SC Heerenveen schoolt spits om tot rechtsback: ‘Ik ga voor een basisplaats’

Maandag, 7 januari 2019 om

Jizz Hornkamp was dit seizoen in zestig minuten in de Eredivisie goed voor twee doelpunten en kan daardoor een aardig gemiddelde overleggen. De kans dat hij in de tweede seizoenshelft opnieuw gaat scoren lijkt echter een stuk kleiner te zijn geworden, aangezien de spits zich momenteel laat omscholen tot rechtsback.

“De club kwam een tijdje terug met dit idee. Ik heb nagedacht, gewikt en gewogen en toen hebben we gezamenlijk besloten dat ik voor de rechtsbackpositie ga”, legt hij uit via de officiële kanalen van zijn club. Hornkamp stond in het verleden op het trainingsveld al regelmatig in de verdediging: “Toen ik bij het eerste kwam, om als spits van de beloften op meer weerstand te stuiten, waren Henk Veerman en Reza Ghoochannejhad de centrale aanvallers. Bij elf-tegen-elf werd ik dan rechtsback en dat ging eigenlijk best goed. Zo goed dat ik bij het tweede ook af en toe wedstrijden op die positie ging spelen.”

Hornkamp kwam door de aanwezigheid van concurrenten Sam Lammers en Pelle van Amersfoort tot nu toe zes keer als invaller binnen de lijnen, maar hij hoopt op zijn nieuwe positie wel een plek bij de eerste elf te kunnen veroveren. De aanvaller gaat er in ieder geval van uit dat hij goed uit de voeten zal kunnen rechtsachterin: “Ook mijn teamgenoten en vrienden denken dat. Met hen heb ik het ook uitgebreid besproken. Zij vinden dat ik sterk ben in de duels, over veel explosiviteit beschik en altijd veel energie lever. Dat klopt denk ik wel.”

“De eerste paar wedstrijden na de winter zal ik geduld moeten hebben, want ik zit nog midden in m'n spoedcursus rechtsback. De fijne kneepjes moet ik me nog eigen maken, maar dat komt goed. De andere verdedigers en keepers helpen me daar goed bij. Op termijn ga ik natuurlijk voor een basisplek”, sluit hij af. De twintigjarige Hornkamp speelt sinds 2015 voor Heerenveen, dat hem destijds oppikte bij AZ. De geboren Noord-Hollander maakte daarvoor zes jaar deel uit van de jeugdopleiding van Ajax.


Poll

Denk jij dat Jizz Hornkamp een goede rechtsback zal worden?


Gerelateerd

19 reacties (laatste reactie door lewandowski)

Als hij hiermee meer minuten zal maken en daarmee zijn carrière kan lanceren zou het prachtig zijn. toch vind ik het wel jammer, vond deze jongen het spits zijn echt uitstralen namelijk. Wie weet dat het volgend seizoen, wanneer Lammers terugkeert er weer anders uitziet!

In een verdediging waar af en toe Doke Schmidt nog wordt opgesteld, moeten er wel kansen liggen voor deze Hornkamp.

Je zou maar een back zijn, daar 10 jaar in de jeugdopleiding voor zitten en dan zie je ineens een spits, die 'ff' wordt omgeturnd tot een back. Dan wordt je positie ook niet echt serieus genomen..

7 januari 2019 om 13:47

Zo gaat dat al decennia lang. Reiziger en van Bronckhorst waren van nature ook geen back. De Ligt speelde tijden lang als middenvelder, Huntelaar is zelfs keeper geweest en Bergkamp heeft in de jeugd een periode als verdediger gespeeld. Spelers ontwikkelingen zich en/of komen op een andere positie te staan omdat de trainer denkt dat dit kan of omdat het een noodoplossing is dat toch erg goed uit pakt zoals Karsdorp, dat in de jeugd een nummer 10 was. Misschien moet die desbetreffende back zich ook maar gaan richten op een andere positie of nog beter je best doen.

7 januari 2019 om 14:28

Mazraoui ook een goed voorbeeld van. Dest bij Jong Ajax is gescout als buitenspeler, Timber en Van Gelderen bij o19 allebei als CV/CVM, Bonnah-Owusu bij de o17 kwam binnen als middenvelder. Bij PSV o19 speelt Zeegers die bij Fortuna aanvallende middenvelder of voorin speelde. Tegenwoordig is een back nietmeer voldoende als hij defensief enkel zijn ding kan doen.

Als hij slim is richt hij zich meteen op de linksback. Niet dat Floranus een geweldenaar is, maar vriend Woudenberg kan er echt heel weinig van.

7 januari 2019 om 13:25

Nou onze vriend woudenberg is toch echt beter dan floranus. Die vent is echt dr slechtste rechtsback van de complete eredivisie.

7 januari 2019 om 13:55

Vind je dat echt? De ergenisfactor van Woudenberg ligt bij mij minstens twee keer zo hoog dan bij Floranus. En ik ben absoluut geen fan van Floranus.

7 januari 2019 om 14:40

Floranus maakt 10x meer fouten dan Woudenberg

Een spits veranderen in een back, kan volg mij niet¡!, anders om misschien wel!, een ex spits heeft altijd de neiging om voor de bal te spelen,, gaat ten koste van de verdediging!!!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

sc Heerenveen

Stand
Actuele wedstrijden

Nederland
0 fans
21 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 sc Heerenveen 0 0
2018/2019 sc Heerenveen 18 2 2 0
2017/2018 sc Heerenveen 2 0 0 0

In de wandelgangen

Dinsdag 23 juli
Bayern München is om de tafel gegaan met de entourage van Leroy Sané. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren