AZ verspeelt met vijftienjarigen voorsprong tegen De Graafschap

Dinsdag, 15 januari 2019 om

AZ heeft de vriendschappelijke wedstrijd tegen De Graafschap niet winnend kunnen afsluiten. Het team van trainer John van den Brom speelde dinsdag op het AFAS Trainingscomplex in Zaanstad met 2-2 gelijk tegen De Superboeren. AZ trad aan met een combinatie-elftal van spelers van het eerste en lagere elftallen.

In de eerste helft werden er nauwelijks serieuze kansen gecreëerd. AZ kwam niet verder dan een schot van Björn Johnson dat over zeilde en de tegenstander werd gevaarlijk via Ted van de Pavert en Youssef El Jebli. Vier minuten voor de pauze werd het 1-0: Stijn Wuytens drukte af na afleggen van Pantelis Hatzidiakos.

In de tweede helft liet Van den Brom vier vijftienjarigen debuteren: Fedde de Jong, Rio Hillen, Kian Fitz-Jim en Yusuf Barasi. Ook met deze tieners binnen de lijnen had AZ weinig moeite met De Graafschap en na 77 minuten werd het 2-0. Na voorbereidend werk van De Jong verdubbelde Albert Gudmundsson de marge.

De bezoekers uit Doetinchem gaven echter niet op en persten een slotoffensief uit het vuur, met twee treffers tot gevolg. Mohamed Hamdaoui benutte een vrije trap en bracht de spanning terug in het oefenduel: 2-1. Via verdediger Myenty Abena werd het na 84 minuten 2-2 en daardoor kon De Graafschap toch met een gerust gevoel de spelersbus instappen. De Graafschap en AZ nemen het in het weekeinde op tegen respectievelijk Fortuna Sittard en FC Utrecht.


Poll

Denk jij dat De Graafschap zich gaat handhaven?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door sirius)

Az onderschrijft in deze wedstrijd maar eens te meer hoe belangrijk de jeugdopleiding van de club is en vooral ook hoe goed!

15 januari 2019 om 15:34

We praten hier over een oefenwedstrijd tussen een subtopper en de hekkensluiter. Op basis van de titel kun je nauwelijks stellen dat die 15-jarigen ook daadwerkelijk hele grote talenten zijn. Dat moet de toekomst eerst uitwijzen.

15 januari 2019 om 15:48

Hillen en Fitz-Jim zijn echt grote talenten. Ik weet dat Hillen ook niet alleen bezig is met gesprekken met AZ voor een contract, er zijn iets grotere clubs die hem ook willen hebben.

15 januari 2019 om 16:52

Dat wil nog steeds niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk relevant gaan worden in Europa in de toekomst. We hebben het hier over 15-jarigen. Er kan nog zoveel gebeuren in de komende jaren. Laten we eerst maar eens afwachten hoe die jongens er over drie jaar voor staan, voordat we ze gelijk gaan kenmerken als "echt grote talenten".

15 januari 2019 om 20:09

AZ is dan ook geen gewone subtopper. Voor mij zit het veelal altijd tussen de subtop en top in. Zou mooi zijn als ze met hun beleid toch nog de stap kunnen maken want het zit toch wel erg close tegen Feijenoord aan met in de laatste 5 seizoenen, toch 2x3e en 2x4e te zijn geworden met daarbij ook nog eens veelal altijd in de bekerfinales.
Door hun beleid doen ze toch iets anders dan de anderen, ik gun ze dat extra stapje wel !

15 januari 2019 om 20:13

AZ is gewoon een subtopper. Als we AZ nu al als meer gaan beschouwen, vraag ik me af hoe je Feyenoord karakteriseert. AZ doet wat kleinere ploegen al jaren doen, maar dan op een grotere schaal en met meer middelen.

15 januari 2019 om 15:38

AZ onderschrijft in deze wedstrijd maar eens te meer hoe onbelangrijk zij deze wedstrijd vonden. Het dient geen enkel nut om 15 jarigen in dergelijke wedstrijdjes te laten spelen. Niemand wordt er beter van en niemand kan iets met deze wedstrijd. Wellicht was het enige doel om de tegenstander te vernederen.

Een 15 jarige wordt heus geen betere voetballer door 1 zo'n potje en mochten het zulke grote talenten zijn zijn er legio andere mogelijkheden om hen boven hun niveau te laten spelen. AZ heeft notabene een elftal in de keukenkastjescompetitie lopen die voor spek en bonen (en ook qua ranglijst) voor jan lul meespelen. Stel ze daar dan wekelijks op

15 januari 2019 om 19:21

@pietverdriet, dat is het probleem juist. Dat mag in Nederland helemaal niet. In Nederland moet je minimaal 16 jaar zijn. Willem van Hanegem wilde ook eens een 15 jarige laten debuteren maar werd tegengehouden door de Knvb. Alleen in oefenwedstrijden kan dat. In de 2e divisie kan het trouwens wel. Daarom kon Boadu wel op 15 jarige leeftijd regelmatig met jong AZ meedoen

15 januari 2019 om 16:23

Hoe goed dat moet nog maar blijken he. Tot nu toe zijn er nog een jeugdspelers die vanuit AZ zijn doorgebroken bij een club die hoger staat aangeschreven dan AZ zelf. Koopmeinders en Til kregen vorig jaar een en al lof, maar vallen de eerste seizoenshelft tegen. Net als heel AZ overigens. Dit zijn nog jonge spelers dus misschien komen ze er wel. Maar eerst moeten we maar eens kijken waar de jeugdspelers van AZ gaan eindigen.

Hillen en Fitz-Jim zijn mijn favorieten eruit, Hillen is naar mijn mening de beste linksbenige CV uit 2003 en 2002. Fitz-Jim is een van de 3 beste middenvelders uit 2003 (met Ünüvar en Xavi imo), allebei worden binnenkort 16 en kunnen rekenen op veel interesse van zowel Nederlandse top als Europese top. Heel benieuwd of AZ ze kan behouden, zeker in geval van Hillen kan dat interessant worden. Al lijkt het meenemen op trainingskamp nu vooral gericht op overtuigen dat AZ de juiste plek voor hun is want ze zijn met pittig veel namen op trainingskamp geweest. Zitten momenteel zeker niet bij de eerste 28 namen van AZ, toch is dit voor zo'n jongens echt fantastisch natuurlijk en vind het alleen maar mooi dat AZ al jaren 15-jarige laat ruiken aan het eerste (Boadu, Goudmijn, Fitz-Jim, Hillen, Barasi, de Jong en Taabouni volgensmij ook maar weet ik niet zeker)

15 januari 2019 om 15:33

Edit: was voor Fitz-Jim geen debuut, die had al officieus debuut gemaakt vorig jaar ergens. Hillen weet ik niet zeker of die ook inviel toen, was in een interlandperiode meen ik.

15 januari 2019 om 15:53

Aan de ene kant klinkt het mooi. Echter hebben die 15 jarigen een soort eigen trainingskamp op het trainingskamp. Veel oefeningen doen ze niet mee met AZ 1. Het is allemaal een beetje geprovoceerd laten zien dat AZ veel toekomst in hun zien. Terwijl er misschien jongens bij Jong of O19 lopen die in de ontwikkeling echt vele malen verder zijn en misschien toch nog wel potentie hebben.

Ik begrijp het deels vanuit AZ, maar vind dat ze een klein beetje doorslaan.

15 januari 2019 om 16:11

@wolterx, ik ben benieuwd hoe jij altijd zo ontzettend veel weet over vooral de Ajax jeugd, maar dus ook deze jeugd. Lees je stukjes altijd met erg veel plezier, en begon me dat dus ook steeds meer af te vragen

15 januari 2019 om 17:48

Fingers crossed ja, met stengs boadu en goudmijn lukte het ook maar bij pherai helaas niet,

15 januari 2019 om 17:59

Ik ben enorm gecharmeerd van Pherai (en Taabouni uit '02) terwijl er in jongere elftallen ook paar hele leuke spelers rondlopen zoals Jayden Oduro (als ik het goed schrijf) uit 2004. Maar ben van mening dat de '03 groep in Nederland echt enorm sterk is, zelfde gaat op voor de '02 groep trouwens.

AZ heeft één van de beste jeugdopleidingen in Nederland, maar vijftienjaar is wel bizar jong om tegen de grote mannen van de Graafschap te laten spelen. Mooi dat het 2-2 werd, dan hebben die vijftienjarigen ook geen reden om naast hun schoenen te lopen na hun debuut. Ze waren namelijk niet goed genoeg om de voorsprong te behouden.

15 januari 2019 om 15:57

Gaat puur om dat contract, alle 4 worden in het 1ste half jaar 16 jaar. Van Hillen weet ik dat hij belangstelling heeft van Ajax en Chelsea.

Hillen is 5 maart jarig.
Fitz-Jim 5 juli.
Barasi 31 maart.
Fedde de Jong 13 juni.
Ik heb de spelers in volgorde gezet van hoe groot het talent bij de spelers is. Ik denk dat dit de volgorde is.

15 januari 2019 om 16:25

Het zal niet alleen kwaliteit zijn, maar ook een stukje inhoud. Een vijftien jarige zit nog volop in de groei. Heeft dus minder inhoud dan een volwassen prof. Dit moet je vooral zien als een ervaringsmoment. Ik denk niet dat ze in de competitie al speeltijd zullen krijgen. Waarschijnlijk niet eens een plaatsje op de bank. Maar dit zijn leuke wedstrijden om de jongens eens te laten ruiken aan het echte werk.

Als ik dat lijstje namen zie word ik toch weer gelukkig hoor. Nu Nigel echt tegen het einde aan zit en Luuk en Siem langzaam maar zeker ook de herfst van hun spelerscarrière in zijn gegaan, was ik al bang dat Frenkie voor nu onze enige zou zijn. In tegenstelling tot wat velen geloven is het niet Johan Cruijff of zijn visie dat het Nederlands voetbal representeert. Als je bij de, relatief, jongere generatie begint over het Nederlands elftal, of het Nederlands voetbal in het algemeen is het altijd: "Oh, you're that team with all the 'de Jongs'" of: "Man, why is everybody in your team/country named 'de Jong'?". Goed om te zien dat de komende vaandel drager al klaar staat!

On: Eerlijk gezegd geen flauw idee wie deze jongen is en of hij potentie heeft Oranje te halen. Wel altijd benieuwd naar de volgende generatie AZ-talenten. Lijken de laatste jaren toch weer een aantal leuke talenten tussen te zitten met oa. Stengs en Boadu (ofzo, die spits iig).

15 januari 2019 om 17:01

Sorry hoor, maar Luuk en Siem de Jong hebben geen enkel aandeel gehad in Oranje en zijn absoluut niet relevant als internationals. Tot dit seizoen wisten ze in het buitenland alleen dat Luuk de Jong hopeloos gefaald had in Duitsland, als ze hem uberhaupt al kenden. Siem de Jong heeft nauwelijks interlands achter z'n naam en mocht hooguit een paar keer invallen.

Verder vind ik de jeugdopleiding van AZ ook vooral een grote hype. Ze zullen ongetwijfeld een goede jeugdopleiding hebben, maar het overgrote deel van die talenten werd hevig overschat. Boadu is nu geblesseerd (het is afwachten hoe hij terugkomt), terwijl Stengs vooralsnog geen indruk heeft gemaakt sinds hij weer kan spelen.

Guus Til werd zelfs geselecteerd voor Oranje en dat is gewoon een slechtere versie van jongens als Klaassen en Siem de Jong. Over Koopmeiners houd ik me nog even op de vlakte, aangezien het bekende dipje altijd bij jonge spelers voorkomt. Talent heeft hij wel. Verder zijn de doorgebroken spelers pure middelmaat. Jongens die enkel meevoetballen met de rest. De belangrijke krachten van AZ zijn allemaal spelers die zijn aangetrokken.

15 januari 2019 om 20:16

Stengs heeft er ruim een jaar uit gelegen. Gun die jongen wel even de tijd om nu al te gaan oordelen dat hij nog niet zoveel indruk heeft gemaakt.
Voor zijn blessure was het werkelijk een sensatie en was er feitelijk geen plaats voor de beste rechtsbuiten uit de eredivisie: Alireza Jahanbakhsh.
Komt hij weer aan dat niveau wordt hij een dragende speler voor oranje.

15 januari 2019 om 23:48

Sorry hoor, maar we praten over een speler die op dat moment iets meer dan een handjevol wedstrijden had gespeeld. Op basis waarvan zou hij een dragende speler worden voor Oranje? Bergwijn is nog niet eens relevant in Oranje en die was op papier een groter talent en heeft zich stormachtig ontwikkeld.

En ik kan wel degelijk oordelen dat hij nog geen indruk heeft gemaakt, want het is gewoon een feit. Ik kan niet oordelen over zijn potentiele niveau, maar ik kan wel degelijk oordelen dat hij vooralsnog nog geen indruk maakt sinds zijn blessure. Hem afschrijven doe ik niet, maar hem nu bestempelen als een groot talent is wel heel voorbarig.

16 januari 2019 om 03:43

Haha mooi om te zien dat je zo serieus op het eerste stukje in gaat
Overigens is dat iets wat oprecht regelmatig genoemd wordt door buitenlanders, van mijn leeftijd, maar dat wil niet zeggen dat danwel ik, danwel zij dat als serieus argument beschouwen.

Wat betreft AZ heb je natuurlijk deels gelijk, maar je moet het op niveau schatten, niet op daadwerkelijke kwaliteit. Als je ziet wat AZ presteert met een relatief groot aandeel jeugd spelers, dan doen ze daar toch iets goed. Al zou geen enkele van die spelers Oranje halen, maar als AZ in de periodes dat zij bij het eerste zitten, niet onder plek 4 eindigt, dan heeft de jeugdopleiding in principe gewoon goed werk geleverd en kwalificeren zij voor mij toch minstens als "leuke" talenten.

Groeten daar he

16 januari 2019 om 04:21

Ik ben het met je eens dat het te vroeg is om te stellen dat hij een dragende speler in oranje wordt. Als je echter al zijn wedstrijden had gezien voor zijn blessure dan had je geweten waarom hij als een groot talent wordt gezien. Het gemak waarmee hij speelt, de creativiteit waarop hij zichzelf vrij speelt en de met speels gemak gegeven steekpasjes. Een echte voetballiefhebber herkent het talent meteen. Bondscoach zat op de tribune voor hem, hij verdreef Alireza naar een andere positie en gisteren benoemde Van Hanegem hem als 1 vd 4 grote talenten in Nederland om in de gaten te houden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.FC Twente1810
7.AZ147
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. BoaduAanvaller62
A. GuðmundssonAanvaller63
J. KarlssonAanvaller63
M. BizotKeeper70
C. StengsAanvaller62
F. DruijfAanvaller30
B. ReusKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

33 fans
Coach, 54 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 27 november
Ajax krijgt in januari twee Zuid-Afrikaanse jeugdinternationals op proef. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren