Zweden zegeviert voor het eerst sinds 1958 in openingsduel op WK

Maandag, 18 juni 2018 om 15:50Dominic Mostert • Laatste update: 16:43

Zweden heeft maandag een minimale overwinning geboekt in de eerste wedstrijd op het WK. De ploeg van Janne Andersson was met 1-0 te sterk voor Zuid-Korea, dat in grote delen van de wedstrijd onmachtig oogde. Wel kwam Zweden in de blessuretijd goed weg na een grote kans voor de Koreanen. Het verschil werd gemaakt door een strafschop van Andreas Granqvist in de tweede helft. Voor de Scandinaviërs is het de eerste overwinning in een openingsduel van een WK sinds 1958: men had vervolgens zeven keer op rij niet gewonnen.

Zweden, dat de voorgaande negen groepswedstrijden op een WK ongeslagen doorstond, trad aan met voormalig Eredivisionisten Ola Toivonen, Granqvist en Marcus Berg. Spelers als Kristoffer Nordfeldt, Oscar Hiljemark en John Guidetti begonnen op de bank. Bij Zuid-Korea was de hoop gevestigd op Heung-Min Son van Tottenham Hotspur. De aanvaller kwam er echter nauwelijks aan te pas in de eerste helft. Zuid-Korea speelde teruggetrokken en hield de rijen achterin gesloten. Toen Son er na 33 minuten rap uitkwam, was geen enkele ploeggenoot in de buurt om hem bij te staan.

Zweden had het merendeel van het balbezit, maar speelde ook niet indrukwekkend. Beide ploegen hadden veel overtredingen nodig en creëerden amper uitgespeelde aanvallen. Een grote kans was er na twintig minuten wel voor Berg: de aanvaller werd bediend door Toivonen, dook vlak voor het doel van Hyun-Woo Cho op en slaagde er niet in om de hoek uit te zoeken. Het was het 'laatste' eerste schot op doel in een WK-duel sinds de wedstrijd tussen Nederland en Costa Rica in 1966 (toen na 20.59 minuten). In de blessuretijd van de eerste helft werd Sebastian Larsson bereikt via een uitstekende voorzet, maar de voormalig buitenspeler van onder meer Arsenal knikte naast.

In de tweede helft kwam Zuid-Korea sterker uit de kleedkamer. In minuut 52 produceerden de Aziaten hun beste aanval tot dat moment: Ja-Cheol Koo stond vrij voor het doel en kopte hard naast het doel, na een afgemeten voorzet vanaf de linkerflank. Aan de overzijde voorkwam Cho een doelpunt van Berg. De doelman keepte een sterke wedstrijd, maar moest uiteindelijk toch capituleren na een penalty. Arbiter Joel Aguilar raadpleegde videobeelden en zag een onhandige overtreding van Kim Min-Woo op Viktor Claesson in het strafschopgebied.

Granqvist ontfermde zich over de buitenkans en plaatste de bal kalm in de rechterhoek. Het was de eerste rake Zweedse penalty op een WK sinds Henrik Larsson in 2002 scoorde tegen Nigeria. Het doelpunt kwam hard aan bij Zuid-Korea, dat de goede vorm van het begin van de tweede helft niet meer hervond. Zweden wilde de voorsprong simpelweg over de streep trekken en slaagde daar uiteindelijk ook in. Wel haalde de ploeg in de blessuretijd opgelucht adem, toen de vrijstaande Hee-Chan Hwang naast het doel kopte. De Scandinaviërs kruisen over vijf dagen de degens met Duitsland, terwijl Zuid-Korea het dan opneemt tegen Mexico.


Poll

Overleeft Zweden de groepsfase op het WK?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

57 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

wat een matig voetballende ploegen zeg. die gaan het Duitsland niet lastig maken

18 juni 2018 om 15:56

Let maar op, deze Zweden gaat net als tegen Italië 90 minuten voor het doel hangen. Twee gelijke spellen en zij gaan door naar de volgende ronde, echter ga ik er toch vanuit dat ze het niet gaan volhouden 180 minuten lang.

18 juni 2018 om 16:00

@elprincipe

ze hebben een paar keer incidenteel gestunt tegen Frankrijk en Italie maar je geluk houd een keer op. ze hebben simpelweg te weinig kwaliteit in de selectie om structureel van toplanden te winnen daarom verwacht ik dat ze weinig kans maken tegen Duitsland

18 juni 2018 om 16:03

Ja, daar sluit ik me bij aan. Ik heb het dan ook over het spelbeeld wat we gaan zien, Zweden heeft nu genoeg aan twee punten. Die weten ook dat ze kwalitatief minder zijn dus gaan ze het op een ander manier proberen; a la Ijsland met 11 man achter de bal.

18 juni 2018 om 16:06

@elprincipe

dat ben ik zeker met je eens. dat is ook de enige manier voor Zweden om eventueel een resultaat neer te zetten. alleen Forsberg kan wat met een bal maar voor de rest zit er echt amper voetbal in het elftal van Zweden

18 juni 2018 om 15:56

Denk ik ook nief. Duitsland en Mexico zijn na deze wedstrijd wel verzekert van volgende ronde.

18 juni 2018 om 16:00

Dat word alle 4 de wedstrijden, ruimer dan 3-0 voor Mexico en Duitsland.

18 juni 2018 om 16:24

Duitsland niet, maar Mexico gaat tegen een team met 9 verdedigers hun spel met snelle aanvallers niet kunnen spelen. Ik zie Mexico echt niet winnen van Zweden, eigenlijk. Of ze moeten echt ook nog een totaal andere tactiek beheersen.

Bah wat een vreselijk team om naar te kijken. Hebben een hoop theater nodig om hun eigen tekortkomingen te compenseren. Zuid-Korea onmachtig en een terechte penalty; dom om te gaan glijden.

Wat een vreselijk team zeg, dat Zweden. Constant bij de meest geringe aanraking gaan liggen huilen alsof er een geheel ledemaat spontaan vanaf viel. Hopelijk overleven ze de groepsfase niet. Jammer dat Zuid-Korea kwalitatief simpelweg niet goed genoeg was om een vuist te maken tegen de Zweden.

Ik blijf maar vrolijker worden van de Var, al enkele keren zijn er terechte penalties gegeven die anders over het hoofd werden gezien. Het kan me dan ook niet snel genoeg naar de CL komen.

Verder is Zuid Korea technisch een prima ploegje maar ze missen toch echt de fysieke kracht om het een fysiek sterke ploeg als Zweden lastig te maken.

18 juni 2018 om 15:58

Mee eens maar ik denk ook dat een scheidsrechter hem nu sneller niet geeft omdat hij het altijd nog achteraf kan beoordelen.

18 juni 2018 om 16:03

Dat is altijd maar de vraag, denk trouwens niet dat het heel veel uitmaakt want het werkt twee kanten op. Een onterechte penalty kan ook weer worden teruggedraaid. Vond het trouwens wel opmerkelijk het moment dat de scheids het spel stillegd om naar het moment te gaan kijken aangezien Zuid Korea midden in een veelbelovende aanval zat.

18 juni 2018 om 16:00

Ja klopt, Zuid Korea had het vooral fysiek lastig tegen de Zweden. Mocht Zweden ook niet zo compact spelen denk ik ook dat Zuid Korea gewoon zal winnen, Maar goed Zweden weet hoe ze moeten spelen om resultaat te halen

18 juni 2018 om 16:05

Dat is zeker waar. Als de scheids uiteindelijk had bepaald dat het geen penalty was dan had dat toch wel weer behoorlijk oneerlijk geweest naar Zuid Korea geweest. (niet dat dat nu aan de orde is maar toch). Ben het met je eens dat er toch even gewacht moet worden tot het spel stil ligt of als er geen veelbelovend moment is.

18 juni 2018 om 17:37

Ze moeten vanuit de var eigenlijk direct aangeven bij twijfel om een moment terug te kijken. Weet niet hoe dat nu precies geregeld is maar het is ook niet wenselijk dat Korea bijvoorbeeld wel goal maakt terwijl Zweden misschien strafschop verdiende. Dat is nu nog nadeel omdat het nog relatief nieuw is natuurlijk dus ik vind dat ze bij twijfel direct spel stil moeten leggen om te kijken momenteel dan achteraf totdat ze wat beters verzonnen hebben. Het blijft toch lastig maar lijkt mij toch dat scheidsrechter op veld als die direct fluit bij twijfel je al een probleem minder hebt

Heerlijke wedstrijd, beste van het WK tot nu toe! Twee enorm aanvallende ploegen die tot het gaatje gingen om het publiek te vermaken. Tactisch en technisch gezien ben ik bang dat we niks beters gaan krijgen dit WK.

18 juni 2018 om 15:57

Dit is toch neem ik aan sarcastisch?

18 juni 2018 om 16:30

Dit is net zo sarcastisch als dat van jou gister Zermatt, dat je zei Zwitserland in de finale zou kunnen komen.😁

18 juni 2018 om 15:57

Meen je dit?

18 juni 2018 om 16:54

In het hedendaagse voetbal zorgen de teams dat ze binnen no-time met 9 man achter de bal zijn en houden dit vol tot 30 meter van de goal.

Het voetbal is dusdanig versnelt dat goed druk zetten steeds moeilijker wordt. De bal rolt nou eenmaal sneller dan dat iemand kan lopen.

Daarom ben ik er volledig van overtuigd dat het voetbal tegenwoordig veel beter is dan vroeger... waar ouderen beweren dat dat niet zo is.

De enige manier om die hoge handelingssnelheid tegen te gaan is ingraven.

18 juni 2018 om 16:57

Natuurlijk is het voetbal nu beter. Vroeger zag je dat iemand een bal binnenhield, zich rustig omdraaide en dan even ging kijken wat ie met de bal ging doen.

Nu vliegen de noppen je binnen een halve seconde om de oren. Het voetbal is veel sneller geworden en dat is logisch. Ze trainen vaker en beter, het dieet is veel beter en de belangen zijn groter. Met de training van nu zouden de sterren van toen alsnog sterren zijn, maar dit niveau hebben ze in hun tijdperk nooit kunnen halen

Als Zweden zo blijft spelen hoeft Duitsland ondanks hun mindere vorm zich echt geen zorgen te maken dan woord dit Zweden afgeslacht

Echt een saai Wk tot nu toe. Komt er nog een wedstrijd met drie doelpunten of meer? Bijna alleen nog maar 1-1 en 1-0. En wat ben ik blij dat Toivonen niet meer in Nederland voetbalt. Weer een hele vieze overtreding. Zal vast wel er bij horen. Zweden natuurlijk wel beter maar niet veel beter. 1-0 is wel terecht.

18 juni 2018 om 15:59

Spanje - Portugal was natuurlijk een lust voor het oog met 3-3. Daarnaast prikte rusland er 5 in. Verder vond ik ook Duitsland Mexico gisteren erg leuk om te zien. maar toch wel veel matige wedstrijden ook gezien, maar focus graag op het positieve.

18 juni 2018 om 16:09

Alleen Spanje Portugal en Mexico Duitsland vond ik leuk dit WK. Openingswedstrijd was saai, alleen wordt er wel 5x gescoord. Maakt het niet meteen leuker vind ik.

18 juni 2018 om 16:13

Nee ik vond die wedstrijd ook niet per se leuk. Maar dat was meer een reactie op de comment van Kolbeinn_sigi die zich afvroeg wanneer er meer dan 3 goals werden gemaakt.

18 juni 2018 om 16:13

Spanje was heel leuk. Rusland was oke idem voor Mexico. Voor de rest is dit toch gewoon een minder wk dan de vorige eaar in de groepsfase al veel meer werd gescoord.

18 juni 2018 om 15:59

Saai wk? Weet niet welk wk jij kijkt maar dit is absoluut geen saai wk. Mindere wedstrijden zitten er altijd tussen en er kan niet elke wedstrijd volop gescoord worden. Over spanning op enkele wedstrijden na geen enkel gebrek dit wk

18 juni 2018 om 16:33

In de eerste 4 wedstrijden van het vorige wk is er volgens mij al meer gescoord van heel dit wk tot nu toe. Dit is tot nu toe gewoon een matig WK.

18 juni 2018 om 20:16

In de eerste 4 wedstrijden van het WK 2014 is maar 2 keer meer gescoord dan de eerste 4 wedstrijden van dit WK. Nou wat een verschil.

18 juni 2018 om 16:13

@kolbeinn_sigi

dat wisten we van tevoren al natuurlijk dat die poulefases een drama gingen worden met zoveel landen. vanaf de 8e finales gaat het Wk pas echt beginnen.

ik vind het eigenlijk interessanter dan dat ik op voorhand dacht dat het zou worden die poulefase. Spanje-Portugal en Duitsland - Mexico waren gewoon geweldige wedstrijden bv en we zien toch een hoop van de kleinere landen stunten dit toernooi.

dat zal voor een deel ook te maken hebben met het feit dat die ploegen fitter zijn als de grote landen op dit moment omdat die weinig spelers hebben die in de Europese top spelen

Heb niks met Zweden, maar Zuid-Korea bakte er ook weinig van, dus verdiend was het wel. Hopelijk worden beide ploegen uitgeschakeld. Verdedigende ploeg, met veel van die nare types erin.

Met stipt de minste wedstrijd die ik op het WK heb gezien. Zuid-Korea kon gewoon niet beter ondanks dat ze bikkelhard hebben zitten strijden. Van Zweden had ik zoveel meer verwacht maar het was alleen maar ongelofelijk matig wat ze hebben laten zien. Verder ook mijn sympathie verloren voor dit WK, altijd wel een zwak voor ze gehad maar wat zaten ze vandaag alleen maar te zuigen, te sarren en te huilen. Onsportiviteit ten top. De dag dat hier maatregelen gaan tegen genomen worden zodat een speler wel twee keer gaat nadenken om zich als een oud wijf aan te stellen zal een mooie zijn.

Zoals ik iemand al hoorde zeggen had Guus Hiddink hier veel meer van gemaakt. Korea met een Koreaanse coach is gewoon kleurloos en brengt niks extra’s. Net zoals Japan met een Japanse coach, deze twee landen hebben gewoon ervaren Europese trainers nodig als ze echt stappen willen maken in de toekomst.

Beste speler aan de kant van Korea was de keeper en dat zegt heel wat over Korea als ploeg. Zweden heeft allemaal harde werkers en lopers, maar missen 1-2 spelers die kansen creëren of de bal opeisen om wat te proberen...

18 juni 2018 om 16:22

@producted13

wat dat betreft hebben ze heel veel overeenkomsten met het huidige Oranje. die hadden niks te zoeken op dit Wk maar Zweden ook niet natuurlijk. hoe heeft Italie hier van kunnen verliezen vraag je je dan af

Heel slechte wedstrijd, beide heel zwak.. Die zijn gelukkig voor Duitsland en Mexico geen concurrenten! Wel raar dat de grensrechter die penalty niet zag..

18 juni 2018 om 16:44

Dat vind ik wat voorbarig. Zweden kan nog een lastige horde blijken voor Duitsland. Zweden zit nu in zijn comfortzone met de overwinning op zak. Die gaan tegen Duitsland de bus parkeren, counteren met alles wat ze hebben en proberen er een gelijkspel uit te slepen net als tegen Italiã« in de kwalificatie. En als Duitsland niet wint liggen ze er gewoon uit. Ik zie Mexico van Zuid-Korea winnen en dan is de laatste wedstrijd Zweden Mexico een salonremise. Zit aardig wat druk op voor de Duitsers.

Wat heb ik een hekel aan als landen 1-0 voor komen en leunen op de voorsprong

Deze poule kan je nu wel invullen. 1 Mexico 2 Duitsland 3 Zweden 4 Zudi Korea. Wat een matige wedstrijd. Wanneer Zweden een beetje vernuft hadden, speel je het in de eerste helft al weg.

Moet wel zeggen dat behalve de goede videoref beslissing, ik hoop dat deze scheidsrechter niet meer teruggaan zien. Hoe manlijk er de afgelopen dagen werd gefloten, hoe drama deze was. Voor elke duikeling een fluitje

Nope, die hebben Zlatan idd helemaal niet nodig.........

18 juni 2018 om 16:16

ik snap het ook niet, Zlatan schijnt dan over the hill te zijn maar een Zlatan op krukken voegt nog meer toe aan dit elftal dan de spitsen die er nu instaan

Ongelooflijk dat ze Zlatan thuis laten zit helemaal niets bijzonders bij die Zweden

Eerste wedstrijd van dit wk gemist. Zo te lezen niet veel gemist en was Zweden niet om aan te zien. Was optimistisch wat betreft goals maar dit WK is toch heel vreem tot nu toe. Hopen dat het de 2e speelronde losbarst!

Irritante spelers die Zweden. Heb me meer zitten ergeren aan Zweden dan aan Brazilie. Dit zegt al veel.

Onbegrijpelijk hoeveel ploegen we al voorbij hebben zien komen die een belabberd niveau hebben. Ook vandaag weer kon je zien dat Zweden een zeer matige ploeg is. Niet te geloven dat Oranje het o.a. tegen hun heeft laten liggen.

18 juni 2018 om 16:24

@redondono5

omdat Oranje van hetzelfde niveau is als Zweden. die hebben exact hetzelfde probleem als Zweden. een heel arsenaal aan harde werkers met goodwill maar geen enkele speler die voetballend wat toevoegt aan je elftal

19 juni 2018 om 09:31

ik plaats Oranje nog altijd een stuk hoger dan Zweden. In de afgelopen onderlinge wedstrijden was Oranje ook de betere ploeg echter verzuimden we het af te maken. Zweden is echter wel een hecht en stug team die moeilijk te verslaan is. Ze hebben zich niet voor niets geplaatst natuurlijk.

19 juni 2018 om 11:12

@redondono5

onze spelers spelen bij iets grotere clubs maar zijn daar ook geen bepalende spelers maar dienende spelers. een Strootman, Blind, Wijnaldum etc. werken hard en kunnen goed een bal onderscheppen maar aanvallend voegen ze 0,0 toe. we hebben echt 0 creativiteit in Oranje sinds Robben gestopt is.

we hebben een selectie die goed in dienst kan spelen van de sterspelers bij hun clubs maar die sterspelers hebben we niet in Oranje dus wat je dan gaat krijgen is dat waterdragers het spel moeten gaan maken en we hebben gezien dat dat niet werkt.

we winnen af en toe een oefenwedstrijdje waarin niks op het spel staat maar in de officiele interlands voor de kwalificatie lopen we steeds achter de feiten aan tegen allerlei B-landen. dan moet je je toch gaan afvragen of we op dit moment zelf ook niet gewoon een B-land zijn

Hopsa, ik zei het al in een eerder topic: de neusjes staan allemaal dezelfde kant op nu grote baas Ibra niet mee is. En dat is dan wel in de richting van hun Eigen doel. Want dit Zweden gaat gewoon lekker elke wedstrijd twee keer 45 minuten rond de eigen zestien struinen en een a twee keer per wedstrijd de bal voor de pot gooien via een corner. Wat een luisenploeg zeg.

Natuurlijk een hartstikke ironische reactie van mij. Nee dit Zweden is drie keer niks, niet om aan te kijken deze ploeg zeg. Ik heb enkel de updates in mijn app gevolgd, maar daaruit concludeerde ik dat Zuid-Korea er iig nog wat van probeerde te maken. Damn wat was dit slecht.

Wat was Korea slecht. Zweden was ook niet goed, maar waren wel beter als de Koreanen

Echt jammer dat Zlatan niet meedoet tegen Duitsland echt zo'n wedstrijd voor hem

Wat een saai wk zeg. Alleen maar theatrale voetbal krijgen we te zien. Het is windkracht 12 daarzo.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Zweden

FIFA ranking: 20
13 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
R. OlsenKeeper
L. AugustinssonVerdediger
P. BengtssonVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Zweden.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Zweden.

28 fans
Verdediger, 36 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 11 mei
Tottenham Hotspur wil Davinson Sánchez komende zomer verkopen, ongeacht wie de nieuwe trainer wordt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren