'Huntelaar zei: ’Jij hoeft zeker niet veel krachttraining te doen, hè?''

Woensdag, 16 mei 2018 om

Brian Brobbey hoopt over twee jaar in de hoofdmacht van Ajax te acteren. De spits, die dit seizoen speelde bij de Onder-17 van de Amsterdammers en momenteel actief is op het EK Onder-17 met Oranje, wordt weleens vergeleken met Romelu Lukaku vanwege zijn fysieke voorkomen. Brobbey begrijpt waarom hij wordt gezien als een nieuwe versie van de Belgische aanvaller.

"Ja, dat hoor ik vaker. Ik ben gewoon de nieuwe Brian Brobbey, niet de nieuwe Lukaku", zegt de jonge aanvaller, die in verband wordt gebracht met een transfer naar Manchester City en Manchester United, in gesprek met ELF Voetbal. "Ik kijk wel naar hem. Naar hoe hij ballen vasthoudt vooral, want daarin is Lukaku heel goed."

Het liefst kijkt Brobbey echter naar Klaas-Jan Huntelaar: "Hij is zó goed. Klaas-Jan kan perfect schieten met links én rechts. Na een training kwam hij een keer naar mij toe. Hij zei: 'Jij hoeft zeker niet veel krachttraining te doen, hè?' Haha. Over twee jaar, als ik zeventien of achttien ben, hoop ik in het eerste van Ajax te spelen", besluit Brobbey, die zich voorbereidt op halve finale van het EK tegen Engeland.


Poll

Verwacht jij dat Brian Brobbey over twee jaar bij Ajax 1 zit?


Gerelateerd

41 reacties (laatste reactie door primetime)

Samen met Daishawn Redan vind ik dit echt een topspits. Hopelijk ontwikkelen beide zich goed en hehben we weer iets om trots op te zijn.

16 mei 2018 om 10:56

Jammer dat Redan bij Chelsea speelt dan

Lijkt me alleen maar een goede zaak als deze jongen nu al in de gewichten gaat hangen (op een gezonde manier), want dat fysieke voordeel verdwijnt als sneeuw voor de zon op een hoger niveau... en dan komt het op techniek en intelligentie aan. Wat betreft afschermen is lukaku een logisch voorbeeld, maar de bal afpakken van een iniesta is net zo lastig (misschien nog wel moeilijker).
Mooi dat hij Huntelaar van dichtbij aan het werk ziet, lijkt me een goede stimulans voor die jonkies. Ook al is Huntelaar niet meer wat het geweest is helaas.

16 mei 2018 om 10:28

Hij mag van de club niet met gewichten werken, alles bij hem is van werken met lichaamsgewicht en vooral goede aanleg ervoor. Denk dat hij qua fysiek zijn broer Derrick (Luckassen) wel voorbij zal gaan, extreem sterk gebouwd van zichzelf al.

16 mei 2018 om 10:34

Huh is dat zn broer

16 mei 2018 om 10:52

Ja, ze zijn met 4 die bij een BVO spelen of hebben gespeeld. Samuel Brobbey (zat jeugd Twente, nu Almere City), Derrick Luckassen (AZ -> PSV) en Kevin Luckassen (oud AZ jeugd, geen idee waar die nu speelt, meen Engeland ergens 3e divisie oid)

Allemaal leuk en aardig dat hij fysiek zo sterk is, maar wellicht haalt hij daar nu een flink voordeel uit ten opzichte van zijn leeftijdsgenoten. Het wordt pas interresant als hij spelers tegenover zicht krijgt die fysiek minimaal hetzelfde kunnen leveren.

Je ziet dit wel bij meerdere spelers zoals Scammaca of Achahbar. Scammaca was fysiek ook veel verder dan zijn leeftijdsgenoten. Maar nu kan hij in de Serie B ook nog niet echt imponeren. Achahbar deed fysiek niet onder in de jeugd, voetballend stak hij er met kop en schouders bovenuit. Toen kwam hij terecht in de volwassen wereld, waar ze fysiek wã©l sterk zijn. Sindsdien gaat het met Achahbar een stuk minder.

Ik wil niet zeggen dat Brobbey het niet gaat halen, maar door zijn fysiek kunnen zijn prestaties nu wellicht wat verbloemd worden. Het is uiteindelijk afwachten of hij de stap naar volwassenenvoetbal weet te maken.

16 mei 2018 om 09:46

Absoluut waar. Daarom is er nog geen enkele garantie dat Brobbey het ook gaat maken bij het eerste. Castallion was ook heel goed bij de Ajax jeugd. Wat er daarna gebeurde weet iedereen. Je hebt meer nodig om te slagen dan een fysiek en sterk lichaam.

16 mei 2018 om 09:53

Helemaal mee eens. Ik vind Brobbey qua techniek helemaal niet zo sterk, maar het is gewoon een beer die nu ook prima afmaakt, maar of dat genoeg is voor Ajax 1 durf ik te betwijfelen.

16 mei 2018 om 09:55

Wel mee eens, is vaker gebleken met fysiek sterke spelers. Maar toch, hij is pas 15 hã©, en hij speelt dus op een ek van o 17 mee, en speelt bij ajax ook al af en toe mee met o19, die zijn fysiek toch vaak ook wel op een degelijk niveau. Maar goed is maar te zien wat de toekomst brengt, vind hem dit seizoen in de o17 wel degelijk voetballen, en hierin gegroeid, meer dan ik had verwacht eigenlijk.

16 mei 2018 om 10:00

Ja, Ajax plaatst hem hoger zodat hij meer fysieke weerstand heeft (en dus meer moet leunen op voetballende kwaliteiten). Het is daarnaast gewoon erg goed dat die jongen binnen enkele jaren zich kan ontwikkelen bij Jong Ajax. Dat maakt de stap van onder 19 - Ajax 1 gewoon aanzienlijk kleiner.

16 mei 2018 om 10:08

Scammaca is eigenlijk dan weer te lang. Er zijn weinig voetballers van die lengte die goed zijn. Ik denk trouwens dat hij zijn fysieke voordeel in de eredivisie iig wel behoud. Ik denk dat ie Wober met gemak omver beukt tijdens de training.

16 mei 2018 om 17:57

Peter Crouch

16 mei 2018 om 10:08

Over het algemeen vind ik dat het bij spelers met een fysieke voorsprong in de jeugd wat te makkelijk af gaat. Daarmee wil ik zeggen dat ze teveel op fysiek talent/voorsprong drijven waardoor ze niet echt hoeven te werken om talent om te zetten in kwaliteit. Want er komt straks een kantelpunt dat alleen talent niet meer voldoende is en dat er andere dingen bij komen kijken. Ook mentaliteit is iets wat je moet trainen en over het algemeen is op latere leeftijd zoiets beginnen te trainen te laat.

16 mei 2018 om 10:13

100% waar. Genoeg voorbeelden van fysiek sterke jongens die dan alsnog floppen. Maar als je ziet hoe verdedigers van Juventus tijdens het Future Cup-toernooi bang waren en het duel niet aan wilden gaan is dat toch wel enorm imponerend. Kan daarnaast ook redelijk mee voetballen en was de reden dat Unuvar zo kon uitblinken. Unuvar is een voorbeeld van iemand die fysiek veelal tekort komt (ook al speelt hij tegen mensen van 3 jaar ouder) en die nog geen 90 minuten kan volmaken.

16 mei 2018 om 10:34

Ünüvar heeft qua fysiek muv uithoudingsvermogen voor zijn leeftijd al een goed niveau naar mijn mening, maar lijkt minder omdat hij altijd hoger speelt. Als C-junior in de B-jeugd speler is fysiek zwaarste stap, is ook aardig fel en deelt best makkelijk uit (al moet hij veel meer incasseren alsnog) Ünüvar moet je bij de o17 uurtje laten spelen i.p.v. 80, dat is vooralsnog net iets te lang. Zeker als je 10 wedstrijden speelt in een maand (zoals vorige maand geval was) maar qua fysiek bij zijn leeftijdsgenoten van o15 gewoon normaal. Zie hem dat nog best rechtrekken, fysiek van een Ziyech bijvoorbeeld is haalbaar, is nietmeer het kleine, fijne jongetje wat hij paar jaar geleden was.

16 mei 2018 om 10:38

Laatst een heel interessant artikel gelezen waarin juist dit werd aangekaart. De KNVB (en andere sportbonden) zouden moeten indelen op lengte i.p.v. leeftijd. Jongens die groter en sterker zijn dan leeftijdsgenoten komen nu altijd bovendrijven terwijl kleine spelertjes in het nadeel zijn (die ontwikkelen wel meer techniek, om staande te blijven). Dat geeft een heel vertekend beeld.

16 mei 2018 om 10:49

Op biologische leeftijd bedoel je neem ik aan (niet per se lengte) wat dusje geboortejaar minder belangrijk zou maken maar wel je fysieke ontwikkeling (naar mijn mening onderschatten ze daar emotionele ontwikkeling beetje, zeker in jongere elftallen) en dat doen ze nu in VS implanteren voor komend seizoen. Ook in Denemarken (meen ik) is dit een hot topic waar ze serieus naar kijken. Het heeft zeker potentieel maar is momenteel nog te vroeg om dat door te zetten, je kan iemand als Brobbey wel begin van seizoen verplichten o19 te spelen maar of hij dat als persoon goed zou kunnen verwerken (is toch 3 jaar ouder qua tegenstanders en medespelers) is maar de vraag.

16 mei 2018 om 12:41

Nu je het toch over de VS hebt. Juist in de VS is het heel gebruikelijk dat 14 jarige toptalenten alleen maar tussen de 18 jarigen spelen in highschool basketbal en american football.

Ze willen daar juist af van gewichtslimieten bij jonge kinderen in het american football waardoor er enorme verschillen kunnen ontstaan

16 mei 2018 om 13:08

Dat doet er niets aan af dat ze vanaf volgend seizoen willen proberen classificatie obv biologische leeftijd te doen. Daarin zien ze op vlak van talentontwikkeling binnen het voetbal meer ruimte tot ontwikkeling.

Ik hoop dat we deze jongen niet over 2 jaar in het 1e zien, maar pas over 4 jaar. 19 - 20 is m.i. een veel betere leeftijd om te debuteren dan 17 - 18 jaar. Ga eerst maar 2 jaar in JA spelen nadat je uit de jeugd komt. Dan een jaar of 3 - 4 in Ajax 1 en dan op je 23e - 24e vertrekken ipv op je 20e.

16 mei 2018 om 12:02

Wat een onzin. Door hem op zijn 20e te laten debuteren, zet je zijn ontwikkeling 2 jaar stil. Ik weet niet wat zijn kwaliteiten zijn, maar een 'talent' moet je zo snel mogelijk laten debuteren en minuten laten maken. Dit doen topcompetities ook, en je ziet dat de spelers daar de vruchten van plukken en uitgroeien tot wereldklasse op 23jarige leeftijd. Als je hem tot zijn 24e wilt laten spelen bij Ajax, zal hij maximaal de middenmoot halen (qua wereldniveau). Laten we eerlijk zijn, de eredivisie is niet wat het geweest is. Zelfs op de bank van een topclub leer je momenteel meer dan elke dag basis bij een eredivisieclub.

Ben zaterdag wezen kijken in de toekomst omdat daar me neefje met az tegen ajax speelde. Het viel me erg op dat ajax een hele fysieke lichting had. Qua techniek en talent werden ze afgetroefd door de jonkies van az. Ajax had dan wel gewonnen maar dat kwam vooral omdat ze fysiek veel sterker waren dan az. Ben benieuwd naar deze ontwikkeling vooral omdat ajax bekend staat om de techniesche snelle spelers.

16 mei 2018 om 10:42

O13 neem ik aan? Dat is te verklaren door aanwezigheid van o13-1 en o13-2. Eerstgenoemde zijn de vroegrijpere spelers en 2e groep zitten de speler van zelfde leeftijd die minder ver zijn in fysieke ontwikkeling. Rijkhoff deed bijvoorbeeld weer eens potje mee met o13 omdat AZ o13 met afstand beste ploeg van Nederland is geweest dit seizoen (dit was pas hun eerste puntverlies in +/- een jaar tijd) en Rijkhoff heeft ook al gescoord voor de o15, typisch voorbeeld van een speler die vroegrijp is maar wel een met geweldige technische capaciteiten. Alleen is echt veel gegroeid laatste 2 jaar en maakt met leeftijdsgenoten spelen geen uitdaging meer dus speelt hij o14 en soms o15. AZ heeft zelfde met hun spits Ait Ali Oulhaj die er nu al iets van 50+ heeft gescoord in o13 dit seizoen, die moeten ze eigenlijk doorschuiven want hier leert hij weinig van. Schiet er gemiddeld 2+ per wedstrijd in, Vitesse heeft ook zo'n spits (ben even naam kwijt) maar die speelt wel vaker in hogere elftallen mee. Bij Ajax heeft middenveld Misehouy zelfde, loopt meer dan 1 goal per wedstrijd in o13 en speelt nu meererdeel van wedstrijden met de o15 mee, ook fysiek sterk maar zijn grootste kwaliteit is dat hij geweldige dribbelaar is en veel inzicht + goede passing die hem creatief maakt. Verwacht hem volgend jaar al te debuteren in o16. Qua totaalplaatje hele interessante speler op eerste oog, fysiek in orde en uiterst creatief + kan aardig afmaken.

16 mei 2018 om 11:02

Damkjewell voor je bericht wolterx. Ik wist idd niet dat het op die manier werkt. De spits die zaterdag mee deed vond ik idd best goed in vergelijking met zijn mede spelers. Vond hem wel heel erg egoïstisch. Verder over Az idd.. de eerst verloren wedstrijd van het seizoen. Ze hebben van ajax al gewonnen in de competitie en ook in de beker hebben ze ajax er uit gegooid. Ik ben daarom heel trots op me kleine neefje en zijn team. Ze zijn kampioen geworden in de competitie. Verder nog een finale tegen de jonkies van Heerenveen (schijnen ook hele sterke spelers te hebben)

16 mei 2018 om 11:38

Dat o13 team van AZ is echt een leuk team volgens mensen die ze vaker zien spelen, heb ze zelf 2x zien spelen en spel dat ze spelen staat me aan. Ajax o13 is als team stuk minder als Misehouy en/of Rijkhoff meedoen puur omdat die 2 zelf een wedstrijd winnen voor het team. Als er druk op staat spelen ze die 2 aan en wachten tot die iets goed doen, dat is soms wel kwalijk want lopen meer degelijke spelers bij. Heb ze vorig jaar in Algarve, Portugal zien spelen op een o12 toernooi (wonnen ze) en ook daar zag je dat plan te vaak was bal naar Gabriel Osei Misehouy en Rijkhoff om af te maken, Misehouy won beste speler en Rijkhoff topscorer. Daarom is het goed dat die doorschuiven, is voor de andere spelers in team ook teken om op te staan en zich te ontwikkelen.

16 mei 2018 om 11:38

Je zit er diep in chef ! Interessant om te lezen. Wat ik me al een tijdje afvraag, al is t volledig off-topic; loopt er ergens een opvallend keeperstalent rond ? Hoor k nooit wat over.

16 mei 2018 om 12:25

Misehouy is dat de donkere jongen die op 10 staat? Was ook wel grote jongen die nummer 10. Weet niet of we over de zelfde persoon praten.

16 mei 2018 om 12:26

Wolterx wel leuk idd om te zien dat je et allemaal goed volgt. Veel mensen kijken niet verder dan het eerste en jong. Ik weet in ieder geval bij wie ik moet zijn voor vragen over jeugdspelers😋

16 mei 2018 om 13:10

Ja, dat kan Misehouy zijn geweest, speelt vaker met 10 maar is qua lengte redelijk normaal. Zit wel bij grootste helft van elftal maar is niet zoals Rijkhoff 10-15 cm groter dan medespelers.

16 mei 2018 om 10:58

Ik denk dat Ajax zoekt naar de combi fysiek sterk en technisch vaardig. Ryan Gravenberch is hier wel het beste voorbeeld van, maar Ajax minder technisch vaardig? De 1-0 was een technisch mooie aanval, grappig is dat Gravenberch pas 15/16 is.

AZ speelde ook met zijn grootste talenten, die veelal in AZ 1 zitten Boadu en Koopmeiners onder andere. Als ajax alle onder 19 speler zou opstellen die er rondlopen dan zou de Ligt en Kluivert er ook bij zijn.

16 mei 2018 om 11:04

De wedstrijd die ik volgde was van o13. Daar viel het me op dat de spelers van ajax het op basis van techniek het verloren.

16 mei 2018 om 11:39

Gravenberch is vandaag 16 geworden, maar hij leek o13 te bedoelen aan omschrijving te zien.

Ik kan mij een Castillion bij Ajax herinneren die ook in de jeugd echt een beer van een kerel was, wat hij overigens nog steeds is. Maar hij heeft het nergens gered.
Het is afwachten met Brobbey, het mooie vind ik wel dat hij niet volledig leunt op zijn fysieke kwaliteiten. Tuurlijk hij komt in de duels en dergelijke, maar het is niet zo dat hij t opzoekt, hij wil echt op techniek en kwaliteit spelen, weliswaar lichtelijk gedwongen door het feit dat hij 2 groepen(?) heeft overgeslagen

16 mei 2018 om 10:45

Brobbey heeft ook in jongere jeugd op de flank gespeeld, maar hij werd gewoon te sterk voor flank eigenlijk, is nieteens zo heel groot maar wel oersterk. Is dit seizoen met koppen echt stappen aan het zetten en maakt hem nu een goed aanspreekpunt want kaatsen en tijd winnen voor teamgenoten om aan te sluiten is misschien wel zijn grootste kwaliteit geworden dit seizoen. Hij gaat ook topscorer van de opleiding worden als o16 speler zonder wedstrijd bij die ploeg te hebben gespeeld, dat is best knap.

16 mei 2018 om 11:02

Castillion is geen beer en dat was ie ook niet. Castillion is en was vooral lang. Hij heeft op zijn huidskleur na meer weg van Michiel kramer dan van Lukaku

16 mei 2018 om 11:41

Primetime

Sorry, als jij Castillion geen beer vond in de jeugd dan houdt t voor mij op.
Hij was echt een beer en was elke jeugd speler ver voorruit fysiek gezien.
Dat verdween naarmate hij in de prof sector terecht kwam, maar het is echt wel een beer van een kerel, stuk breder en sterker dan Kramer. Die heeft weg van Crouch. Castillion is onder geen beding iemand die op Crouch lijkt, Geoiffrey moet t echt van zn fysieke kracht hebben.

16 mei 2018 om 12:23

Ik vond het geen beer. Danzell Gravenberch, dat was een beer, jammer dat ajax er een verdediger van probeerde te maken zo laat in zijn carriere. Castillion was een kop groter dan de rest. Lukaku en Castillion waren op hun 17e even lang, Lukaku woog al 97 kg, Castillion zat er echt een goeie 20 kg onder.

In de jeugd hebben fysiek sterke spelers altijd 1 of 2 streepjes voor op hun leeftijdsgenoten.
Ze zijn sterker in de duels, hebben meer (schot)kracht en zijn vaak sneller...

talent komt pas echt naar bovendrijven als je tegenstanders even sterk zijn.

16 mei 2018 om 11:37

mee eens japsert

AZ scouting is kennelijk zo goed dat Ajax nu ook trainers en scouts daar wegpikt. Dat de AZ jeugd zo goed is dat ze ajax op technisch vlak van de mat spelen, verbaast mij dan ook niet. Het is alleen jammer dat geen enkele jeugdspeler van AZ het later heeft gered in de top, maar hier kan uiteraard wel verandering in komen.
Verder kun je nog niets zeggen over deze Brobbÿ: zijn broer Lukassen is vooralsnog een miskoop gebleken bij Psv, ondanks zijn fysiek. Hij wordt technisch en positioneel afgetroefd door de gemiddelde aanvallers uit de Micky Mouse competitie.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV3638
2.Ajax3132
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

537 fans
Aanvaller, 35 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 21 november
Barcelona kan de komende twee jaar niet winkelen bij Liverpool. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren