Hazard: ‘Soms vind ik het beschamend: ik spreek geen woord Nederlands’

Zaterdag, 12 januari 2019 om

Eden Hazard maakte in november 2008 op zeventienjarige leeftijd zijn debuut voor de nationale ploeg van België en speelde sindsdien 98 interlands. De vedette van Chelsea nam in 2017 de aanvoerdersband over van Vincent Kompany en leidde De Rode Duivels afgelopen zomer op het WK in Rusland naar een bronzen medaille. Hazard werd geboren in Wallonië en erkent dat het niet altijd eenvoudig is om te communiceren met zijn collega-internationals.

Een groot deel van de internationals van België spreekt immers Nederlands, terwijl Hazard alleen de Franse taal machtig is. "Soms vind ik het een beetje beschamend: ik ben de aanvoerder van de nationale ploeg en ik spreek geen woord Nederlands", vertelt de 28-jarige dribbelaar dit weekeinde in een uitgebreid interview met Het Laatste Nieuws. "Eigenlijk is het niet respectvol, maar het is lastig voor mij. Nu ik vrij aardig Engels spreek, zou ik misschien enige moeite moeten doen om de Nederlandse taal te leren. Het is echter een moeilijke taal."

"Ik heb op school één jaar Nederlandse les gehad, dat was het", legt Hazard uit. De technicus verruilde de jeugdopleiding van Tubize in 2005 al voor het Franse Lille. "In Frankrijk was het niet nodig om Nederlands te kunnen spreken. En daarnaast, je weet zelf wat je leert op school: 'ik ben Eden', 'ik woon in Braine', ‘geen probleem’ en 'hoe gaat het met je?' Thibaut Courtois moet altijd enorm lachen om mijn Nederlands."

Hazard is naar eigen zeggen altijd zichzelf gebleven. "In goede en slecht tijden. Ik heb een speels karakter. In een wereld waarin er veel druk is en veel mensen gespannen zijn, probeer ik de zon te zijn. Maar ik ben zeker niet de enige", vervolgt hij. "Als ik complimenten krijg over mijn bescheiden karakter of men zegt dat ik oprecht om anderen geef, dan dank ik dat aan mijn opleiding. Mijn vader herhaalt altijd: 'Voetbal is leuk, maar het ene moment zit je op een rozen wolk en op het andere moment val je naar beneden.' Er is altijd moment waarop je neerdaalt, dus blijf met beide benen op de grond staan."Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door blieke)

Wat hoop ik dat Hazard volgend seizoen in het shirt van Real Madrid gaat spelen echt een super speler en precies wat Madrid nodig heeft. Lijkt me ook best wel vervelend als je in een aardig klein land woont waar 2 talen worden gesproken, zelfde in Canada alleen is het land 1000x groter.

12 januari 2019 om 22:45

3 officiële talen eigenlijk. Duits ook nog. Klein gek landje, maar ik ben toch een fiere Belg. En in Wallonië spreken heel weinig mensen deftig Nederlands, omgekeerd is het veel beter. Ik spreek het bvb. niet goed meer. Gebruik het te weinig. Maar versta nog alles perfect. En Hazard moet vooral zichzelf blijven. Als hij geen plezier heeft op het veld, dan gaat het allemaal minder. Daarom dat ik het ook niet weet met Real. Het talent, zeker wel. Maar die druk daar. Een Club legende worden bij Chelsea is ook helemaal niets mis mee.

Ach joh.. beschamend vind ik niet.
Als je t niet geleerd krijgt op school.. en thuis plus omgeving niet ja dan gebeurt t ook niet. En dat hij t moeilijk vindt kan toch. Als de wil er is moet ie t doen en anders niet.

12 januari 2019 om 22:15

Het is zeker beschamend Nederlands is de hoofdtaal in België en als aanvoerder plus sterspeler van de nationale ploeg.

12 januari 2019 om 22:30

Er bestaat niet zoiets als de hoofdtaal in België, nederlands en frans zijn gewoon evenwaardig, ze worden gewoon gesproken in elk een andere landshelft. Mij maakt het persoonlijk niet uit dat hij het nederlands niet machtig is omdat hij die andere landstaal (frans) dan weer wel spreekt en trots is voor ons land te spelen. Je kan niet van voetballers verwachten dat ze vloeiend drietalig zijn (want oh ja duits wordt ook gesproken in de Oostkantons) maar wel dat ze alles geven voor ons land. Laat Hazard maar spreken met de voeten.

12 januari 2019 om 22:53

Beschamend is misschien wat overtrokken, maar het is wel opmerkelijk. De Vlamingen die ik ken spreken naast hun Nederlands allemaal vrij goed Frans.

12 januari 2019 om 23:37

Zover ik weet maar kan het mis hebben. Is in België het Nederlands de hoofdtaal. De Nederlandse Belgen leren over het algemeen minder snel Frans. Dan de Frans belgen Nederlands leren. Dat is wat ik heb begrepen. Als sterspeler en aanvoerder kan dat niet vindt ik het. Als iemand Ciman het was zou je mij niet horen maar de sterren van het elftal die ook de meeste interviews doen moeten gewoon beide talen spreekvaardig zijn.

13 januari 2019 om 00:47

Ik heb zelf in België op school gezeten maar in mijn beleving was Frans toch wel de meer prominent aanwezige taal van de 2 (3 als je Duits meetelt), als ik me niet vergis was er ook geen optie om in Vlaanderen een richting te kiezen op het ASO waarbij je geen Frans kreeg. In Wallonië was in bepaalde richtingen Nederlands een keuze. Ook Brussel ervaar ik als meer Franstalig dan Nederlandstalig, verder wel eens dat tweetaligheid (Nederlands en Frans) in België geen overbodige luxe is voor mensen in een voorbeeldfunctie zoals spelers van het nationale elftal zijn.

13 januari 2019 om 08:52

Jij bent duidelijk totaal niet op de hoogte van de talen in ons land.
In Vlaanderen spreekt men Nederlands.
In Wallonië spreekt men Frans.
Er is een klein gebied dat we de Oostkantons noemen waar men Duits spreekt.
En tenslotte is er Brussel dat eigenlijk binnen Vlaams grondgebied ligt waar men Nederlands/frans praat (overwegend Frans eigenlijk).

Weinig mensen nemen het Hazard in België kwalijk dat hij het Nederlands niet machtig is.
Zo oppurtinistisch zijn we hier wel, als een Waal het Nederlands niet machtig is roepen en tieren we daar over, behalve als het een uitstekende voetballer is natuurlijk..

13 januari 2019 om 02:35

Nee nu ik het zelf terug lees ook niet...

Voetballers staan er niet om bekend on in hun vrije tijd veel creatieve dingen te gaan doen als talen leren, maar als je in een land geboren bent waar 2 talen worden gesproken dan zou je toch denken dat je misschien die andere ook eens zou willen leren

Daarentegen is Frans en Spaans en Italiaans veel dichter bij elkaar dan dat gekke taaltje van ons, wat meer Noord-Europees is

Dus ik veroordeel Eden er niet op, maar ik zou zelf toch wel een keer denken: als ik dat gekke taaltje nou eens leer dan begrijp ik plotseling 2 keer zoveel mensen in mijn land!

Tsja, als je 1 jaar Nederlands gehad hebt op school en dan nog geen woord Nederlands spreekt is het gewoon hopeloos. Ik ben blij voor hel dat Engels hem beter af gaat op dit moment, zal hij bij het nationale elftal wel een beetje internationaal zijn medespelers moeten coachen.

Snap het in Belgie nooit. Vlaamingen leren Frans maar Walen leren 1 jaar Nederlands....zou je dat niet gelijkmoeten stellen zodat ze elkaarbegrijpen? Er spreken meer Belgen Nederlands dan Belgen Frans....

13 januari 2019 om 17:18

Ironisch genoeg ligt dit aan de federalisering van het land die door Vlamingen werden doorgedrukt. Onderwijs werd een bevoegdheid van de Vlaamse en Waalse regering, waardoor die het leerplan zelf konden invullen. In Vlaanderen werd gekozen voor verplichte Franse les vanaf 10/11 jaar, terwijl men in Wallonie vrij staat om ofwel Engels of Nederlands aan te bieden. Het is dan ook een meer rationele keus om Engels (wereldtaal) boven Nederlands te verkiezen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Chelsea

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Liverpool4626
4.Chelsea297
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
M. MountMiddenvelder165
KepaKeeper160
T. AbrahamAanvaller1511
WillianAanvaller152
C. PulisicMiddenvelder135
AzpilicuetaVerdediger140
M. BatshuayiAanvaller101
Voor de complete selectie: Clubpagina Chelsea.

762 fans
Middenvelder, 28 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Real Madrid 8 1 0 0
2018/2019 Chelsea 37 16 2 0
2017/2018 Chelsea U23 1 0 0 0
2017/2018 Chelsea 34 12 2 0
2016/2017 Chelsea 36 16 3 0
Laatste voetbalnieuws

‘Paul Pogba wil transfer doordrukken en hoopt op deal voor 12 juni’

Paul Pogba heeft zijn zinnen gezet op een vertrek bij Manchester United, zo schrijft L’Équipe. De Franse middenvelder hoopt nog altijd te vertrekken naar Real Madrid en is vastbesloten om die...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 12 december
Napoli en KRC Genk hebben om de tafel gezeten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren