Ajax Onder-19 geeft 1-3 voorsprong uit handen tegen Benfica

Ajax Onder-19 heeft woensdag een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Benfica in de Youth League. Na een vroege 1-0 achterstand kwamen de bezoekers op een 3-1 voorsprong, maar in de slotfase kwam Benfica sterk terug. Het duel eindigde uiteindelijk in een 3-3 gelijkspel, daar waar de Portugezen vlak voor tijd nog goede kansen kreeg om de wedstrijd in hun voordeel te beslissen.

Ajax had twee weken geleden al met 3-0 afgerekend met de leeftijdsgenoten van de Portugese topclub. In de wetenschap dat Bayern München eerder op de middag al met 2-0 had gewonnen van AEK Athene, moest de ploeg van trainer John Heitinga winnen om de Duitse grootmacht op afstand te houden én Benfica niet dichterbij te laten komen. Voor eigen publiek gingen de Portugezen sterk van start en kwam het al vroeg op voorsprong. Mitchel Bakker ging na negen minuten spelen de fout in door een penalty te veroorzaken. Doelman Issam El Maach was er dichtbij, maar hij slaagde er niet in om de inzet van Nuno Santos te keren. Vlak na de 1-0 kreeg Ajax een goede kans om langszij te komen. Ryan Gravenberch probeerde het van afstand en zag Celton Biai geweldig redding brengen.

In de slotfase van de eerste helft schroefde Ajax het tempo op. Brian Brobbey had een goede steekpass in huis op Jurgen Ekkelenkamp, die oog in oog met de keeper niet wist te scoren. Op slag van rust was het toch nog raak voor de Amsterdammers. Na een goed lopende aanval stuurde Quinten Timber ploeggenoot Noa Lang richting de achterlijn, die de bal aflegde op Brobbey. Voor laatstgenoemde was het een koud kunstje om zijn eerste doelpunt in de Youth League te maken.

Direct na rust ging Ajax op jacht naar de voorsprong en die werd al na 48 minuten spelen gevonden. Ekkelenkamp kreeg de bal vanuit de kluts voor zijn voeten in het strafschopgebied, dribbelde richting het doel en wist doelman Biai te verrassen in de korte hoek. De talenten van Heitinga hadden de gewenste voorsprong, maar namen daar geen genoegen mee. Benfica werd teruggedrongen en het was wachten op de 1-3. Deze viel uiteindelijk na een klein uur spelen. Op aangeven van Lang pegelde de Duitse aanvaller Nicolas Kühn de bal onhoudbaar tegen de touwen.

Benfica leek rijp voor de slacht en Ajax Onder-19 kreeg kansen om de score verder uit te bouwen. Biai bleek echter een lastig te passeren sluitpost en ondanks meerdere doelpogingen wist Ajax niet te scoren en bleef de thuisploeg in leven. Sterker nog, twintig minuten voor tijd kwam Benfica terug in de wedstrijd. Opnieuw deelde scheidsrechter Ricardo de Burgos Bengoechea een strafschop uit, dit keer na een overtreding van Sven Botman. Tiago Dantas stuurde El Maach de verkeerde hoek in en tekende voor de aansluitingstreffer: 2-3.

Het geloof bij Benfica was helemaal terug en de druk op de achterhoede van Ajax werd alsmaar groter. Het duurde dan ook niet lang voordat de 3-3 viel. Tien minuten voor tijd dook Goncalo Ramos op voor het doel en kopte hij de gelijkmaker achter El Maach. In de slotfase kreeg Benfica nog de beste kansen om de wedstrijd te winnen, maar gescoord werd er niet meer. Door het gelijkspel blijft Ajax koploper, maar ziet het Bayern en Benfica tot op een punt naderen.

1
2

Van tevoren getekend voor 4 punten in de 2 wedstrijden tegen Benfica, die een geweldig jeugdteam hebben. Maar als je 1-3 voor staat is het toch wel zonde. Was niet onder de indruk van Gravenberch trouwens, mag wel werken aan zn corners en concentratie. Is pas 16 dus tijd zat daarvoor.

7 november 2018 om 18:02

Vond Gravenberch eerste helft beste aan Ajaxkant maar tweede helft was niet goed genoeg van hem. De terug gehaalde jongens gaven allemaal niet thuis al viel dat bij Lang en Kühn nog goed mee. Botman, Bakker (op die geweldige actie tegen einde aan) , Ekkelenkamp en vooral Bakboord ondermaats. Ik snap niet dat elke YL wedstrijd opnieuw 5 posities anders zijn dan weekend ervoor, de kerngroep staat bovenaan in de competitie en is voetballend vaak beter dan vandaag was. Enige die ik wel altijd terug zou halen zijn Kühn en Bakker omdat linksback zwakste schakel is normaal en spoeling is dun voorin.

7 november 2018 om 18:11

Ik had Bakboord thuis gelaten en ipv Nunnely meegenomen, dan kan je Lang op het middenveld laten spelen ipv Ekkelenkamp.

7 november 2018 om 18:21

Ik had Bakboord sowieso thuisgelaten. Je hebt 3 spelers in je team die op rechtsback kunnen spelen normaal met Dest, Van Gelderen en J. Timber. Waarom je dan Bakboord meeneemt is mij onduidelijk. Had zelf liever Taylor zien starten IPV Ekkelenkamp die ik ook bij Jong Ajax had gelaten. Krijgt meer dan genoeg weerstand bij Jong Ajax en voegt in dit team niets toe buiten diepgang, heeft geen 5 ballen goed geraakt vandaag. En dat voor een middenvelder is gewoon niet wat je nodig hebt. Verwacht tegen AEK wel een ander team met minder spelers terug gehaald. Hoop op iets in de richting van El Maach; Van Gelderen - Timber - Llansana - Salah-Eddine; Taylor - Q Timber - Jensen; Hansen - Brobbey - Kühn. Zou tegen AEK voldoende moeten zijn kijkende naar de eerste pot, maar verwacht eigenlijk Botman en Ekkelenkamp er weer bij dan.

Enorme hype rondom die jongen, maar alles gaat in 1 tempo , 5 balcontacten nodig om tot een pass te komen, omschakelen staat niet in zijn woordenboek en de passing is met regelmaat slordig. Ik vrees dat het voortkomt uit gemakzucht en dat is een lastige kraktereigenschap voor een voetballer.

7 november 2018 om 18:41

Een Bazoer-verhaal in wording als ik dat zo hoor? Niet elke Surinaamse middenvelder uit de jeugd van Ajax wordt een Rijkaard, Davids of Seedorf helaas.

8 november 2018 om 16:01

Ik vind hem in zijn speelstijl sowieso wel veel op hem lijken.

7 november 2018 om 21:41

Van mij hoeft hij niet te werken aan zijn corners. Laat iemand anders ze lekker nemen. Heel elftal vol dwergen en dan laat je je speler van 1.90 ze nemen. Laat Kuhn ze nemen ofzo.

Gisteren was de jeugdwedstrijd tussen Tottenham en PSV al voorspellend. Deze mag ook voorspellend zijn.

Uiteindelijk mag je niet klagen met een punt, de manier waarop je het weggeeft is bizar maar eerste helft laat Benfica je in leven en daarna geef je het zelf weg met domme overtredingen waaronder de 2e penalty. Je mag dat nooit weggeven maar was pover van Ajaxkant op eerste 20 minuten na rust na, overige 70 minuten speelde Benfica net iets makkelijker en kan je van geluk spreken dat de 2 beste aanvallers Jota en Embaló geblesseerd zijn. Nu in Athene winnen en je bent zeker van overwintering, dat is top

7 november 2018 om 17:59

Ik vond Ajax in het tweede gedeelte van de eerste helft ook al gevaarlijker dan Benfica met de verdiende 1-1. Vooraf is een gelijkspel een goed resultaat, maar gezien het wedstrijdbeeld en de kansen mag Ajax zeker klagen.

7 november 2018 om 18:06

Het is eerste helft dat Benfica werkelijkwaar alles verprutste bij laatste pass en je zo in leven hielden want net als vorige pot schoten ze zeker niet met scherp. Eerste helft krijg je 2 kansen met Ekkelenkamp en de goal van Brobbey dan, maar verder had je aanvallend niets in de brengen en drukte Benfica je verder terug dan team gewend is. Die eerste 20 minuten na rust speelde Ajax gewoon goed en leek het Benfica dood en begraven te hebben, direct na de 2-3 was alles weer weg al had je via Kühn (die misschien wel af had moeten geven op Gravenberch) alsnog de punten kunnen stelen terwijl Benfica laatste seconde nog van nipt buitenspel de winnende lijkt te maken. Het resultaat is top en door eerste deel van tweede helft heeft het toch een zure nasmaak terwijl bij rust iedereen voor gelijk zou hebben getekend.

Oliedom zeg, die penals. Al vond ik de 1e onterecht en ook de 2e was licht.

Eerste was lachwekkend , leek niet eens op een penalty....

Voor zon eindstand teken ik voor straks later op de avond. Al hoop ik wel dat ze, als ze, een 2 doelpunt verschil dan wel kunnen vasthouden.
Benfica zal hoge druk geven. Hoop dat ajax de ruimte die dan benfica zal prijsgeven kan uitbuiten tot doelpunten. Zijn ze ook toe instaat. Voorspelling, altijd leuk al zit ik er wel eens naast. Ajax komt vroeg op 1-0, ze maken 2-0. Tweede helft maakt benfica vrij vroeg 2-1. Tegen t einde van de wedstrijd ajax countert 3-1. Bam eindstand.

Jammer want Ajax had Benfica in de tweede helft zo goed als op de rug liggen. Door een fout van Botman kreeg Benfica weer hoop en krijg je ook nog een frommelgoal tegen uit een corner.
Uitblinkers voor mij waren Brobbey en Bakker. Met name Brobbey, echt een heerlijk aanspeelpunt is die jongen. Ik hoop hem snel te zien bij jong Ajax en ben benieuwd hoe hij zich verder ontwikkelt.
Bakboord, Botman en Ekkelenkamp waren de minste op het veld, terwijl zij eigenlijk de kar moeten trekken vanwege hun ervaring in jong Ajax. Nu niet goed genoeg en dat zullen ze ook niet worden.

Nog steeds een uitstekende uitgangspositie Benfica en Bayern gaan onderling nog punten verspelen en zowel Ajax als Benfica kan alvast 3 punten bijschrijven voor de duels met Aek. Voor Ajax zaak om alleen niet van Bayern te verliezen, maar zelfs als je dat doet dan moet Bayern ook nog een punt pakken bij Benfica anders is Ajax zeker van 2e plek.

Zijn er hier mensen die vaak op de toekomst gaan kijken? Ik lees namelijk vaak goede verhalen over Brobbey, is dit dit materiaal voor het 1e elftal of valt het mee?

7 november 2018 om 18:28

Wolterx zal je vast helpen, jammer dar er geen tag systeem is op Voetbalzone Haha

7 november 2018 om 18:36

Brobbey heeft laatste 2 seizoen echt stappen gezet in het meevoetballen, is fysiek immens sterk en is nog snel ook. Scoorde er vorig jaar 30+ en staat dit seizoen ook al op 12 inmiddels. Scoort veel, is een aanspeelpunt en is zo belangrijk voor het team. Heeft een beetje dat hangen en sleuren van Diego Costa in zijn spel, ben benieuwd hoe hij het in KKD gaat doen voor Jong Ajax volgend jaar. Is nogsteeds maar 16, is wel een speler die zich elk jaar opnieuw moet bewijzen puur omdat er door zijn enorme fysiek altijd twijfel zal zijn hoe het eruit zie als dat wegvalt. Is namelijk niet zoals Lukaku echt groot, Brobbey is juist breed. Hij is wel steeds meer gewaardeerd aan het worden om zijn meevoetballen IPV zijn fysiek, maar nogmaals, zijn sterke punten hangen best nauw samen met het voordeel dat hij uit zijn fysiek haalt.

Zonde als je een voorsprong weg geeft, maar in Europa is een puntje halen in uitwedstrijden gewoon een prima resultaat, 3x thuis winnen en 3x uit gelijk en je bent gewoon door.

Ik zie Ajax vanavond graag winnen, maar als dat er niet in zit en er een puntje behaald wordt dan ben ik daar ook absoluut tevreden mee, dan blijft het gat 4 punten met Benfica.

Heb wat minuten van de tweede helft gezien. Kwamen goed met 1-3 voor en er was niks aan de hand. Ga even wat anders doen, zet YouTube weer aan en zie ook de 3-3 weer. Daarna hadden beide ploegen het kunnen of zelfs moeten afmaken. Het zag er soms er jeugdig uit, maar dat is te begrijpen. Voor zo ver het wat waard is, wat betreft de resultaten, deed het eerste de jonkies na...Dus vanavond een punt voor de senioren

Thuis won Ajax o19 zeer gemakkelijk van AEK. Zouden uit dus ook van ze moeten kunnen winnen en dan zijn ze geplaatst voor de volgende ronde.