Update: Omstreden rode kaart voor Fortuna-middenvelder Smeets geseponeerd

Maandag, 24 december 2018 om

Tijdens het duel tussen Fortuna Sittard en FC Groningen (0-0) ontving Jorrit Smeets een rode kaart voor een overtreding op Samir Memisevic. Scheidsrechter Allard Lindhout stuurde hem van het veld op aanraden van videoscheidsrechter Luca Cantineau. Fortuna-trainer René Eijer is na afloop niet te spreken over die beslissing van de arbitrage.

“Schandalig, die wedstrijd wordt verziekt”, zegt Eijer in gesprek met FOX Sports na het zien van de beelden. “Ik denk dat er helemaal niets aan de hand is. Wat gebeurt er nou eigenlijk? Niets. Hij glijdt tegen zijn schoen aan. Na de wedstrijd check ik altijd mijn telefoon. Tegen Feyenoord stond die roodgloeiend met felicitaties, nu waren er allemaal woedende mensen die zeiden dat het een schandalige rode kaart was.”

“Ik ben niet de persoon die altijd de schuld legt bij de scheidsrechter, maar die heeft wel veel invloed gehad op het verloop van deze wedstrijd”, vervolgt de trainer van Fortuna. “De scheidsrechter zou het zelf moeten kunnen zien, als hij verstand van voetbal heeft en inzicht heeft in situaties. Met de VAR hetzelfde verhaal. Ik weet niet wie daar achter het scherm zit en op wat voor niveau hij gespeeld heeft? Dit is absoluut geen rode kaart.”

“In eerste instantie zag ik bij Memisevic een afdruk op de knie. De informatie die de VAR mij deelt met de noppen op de knie, zie ik op het scherm”, legt Lindhout uit. “Alleen u laat mij net de beelden zien en ik snap de discussie wel, door de snelheid waarmee Memisevic inkomt. Om eerlijk te zijn, vind ik dit niet honderd procent een rode kaart. Sterker nog, ik neig naar een gele kaart. Ik kijk mezelf hier in de spiegel, dat ik het hier niet goed heb gedaan.”

Update 24 december 16.54 uur - Omstreden rode kaart voor Fortuna-middenvelder Smeets geseponeerd
Jorrit Smeets wordt niet geschorst aan de hand van de rode kaart die hij afgelopen zaterdag in de wedstrijd tegen FC Groningen ontving. De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft namelijk besloten om de rode prent die de middenvelder van scheidsrechter Allard Lindhout ontving te seponeren. De arbiter liet na afloop van het duel al weten niet meer achter zijn beslissing om Smeets uit te sluiten te staan.Gerelateerd

Meer sportnieuws

10 reacties (laatste reactie door reservebank)

Dus na afloop zie he andere beelden als tijdens de wedstrijd ? Als dat zo is stop dan met de VAR want dan krijg je nooit een eerlijk beeld. En als scheidsrechter heb je zelf de beslissing genomen door rood te geven. Als je het niet zeker weet geef dan geel

22 december 2018 om 22:50

Deze indruk krijg ik vaker inderdaad, hoe is dat in godsnaam mogelijk?

23 december 2018 om 02:15

Dat komt omdat de situatie druk met zich mee brengt. Doordat de VAR aangeeft dat de scheidsrechter in kwestie toch nog even moet kijken geef je de scheidsrechter hiermee het gevoel dat de situatie erger is dan gedacht. Hierdoor is de scheidsrechter logischerwijze geneigd het in the heat of the moment net wat erger te zien. Daardoor krijg je beslissingen waar scheidsrechters achteraf van zeggen: Tja, toch geen rood hoor!

Het probleem zit hem daarom ook waarschijnlijk in de communicatie met de VAR en de rechtspositie van de Var. Het is nu alleen advies. Als je dan advies geeft van: Dit zou eventueel rood kunnen zijn, oordeel zelf maar, krijg je soms een lastige kwestie. Geef de scheidsrechter iets langer de tijd, laat hem nog even een keer overleggen met de VAR en je gaat dit minder tegenkomen. Laat dan bijvoorbeeld de VAR beargumenteren waarom iets potentieel een rode kaart is en vice versa met uiteindelijk de scheidsrechter als eindverantwoordelijke.

24 december 2018 om 20:51

Pfff druk? Dan ben je niet gemaakt om scheids te zijn. En fortuna nu dan? Plakken 2 punten erbij? 1 punt? Het begint beschamend te worden het scheidsrechters niveau in nederland inclusief de var!

23 december 2018 om 02:41

Je krijgt haast het idee dat de scheidsrechters bewust de VAR saboteren omdat ze hun eigen baantje te belangrijk vinden en bang zijn voor imagoschade..

24 december 2018 om 17:20

Volgens mij is het inderdaad zo, dat de scheidsrechter niet alle beelden te zien krijgt. Dat werd verteld bij of Studio Voetbal of De tafel van Kees. Ik dacht het tweede programma, waar Pol van Boekel aan tafel zat. De VAR bepaalt vanuit Zeist welk beeld de arbiter voorgeschoteld krijgt. Dat is maar een beperkt aantal. Op eigen verzoek mag de scheids nog het beeld vanuit een andere kijkhoek aanvragen.

Er zit toch een hele batterij arbiters in een kamertje met die VAR? Bizar dit. Ook bij PSV - AZ weer competitiebepalende beslissingen die niet uit te leggen zijn. Een mooi systeem maar met zoveel onkunde (of partijdigheid) bij ons erbarmelijke corps verandert er niets.

Ik vond dit totaal geen rood, speler vliegt er zelf in wat kun je hier nog tegen doen? Ja het was pijnlijk moet je er maar niet zo inklappen

Ik vind dat ze mensen bij de var of bij de knvb (scheidsrechters) ook straffen moeten krijgen door t slechte fluiten , als een scheids en een var het een rode kaart vind en achteraf blijkt t niet zo te zijn ! Hoe dom kom je dan over je ziet t meerdere malen terug waarvoor zitten ze er dan ?

Nou, opgelost dus, krijgen we nu onze twee punten ook terug?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Fortuna Sittard

Stand
Actuele wedstrijden

0 fans
Middenvelder, 24 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 13 november
Paris Saint-Germain ziet Antoine Griezmann als een interessante kandidaat om Kylian Mbappé in de toekomst op te volgen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren