als hij was gebleven

12 februari 2019 om 09:48

Het is inderdaad werkelijk onvoorstelbaar dat ze wober hebben laten gaan , zei al meteen waarom en dat voor 10 miljoen. Stoere verhalen dat ze Neres niet laten gaan voor 43 miljoen maar ze hadden veel beter gewoon Wober kunnen houden .

12 februari 2019 om 07:29

Ik ben het met je eens dat blind op het middenveld hoort maar om nou per schuurs achterin te zetten..... dan word je morgen helemaal overlopen door die Madrilenen. Magallan vind ik tot nu toe ook geen topper hoor maar nog liever dan op dit moment schuurs.

Maar in normale doen zou ik graag ook Blind op het middenveld hebben, schone eruit en een middenveld met Schone Ziyech en van de beek. Aanpassing: De jong heb je natuurlijk ook nog, de jong dan voor neres en Ziyeck op de plek van Neres en De jong op de plek van Ziyech

Onana
Mazraoui
De ligt
Magallan
Tagliafico
Van de beek
Blind
Ziyech
Neres
Dolberg
Tadic
12 februari 2019 om 07:55

Het gaat er ook niet om dat ze morgen Per Schuurs op moeten stellen, dat is simpelweg geen optie. Maar ze hadden dit al lang voor moeten zijn om Per eerder minuten te laten maken dit seizoen, en Blind gewoon doorschuiven.

12 februari 2019 om 09:24

@NicolaiBoilese......je wordt met zo’n mietje als blind in de verdediging hoe dan ook overlopen. Die loopt tegen Heracles al alleen maar achteruit en grijpt als een mietje in. Dan gaat het tegen real al helemaal een circus worden. Begrijp niet dat die teruggehaald is. Haal een echte verdediger

12 februari 2019 om 07:29

En Veltman. Speel maar gewoon met de Ligt en Veltman.
Dan Neres er in voor Ziyech of Tadic, Schone er inderdaad uit voor Blind. van de Beek op het middenveld er bij met ofwel Frenkie of Ziyech.
Aanval Tadic, Neres, Dolberg.. lijkt mij een prima opstelling

12 februari 2019 om 08:11

Jij denkt dat EtH de ballen heeft om Zyech of Tadic te banken? Als ie dat niet doet tegen een Heracles, dan wel tegen Real?

12 februari 2019 om 08:37

Ten faveure van wie moeten ze banken dan? Schöne eruit, een blok van De Jong en Vd Beek met Ziyech op 10. Tadic Dolberg en Neres voorin. Achterhoede spreekt voor zich. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn.

12 februari 2019 om 09:49

Ziyech of Tadic banken tegen Real Madrid zou ook volstrekt ridicuul zijn natuurlijk. Ja, die spelers delen ook mee in de malaise de laatste weken maar waarom zou je die in godsnaam buiten de basis laten? Ik kan echt niet begrijpen dat mensen dit zelfs maar overwegen. Ziyech is je meest creatieve speler en is waarschijnlijk een van de weinigen die de Real defensie een aantal keer kan kraken met een slimme steekbal ofzo. Tadic is je Mvp, loopt ruim 1 op 1 met betrokkenheid bij goals en heeft 5 goals en 2 assists geleverd in de groepsfase van de CL. Sorry hoor, dat heeft niks met 'geen ballen hebben' te maken, maar gewoon met gezond verstand.

Voorbeeldje voor wat perspectief: Als PSV een paar zware weken heeft waarin zij puntverlies lijden, en ook Lozano en Bergwijn renderen in die potten niet lekker, net als de rest van de ploeg. Dan ga je toch ook niet roepen: Van Bommel moet Lozano en/of Bergwijn op de bank zetten als je tegen Real Madrid aantreedt. Ook al delen die spelers mee in de malaise, zij blijven alsnog de jongens die het vaakst het verschil voor je kunnen/zullen maken.

12 februari 2019 om 09:55

@sander

Helemaal mee eens! Je kunt ze wel eens wisselen als het niet loopt, om toch even duidelijk te maken dat ze meer moeten brengen. Maar banken is natuurlijk geen optie. Aan de andere kant: dat weten die twee zelf natuurlijk ook.

12 februari 2019 om 09:58

Sander:

Ik reageerde enkel op de reactie van magikhetwete, Zo zeer onrealistisch zijn idd, maar sommigen onder ons overwegen dit. Waarom je een van je beste spelers zou willen banken zou voor mij ook een raadsel wezen. Dat is dan buiten dat EtH er de ballen niet voor heeft om dit te doen. EtH gelooft heilig in wat hij doet en wie hij opstelt.

Dat het de laatste weken niet loopt zoals de eerste helft van de competitie is een feit, voor jullie zal de ommekeer hopelijk vanavond komen. Als de spelers nu nog niet wakker zijn...

12 februari 2019 om 10:43

@sanderkoevoets

Oh nee. Van Bommel heeft zonder pardon Perreiro op het bankje plaats laten nemen na een paar slechte potten. Toch een van de uitblinkers tegen Ajax. Echt een duidelijker signaal als presteren of banken kun je niet afgeven.

Banken zou altijd een optie moeten zijn. Tadic laatste faatsoenlijke wedstrijd was tegen Heerenveen, verder was het bar en boos. En het is ook niet zo dat hij ontiegelijk veel energie stopte in de wedstrijden waar het niet liep. Dat is een van de dingen die je Ziyech nooit kan ontzeggen. Het is van alles waardoor het minder is, maar niet werklust.

De een trekt ook heel duidelijk de ander mee. Oh Tadic mag aankloten en voor zichzelf voetballen, dan ga ik ook lekker voor mezelf voetballen en van alle afstanden en bij de kleinste mogelijkheid op doel schieten. De doffe ellende is bij die 2 begonnen. Je kan moeilijk zeggen dat Dolberg de hele tijd aan zichzelf denkt, of dat Donny alleen nog maar in de 16 rond rent om te scoren. EtH heeft deze doffe ellende zelf in de hand gewerkt en oplossen lukt hem voor geen meter. Vele verklaarde van Bommel voor gek dat hij zo makkelijk en zo snel perreiro op de bank neer zette, maar uiteindelijk was dat een overduidelijk signaal waar hij enorm veel mee heeft gewonnen voor de rest van het seizoen. Zelfs super egoist Lozano werkt nog voor het team en geeft een bal af als iemand anders er beter voor staat.

12 februari 2019 om 11:00

Perreiro heeft dit seizoen gewoon 20 van de 21 wedstrijden in de basis gestaan. Een verschil is dat er met Guiterrez ook een zeer degelijk alternatief klaar staat. Om nou Labyad en Neres voor Tadic en Ziyech te brengen bijvoorbeeld lijkt me een grotere achteruitgang dan Perreiro naar Guiterrez.

Sowieso vond ik niet dat Van Bommel Perreiro echt een duidelijk signaal gaf. De Uruguayaan kwakkelde namelijk al een paar weken voor de winterstop maar hij bleef gewoon staan. Na de winterstop besloot Van Bommel om Guiterrez de kans te geven, toen leed PSV puntverlies bij een degradatiekandidaat en de week erop stond Perreiro weer gewoon ouderwets terug op zijn plek. Zo doortastend was dat ingrijpen van Van Bommel dus allemaal niet toch?

12 februari 2019 om 08:20

@jaweltog

Het valt en staat met de trainer. Overmars wilde deze trainer perse hebben. Hij leek nog gelijk te krijgen ook in de eerste seizoenshelft. Team presteerde beter en beter. Europees wist hij ook iets neer te zetten, maar nu het tegenzit blijkt het toch maar een hele beperkte trainer te zijn.

Waar Bosz juist wel de keiharde keuzes durfde te maken in het belang van het elftal, blijft deze trainer een beetje pappen, nathouden en schipperen. Hij heeft er alles aan gedaan om de dure sterspelers tevreden te houden en nu laten ze hem keihard vallen.

Dat Schone eruit moet, wordt door velen al heel lang geroepen. Dat Blind beter is als middenvelder ook. Als het lekker loopt, is het makkelijker wisselingen doorvoeren.

Wober is professioneel genegeerd. Zelfs na een goede partij tegen Bayern Munchen en daarna AZ mocht hij nog altijd maar sporadisch opdraven. Bij Neres gebeurd nu exact hetzelfde. Die zal er inmiddels ook wel klaar mee zijn.

Keizer gooide we eruit en zijn opvolger gaven we een half jaar om de inventariseren wat hij nodig had aan spelers om zo ijzersterk te kunnen beginnen. Misschien ook maar eens Ten Hag langs diezelfde leggen. Alle uitwedstrijden tegen toppers verloren, inmiddels vier verliespunten tegen Heracles. In de beker is het verre van overtuigend. Overwinteren CL geeft je maar zoveel krediet.

Trainers krijgen vertrouwen en dat is een goede ontwikkeling. Want bij de Boer en Bosz betaalde zich dat uit. EtH daarentegen kreeg vertrouwen, mocht een half jaar aankloten. Kreeg een selectie waar menig voorganger alleen maar van kon dromen en is het enorm aan het verkloten. Hij heeft geen enkele dag boven aan gestaan. Liep vanaf speelronde 1 achter de feiten aan. En op het moment dat hij het eindelijk gelijk kon trekken (de, de Boer wedstrijden, die wedstrijd die gewonnen moet worden om de koppositie te pakken), begint zijn elftal aan een grote vrije val. Bij topclubs (en zeker bij Ajax) zijn trainers echt voor minder de laan uit gestuurd.

Misschien tijd voor een statement vanuit Ajax, wij staan volledig achter de trainer, weet iedereen inclusief EtH dat het einde heel erg dichtbij is.

12 februari 2019 om 08:22

Wie wil je in her centrum naast de ligt zetten ? Magallan? Die werd helemaal weg gespeeld in de Kuip. Als je de opstelling voorafgaand aan het duel niet gezien had, had je ook niet meegekregen dat hij speelde. Die jongen is nog niet klaar om in dit elftal te goed te functioneren.

12 februari 2019 om 08:34

Vrij logisch dat Magallan niet functioneerde tussen het overige losse zand. Dan had zelfs Ramos er verloren bijgelopen in dat elftal.
Het is voor heel Ajax inclusief ten Hag een nieuwe situatie. Het tij keren is gewoon niet zo eenvoudig. Dat is geen kwestie van ff de grote jongens op de bank zetten want dat kan net zo goed averechts werken, afhankelijk van wat er precies speelt in de groep.
En dat weet niemand buiten het team.

12 februari 2019 om 09:28

Blind wordt toch ook keer op keer weg gespeeld door eredivisiespelers?

12 februari 2019 om 08:52

Blind is ook geen 6. Blind is 1 van de zwakste spelers bij Ajax in prestaties dit seizoen en die wil jij belonen met een andere positie ipv te wisselen. Hij loopt geen meter te veel en is bij enorm veel tegendoelpunten betrokken. Met dat geld wat je aan hem uitgeeft had je een veel betere 6 of centrale verdediger kunnen halen. Een speler die op elke positie speelt waar een plekje vrij is doe blinkt op geen enkele positie uit anders was hij onmisbaar op een specifieke positie. Type Blinds zijn alleen maar in het belang van trainers en niet in het belang van het team.

12 februari 2019 om 09:29

Blind gewoon weer verkopen. Deze domme aankoop nooit begrepen. Achteruit lopen en niets doen kan ik ook en ik ben stukken goedkoper.

12 februari 2019 om 10:57

Blind is een betere zes dan Schone. Zo dramatisch als jij Blind neerzet is hij nou ook weer niet, het is gewoon geen pure verdediger. Hij kan er bij nood uit de voeten, maar een echte verdediger is het gewoon niet.

Hem als middenvelder inzetten is hem niet belonen met een andere positie, dat is hem neerzetten op de positie waar hij thuis hoort. De enige reden dat dit nauwelijks gebeurd is omdat de jong dan weer van zijn favoriete plek af moet en aan de andere kant moet gaan spelen. Een andere reden kan ik niet bedenken. EtH had een half seizoen lang in Wober een andere optie voor het centrum, maar die mocht dan weer veelvuldig opdraven als linksback (dat is dan ook weer totaal niet de positie van Wober).

Ik kan mij zo indenken dat Bosz 4 keer liever Blind had dan Schone. Blind kan de rol van Schone namelijk uitstekend invullen en beter dan dat Schone dat doet, omdat de handelingssnelheid van Blind hoger ligt dan die van Schone en Blind veel minder ruimte om zich heen nodig heeft om vooruit te voetballen.

Dat er teveel betaald is voor Blind is een feit. Net zo dat er te veel betaald is voor Neres. Overmars wilde snel handelen en dan komt er gewoon meer geld op tafel dan echt nodig. Geen ramp, heb liever dat Ajax te veel aan buitenlandse clubs dan aan clubs als Heerenveen, Groningen en noem ze maar op. Door dat soort clubs zijn we harder uitgeknepen voor spelers die minder toevoegde. Dat zijn de transfers voor Psv, daar worden normale bedragen aan gevraagd en niet de speciale Ajax toeslag.

12 februari 2019 om 17:36

Blind op het middenveld? Dat is zonde van de spelers die daar kunnen spelen op Schöne na. Eiting, de jong, van de beek, en matisuwa zijn de betere spelers daar. Magallan zou ik lekker verkopen voordat het duidelijk wordt dat hij een miskoop is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8081
2.PSV7768
3.Feyenoord6233
4.AZ5522
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger325
D. van de BeekMiddenvelder328
D. TadićAanvaller3224
David NeresAanvaller298
H. ZiyechMiddenvelder2716
K. HuntelaarAanvaller2615
A. OnanaDoelman310
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

314 fans
Verdediger, 30 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 25 april
Voorzitter Daniel Levy van Tottenham Hotspur wil 130 miljoen pond zien voor Christian Eriksen, omgerekend ruim 150 miljoen euro. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren