River Plate en Boca Juniors weigeren om in Santiago Bernabéu te spelen

Vrijdag, 30 november 2018 om

River Plate en Boca Juniors staan absoluut niet welwillend tegenover het besluit van de CONMEBOL om de return van de Copa Libertadores-finale af te werken in het Santiago Bernabéu. De twee clubs gaan in beroep tegen het besluit van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond om het weerzien op zondag 9 december in het stadion van Real Madrid plaats te laten vinden.

De wedstrijd tussen River Plate en Boca Juniors zou afgelopen zaterdag plaatsvinden in het stadion van River Plate, maar werd afgelast na een aanval op de teambus van Boca Juniors. De bus werd bekogeld door supporters van River Plate en daarbij raakten meerdere spelers van Boca Juniors gewond. De wedstrijd tussen de aartsrivalen zou daarom op zondag alsnog worden gespeeld, maar werd vervolgens tot nader order uitgesteld.

Boca Juniors maakte afgelopen week al bekend als rechtmatige winnaar te willen worden aangewezen én tegen elke beslissing van de CONMEBOL in beroep te zullen gaan. Na de bekendmaking van het Bernabéu als nieuwe decor van de tweede finale, lieten los Xeinezes in de nacht van donderdag op vrijdag in een communiqué weten in hoger beroep te zullen gaan. Boca Juniors wijst erop dat elke beslisssing gebaseerd moet zijn op de huidige reglementen en dat deze voor alle clubs hetzelfde zijn. “We zullen gebruik maken van alle gerechtelijke mogelijkheden”, zo klinkt het.

River Plate is door de CONMEBOL bestraft met een boete van omgerekend 350.000 euro en moet de eerstvolgende twee duels onder de vlag van de Zuid-Amerikaanse bond zonder publiek spelen. Ook de recordkampioen van Argentinië laat via de officiële kanalen weten in beroep te zullen gaan tegen het besluit, de geldstraf en het verbod op thuispubliek.

Copa Libertadores-finale in Santiago Bernabéu; fikse straf voor River Plate

De return van de finale van de Copa Libertadores tussen River Plate en Boca Juniors wordt op zondag 9 december om 20.30 uur gespeeld in het Santiago Bernabéu.Lees artikel

Het eerste duel tussen de twee ploegen uit Buenos Aires eindigde eerder deze maand in een 2-2-gelijkspel in La Bombonera, het stadion van Boca Juniors. De winnaar van de tweestrijd kan meteen door naar Abu Dhabi waar op 12 december het WK voor clubteams begint en waar ook de kampioen van Zuid-Amerika verwacht wordt, al begint de tijd nu wel te dringen. De winnaar van de Copa Libertadores stroomt pas in bij de halve finales op 18 december.Gerelateerd

Meer sportnieuws

64 reacties (laatste reactie door donkers)

Dit wordt zo langzamerhand een bizarre soap. Vond het sowieso al wel apart om dan ineens maar in Europa te spelen.

30 november 2018 om 08:03

Dat ben ik met je eens, waarom europa? genoeg andere oplossingen in zuid amerika toch?
Het wk voor clubs ( geloof dat het zo heet) begint ook al op 12 December dus veel langer kan/mag ddit toch niet duren. Niet zeuren lekker ballen lijkt me het beste!

30 november 2018 om 08:49

In Spanje wonen 250.000 Argentijnen, want ook wel mee zal spelen

30 november 2018 om 09:23

In Italië wonen er paar miljoen Argentijnen, kunnen ze net zo goed in Turijn spelen als je het zo bekijkt.

30 november 2018 om 09:38

In Argentinië 44,27 miljoen. Denk dat ze het gewoon in Argentinië moeten houden. Even serieus: het is super minachtig naar de Argentijnen toe om het op een ander continent te spelen. S Alsof heel Argentinië aan het rellen was. Genoeg opties in zuid-amerika. Hier zit zeker de FIFA weer achter.

30 november 2018 om 10:36

Copa Amerika doet Japan ook wel eens mee..Of Mexico. .Jamaica

30 november 2018 om 10:46

Ik kan me voorstellen dat als het argentijse systeem van politie, hooligans en criminaliteit met elkaar verweven is, wat mogelijk een deel van een reden van de rellen is, de bond kiest om tijdelijk helemaal buiten dat systeem te stappen om iedere vorm van risico uit te sluiten. Vanuit die gedachten is het niet gek om naar een ander land/continent te gaan. Als er toch geen publiek bij de wedstrijd zou mogen zijn maakt het ook niet uit waar je speelt, wel?

30 november 2018 om 12:24

Minachting naar de Argentijnen? Wat moet de bond dan? Er nog eens op gokken dat het allemaal vlekkeloos zal verlopen bij verplaatsing binnen Argentinië, lijkt met ijdele hoop. Hooligans zinnen op wraak en het is niet ondenkbaar dat er daarbij doden zullen vallen lijkt mij. In het stadion en daarbuiten zal er waarschijnlijk chaos en oncontroleerbare wanorde heersten op de korte termijn.

Het is niet de Conmebol of de FIFA die het Argentijnse volk hiermee minachten, het zijn de hooligans die de bus bestookte en de eerdere wedstrijd onmogelijk maakte, die het volk van Argentinië minachten en in hun greep houden.

De kans dat hooligans van Boca Juniors wraak zullen nemen op die van River Plate, lijkt mij ontegenzeggelijk zeer groot en het lot tarten op gewelddadigheid en rebellie een onverantwoord hoog risico. Zeker wanneer de tijd voor het organiseren van een grootse wedstrijd te beperkt is.

Deze twee grootste clubs hebben in heel Argentinië denk ik fanatieke aanhang en voor hooliganclans lijkt het mij geen probleem om afstanden te reizen binnen het land en/of andere delen van Zuid-Amerika.

Het is een beetje naief om te veronderstellen dat de wedstrijd in Argentinië zonder problemen zal verlopen. Overigens vind ik dat ook met de complottheorie, dat de FIFA achter de verplaatsing naar Europa zit.

De Comnebal zal zich gewoon aan de vooraf gestelde speeldata van de FIFA moet committeren, wil het de Zuid-Amerikaanse kampioen afvaardigen naar de WK voor clubs. Moet de FIFA WK uitstellen omwille van een wedstrijd die in eigen land niet afgewerkt kan worden door dreiging van ernstige ongeregeldheden?

30 november 2018 om 13:17

Sjongejonge, veel wollige woorden maar wat een kansloos beleid om hieraan toe te geven. Dat er risico’s zijn snapt iedereen, maar dan maar in Spanje? Nul logica. Voortaan alle superclasicos maar in een ander land afwerken dan? Nee gewoon zorgen dat je je shit op orde hebt, dat is wel meer steden met heftige derby’s gelukt. Bescheiden suggestie zou bijvoorbeeld zijn om de spelersbus niet zo vrolijk tussen het vijandige publiek door te manoeuvreren. Als dat al niet voorzien was zullen er nog wel wat zaken verbeterd kunnen. Twintig jaar geleden werd het uitpubliek er al met gesloten transportvrachtwagens afgeleverd, toen ze nog welkom waren. En als er een onderschept werd waren executies niet ongebruikelijk. Kortom de rivaliteit is stokoud nieuws, sindsdien zijn er zeker 30 onderlinge duels geweest en hadden ze toch wat met hun tijd mee kunnen gaan. We hebben het niet bepaald over Aleppo. Bovendien, als iemand wraak wil heeft ie daar binnen dezelfde stad niet per se een wedstrijd voor nodig, dat kan ook als ze in Spanje spelen.

30 november 2018 om 08:16

Het kwam bij mij over als een marketingstunt. Finale met veel toeters en bellen, dus maar in Europa in het stadion van een wereldwijd populaire en succesvolle club laten spelen.

30 november 2018 om 08:49

Ik vermoed dat er voor Europa wordt gekozen, omdat het voor veel potentiële relschoppers en ander tuig waarschijnlijk onhaalbaar is om af te reizen naar een land over de Atlantische Oceaan. In ieder geval zullen ze minder massaal aanwezig zijn en kan er op basis van visa gescreend worden wie er gaan en kunnen bepaalde hooligans geweerd worden. Spanje is qua taal een logische keuze.

Een maketingstunt lijkt het me niet. De hele affaire is ook voor de Conmebol een gênante vertoning van onmacht. Ook zij gaan door het stof. Liefst zullen ze de finale uiteraard in Argentinië of op z’n minst op Zuid-Amerikaanse bodem afwerken, maar de kans op rellen en wraakacties van rivaliserende supportersgroepen zal dat onmogelijker maken. Er zijn denk ik ook weinig Zuid-Amerikaanse overheden, die zitten te wachten op rellen in hun land.

De Conmebol zit vast aan een deadline en een oplossing is snel gewenst. De wedstrijd op vreemde bodem in Spanje plaats laten vinden, lijkt me op korte termijn uit veiligheidsoverwegingen de meest slimme en logische oplossing. Het lojkt me in principe een keuze tussen de gekozen optie Bernabeu of de wedstrijd afwerken in achter gesloten deuren.

30 november 2018 om 11:05

Als dit zo doorgaat dan verwacht ik dat de nrs. 3 en 4 gaan uitmaken wie de copa dit jaar wint. Uiteindelijk is dit namelijk een prima oplossingf voor een compleet uit de hand gelopen finale. River en Boca willen beiden niets meer en er komt een punt waarop dat niet langer houdbaar is.

Ik denk dat River Plate in deze weinig te willen heeft, boontje komt om zijn loontje

30 november 2018 om 08:21

Want? Ze kunnen toch moeilijk iedereen die buiten op straat loopt met een mogelijk River plate shirt controleren op vuurwerk of andere shit? Extreem voorbeeld, maar stel je voor dat AEK supporters om Ajax te pesten verkleed als Ajacieden Rotterdam slopen, is Ajax dan aansprakelijk? Buiten het stadion staat een club machteloos.

30 november 2018 om 08:26

Dan nog wordt de club gestraft of er op aangekeken. PSV IN Madrid, Feyenoord in Rome en en nog tal van andere voorbeelden.

30 november 2018 om 08:29

Toch worden clubs op gedrag van supporters buiten het stadion om aangekeken. Feyenoord in Rome, PSV in Madrid, Ajax in Nice? Zo gaat dat nou eenmaal.

30 november 2018 om 08:33

het gaat mij erom dat River Plate weigert in Bernabeu te spelen, terwijl ik zeg dat River Plate even niet zo veel te willen heeft

30 november 2018 om 08:34

Klopt, maar naar mijn weten zijn PSV en Feyenoord niet bestraft door de Uefa voor het gedrag in de stad. Dit is wel een directe straf aan de hand van ongeregeldheden buiten het stadion.

30 november 2018 om 08:39

@Le Papillon maar hoezo dan boontje komt om zijn loontje? Ik snap best dat clubs weinig zin hebben om helemaal naar Europa af te reizen. Hou de wedstrijd dan in Abu Dhabi, vlak voor het WK club teams, winnaar blijft daar, verliezer gaat naar huis.

30 november 2018 om 08:39

Worden ze toch aangekeken op het gedrag van supporters buiten het veld? Is dat wat je probeert te zeggen ?

Jammer, keek erg uit naar de return. Inmiddels ben ik er wel klaar mee. Alle glans van een van een prachtige pot voetbal af, puur door een groot stel hersenloze onverlaten. Wat een achterlijk tuig zeg. Argentijnse passie totaal ten schande gemaakt.

30 november 2018 om 08:41

Precies wat je zegt!
Na de 1ste wedstrijd kon ik niet wachten op de return.
Maar door alles wat er nu omheen gebeurd is maakt het me niet meer zoveel uit hoe ze het gaan doen.
De sfeer en de passie zal een stuk minder zijn in de return door de randzaken en omdat het op neutraal terrein wordt gespeeld.
Hoop overigens dat Boca nu wel de finale wint.

Prima. Wedstrijd niet spelen. Deze editie geen winnaar. Laat de 2 verliezende halve finalisten een wedstrijd spelen om te bepalen wie naar het WK voor clubteams mag.

Als de clubs beide niet willen meewerken aan een veilige oplossing, dan maar niet.

30 november 2018 om 08:18

Boca gewoon winnaar maken, statement richting al die idioten!

30 november 2018 om 08:27

Op basis waarvan moet Boca als winnaar aangewezen worden? 2e wedstrijd achter gesloten deuren voetballen in buurland. Is 1 vd w ploegen het er niet mee eens, dan heeft die verloren!

30 november 2018 om 08:42

Als het zo makkelijk ging.

30 november 2018 om 10:21

Volgens mij gebeurde er ook zoiets in 2015 met boca dat ze gediskwalificeerd werden

30 november 2018 om 11:30

Op basis van een statement naar die gekke 'supporters'. Ook fijn al die deadlines, maar er zijn spelers geblesseerd geraakt en ook mentaal zal het daar even niks zijn daar. Veroorzaakt door de aanhang van River waarbij de club en de bond wel degelijk mede verantwoordelijk is voor het gedrag. Niet veilig gestuurd dus, of er voor gezorgd dat doe gekken hier niet in de buurt waren.

30 november 2018 om 11:46

Thuiswedstrijd zonder publiek misschien een optie?

30 november 2018 om 08:22

Dus alleen in europa, zonder de fans (meeste kunnen dat last minute niet betalen) spelen? En waarom zou je eem verliezer moeten zijn als jou bus wordt aangevallen?

30 november 2018 om 08:29

Het is toch te bizar voor woorden dat de finale van de Zuid Amerikaanse CL in Europa gespeeld moet worden, ik kan de clubs hier wel in begrijpen. Zijn genoeg alternatieven in Zuid Amerika te vinden, lijkt mij toch dat de Conmebol ook wel de prestire in eigen regionen wil houden.

30 november 2018 om 08:33

Geen enkel land wil die finale hebben in zuid amerika. Wat in Argentinie gebeurde kan ook zo in Chile of Paraguay gebeuren. Ze kunnen moeilijk alle grensen bewaken dus zijn ze bang dat de harde kern alsnog gaat. Vlieg verbod is makkelijker daarom wouden ze het buiten Amerika.

30 november 2018 om 09:50

Het is niet zo dat je even de auto pakt en naar het buurland rijdt. Ten eerste is er in Zuid Amerika gewoon grensbewaking. Daarnaast zijn de afstanden vele malen groter. Speel de wedstrijd in Rio en iedereen zal nog met het vliegtuig moeten.

En terecht. Deze wedstrijd is voor Zuid Amerikaanse fans en hoort ook daar gespeeld te worden. Kan me nog herinneren dat mensen er fel op tegen waren dat CL of La Liga wedstrijden in Amerika gespeeld kunnen worden. Dit lijkt me precies hetzelfde. De wedstrijd hoort toegankelijk te zijn voor fans. Niet ineens duizenden kilometers van hun thuis!

30 november 2018 om 08:55

Verschil is dat het ene ivm commercie en dit ivm veiligheid gebeurt.

30 november 2018 om 08:56

Als het voor die fans te moeilijk is om zich als beschaafde personen te gedragen hebben ze wat mij betreft geen recht om te klagen dat de wedstrijd in een veilig oord afgewerkt wordt.

Gewoon Gremio uit Brazilië uitroepen tot winnaar ondanks dat ze uitgeschakeld zijn en deze 2 ploegen voor de komende 5 jaar uitsluiten van de copa Libertadores. Alleen dan zullen ze beseffen hoe achterlijk ze bezig zijn.

30 november 2018 om 09:02

Precies, gewoon een andere ploeg tot winnaar uitroepen, puur omdat deze ploegen niet in Europa willen spelen. Schande! Benieuwd hoe de reacties zouden zijn als Ajax de Champions League finale haalt en vanwege de ongeregeldheden tegen AEK en Benfica de CL finale ineens gespeeld wordt in Melbourne. Toch te bizar voor woorden dat je aan de andere kant van de wereld en in een andere tijdzone speelt, vanwege rellen buiten het stadion.

Hebben zij wat te willen dan? Snap die moeite uberhaupt niet meer de wedstrijd helemaal niet meer door laten gaan met zulke supporters

Denk dat deze wedstrijd in Qatar gespeeld wordt, omdat beide teams daar 10 mln ofzo extra zouden krijgen, of hij wordt niet gespeeld

Dit laat wel zien dat je een finale gewoon over 1 wedstrijd moet spelen. Dat scheelt een hoop gezeur.

30 november 2018 om 10:30

Volgend jaar is dat de nieuwe opzet

Waarom laten ze de 2 verliezende half finalisten de finale niet spelen? Dus beide clubs gewoon diskwalificeren

30 november 2018 om 11:49

Waarom boca diskwalificeren? Hun spelers werden aangevallen, zou vreemde gang van zaken zijn.

30 november 2018 om 12:11

Omdat ze niet meewerken aan redelijk voorstel. Wedstrujd is uitgesteld. Spelers hebben genoeg tijd gehad te herstellen (maximale wat haalbaar was), wedstrijd wordt nu op neutraal terrein gespeeld ipv bij tegenstander (waar je geen uitsupporters mocht hebben), alle kosten worden vergoed. Winnen zonder te spelen staat niet in verhouding tot incident (vergelijk e.g dortmund case)

30 november 2018 om 13:20

Boca fans hebben zich ook misdragen tijdens de 1e wedstrijd

Laat ze gewoon strootje trekken... Zegt al genoeg als ze sowieso “tegen elke beslissing in beroep gaan” wat willen ze dan

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Boca Juniors

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. RussoUnknown
M. RoffoKeeper
A. RossiKeeper
G. ÁvilaVerdediger
J. BuffariniVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Boca Juniors.

In de wandelgangen

Vrijdag 23 oktober
Ozan Kabak is bij Liverpool een kandidaat om Virgil van Dijk tijdelijk te vervangen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren