TSG Hoffenheim komt negen minuten tekort voor zege in eerste CL-duel ooit

De krachtmeting tussen Shakhtar Donetsk en TSG Hoffenheim in de groepsfase van de Champions League is woensdagavond onbeslist geëindigd. De teams van Paulo Fonseca en Julian Nagelsmann, die met 31 jaar en 58 dagen tot de jongste trainer ooit in het Europese miljardenbal uitgroeide, moesten in Kharkiv genoegen nemen met een gelijkspel: 2-2. Het was voor Hoffenheim, dat tweemaal de leiding nam, het eerste Champions League-duel ooit.

De 1-2 voorsprong van Hoffenheim in de rust was niet onverdiend te noemen. Het team van Nagelsmann zorgde ervoor dat het opbouwende spel van Shakhtar Donetsk al vroeg verstoord werd en sprong zelf zeer efficiënt met de kansen om. Florian Grillitsch bezorgde Hoffenheim al na zes minuten een Traumstart. Shakhtar verloor de bal op het middenveld en na een goede één-twee met Leonardo Bittencourt werkte de middenvelder het leer kunstig over de uitkomende doelman Andri Pyatov heen: 0-1.

Shakhtar had veel moeite om het compacte spel van Hoffenheim te ontregelen en wist zich ook geen raad met de manier waarop het team van Nagelsmann verdedigde. Toch verscheen na bijna een half uur spelen de 1-1 op het scorebord. Ismaily kreeg veel ruimte op links, ontdeed zich makkelijk van de passieve Haard Nordtveit en schoot het leer met de buitenkant van zijn voet achter Oliver Baumann. Hoffenheim rechtte de rug en nam elf minuten later opnieuw de leiding. Na een corner kwam Pyatov te laat én niet goed uit, waardoor Nordtveit het leer ongehinderd tegen de touwen kon koppen: 1-2.

De eerste goede kans na rust was voor Hoffenheim. Pyatov keerde een schot van Andrej Kramaric vanaf een meter of twintig half en voorkwam vervolgens dat Joelinton de bal bij Adam Szalai bezorgde. De bezoekers uit Duitsland drukten goed door en waren na 53 minuten weer dicht bij een doelpunt, toen een vrije trap van Kramaric maar nipt over het Oekraïense doel heen ging. Shakhtar kwam in het eerste kwartier van het tweede bedrijf niet verder dan een wegens buitenspel afgekeurd doelpunt van invaller Viktor Kovalenko.

In de laatste twintig minuten koos Hoffenheim ervoor om Shakhtar, dat vooral via Taison op de linkerflank gevaarlijk was, op te wachten en zelf te counteren. Het was uiteindelijk een invaller die het duel onbeslist liet eindigen. Vijf minuten na zijn entree ontving Maycon het leer van Marlos en besloot hij vanaf dik twintig meter op doel te schieten. Het snoeiharde schot van de Braziliaan eindigde in de rechterhoek, achter de kansloze Baumann: 2-2.

Wie gaat hoger eindigen in de groepsfase?