FC Twente wint kraker tegen Sparta; kampioen Jong Ajax onderuit

FC Twente is vrijdag goed begonnen aan het nieuwe seizoen in de Keuken Kampioen Divisie door de kraker tegen Sparta Rotterdam te winnen. Beide degradanten wilden graag beginnen met een overwinning om de terugweg naar de Eredivisie in gang te zetten, maar het was de thuisploeg die uiteindelijk zegevierde: 2-1. Roda JC Kerkrade wist vrijdag op zijn beurt kampioen Jong Ajax te verslaan, terwijl Jong PSV de eerste drie punten eveneens in de tas heeft. Go Ahead Eagles is door een riante zege op Jong FC Utrecht koploper: 5-0.

FC Twente - Sparta Rotterdam 2-1
De twee degradanten maakten er in eerste instantie een spektakelstuk van. Na tien minuten opende Ulrich Bapoh namens de thuisploeg de score door de bal binnen te krullen. Enkele minuten later was het alweer raak aan de andere kant van het veld via Lars Veldwijk, die zijn eerste officiële treffer in dienst van Sparta maakte. Vlak voor de thee waren De Tukkers wederom trefzeker, ditmaal vanaf elf meter. Tom Boere mocht de strafschop nemen en faalde niet: 2-1. Na de onderbreking viel er minder te beleven in de Grolsch Veste en waren er geen doelpunten te noteren.

Roda JC Kerkrade - Jong Ajax 2-1
De clash tussen de degradant en de kampioen van vorig seizoen leek op voorhand een interessant duel te worden, maar qua doelpunten bleef het in eerste instantie relatief rustig in Limburg. Halverwege de eerste helft kwam de enige goal van de voet van Mario Engels. Twintig minuten voor tijd kwam de ploeg van Michael Reiziger langszij via Jurgen Ekkelenkamp, maar vlak daarna scoorde Roda weer dankzij Engels, die zijn tweede van de avond maakte. Met het inbrengen van Ché Nunnely en Danilo Pereira probeerde Reiziger nog wat te forceren, maar Roda hield stand.

Mario Engels was met twee goals tegen Jong Ajax de gevierde man bij Roda JC Kerkrade.

NEC - SC Cambuur 2-2
Vlak voor de rust wist de thuisploeg de score te openen via Anass Achahbar. Een knap schot van Tom Overtoom werd nog gepareerd door doelman Xavier Mous, maar de afvallende bal was een prooi voor de ex-aanvaller van Feyenoord: 1-0. In de tweede helft deelde Sven Braken de volgende gevoelige tik uit aan de ploeg uit Leeuwarden door Mous te verschalken. Vlak voor tijd maakte Cambuur nog de aansluitingstreffer via Kevin van Kippersluis en de comeback werd gecomplementeerd door Emmanuel Mbende.

Jong PSV - FC Eindhoven 2-1
In de stadsderby was het de uitploeg die vroeg in de wedstrijd de leiding pakte. Siebe Van der Heyden kopte een vrije bal van aanvoerder Branco Van den Boomen buiten bereik van doelman Yannick van Osch. Op slag van rust was het Zakaria Aboukhlal die Jong PSV op gelijke hoogte bracht. De jongeling, die zijn debuut maakte in het profvoetbal, schoot van afstand raak: 1-1. Na de onderbreking maakte Jordan Teze er 2-1 van, na een mooie pass van Dirk Abels.

FC Dordrecht - Helmond Sport 0-0
In de eerste helft waren er enkele mogelijkheden te noteren, maar gescoord werd er niet in de eerste 45 minuten. Ook na de onderbreking waren er kansen voor beide teams. Zo kon Dordrecht-aanvaller Marko Maletic net geen doel treffen. Vlak daarna werd de paal geraakt door de thuisploeg, waarna de rebound vlak naast het doel verdween. Na negentig minuten was er nog steeds niet gescoord en moest men tevreden zijn met een puntendeling.

Go Ahead Eagles - Jong FC Utrecht 5-0
Het team van John Stegeman legde in de eerste helft de basis voor de overwinning. Na dik twintig minuten was het raak: na een panna en een voorzet van Jaroslav Navratil liet Thomas Verheijdt de bal lopen, waarna Richard van der Venne scoorde. Het tweede doelpunt van Go Ahead, tien minuten voor rust, kwam wederom tot stand na goed combinatiespel. Gino Bosz schoot de bal uiteindelijk van afstand met een geplaatst schot in de verre hoek: 2-0. Bijna achtduizend toeschouwers in De Adelaarshorst zagen hoe Verheydt twintig minuten voor tijd de 3-0 maakte: de aanvaller kopte binnen na een voorzet van Bruno Andrade. Invaller Maarten Pouwels en debutant Paco van Moorsel zorgden in de slotminuten voor een nog ruimere zege.

Go Ahead Eagles liet op De Adelaarshorst geen spaan heel van Jong FC Utrecht.

MVV Maastricht - TOP Oss 0-2
De thuisploeg begon sterk aan de eerste helft, maar bijna vijfduizend toeschouwers zagen hoe het team van Ron Elsen langzaam steeds minder grip op de wedstrijd kreeg. TOP Oss kreeg daardoor enkele aardige mogelijkheden, maar zonder resultaat. Tien minuten na de onderbreking namen de bezoekers alsnog de leiding, tegen de verhouding in. Maxime Gunst liet zich te makkelijk aftroeven in de tegenaanval en Huseyin Dogan schoot de bal heerlijk binnen. Dogan scoorde in de 91e minuut opnieuw: hij was bij de tweede paal de defensie van MVV te snel af.

FC Volendam - FC Den Bosch 1-2
Het team van Misha Salden was in de eerste helft de betere ploeg en nam na 21 minuten spelen de leiding: een vrije trap van Joey Veerman was te machtig voor Wouter van der Steen. Niet veel later had Stefan Velkov pech dat zijn kopbal door Veerman van de lijn werd gehaald. Drie minuten na rust viel alsnog de 1-1: Stefano Beltrame gaf een vrije trap voor, Oussama Bouyaghlafen liep in en kopte raak. Elf minuten voor tijd viel de doorslaggevende treffer: na een misverstand tussen Marco Tol en keeper Jordi van Stappershoef profiteerde de alerte Rauno Sappinen optimaal.

RKC Waalwijk - Telstar 1-0
Het bezoek uit Velsen-Zuid was aanvankelijk de betere ploeg, maar na de openingstreffer in de 25e minuut kwam RKC niet meer in de problemen. Doelman Etienne Vaessen zette een aanval in na een uitstekende redding, waarna Emil Hansson de bal via een Telstar-been tegen de touwen schoot: 1-0. In de tweede helft hing de tweede treffer van RKC in de lucht, maar de Waalwijkers hadden het vizier niet op scherp staan. Door de aanvalsdrang van Telstar bleven de kansen komen voor RKC, maar de sterk spelende doelman Sven van der Maaten bleek telkens een sta-in-de-weg.

Verwacht jij dat FC Twente dit seizoen promotie naar de Eredivisie afdwingt?

1
2

Belachelijk gegeven strafschop. Ik denk niet dat ik vandaag de uiteindelijke kampioen heb zien spelen.

17 augustus 2018 om 22:01

Kunnen wel 10 ploegen voor het kampioenschap gaan dit seizoen als het een beetje meezit.

Strafschop was zwaar onterecht. Maar de eerste helft speelden ze Sparta echt zoek. Of ze kampioen worden is een tweede , dat zie ik ook zo 123 Niet gebeuren.

17 augustus 2018 om 22:05

Zoek spelen is ook wel overdreven. Het team moet duidelijk nog ingespeeld raken maar ik ben blij met de drie punten!

18 augustus 2018 om 02:45

Alleen Jong AZ en Almere hebben vandaag niet gespeeld dus dat lijkt me sterk

Onterechte penalty toch een beetje jammer om zo te winnen.

17 augustus 2018 om 22:13

Daar is helemaal niets jammers aan. Twente heeft vandaag op basis van het spel gewoon verdient gewonnen. Twente heeft enkele hele goede spelers aangetrokken! Wordt een mooi jaar.

17 augustus 2018 om 22:23

Is wel jammer dat het op de manier moet gebeuren, je kan wel beter spelen maar als het met een onterechte penalty moet gaat de glans wel van de overwinning af.. Desalniettemin heeft Twente 3 punten en Sparta 0

18 augustus 2018 om 00:33

Ben ik absoluut met je eens. Hoewel Twente op dat moment absoluut de betere ploeg was had ik liever gezien dat een veldgoal de doorslag gaf dan zo’n lelijke (en inderdaad onterechte) penal. Hoe dan ook 3 punten meer dan ik verwachtte, aangename verrassing.

17 augustus 2018 om 22:18

Tot volgend jaar....onee toch niet 😉

18 augustus 2018 om 00:08

Winnen is winnen. De manier waarop doet 'r niet toe.

18 augustus 2018 om 00:14

Dat dacht Munster man ook

18 augustus 2018 om 00:35

Zwijnen met een penalty os wel wat anders dan bewust illegale constructies hanteren en verdoezelen in de boekhouding haha. Maar technisch gezien heb je een punt.

18 augustus 2018 om 01:13

Onterecht winnen is het mooist winnen!!!

Toch nog een puntje in de laatste minuut uit bij een sterke tegenstander! Hopelijk zorgt die voor vertrouwen

17 augustus 2018 om 22:39

Ik ben, denk ik net als jij meer dan tevreden. Ik denk dat dit toch de hand van Hake is. Ik zij het nog teg een iemand. Ik heb een seizoenkaart, maar geloof niet dat we op de banken gaan staan, maar dat er wel resultaat zal zijn. Mocht er ook nog mooi voetbal volgen, dan is dat mee genomen. Geen kampioen, maar wel degelijk en redelijk overtuigend nacompetitie, dat gaan we doen dit jaar.

20 augustus 2018 om 08:55

Met veel geluk, het laatste doelpunt had nooit mogen tellen.

Heerlijk begin voor m’n cluppie. Helaas alleen het laatste kwartier kunnen zien. Hoe speelde Roda verder? Had er op voorhand niet veel vertrouwen in eigenlijk.

17 augustus 2018 om 21:59

Rommelig maar zeker niet slecht. Als ze zorgvuldiger met de ruimtes op de counter waren omgegaan hadden ze minstens 5 goals kunnen maken. Verdedigend soms wel wat zwak.

17 augustus 2018 om 22:00

Leuke en spannende wedstrijd gezien. Het gevoel is hetzelfde als in de eredivisie. Alleen was er nu wel strijd en passie op het veld.

17 augustus 2018 om 22:02

Eerste helft best redelijk, die simakala is sterk en balvast. Tweede helft begon een stuk minder, kwamen er af en toe aardig uit op de counter. Ze herpakten zich daarna weer een beetje, maar over het algemeen gingen ze onzorgvuldig om met de kansen en in de verdediging ging het ook niet altijd even lekker. Van Velzen was best verassend.

17 augustus 2018 om 22:32

Zegt genoeg dat Kotarski (de doelman) beste indruk maakte van de Ajacieden ondanks merkwaardig uitkomen bij de 2e goal. Aanval van Roda had met iets meer scherpte en een mindere dag van Kotarski hier makkelijk ruim kunnen winnen, liet het centrale duo Schuurs-Botman er op momenten gewoon heel slecht uitzien. Denk dat als ze iets beter ingespeeld zijn best wel wat in dat team zit.

17 augustus 2018 om 23:59

Bij de eerste goal zag hij er volgens mij niet al te goed uit met zijn voetenwerk. Die bal ging niet ver langs hem heen of ik moet mij vergissen.

Als ze het hele seizoen gaan counteren mis je er niks aan

18 augustus 2018 om 01:31

Dat is inderdaad realistisch. Alleen jammer dat Cambuur systimatisch teleursteld in de nacompetitie dus hebben we ook weer niets aan mochten we dat halen :P

Geen schande dat Jong Ajax van Roda verliest. Ik verwacht Roda volgend jaar weer in de Eredivisie.

Super Mario ... Super Mario!

Roda JC - Jong Ajax een leuke pot voor de neutrale kijker, maar qua niveau viel het tegen. We zijn er nog lang niet en er is nog een lopende middenvelder en een aanvaller nodig. Ma-Buaku Chance Simakala blijkt een echte aanwinst en zou zomaar eens de smaakmaker van Roda kunnen worden. Mario Engels was met twee doelpunten echter man of the match. Richard Jensen en Daryl Werker lijkt een centraal duo met potentie. Nogmaals, we zijn er nog lang niet, maar dit smaakt naar meer. Op naar Almere-uit. Forza Roda.

18 augustus 2018 om 00:15

Ik denk het ook! Verdedigend staat het nog niet heel overtuigend, maar zodra Roda aan de bal is een aanvalt wordt het vrij snel gevaarlijk. Als je Simakala op 10 zet en dus een goede spits binnenhaalt, kan dit een leuk seizoen worden. Ook in de breedte zie ik graag wat komen, maar weet niet of en hoe dat kan.

18 augustus 2018 om 10:28

Is het verschil dan zo groot? In de eredivisie was Mario Engels echt heel slecht.. Nu schiet hij ze er opeens wel in

18 augustus 2018 om 12:26

Heeft in de Eredivisie niet echt veel kansen gekregen. Het is altijd al een snelle behendige aanvaller geweest.

Scheidsrechters gaan ook dit seizoen weer een hoofdrol spelen! Die leren volgens mij nooit van hun fouten.

17 augustus 2018 om 22:29

De 2-2 had inderdaad nooit mogen tellen, maar NEC riep het uiteindelijk wel over zichzelf af door het allereerst zelf niet af te maken en toen Cambuur ineens 2-1 maakte massaal achteruit te lopen.

17 augustus 2018 om 22:43

Ik kon het niet goed zien, ook niet na herhaling. Maar wat gebeurde er bij de 2-2. Rossi bleef liggen, maar na de goal was dat ook klaar. Niet dat ik ga klagen ik ben voor Cambuur, maar ik had er een apart gevoel bij, maar ik kon niet zien in 4 a 5 herhalingen wat er nou gebeurd er.

17 augustus 2018 om 22:44

Klopt helemaal, na de 2-1 sloeg de paniek helemaal toe.

18 augustus 2018 om 09:37

Rossi deelde een kaakslag uit... zal ook op beelden wel geschorst worden voor een wedstrijdje of zes denk ik... of de knvb moet weer liggen slapen zoals het arbitrale kwartet.....

Twente flink geluk gehad. Strafschop cadeau bal op de paal maar zonder geluk vaart niemand wel. Soms zit het mee soms zit het tegen...

17 augustus 2018 om 22:11

Mag het een keer wat meezitten? Strafschop je kunt hem gewoon geven 50/50 geval. Die bal op de paal, wat geluk. Onterechte overwinning? Nee

18 augustus 2018 om 00:16

Weet je wel wat 50/50 betekend?

Ach ja. Sparta had ook zo 2x rood kunnen hebben. Vriends kreeg zijn eerste geel pas toe hij Boere al 1x eerder had doormidden gezaagd. En de 1e wissel.die in het veld kwam vergreep zich 2x aan Aitor zonder geel te krijgen.

Net het schakelprogramma van Fox bekeken. Sparta wordt bij die strafschop gewoon genaaid. Die Twentespeler voelt iets in z'n rug en weet niet hoe snel hij naar het gras moet. En het arbitrage trio trapt er vol in.

Sparta had de 2e helft ook een aantal hele goede kansen. Pech met oa een schot op de paal. Voor Twente uiteraard een heerlijke start qua resultaat, maar qua spel houdt het nog niet over.

17 augustus 2018 om 22:09

Wat schoten van afstand en 1 op de paal waar wat pech bij zit. Twente moet die pot eerder in het slot gooien.

17 augustus 2018 om 22:16

Goed dat jij dat hebt kunnen beoordelen met je schakelkanaal. Twente heeft enkele hele leuke spleers aangetrokken met Bapoh, Smith, Ricardinho, Aitor en Ramos. Ook had twente het betere van het spel.

17 augustus 2018 om 22:33

Dat schakelprogramma geeft waarschijnlijk een beperkt beeld, daarom geef ik dat ook aan. Hierin leek Sparta de gevaarlijkste ploeg en leek Twente enigszins gelukkig. Als je 95 min hebt gezien, heb je wellicht een ander beeld. Hoe dan ook leek het een heel aantrekkelijk duel. Een mooie beloning voor de massaal toegestroomde supporters.

17 augustus 2018 om 23:14

leuk duel was het zeker! al waren de laatste paar minuten iets te zwaar voor het hart als twente supporter.

Team duidelijk nog niet ingespeeld op elkaar. Op wilskracht toch voorbij een medekandidaat! Volgende week Assaidi er weer langzaam aan bij, krijg je voorin straks toch iets meer ervaring en stootkracht voorin. Je maakt het jezelf onnodig moeilijk, Bapoh met iets meer oog voor medespelers gooi je de wedstrijd in het slot. Daardoor nog wat billenknijpen.

Assaidi zit toch nog gewoon bij Twente of heb ik wat gemist?

17 augustus 2018 om 22:19

Sluit volgende week weer aan bij de groep

Ok, het is maar Jong Utrecht, maar ik heb een wervelend Eagles gezien vanavond. Volle bak naar voren en aanvallen met een idee erachter.. Geeft vertrouwen voor de nabije toekomst..

Jep jong Utrecht heeft maar 3 kansen gehad. EREDIVISIEEE!

Inderdaad. Echt goed verzorgd voetbal waar een duidelijk idee achter zit. Je kan merken dat er echt veel getraind is op positiespel en crosspasses. Het was niet eens zo gek spectaculair. Gewoon een zakelijke overwinning die uiteindelijk makkelijk kon worden uitgebreid door een lamgeslagen Utrecht.

17 augustus 2018 om 23:46

Wel mooi om te zien hoe fanatiek je Stegeman nog soms zag coachen.

18 augustus 2018 om 00:02

Helaas werd Utrecht wel laatste afgelopen seizoen. Weet niet of deze wedstrijd genoeg zegt.

18 augustus 2018 om 09:02

Uiteraard zegt deze zege niet zoveel, maar het feit dat er leuk en verzorgd aanvallend voetbal is gespeeld geeft mij vertrouwen voor dit seizoen. Het was een stuk beter om te kijken dan alles wat we vorig jaar hebben gezien..

18 augustus 2018 om 14:26

Ook dat was niet moeilijk ze hebben in ieder geval een eredivisie waardige trainer aangetrokken!

moet eerlijk zeggen dat ik de penalty gemist heb omdat ik in de gracht stond, verder Twente eerste helft heer en meester en sparta net iets beter in de tweede helft, denk een terechte overwinning het spel gezien.

Mooie competitie, die eerste divisie. Kampioenschap zal gaan tussen Twente, NEC en Sparta. Deze ploegen hebben het beste matariaal. Misschien dat Cambuur en go Ahead eagles ook nog wel voor een verassing kunnen zorgen. Spannend.

17 augustus 2018 om 23:18

Roda?

17 augustus 2018 om 23:20

Nee die gaan denk ik geen rol van betekenis spelen.

18 augustus 2018 om 00:13

Niet het beste materiaal op t moment, maar zijn niet zo erg leeggelopen en spelen met veel spelers die in de eredivisie niet raar zouden zijn..pas maar op met wat je zegt, ik zie ze als outside

18 augustus 2018 om 00:18

Ik denk dat de selectie te klein is en bij eventuele schorsingen en/ of blessures gaat dat tot problemen leiden, denk ik.

Twente en Sparta allebei met aardige fases. Het was denk ik niet goed, wel open en vol strijd. Zo' strafschop zit een keer mee en een keer tegen.

18 augustus 2018 om 01:45

Wat vooral erg grappig is, is het feit dat een totaal niet ingespeelde ploeg meer indruk maakt dan de ploeg van afgelopen seizoen waar toch behoorlijke namen in zaten. Vandaag in de tweede helft wel geluk gehad, maar de mentaliteit en het teamgevoel waren overduidelijk veel meer aanwezig dan in het vorige seizoen. Zo zie je maar hoe belangrijk het is om een capabele TD te hebben.

Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat het optimisme na de wedstrijd al snel doorschiet naar arrogantie, maar dit is wel iets waar de selectie en de hele club op kan bouwen. Ik had er een hard hoofd in en had niet bijzonder veel vertrouwen, maar jongens als Bapoh, Smith, Ricardinho en Brama beschikken over vechtlust, kwaliteit (zeker in de Kkd) en een winnaarsmentaliteit.

In dat opzicht een verademing in tegenstelling tot vorig seizoen. Echter is het seizoen nog lang en FC Twente blijft een ploeg in ontwikkeling. Over 4 weken kan ik pas een conclusie trekken in ieder geval. Daar gezegd had ik vandaag dit absoluut nog niet verwacht, maar ik zie ook nog steeds zwakke punten die erg schadelijk kunnen zijn. Met name de onervarenheid en de smalle selectie blijft een zorgenkindje.

Er is heel veel tamtam omtrent FC Twente en in de schaduw daarvan worden Roda JC, NEC en Sparta genoemd als kandidaat kampioen,
Maar wat zou ik het leuk vinden als Go Ahead Eagles het uiteindelijk zou lukken !

18 augustus 2018 om 00:10

Vergeet ook niet de Jong Teams, kunnen ook wel degelijk verrassen. Spelen vrijuit.

Penalty had nooit gegeven moeten worden, zo zie je maar weer hoe een wedstrijd beïnvloed kan worden door 1 zo'n moment.

Zegt nog helemaal niks deze uitslagen voor de titel. Twente verslaat concurrent Sparta en Roda JC verslaat concurrent Jong Ajax, en volgende week zijn de rollen weer omgedraaid. Pas in de winterstop kan je een beetje zien hoe en wat. Wel opvallend dat NEC begint met een gekijkspel. Die moeten op fiancieel gebied dit jaar wel promoveren.

Heb die keeper van de FC Volendam gezien, maar waarom heeft hij zo'n tuneu aan wat nergens op lijkt? De kleurencombinatie kan echt niet. Daarbij zet ik mijn vraagtekens of die wel eens kan keepen want hij zag er twee keer niet goed uit. Bij de eerste ploft ie op z'n zij, en bij de tweede komt hij als een old wief uit. Wim De Ron 2.0 met z'n kale kop. Alleen dan wel iets groter.

Erg blij met de overwinning. Sparta had een puntje verdiend op basis van 2e helft (met name laatste 5 minuten). Eerlijk is eerlijk, heel vorig seizoen niet zo'n mooie avond in het stadion meegemaakt als deze.

Ik vond Sparta bijzonder afwachtend voetballen, beetje schijtbakken voetbal ,in de eerste helft. Het zwakke deel van Twente is de verdediging. En als je weet dat Twente niet ingespeeld is, dan moet je er volop klappen, en ze bij de strop pakken. Dat heeft Sparta niet gedaan, onbegrijpelijk, een fout van Fraser.

Helaas verloren, maar bij vlagen best goed gespeeld. Zuivere goal afgekeurd, anders was je nog met een puntje weggegaan en over de hele wedstrijd gezien was dat zeker terecht geweest.

Helaas vanavond RKC niet kunnen zien spelen, alleen samenvattingen en veel wedstrijdverslagen gelezen. Kan iemand die wel de hele wedstrijd heeft gezien mij vertellen hoe Bilate, Vermeulen en Hansson speelde?