Gözübüyük waarschuwt voor ‘TV-gebaar’: ‘Die ruimte krijgen spelers niet’

Zaterdag, 4 augustus 2018 om

Serdar Gözübüyük hanteert zaterdagavond in Eindhoven de fluit bij de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tussen PSV en Feyenoord. De KNVB heeft voor het nieuwe voetbalseizoen enkele spelregelwijzigingen doorgevoerd die de eerlijkheid van het spel moeten bevorderen. De regels zijn niet in het leven geroepen om onsportief gedrag te stimuleren, zo benadrukt de scheidsrechter.

Zo doet de Video Assistant Referee (VAR) vanaf komend seizoen zijn intrede in de Eredivisie. "We willen niet dat bij elke beslissing er vijf spelers naar de scheidsrechter komen om een TV-gebaar te maken", waarschuwt Gözübüyük echter voorafgaand aan het duel tussen PSV en Feyenoord voor de camera van FOX Sports. "We stellen dat gelijk aan het vragen voor een kaart voor de tegenstander. Spelers gaan die ruimte niet krijgen."

Behalve de aanwezigheid van de VAR gaat ook het strafschoppensysteem op de schop: bij een gelijke stand tussen PSV en Feyenoord zondag volgen onmiddellijk strafschoppen volgens het ABBA-systeem. "Daardoor wordt de druk eerlijk verdeeld", licht de leidsman toe. "Nederland gaat altijd voorop wat betreft verbeteringen voor de toekomst."

Tot slot krijgen arbiters de mogelijkheid om trainers bij onbehoorlijk gedrag een gele of rode kaart te tonen. "We kunnen iedereen die op de bank zit een kaart geven. Stoppen nu en ga lekker door met het coachen van de spelers", aldus Gözübüyük, die zondag in het Philips Stadion geassisteerd zal worden door Rob van de Ven en Charl Schaap. Dennis Higler fungeert als vierde official.


Poll

Ben jij een voorstander van de VAR?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door jura6)

Terecht dat daar geel op staat. Ik snap best dat je soms even de confrontatie met een scheidsrechter aan wil gaan over een beslissing, maar dat moet zonder al die vreselijke gebaartjes. Jammer dat ze daar nooit streng op zijn. Elke keer weer dat handje in de lucht alsof ie een kaart vast heeft. Als je hem wil, kun je hem krijgen, vind ik dan. Hoop echt dat ze daar heel streng in worden!

Denk dat VAR meer irritaties gaat opwekken op deze manier dan het gaat wegnemen.

Geef dan iig de aanvoerder de ruimte voor gebruik te maken van die VAR

4 augustus 2018 om 18:10

Inderdaad dat mist nu nog. Bij de andere sporten bepalen de spelers/coach het gebruik ook.

Hoe kan je elk tv signaal gelijk stellen aan het vragen om een kaart? Wellicht als spelers letterlijk vragen om de Var voor een niet gegeven rode kaart. Maar in alle andere gevallen voelen ze zich gewoon benadeeld omdat de scheids het verkeerd heeft gezien, niet om een tegenstander een kaart aan te naaien

4 augustus 2018 om 17:55

Ik denk dat hij in dit geval bedoelt, dat de VAR toch wel kijkt en later eventueel aangeeft dat de scheids zelf ook moet kijken. Dat is volgens mij de hele bedoeling van de Var. Het spel gaat verder, en de VAR kan vervolgens aan de scheids doorgeven dat er gekeken moet worden of een beslissing terug gedraaid moet worden.

4 augustus 2018 om 18:13

Ja maar ik vind het totaal niet vergelijkbaar met vragen om een gele kaart, is wat ik probeer te zeggen. Hij noemt het onsportief

4 augustus 2018 om 18:37

Ik heb Nigeria gezien in de laatste poulewedstrijd van het wk. Zij renden bij wijze van bij elk elk verloren duel richting de scheids en vroegen om de var. Dat had niets meer met voetbal te maken maar, puur met zieken. Ik snap de link met vragen om een kaart wel. De scheids en zijn assistenten maken wel uit of er een kaart gegeven wordt/gebruik wordt gemaakt van de Var. Als speler heb je daar niets over te zeggen

4 augustus 2018 om 20:28

Volgens de regels wordt het maken van een gebaar ook gewoon bestraft met geel... Anders kun je beter heel de scheids weg laten in een wedstrijd als de spelers het toch altijd beter weten. Het is aan de scheids om geel te geven en niet aan de spelers om daarover te beslissen, zelfde geldt voor de var...

4 augustus 2018 om 17:58

Spelers zou zowiezo een protest verbod moeten krijgen. Alleen aanvoerders die tegen de scheids mogen praten. Rest meteen geel geven.

4 augustus 2018 om 18:12

Juist. Als je een tv-gebaar gelijk gaat stellen aan het vragen om een kaart, dan moet je elk gebaar wat staat voor het “vragen-om” bestraffen met geel. Wat ik persoonlijk wel zou kunnen waarderen!

Opzicht duidelijk dat het vooraf afgesproken is. Ze hadden het ook anders kunnen doen zoals bij hockey beide clubs 2x om hulp vragen bij een beslissing is die terecht blijft die staan is het fout ben je een buurt kwijt. Het aanvragen van een var zou dan wel alleen mogen door de aanvoerder.

Vragen om een kaart of met een gebaar aangeven dat de VAR moet kijken is hetzelfde in zin van minachting naar de scheidsrechter's zijn of haar beslissing.

Met dergelijke gebaren trek je de beslissing in twijfel en daar hoort geel op te staan.

Er kijkt 90min lang iemand mee. Dus als de VAR ziet dat er iets verkeerd beoordeeld wordt en ze mogen dit aangeven bij de scheids (in 4 gevallen), dan zullen ze dit sowieso doen. Snap dus de toegevoegde waarde van het gebaar niet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.Feyenoord141
12.FC Twente12-2
Voor de complete stand: Eredivisie

7 fans
Laatste voetbalnieuws

KNVB kiest voor primeur met arbiter bij duel tussen Ajax en Feyenoord

Serdar Gözübüyük is door de KNVB aangesteld als scheidsrechter voor de Klassieker van aanstaande zondag tussen Ajax en Feyenoord. Het is de eerste keer dat de 33-jarige arbiter het duel tussen...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 23 oktober
Christian Eriksen moet ervoor vrezen dat zijn droomtransfer naar Real Madrid niet doorgaat. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren