Koploper Almere is morele verliezer; NEC zakt naar zevende plaats

Almere City heeft puntverlies geleden in de Keuken Kampioen Divisie. De Zwarte Schapen bogen een achterstand tegen FC Volendam om in een 1-2 voorsprong en in de slotfase werd het nog 2-2. Het Almere van Michele Santoni heeft nu drie punten meer dan Go Ahead Eagles, FC Twente en Sparta Rotterdam. Die ploegen hebben wel een duel minder gespeeld. NEC verloor met 0-1 van FC Eindhoven en Helmond Sport zakte naar de voorlaatste plaats (Telstar, 1-2).

FC Volendam - Almere City 2-2
Almere hoopte Volendam snel op achterstand te kunnen zetten, maar al in de beginfase kwam de thuisploeg er bij vlagen gevaarlijk uit. Rondom het half uur kreeg Volendam opnieuw een goede kans, maar Timo Plattel redde op een inzet van Nickplatte Doodeman. Almere creëerde niet veel en in de tweede helft bleef men met de opponent stoeien in het Kras Stadion. Twintig minuten voor tijd kwam Het Andere Oranje op voorsprong via Doodeman. Mohamed Betti was hierna dicht bij de 2-0, maar mikte tegen de paal. Almere boog de achterstand hierop om: Delvechio Blackson kopte uit een vrije trap raak en James Efmorfidis tekende met een kopbal voor de 1-2. Via opnieuw Doodeman werd het na 89 minuten 2-2.

NEC - FC Eindhoven 0-1
NEC kreeg de eerste mogelijkheden van de wedstrijd; zo mikte Anass Achahbar na een klein kwartier naast. Na een klein half uur was het raak, maar dan aan de andere kant: na een uitstekende kans voor opnieuw Achahbar was het Branco van den Boomen die een counter afrondde. Hierna deed Jonathan Okita nog een poging, maar die ging over. Na de pauze bleek Ruud Swinkels meermaals een niet te passeren sluitpost voor NEC. Na 61 minuten leek Elton Kabangu er 0-2 van te maken voor FC Eindhoven, maar die treffer werd vanwege buitenspel geannuleerd. Ook Marcelo Lopes liet hierna een goede kans liggen en dus bleef het bij 0-1 in De Goffert. NEC staat nu op de zevende plaats in de Keuken Kampioen Divisie.

RKC Waalwijk - TOP Oss 0-0
RKC en TOP zochten vanaf de beginfase de aanval en na een kwartier kreeg Roland Bergkamp een goede kans maar de spits zag zijn schot worden geblokt. Na ruim een half uur was het wederom bijna raak: Nick Olij verwerkte de bal van Feyenoord-huurling Emil Hansson tot hoekschop. Na de pauze staken beide ploegen meer energie in de wedstrijd, met kansen voor Dylan Seys en Bryan Smeets tot gevolg. De beste mogelijkheid was voor Hüseyin Dogan, die van net buiten het strafschopgebied naast mikte. Later ranselde Olij een inzet van Kevin Vermeulen over de lat en dus bleef de brilstand op het bord staan. In de blessuretijd kreeg Nikki Baggerman nog zijn tweede gele kaart.

FC Den Bosch - FC Dordrecht 1-0
Stefano Beltrame maakte in de slotfase van de eerste helft het verschil. De Italiaan profiteerde van balverlies van Daniël Breedijk en schoot binnen: 1-0. Eerder was Den Bosch al dicht bij een treffer geweest; zo werd een vrije trap van Danny Holla gekeerd door Bryan Janssen en schoot Iker Hernández tegen een been van een speler van Dordrecht. Na de pauze was Sven Blummel dicht bij de margeverdubbeling, maar hij mikte met een halve omhaal tegen de paal. Marko Maletic, Holla en Beltrame deden hierna pogingen, terwijl Wouter van der Steen met zijn voeten de gelijkmaker voorkwam.

Helmond Sport - Telstar 1-2
Na een openingsfase waarin beide ploegen de kat uit de boom keken, zette Helmond met een minuut of tien op de klok als eerste aan. Een vrije trap van Furghill Zeldenrust kon worden gekeerd door Jeroen Houwen en de keeper kon na de daaropvolgende corner opgelucht ademhalen toen Jordan van der Gaag de lat trof. Zeldenrust was voor rust nog een keer dicht bij een doelpunt, maar Houwen zag de boel ondanks ongelukkig ingrijpen van zijn kant naast gaan. Terell Ondaan werd in de tweede helft ingebracht en de nieuwkomer eiste meteen een hoofdrol op. Jeroen Verkennis kon de aanvaller met nog ruim twintig minuten te gaan slechts met een overtreding afstoppen en gaf daarmee een penalty weg, terwijl hij zelf rood kreeg. Kyle Michael Scott benutte het buitenkansje en via Anass Najah werd het ook 0-2. Met tien man kwam Helmond via Bart Meijers terug tot 1-2, maar de gelijkmaker bleef uit en door een tweede gele kaart voor Joeri Poelmans eindigde de thuisploeg de wedstrijd met negen man.

Jong AZ - Jong FC Utrecht 2-2
Door een overtreding van Sylian Mokono op Vince Gino Dekker kreeg Ferdy Druijff al vroeg in de wedstrijd de kans om vanaf elf meter de score te openen en de spits liet niet na om alweer zijn negende treffer van het seizoen te maken. Twee minuten na de eerste goal van de avond stond de lat een tweede doelpunt van Druijff in de weg en FC Utrecht kreeg in de daaropvolgende fase kans om op adem te komen. Tot doelpunten voor rust leidde dit echter niet, maar vlak na de onderbreking kon Sylla Sow de bal achter Joey Roggeveen schuiven. De bezoekers drukten daarna door en kwamen via Jeredy Hilterman met nog twintig minuten te gaan zelfs op voorsprong. Het was echter aan een rake kopbal van Druijff te danken dat Jong AZ toch nog een punt overhield aan het treffen met de beloften uit de Domstad.