Wie is Yassine Abdellaoui, de in Amsterdam neergeschoten oud-voetballer?

Vrijdag, 8 februari 2019 om

Yassine Abdellaoui is woensdagavond in Amsterdam neergeschoten, zo meldden diverse media een dag later. De oud-voetballer droeg in het verleden de shirts van clubs als Willem II en NAC Breda en stopte in 2004 met voetballen. Daarna ging het hard bergafwaarts met de oud-speler, die in zijn voetballoopbaan regelmatig in opspraak raakte. Wie is Abdellaoui?

Woensdagavond werd Abdellaoui in Amsterdam neergeschoten. Op de George Sliekerkade op IJburg hoorden getuigen rond 23.30 uur meerdere knallen. Zij zagen het slachtoffer schreeuwend op straat liggen. Twee vooralsnog onbekende mannen vluchtten op een scooter door de Maria Austriastraat in de richting van het winkelcentrum. Abdellaoui is in zijn been geraakt en buiten levensgevaar. Hoe hij verzeild is geraakt in de schietpartij is nog een groot vraagteken. Of de kogels daadwerkelijk voor hem bedoeld waren is bovendien onzeker. Wel weten diverse media te melden dat hij de laatste tijd geen vaste woning had en vaak op IJburg verbleef.

Wie is Yassine Abdellaoui?

Abdellaoui werd geboren op 21 juni 1975 in Den Bosch. Op jonge leeftijd ging hij voetballen bij OJC Rosmalen. Hij werd opgepikt door Willem II en maakte op zeventienjarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal in een competitiewedstrijd tegen FC Groningen. Na twee jaar trok hij de deur in Tilburg achter zich dicht en ging hij aan de slag bij NAC Breda. Voetballend maakte de linksbenige middenvelder annex buitenspeler een prima indruk. Hij werd gezien als een groot talent, maar vanwege een gebrek aan discipline haalde hij nooit het onderste uit de kan.

Bij NAC kreeg hij het ooit aan de stok met Jan Wouters. Abdellaoui was de toenmalig routinier de baas en Wouters moest met twee gele kaarten van het veld. Na afloop vertelde de NAC-speler dat Wouters ‘compleet over de rooie was’. “Kut-Marokkaan, rot toch op naar je eigen land”, zou Wouters gezegd hebben volgens Abdellaoui. Scheidsrechter Dick Jol had naar eigen zeggen niets gehoord. “Als het waar is wat Abdellaoui beweert en als ik dat had gehoord, had Wouters zonder pardon meteen de rode kaart gekregen.”

In Breda kende Abdellaoui misschien wel de beste periode uit zijn voetballoopbaan, ook al viel hij bij het grote publiek vooral op vanwege zijn gedrag buiten het veld. Zijn interviews gingen vaak niet over voetbal, maar over vrouwen. Hij speelde zich in de kijker bij verschillende clubs en verkoos Rayo Vallecano boven een contract bij Feyenoord. Verder dan 24 wedstrijden in Spanje kwam hij niet en een jaar na zijn vertrek bij NAC keerde hij alweer terug naar Nederland, waar hij in 1998 in Nijmegen voor NEC ging voetballen. Zijn verblijf bij NEC was van een nog kortere duur. Na zes wedstrijden gingen beide partijen uit elkaar.

Abdellaoui meldde zich in 1998 opnieuw bij Willem II. Na vier jaar moest hij daar vertrekken. “Natuurlijk had het anders moeten lopen. Voor iemand die op achttienjarige leeftijd al werd uitgenodigd voor de Marokkaanse nationale selectie, heb ik veel te weinig uit m'n carrière gehaald”, beaamde hij in de Volkskrant. Abdellaoui kreeg bij Willem II te horen dat zijn aanwezigheid niet langer op prijs werd gesteld. Hij zou een slecht voorbeeld zijn voor anderen en hij gaf de club zelfs gelijk. “Stel dat anderen zich net zo zouden gedragen als ik. Dat zou niet goed zijn.”

In maart 1998 weigerde Abdellaoui te trainen. Het was het begin van het einde. De speler wilde weg en kreeg geen salaris meer. Beide partijen meldden zich bij de arbitragecommissie van de KNVB, die bepaalde dat Willem II het achterstallig salaris moet betalen aan Abdellaoui. Toenmalig voorzitter Jan Vullings noemde de uitspraak 'een vrijbrief voor elke speler om zich te misdragen bij een club waar hij voor het einde van de contractduur weg wil'. Het contract van Abdellaoui werd uiteindelijk in oktober van hetzelfde jaar ontbonden.

Martin van Geel, oud-technisch directeur van Willem II, legde in hetzelfde interview de vinger op de zere plek. “Wat ik bij hem miste, was de zekerheid van het leveren van een stabiele prestatie op langere termijn. Het kon een tijdje goed gaan, maar Yassine is ook vaak ontspoord. Dan had hij een overdreven gevoel van onrechtvaardigheid over zich, alsof hij werd achtergesteld. Terwijl er juist veel tijd en energie in hem is gestoken", aldus Van Geel, de huidig technisch directeur van Feyenoord.

Abdellaoui keerde in 2002 terug bij NAC en meldde zich een jaar later bij De Graafschap. Bij de club uit Doetinchem werd hij op 15 januari 2004 op non-actief gesteld ‘vanwege een uit de hand gelopen stapavond’, schreef Studio Sport. Trainer Frans Adelaar trof Abdellaoui op de betreffende donderdagochtend een half uur voor de training aan in de slaapzaal van het trainingscomplex. Hij lag zijn roes uit te slapen. Bij De Graafschap was men al niet heel gelukkig met de linkspoot, want hij was pas net in genade aangenomen nadat hij zes weken lang in voorarrest had gezeten.

Abdellaoui en Prommayon

Op 22 september 2003 werd Abdellaoui samen met postkantooreigenaar Abdel F. aangehouden op verdenking van het witwassen van 2,3 miljoen euro. Abdellaoui werd ervan beschuldigd met zijn paspoort 2,3 miljoen euro en 258.000 Britse pond te hebben witgewassen via honderden geldoverschrijvingen naar Curaçao, Jamaica en de Dominicaanse Republiek. Abdel F. werd veroordeeld voor witwassen en kreeg behalve een celstraf ook een taakstraf. Abdellaoui zat 46 dagen vast.

Ook oud-voetballer Geoffrey Prommayon raakte verwikkeld in de zaak. Hij werd verdacht van witwassen en het handelen in xtc. “Ik had toen een vriendin die in een verkeerd milieu zat en daar werd ik door meegesleept”, legde Prommayon in april vorig jaar nog uit in een interview met VICE. “Zij vroeg me op een zeker moment om 30.000 dollar om te wisselen bij een postkantoor in Breda. Ik heb daar verder nooit een vraag bij gesteld, heb dat bedrag omgewisseld in euro’s en aan haar teruggegeven. Dat was heel stom van me. Het bleek om drugsgeld te gaan, dat ik op deze manier had witgewassen. Daar werd ik in 2004 voor opgepakt, justitie verdacht me ook van handel in xtc.”

Met de xtc-handel had Prommayon niets te maken, verklaarde hij. De rechtbank in Breda dacht daar anders over. “Er werd beweerd dat ik miljoenen euro’s had weggesluisd via de Kaaimaneilanden. Ik werd vastgezet in de zwaar beveiligde inrichting van Vught. Zat ik daar, tussen de verslaafden, moordenaars en gasten die afschuwelijke dingen met kinderen hadden gedaan. Tweehonderd meter verderop zat Willem Holleeder rond die tijd. Het was een verschrikkelijke periode. Ik heb die straf aangevochten en werd door de rechtbank in Den Bosch na drie maanden gelukkig toch vrijgesproken. Ik kreeg een briefje mee naar Vught waarop stond dat ik mocht gaan. Dat is het mooiste briefje dat ik ooit in mijn handen heb gehad.”

Hongerstaking

Met zijn ontslag bij De Graafschap kwam aan de voetbalcarrière van Abdellaoui abrupt een einde. Een lange periode volgde waarin Abdellaoui verwikkeld raakte in een slepende strafszaak. Na elf jaar werd de oud-voetballer integraal vrijgesproken door het gerechtshof. Abdellaoui mikte op een schadevergoeding van miljoenen euro’s, maar hij moest genoegen nemen met een schadevergoeding van 8.000 euro voor de 46 dagen die hij in voorarrest had gezeten. In 2015 kwam Abdellaoui in het nieuws omdat hij in hongerstaking ging. Op die manier hoopte hij meer geld af te dwingen.

Volgens zijn advocaat was Abdellaoui immers vier tot tien miljoen euro misgelopen doordat hij onterecht had vastgezeten en zijn voetballoopbaan daardoor ten einde was gekomen. “Uiteindelijk heeft het recht gezegevierd, maar om het recht nu ook echt te krijgen, moet ik weer een nieuwe strijd beginnen: een civiele zaak tegen het OM”, reageerde Abdellaoui destijds. “Ik heb klap op klap gekregen en ben elke keer weer opgestaan. Mensen zullen het wel zwak vinden, maar een hongerstaking is alles wat ik nog kan doen. Het is een vorm van verzet”, zei hij tegen De Telegraaf. Een hogere schadevergoeding kwam er niet.

Willem II

In augustus 2016 werd bekend dat Abdellaoui aan de slag ging in de jeugdopleiding van Willem II. Hij was enige tijd assistent-trainer bij Willem II Onder-17, maar daar is hij inmiddels vertrokken. De oud-speler was bezig om zijn trainersdiploma’s te halen en woont in Amsterdam, waar hij volgens het Algemeen Dagblad probeerde om in dienst te komen van Ajax. Het Parool nam contact op met Sanne Schuurman, advocaat van Abdelloui en informeerde haar over het incident. “Daar schrik ik erg van. De laatste keer dat ik hem sprak, onlangs, maakte hij op mij een heel positieve indruk.”Gerelateerd

42 reacties (laatste reactie door constant kante)

Leuk dat een oud voetballer is maar verder is het gewoon geen lieverdje . Heeft z'n verdiende centjes er doorheen gejaagd en is op het verkeerde pad gekomen met de verkeerde mensen. Eigen schuld dat hij nu letterlijk moet bloeden. Vind het ook totaal ondergeschikt dat de neergeschoten man een oud voetballer is.

7 februari 2019 om 16:59

Het is ook onbelangrijk dat dit een oud voetballer is, maar zullen we eerst even afwachten voordat we gaan roepen dat dit zijn eigen schuld is? Foute dingen doen betekent namelijk niet dat je zomaar neergeschoten mag worden, bovendien weten wij hier ook niet waar die jongen zich mee bezig hield. Sterker nog, de politie gaat er nu vanuit dat niet hij het doelwit was, maar iemand van het totale gezelschap. Als dit nou een zware crimineel betrof zou ik enigszins begrip kunnen tonen voor je reactie, maar daar is in dit geval niet zo. Jij doet alsof dit de assistent van Bin Laden is.

7 februari 2019 om 17:45

Rutgerrr

"foute dingen doen betekent namelijk niet dat je zomaar neergeschoten mag worden, "

Eh, volgens mij is het zo dat je niet 'niet zomaar' neergeschoten mag worden maar dat je gewoon never nooit neergeschoten mag worden. Of heb ik dat mis?


BTW en PS: even een quizvraagje, noem de twee PSV spelers die op de foto met Abdellaoui afgebeeld staan! Ik zou het knap vinden als iemand beide spelers kan noemen.

7 februari 2019 om 17:53

Rommedahl en Wielaard?

7 februari 2019 om 17:57

Rommedahl op de achtergrond, op de voorgrond gok ik op Kolka.

7 februari 2019 om 18:02

Nee voorgrond is Rob Wielaard, ik twijfel alleen over rommedahl

7 februari 2019 om 18:04

Idd Robbie wielaart, rommedahl ben ik vrij zeker van

7 februari 2019 om 21:19

Heb je gelijk in natuurlijk haha, maar denk dat je me wel begreep.

7 februari 2019 om 21:32

Het zijn inderdaad Wielaert en Rommedahl.
Klasse mannen!

7 februari 2019 om 21:42

25 augustus 2001. Willem 2 - PSV 3-1. Moet inderdaad Rommedahl zijn gezien zijn blonde haar. Ivica Kralj, Jürgen Colin (73. Rob Wielaert), Kevin Hofland, Yuri Nikiforov (60. Georgi Gakhokidze), Wilfred Bouma, Dennis Rommedahl, Johann Vogel, Mark van Bommel, Jan Vennegoor of Hesselink, Arnold Bruggink (70. John de Jong), Mateja Kezman

7 februari 2019 om 21:58

Leuk initiatief trouwens. Mogen we wel vaker doen (hint @ VZ).

7 februari 2019 om 21:59

Ik dacht eerst dat het Van der Schaaf was. Maar die kwam pas in 2002 naar Psv.
Dus moes het wel Rommedahl zijn.

Leuk ook trouwens dat van dit team later drie spelers voor Ajax zouden spelen.

8 februari 2019 om 00:10

Tja succes om prijzen te kunnen winnen moet je ook bij de beste halen 😉

8 februari 2019 om 00:14

Constant kante en de rest; ..... het is Mateja Kezman met geblondeerd haar denk ik? Dat heeft hij wel gehad... vind m ook niet echt op kolkka lijken. Rommedahl ook niet, maar zou mog kunnen

8 februari 2019 om 09:48

Leuke Quiz maar ik heb het liever over zijn voetbal kwaliteiten en dan moet ik zeggen dat hij beter was dan menig buitenspelers die nuin de Eredivisie en ik durf zelfs te zeggen dat hij beter was dan allemaal behalve misschien een Lozano. Maar een Berghuis etc .....deze man was 3 klasses beter . Jammer dat hij niet het uiterste eruit gehaald heeft en niet naar Feyenoord was gegaan want hij liet echt zijn hielen zien aan vrijwel alle verdedigers. Kunnen Ajax, PSV en Feyenoord zeker over meepraten. Kijk maar naar dat filmpje en ik kan me deze man nog herinneren op mijn netvlies want ik genoot altijd van hem!!!

8 februari 2019 om 18:10

"maar een Berghuis etc .....deze man was 3 klasses beter . Jammer dat hij niet het uiterste eruit gehaald heeft en niet naar Feyenoord was gegaan want hij liet echt zijn hielen zien aan vrijwel alle verdedigers. "

Hij was zó goed dat hij nooit verder is gekomen dan Willem 2, Nec, NAC en De Graafschap. Joh, het was in die tijd een aardig spelertje die, als hij het op zijn heupen had, inderdaad mooie dingen liet zien. Maar dat hij drie klassen beter was dan Berghuis is onzin.

Lees even wat Van Geel over hem zei:
'wat ik bij hem miste, was de zekerheid van het leveren van een stabiele prestatie op langere termijn'

Dus Abdellaoui had uitschieters maar was nooit constant. Dan ben je dus ook nooit drie klassen beter, want onderdeel van spelen in de top is dat je constant moet presteren en leveren. Dat kon hij dus zelfs bij de clubs waar hij speelde niet.

7 februari 2019 om 17:08

"vind het ook totaal ondergeschikt dat de neergeschoten man een oud voetballer is."

Nou ja, voor de nieuwswaardigheid hier op voetbalzone.nl, is het op zich geen onbelangrijk detail.

7 februari 2019 om 21:21

Deze man was een prachtspeler. Echte ouderwetse linksbuiten. Pingelaar. Bij Nac was hij een keer dronken weggereden bij het stadion maar hij had voor het eerst een automaat. Zet hem in zijn achteruit en rijd zo het spelershome binnen. Haha mooi man

7 februari 2019 om 21:55

Ja mooi man mensen die stomdronken in een auto stappen. Totdat ze iemand van je familie doodrijden.....nog steeds mooi dan?

8 februari 2019 om 08:44

Het zijn van moraalridder is nog steeds een ontzettend populair beroep, zo blijkt. Ik vind het een vrij grappig verhaal, betekent niet dat ik meteen het gedrag van dronken mensen die in de auto stappen goedkeur.

Denk dat velen hier hem nog wel kennen als speler, zo heel erg lang is hij toch nog niet weg uit het betaalde voetbal?

7 februari 2019 om 18:17

15 jaar geleden gestopt, toch een behoorlijke tijd, hij is nu 42

Ik vind het vooral verrassend dat Willem 2, uit alle mensen die je trainer kan maken, iemand kiest die nooit een voorbeeldfunctie heeft kunnen of weten in te vullen. Dat lijkt me bijna meer een Ad Melkert baan en liefdadigheidsactie dan serieus de juiste persoon op de juiste plek zetten, wat ik best kwalijk vind.

Verder hoop ik vooral dat Yassin snel en goed hersteld.

speelde in 2004 zijn laatste wedstrijd in profvoetbal bij De Graafschap, dus 15 jaar geleden

Heel tendentieus artikel... “zijn interviews ging alleen over vrouwen.” so what?

Het Hof sprak hem in 2014 vrij en gaf de voetballer 8000 euro schadevergoeding. Gewoon facts VZ

Die 2 Psvers zijn Wielaart en Hoekstra .

Zou m niks verbazen dat het gewoon een afrekening was of een waarschuwing aangezien ze verleden wat ik zo lees

Laten we hopen dat deze jongen nu op het rechte pad kan blijven.
Juiste begeleiding erbij, schrijver erbij voor een boekje
En hij heeft ook direct werk.

Ik weet niet wie het is daar links maar dacht eerst dat het de scheids was. Wat een slecht passende outfit zeg.

Wie is Yassine Abdellaoui?
Het bewijs dat niet alleen arme jongens in de criminaliteit belanden?

Gek, Ik zag hem vorig jaar nog in de Albert Heijn op Ijburg en heb heel even met hem gesproken. Is volgens mij wel een boef geweest hoor door de jaren heen wat dit zou verklaren. Verder gewoon een aardige en vriendelijke gozer

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Willem II

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.Willem II25-8
12.PEC Zwolle25-9
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Fernando LewisVerdediger10
Darryl LachmanVerdediger10
Jordens PetersVerdediger10
Freek HeerkensVerdediger10
Thom HayeMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Willem II.

In de wandelgangen

Zondag 17 februari
Mohammad bin Salman, kroonprins van Saudi-Arabië, wil Manchester United voor 4,3 miljard euro overnemen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren