Voormalig international Marcellis stopt op dertigjarige leeftijd

Maandag, 3 september 2018 om

Dirk Marcellis stop per direct met voetballen, zo bevestigt hij maandag in gesprek met Voetbal International. De dertigjarige centrale verdediger heeft te veel last van aanhoudende knieklachten om nog door te gaan. Marcellis was bezig aan zijn vierde seizoen bij PEC Zwolle en was in de afgelopen drie jaar een basisspeler in Overijssel. De stopper lag nog tot medio 2020 vast bij PEC.

Marcellis raakte in 2013, toen hij nog speler was van AZ, zwaar geblesseerd aan zijn knie en onderging daarna wegens aanhoudende meniscus- en kraakbeenproblemen verschillende operaties aan het gewricht: “Ik ben vier jaar geleden geopereerd aan mijn knie en nu begon het weer op te spelen. Na overleg met doktoren en specialisten heb ik besloten te stoppen. Ik had te veel pijn de laatste weken en de specialisten waren heel duidelijk. Als ik nu niet zou stoppen, zou ik op zeer korte termijn een nieuwe knie nodig hebben”, legt hij uit.

De drievoudig Oranje-international kwam twee weken geleden voor het laatst in actie namens de Zwollenaren in de Eredivisie-wedstrijd tegen FC Utrecht en in de eerste helft kreeg hij opnieuw klachten aan zijn knie. Nadat hij er vorig seizoen en in de voorbereiding op de huidige voetbaljaargang ook al hinder van ondervond, kondigde hij halverwege de wedstrijd in de kleedkamer al geëmotioneerd zijn afscheid aan.

De verdediger, die zijn opleiding genoot bij PSV en in Eindhoven ook uitgroeide tot international, speelde in totaal ruim driehonderd wedstrijden in het betaald voetbal. Met PSV werd hij in 2008 landskampioen en won hij ook de Johan Cruijff Schaal. Met AZ voegde hij in 2013 nog een KNVB Beker toe aan zijn prijzenkast. De klap dat zijn loopbaan er nu op zit komt hard aan: “Heel hard. Maar het komt ook niet helemaal uit het niets. Ik wist dat dit een scenario was dat naar voren zou kunnen komen. Maar desondanks komt dit natuurlijk ontzettend hard aan. Het verwerken van dit nieuws gaat wel even duren.”

De kans is overigens groot dat Marcellis in een andere hoedanigheid door zal gaan bij PEC: “Daar heb ik met PEC al gesprekken over gehad. De intentie van beide kanten is, als dit allemaal is verwerkt, om met elkaar door te gaan. Hoe of wat is nu nog onduidelijk, maar ik ambieer geen rol als trainer. Het zal meer iets binnen de organisatie zijn. In die richting ben ik ook bezig met een opleiding die ik bijna afgerond heb”, vertelt hij.


Poll

Denk jij dat PEC Zwolle het wegvallen van Dirk Marcellis weet op te vangen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door broersebroeder)

Altijd jammer dat je zo moet stoppen. Goede speler en een leuke carierre gehad!

Sneu voor Dirk! Goed hersteld gewenst kerel! Ook al was je geen basisspeler meer, toch zonde! Goed voor PEC dat ze adequaat verdedigers gehaald hebben. Die moeten deze plek opvullen.

3 september 2018 om 13:44

Valt toch wel mee op dit moment heb je 3 echte Cv's met Lachman, van den Berg en Lam en Dekker en Bouy kunnen er ook spelen maar beide komen toch beter tot hun recht en spelen zelf ook liever op het middenveld.

Daarnaast als je een van die 2 gaat doorschuiven naar je verdediging dan wordt je middenveld ook weer een stuk smaller, PEC heeft gewoon wel een smalle selectie.

3 september 2018 om 13:54

Je hebt Tripaldelli ook nog en van Polen kan centraal ook goed uit de voeten. Voldoende mogelijkheden dus

3 september 2018 om 15:37

Lijkt me zeer stug dat van Polen een optie is als CV, vorig seizoen welgeteld 1x gebruikt als CV dus dat lijkt me niet ook toen de nood hoog was.

Hoe jij er op komt dat Tripadelli ook als CV kan spelen is mij een raadsel gezien het feit dat hij daar nog nooit heeft gespeeld, speelde bij de Primavera en de U17 altijd als linksback en hier en daar als linkermiddenvelder, is geen CV.

3 september 2018 om 15:21

''ook al was je geen basis speler meer'' Hij stond de eerste 2 wedstrijden gewoon in de basis hoor. Daarna door blessure natuurlijk niet meer. Marcellis stond altijd (mits fit) in de basis.

3 september 2018 om 21:30

Een fitte Lam heeft altijd de voorkeur boven een 30-jarige, statische verdediger als Marcellis. Hij zou geen basis meer staan hoor. Ik gok het centrale duo zoals tegen Groningen, Lam- vd Berg

Sneu voor hem dat hij nu al een punt achter zijn carrière moet zetten. Dirk, sterkte met het herstel en bedankt voor al je inzet en energie namens PEC Zwolle!

Om te beginnen sneu dat je op (pas) 30 jarige leeftijd noodgewongen een punt achter je carrière moet zetten. Die gaat Pec wel missen kwa ervaring misschien niet op het veld maar wel in de kleedkamer. Jammer.

3 september 2018 om 13:47

Zeker sneu maar ook verstandig. Je wil niet op je 30e al een nieuwe knie hebben. Want dan is het ook einde oefening en dit soort protheses hebben een bepaalde levensduur waardoor je op je 45e weer een nieuwe moet. En dit soort acties kan je niet 3-4 keer doen (moet in bestaand bot worden vastgezet etc.). Moeilijke keuze maar hij heeft gelukkig goed naar de doktoren geluisterd.

Jammer voor die jongen

Ik heb het altijd een zeer sympathieke en hardwerkende speler gevonden

Hoop dat hij genoeg heeft verdiend om een sprong te maken naar iets in de maatschappij, in de voetbalwereld zie ik hem geen functie betrekken

3 september 2018 om 13:36

Hij heeft al gesprekken met PEC gehad over een andere rol binnen de club. Hij ambieert geen carriere als trainer, dus hij zal waarschijnlijk iets binnen de organisatie van PEC gaan betekenen.

3 september 2018 om 15:23

Denk dat hij misschien wel een prima scout zou kunnen zijn.

Meest memorabele moment in zijn carriere was zijn rode kaart debuut op anfield, daarna bergafwaarts.. goed dat hij de eer aan zichzelf houdt. Net iets te laat als je het mij vraagt

3 september 2018 om 13:39

Dus hij heeft net te laat teveel last van knieblessures? Wat een onzin man, heeft het prima gedaan tot nu bij PEC

3 september 2018 om 14:10

Wat een hartverwarmende reacties zijn er soms toch te vinden...

Dirk heeft alle kansen gegrepen om optimaal te herstellen en er nog wat van te maken. Voor elke speler is dat natuurlijk volkomen begrijpelijk, en het tekent een sportman. Jammer dat hij nu al moet stoppen.

Beste tranfer voor psv ooit om hem te ruilen voor jermaine lens

3 september 2018 om 15:00

Ik vind de aankoop van bijvoorbeeld Ronaldo toch wel wat indrukwekkender dan deze ruil

3 september 2018 om 15:57

Inderdaad. Er zijn nogal wat aankopen beter dan Lens. Bijvoorbeeld (in willekeurige volgorde):
- Strootman & Mertens package deal (kostte 11m, verkocht voor ~50m)
- Het terughalen van Cocu (3x kampioen mee geworden)
- Van Bommel (vele jaren heerser op het middenveld)
- Guardado (kostte weinig en was echt exact wat PSV toen nodig had)
- Robben (goed snel gehandeld voor de rest met hem aan de haal ging)

Verder trouwens nare opmerking van cr77. Marcellis was geen groot talent, maar een goeie jongen die hard werkte. Het is sneu dat zijn carriere kapot gaat door zo'n blessure.

Als je kijkt naar zijn kwaliteiten, is het jammer dat hij niet 10 cm langer is. Hij had alles om zeer goede centrale verdediger te worden. Toch heeft hij al met al een mooie carrière achter de rug, met zelfs een paar interlands. Zijn mentaliteit sprak mij altijd erg aan. Zeer verstandige keuze om nu te stoppen en goed dat hij in een eerder stadium is begonnen om een studie af te maken. Succes Dirk met de volgende stap. (Al heb ik niet de illusie dat hij dit zal lezen, het gaat om het idee)

Jammer en triest om te lezen. Je gunt natuurlijk geen enkele voetballer om op deze manier te moeten stoppen, een sympathieke gast als Dirk al helemaal niet. Zou mooi zijn als hij nog wat voor PEC kan betekenen, in de jeugd wellicht. PEC heeft hier al wel op ingespeeld door meerdere opties binnen te halen voor de CV positie, dat zie ik dan maar als positief punt.

Niet de betrouwbaarste verdediger maar zeker wel een speler wie elke wedstrijd 100% geeft, ook een super aardige jongen om te hebben in de selectie met veel ervaring. Geloof graag dat PEC hem gaat missen, vooral in de kleedkamer.

Sterkte Dirk, zal je tijd bij PSV nooit vergeten.

Het was altijd een veelbelovende speler en had het ver kunnen schoppen. Helaas door blessures niet zijn potentie kunnen laten zien. Had bij een grote club kunnen spelen.

Helaas liep het anders.

Harde werker maar een matige voetballer. Heeft het verder gebracht dan de meeste zouden gedacht hebben denk ik. (eigenlijk heb ik totaal geen interessante mening over Marcellis, maar wilde graag het bovenstaande grapje onder dit artikel hebben)

3 september 2018 om 18:30

Harde werker die ook betrouwbaar was en nog kon voetballen ook. Helaas kon hij er ivm blessureleed niet alles uithalen. Ondanks alle tegenslagen puur op karakter en liefde voor de sport er toch het maximale uit gehaald ( best een interessante mening over Marcellis, maar wilde ook graag op de bovenstaande kansloze grap reageren .).

Jammer dat deze Top kerel niet meer op de velden te bewonderen is. Hopelijk houd pec hem binnenboord. Dit heeft hij zeker verdiend!

Echt heel sneu. Ik heb het sowieso altijd jammer gevonden dat Marcellis het niet gered heeft bij Psv. Harde werker, sympathieke en bescheiden jongen, stond op z'n 19e al te voetballen alsof hij de stalen zenuwen van een routinier had... Hij had een mooiere carriere verdiend.

3 september 2018 om 18:06

Compleet eens

Was een modale speler die met heel hard werken boven zichzelf kon uitstijgen en die mentaliteit heeft misschien wel zijn knieën gekost. Dat gun je natuurlijk geen enkele voetballer maar misschien de opleiding coach betaald voetbal doen en dan ergens als assistent gaan werken.

Prima prof, had veel potentie. Volgens mij heeftbhetboverlijden van zijn broertje destijds ook een flinke wissel getrokken op hem. Gun hem een mooie maatschappelijke carrière..

Dirk was als speler jarenlang het hardwerkende stuk graniet in de achterhoede van Pec. Niet groot van stuk, maar moeilijk te verslaan in de een op een duels en werkte altijd keihard. Hij had de beschikking over een fluwelen rechterbeen, al liet hij dat minder vaak zien dan zou moeten. Zo vergeet ik nooit zijn afstandschot tegen Willem II en zijn afgemeten voorzet op het hoofd van Parzyszek waaruit de winnende goal van Mokhtar in de laatste minuut tegen FC Groningen uit kwam. Dirk werd echter wel heel snel oud en op zijn 28ste had hij praktisch al zijn snelheid verloren. Ik heb altijd het gevoel gehad dat zijn slopende blessure in zijn tijd bij AZ hem parten speelde en zijn laatste twee jaar zag je dat hij steeds minder goed het tempo kon bijbenen. Het is vervelend voor hem dat zijn carrière zo moet eindigen. Een beloftevolle carrière die in het teken stond van zijn oneerlijke strijd tegen zijn broze lichaam. Dirk mag nu lekker van een biertje genieten na een wedstrijd en hoeft niet meer aan de pasta om half 7 's ochtends en dat heerlijke leven is hem van harte gegund.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PEC Zwolle

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
15.VVV-Venlo19-26
16.PEC Zwolle18-17
17.ADO Den Haag16-20
18.RKC Waalwijk11-24
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. JohnsenAanvaller191
L. ThyAanvaller193
V. van CrooijAanvaller130
M. van DuinenAanvaller61
J. WestermanAanvaller40
X. MousKeeper130
Voor de complete selectie: Clubpagina PEC Zwolle.

10 fans
Verdediger, 31 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 28 januari
Het is niet zeker dat Juventus en Paris Saint-Germain deze maand nog tot een ruildeal komen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren