Controversiële assist Vormer levert Club Brugge vijftiende landstitel op

Zondag, 13 mei 2018 om 19:54Dominic Mostert • Laatste update: 19:58

Club Brugge heeft zich voor de vijftiende keer in de clubgeschiedenis gekroond tot kampioen van België. Het team van Ivan Leko had zondag aan een 1-1 gelijkspel bij Standard Luik genoeg om zich te verzekeren van de eerste plaats en de groepsfase van de Champions League. Met nog één wedstrijd te gaan in de play-offs heeft Club een voorsprong van vier punten op de nummer twee.

Ruud Vormer zorgde op Sclessin voor het meest besproken moment van de wedstrijd. Drie minuten voor het rustsignaal veroverde Vormer de bal in het vijandelijke strafschopgebied met een sliding, waarna hij de bal met de arm meenam. De Nederlander bediende vervolgens Jelle Vossen, die afdrukte. Na het toepassen van de VAR bleef arbiter Bram Van Driessche bij zijn besluit om het doelpunt goed te keuren. Vossen zorgde met zijn treffer voor de 1-1 en voor het kampioensdoelpunt; in de elfde minuut was Standard op voorsprong gekomen door een rebound van Kostas Laifis.

In de tweede helft was het voetbal aan beide kanten slordig. Passes kwamen veelal niet aan en uitgespeelde kansen waren spaarzaam. Hoewel Standard vaak op de helft van Club te vinden was, wisten de bezoekers redelijk eenvoudig overeind te blijven. Na ruim een uur was er zelfs een goede kans voor Club: buitenspeler Dion Cools dwong doelman Guillermo Ochoa tot een redding. Collega-keeper Ethan Horvath pareerde een poeier van Edmilson van grote afstand, waardoor de score onveranderd bleef en Club voor de tweede keer in drie jaar kampioen werd.


Poll

Het doelpunt van Club Brugge had afgekeurd moeten worden


Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door enaxor)

Sorry, maar ik vind Brugge kampioen van de armoede. Al het hele seizoen lang eigenlijk aan het sukkelen geweest, maar hadden geluk dat Anderlecht eigenlijk nooit echt in vorm is geweest en Standard pas vanaf de play-offs aan het pieken was. Hierdoor kon Brugge het zich steeds permitteren om puntenverlies te lijden. En dan ook nog eens vandaag een 1000000% handbal niet gezien door de scheids, zelfs na het gebruik van de VAR lol. Armoedig België. Lachwekkende competitie. Ben zelf een Belg trouwens.

13 mei 2018 om 20:19

Nee, ik vind niet dat het een 1000000% handbal was, maar een 1000000000& handbal!

13 mei 2018 om 20:28

Grapjas, Brugge stond meer dan 10 punten los halverwege het seizoen en speelde erg constant en vaak mooi voetbal, pas tijden de playoffs kwam er wat klad in, al bij al verdiende kampioen.

13 mei 2018 om 22:25

Over paar minuten juve ook kampioen. Gaat goed vandaag.

13 mei 2018 om 20:42

Brugge had aan de winterstop 53 op 63. Uniek in Belgie. Kampioen van de armoede haha. De rest van je reactie lees ik al niet meer.

13 mei 2018 om 21:46

@Bon Jovi Mag ik jou met alle respect vragen waarom je fan van Brugge bent geworden? Niet dat ik je keus bekritiseer hoor, iedereen heeft het recht om supp te zijn van wie hij wil. Maar in mijn ogen is Brugge ten eerste een ploeg die hard werken en fysiek voetbal op nr 1 zet, daarnaast zijn de fans van Brugge echt gewoon het marginaalste van het land(daarmee bedoel ik jij niet hoor).

13 mei 2018 om 22:18

Dat mag je zekee. Het antwoord is vrij simpel. Ik woon al mijn hele leven in West-Vlaanderen en mijn vader en grootvader waren fan van Brugge. Dan krijg je blauw-zwart dus met de paplepel ingegoten.

Brugge heeft het meeste fans in Belgie dus logischerwijs zitten er aardig wat speciale tussen. Maar zo heeft elke club er wel. Ik heb veel meer met zulke volksclubs als Brugge en Dortmund dan met een Anderlecht of Bayern. Dat stijve gedoe in Brussel, bah. Voetbal is emotie.

Ik vind dat een beetje achterhaald, dat Brugge een ploeg is van 'werkers' en bv Anderlecht van 'artiesten'. Het is geen 1990 meer. Brugge is de laatste 4 jaar nu al 3x de meest offensieve ploeg (meeste goals gescoord en kansen gecreëerd neem ik daarvoor als criteria) van Belgie met artiesten als Vazquez, Refaelov, Izquierdo... terwijl Anderlecht ook werkers als Trebel, Teo... heeft. Brugge speelt de laatste jaren gewoon mooi voetbal vind ik. Niet als Barcelona uiteraard maar mooier dan de rest. Ook dit seizoen. We hebben geen magiër als Carcela maar brachten wel veel meer spektakel dan bijvoorbeeld Standard dat ontzettend afhankelijk is van Carcela.

13 mei 2018 om 22:28

Dank je wel Bon Jovi! Nu begrijp ik het alvast veel meer. Ikzelf ben fan van Genk, aangezien ik altijd iets heb met ploegen die de jeugd kans durven geven. Ik was gisteren bij de bekerfinale in Brugge van de -21. Viel me op dat Brugge echt een zwakke belofteploeg heeft. A ploeg heeft uiteraard wel verdend kampioen gespeeld, het is dat die playoffs het nog spannend hebben gemaakt anders was Club al in april kampioen.

14 mei 2018 om 00:42

Klopt Brugge heeft geen jeugdopleiding zoals Genk en Anderlecht. Dat is jammer, hopelijk maken ze daar nog wat progressie zodat er meer jeugd doorstroomt.

14 mei 2018 om 13:58

Daarna wel maar 26 op 54 ... met (een heel seizoen) een groot aantal controversiële beslissingen van de arbitrage ...

De eerste is i.m.o. de verdiende kampioen, ongeacht goede of slechte passages of met / zonder hulp van arbitrage. Dus brugge is de verdiende kampioen.

14 mei 2018 om 15:05

Na nieuwjaar was het zeker een stuk minder. Het lijkt me logisch dat je niet 10 maanden lang piekt en aan een Manchester City achtig tempo door de competitie raast. Maar uiteindelijk komt dit ook deels door de bezetting van PO 1. Dit was de sterkste PO 1 in jaren. Normaal zit er nog een Zulte Waregem, Oostende of Lokeren in PO 1, wat nu niet het geval was.

Dus ze hebben video ref en nog kunnen ze dit niet zien, wat een amateurs in België

13 mei 2018 om 20:32

Het probleem is dat de VAR geen overrulende recht heeft in Belgie, maar alleen aan kan geven dat de scheids een moment terug moet kijken op de beelden. Dus als je alsnog een slechte scheids op het veld zet die zulke dingen niet ziet, kan je nog zoveel camera's en mensen hebben, maar blijft het gewoon een foutenfestijn

Ik ben dan wel benieuwd naar de motivatie van de VAR. Overduidelijk hands haha, en dan klagen we hier in Nederland wel eens

13 mei 2018 om 21:06

De var vond het een clear error van de ref (terecht) en maande de ref aan opnieuw te kijken. Overrulen mogen ze niet. Var werkt hier dus zeer goed maar met refs die fouten maken, blijf je sukkelen natuurlijk.

De videorefs in Belgie zijn in 1 woord lachwekkend, een seizoen met meer flaters dan wat anders.

13 mei 2018 om 20:49

Volgens mij ligt het probkeem hier dat van den Driessche geen goede beelden te zien krijgt. Dat heb je dus met zo'n slecht systeem. In Duitsland heeft men fors geinvesteerd in betere technologie en daar werkt het dan ook beter. Hier mag het weer niet te veel kosten. Tja.

13 mei 2018 om 21:06

Nou we konden met ziggo meekijken met de scheids op de VAR en daar was duidelijk op te zien dat het wel degelijk hands was, wederom wordt hier weer aangehaald dat het hands niet opzettelijk was, maar nogmaals dat doet naar mijn weten allang niet meer terzake. Vraag is of de speler in kwestie voordeel heeft en dat is hier dus duidelijk. Overigens hoorde ik dat club zelfs een voorsprong van 23 punten heeft gehad, weet niet of dit waar is, maar zou dan wel bijzonder zijn als ze geen kampioen hadden gespeeld. Wat ik me de laatste wedstrijden die ik van club heb gezien afvraag is waarom Vorrner met zo’n afwijkend shirt speelt, is dat omdat hij aanvoerder is? Dat lijkt me niet want andere aanvoerders hebben gewoon hetzelfde shirt aan, toch ben ik benieuwd...

13 mei 2018 om 21:07

Wat voor betere beelden wil je nog hebben ,als je boven in het camp nou zat zal je het nog moeten zien

13 mei 2018 om 21:20

De scheids krijgt niet dezelfde beelden als de var. Dat is het probleem. De eindverantwoordeliukheid ligt bij de scheids terwijl die natuurlijk bij de var moet liggen, die over veel betere beelden beschikt. In de regels staat trouwens niets over voordeel. Maar goed. Deze moest wel afgekeurd worden.

23? Kan zijn. Ze hadden 12 punten voorsprong op eerste achtervolger Anderlecht, dat weet ik wel, maar de punten werden gehalveerd wat natuurlijk belachelijk is. Het zou wel kunnen dat de voorsprong op Standard 23 punten was, zeker. Helaas kenden we een dipje op het eind en net dan is het money time. De eerste maanden speel je maar voor anderhalf punt per wedstrijd. Lachwekkend die halvering maar dat is weer een andere discussie.

Vormer heeft geen ander shirt. Of bedoel je dat teken op zijn rug? Dat is omdat hij assistkoning is. De topschutter en assistkoning in Belgie hebben zo'n afbeelding op hun rug.

14 mei 2018 om 02:05

Bon Jovi

De verantwoordelijkheid ligt bij Verhaeghe. Als hij zo geen wereldvreemde uitspraken doet na de vorige wedstrijd wordt deze goal afgekeurd. In principe moet hij uit zijn functie ontzet worden; dat was echt volledig over de limiet die uitspraken.

14 mei 2018 om 08:57

Tuurlijk, hoe kan men daar zo licht overgaan. Dus de voorzitter van Brugge en tevens ondervoorzitter van de bond, zegt in de vorige match dat de bond en scheidsrechters omgekocht zijn door Anderlecht en hoop dat de VAR in de laatste 2 matchen geen foutengaat makenbij hen. Lees: iets door de vinger zien en zo kampioen spelen. ZIE de handsbal van vormer.

Ik had veel respect voor Leko maar na zijn kinderlijk interview van vorige week is hij ook maar een wener hã©. " I hate football"

Brugge is echt een kleine kampioen, en wat hoopte ik dat standard nog kampioen zou spelen.

Maar Bart heeft bereikt wat hij wil, leko is weer verliefd op voetbal, hansje had geen klachten over de scheids deze keer, dus alles peis en vrij!

14 mei 2018 om 14:06

De reactie van Leko vond ik authentiek. Hij hekelde ook de dubbele bodems (beïnvloeding van ref en naïviteit van degenen die het niet doen). Het is ten minste geen clown zoals Sa Pinto.

De reactie van Verhaeghe was er gewoon over. Want als je het volledige seizoen overloopt is het eigenlijk brugge die vooral voordeel gehaald heeft uit de arbitrage.

14 mei 2018 om 15:10

Over Verhaeghe kan je zeggen wat je wil, maar Leko bleef gewoon heel correct. Hij liet zijn hart spreken en viel niets of niemand aan. Het gaat dus wel om 25 miljoen he. Lijkt me logisch dat je wat opgewonden raakt als je bijna 25 miljoen verliest door een VAR.

Vergelijk dat eens met die trainer van jullie - een schande voor het Belgisch voetbal. Coucke zal hem snel buitenzwieren als hij zijn toon niet mildert.

14 mei 2018 om 06:57

De scheidsrechter besliste uiteindelijk dat het geen bewuste handsbal was , niet de Var. Scheidsrechter keurde na het zien van de beelden de goal goed. Dus als je iemand of iets de schuld wilt geven , moet je bij de scheidsrechter zijn.

Club Brugge heeft het kampioenschap gewoon dik verdiend. Goed voetbal en gewoon de meest consistente ploeg. Anderlecht en Standard veel te inconsistent en erg uit vorm. In de reguliere competitie erg goed gespeeld en weinig weggegeven, hadden dan ook terecht een straatlengte voorsprong op Anderlecht. Pas in de PO begonnen ze opeens veel punten te verliezen. Standard was dan weer erg goed in de PO. Al bij al, gewoon terecht kampioen.

Aan alle Club fans, proficiat en gefeliciteerd!

Verdiende kampioen natuurlijk, niet de sterkste kampioen van de afgelopen jaren (2 jaren geleden vond ik Club bv veel indrukwekkender) want de afgelopen maanden was het echt droevig maar wel de enige ploeg in Belgiã« die op zijn minst een kampioenwaardige periode heeft gekend dit seizoen.

Wel zuur de manier waarop ze nu kampioen spelen vind ik, wat een blunder van Van Driessche. Als je ziet dat Van Driessche eerder dit seizoen al is zware kritiek had gekregen omdat hij Club op een frappante wijze had bevoordeeld tegen Stvv, dan staat Verhaeghe toch behoorlijk voor schut met zijn complottheorie.

13 mei 2018 om 22:25

Als je de vergelijking maakt met twee jaar geleden, moet je wel het sterkste Club van toen vergelijken met het sterkste Club van dit seizoen. Club heeft dit seizoen, zoals eigenlijk normaal is in een competitie, vanaf het begin gepresteerd en heeft daardoor een gigantische voorsprong opgebouwd met heel aanvallend voetbal met veel doelpunten. Zoals je wel vaker ziet, zie je bij een team dat een heel jaar op kop staat op het einde het niveau zakken en dat hebben we bij Club ook gezien de laatste maanden. In een normale competitie waren we al weken kampioen geweest, maar door de Po's werd het nog spannend. Twee jaar terug was het verschil met de andere ploegen aan het einde van de normale competitie veel kleiner en had Club veel meer gepiekt naar de Po's.

Verhaeghe insinueerde na de wedstrijd dat er één club in de Po's stelselmatig bevoordeeld werd en dat dit ofwel lag aan een gebrek aan professionaliteit, ofwel aan andere zaken. Objectief gezien was dit gewoon correct. Lees bv. de analyse die HLN maakte deze week waaruit bleek dat Club het meest benadeeld werd door falen van de Var. Je kunt je de vraag stellen wat 12 punten voorsprong betekenen, als je deze 12 punten eerst gehalveerd ziet worden naar 6 en en vervolgens tegen diezelfde ploeg ziet dat de uitslag in de onderlinge confrontaties door de VAR vakkundig gemanipuleerd wordt waardoor het verschil dus eigenlijk 0 werd. Het is heel triest dat het nodig is in België, je ziet het Hein iedere week doen, maar dat is blijkbaar de manier die nodig is in België. Tot vandaag was Standard het enige team dat nog niet benadeeld was door de Var, ok Anderlecht zeer beperkt, je zou dus kunnen zeggen dat de cirkel rond is. In ieder geval is wel duidelijk geworden dat de VAR niét de oplossing is voor alles en dat het zelfs voor meer onduidelijkheid en onrecht kan zorgen.

14 mei 2018 om 00:11

Als ik het Club van twee seizoenen geleden vergelijk met het huidige Club, dan vergelijk ik het over een heel seizoen. Als je per se met momentopnames wilt werken kan ik nog beargumenteren dat Standard eigenlijk een verdiende kampioen zou zijn dit seizoen (wat natuurlijk niet zo is).

De voorsprong vind ik een zwak excuus om zwakker te beginnen spelen. Ja tot voor de play-offs kan ik dat begrijpen tussen januari en maart. Maar eens PO1 begon was Club ook weer zwak, hoe je het ook draait of keert, op het belangrijkste moment van het seizoen hebben ze niet zoals kampioenen gespeeld. Ik vind het de zwakste kampioen in jaren. De start van Club mag fenomenaal geweest zijn en alle credits daarvoor, maar qua prestaties heeft Club de afgelopen maanden eigenlijk een sportieve crisis doorgaan. Enige reden dat jullie het nog gehaald hebben is omdat alle andere toppers nog zwakker waren dit seizoen. Daarmee wil ik helemaal niets afdoen van jullie titel. overigens, nogmaals, jullie zijn de enige die op zijn minst een periode van maanden hebben gehad waar jullie wel als kampioenen speelden.

Sjah elke supportert vind dat die benadeeld wordt door de Var. HLN heeft ook zo eens een lijstje van Gent fases gemaakt (over het hele seizoen dan, niet alleen in Po1). Wilt nog niet zeggen dat het verstandige uitspraken waren van Verhaeghe, integendeel.

14 mei 2018 om 02:09

Verhaeghe moet zo snel mogelijk uit zijn functie ontzet worden. Ik snap dat je er niet vrolijk van wordt als je nog bijna de titel ziet wegglippen, maar Brugge heeft geen klagen op gebied van scheidsrechterlijke beslissingen. Dan als grote man bij de bond insinueren dat er een complot is tegen je ploeg, getuigt van bijzonder weinig intellect. Verantwoordelijkheid opnemen en ophoepelen.

14 mei 2018 om 14:14

Die analyse van HLN was gewoon lachwekkend ... De penalty van brugge thuis tegen Genk werd niet vernoemd, terwijl dat dat gewoon een duik was van Vormer. Daar stopt voor mij dan de geloofwaardigheid van de journalist.

Tijdens het reguliere seizoen werd de reeks van brugge ook geholpen door de arbitrage die telkens ingreep door ofwel geen duidelijke strafschopfouten aan de tegenstander van brugge te geven of net voor het einde van de wedstrijd wel een stafschop aan brugge toe te kennen. Vb. in de PO werd in de 86ste minuut een penalty gegeven aan brugge bij een 3-3 stand tegen Standard. Eenzelfde fase (hands) tegen datzelfde Standard leidde gisteren tot geen fout en de gelijkmaker van brugge.

14 mei 2018 om 15:16

Letterlijk elke journalist en analist vond dat een penalty. Dat Vormer zich op theatrale wijze laat vallen, doet niets af van het feit dat Uronen een fout maakt.

Dat je die fase als voorbeeld aanhaalt, jezus man.

Voor de duidelijkheid..Brugge heeft deze play-offs al 2x zwaar de VAR tegen geheid en dat kostte ze 4 punten.... Dat het nu een keer mee zat mocht wel een keer. Erg trots op gouden Ruud...betrokken bij 31 goals in 39 wedstrijden!

14 mei 2018 om 14:15

Achteraf werd dat door de Fifa tegen gesproken ... De realiteit is nog iets anders dan hetgeen men wenst te zien ...

En wij maar zeuren om de playoffs hier.. Als je daar 1e wordt ben je nog steeds geen kampioen.

14 mei 2018 om 14:16

De competitie eindigt na 40 matchen (30 reguliere en 10 PO matchen). Niet na 30 matchen dus. Iedere ploeg weet waar men aan deelneemt. Als men dan achteraf klaagt kan ik niet anders denken aan een zwart kuiken met een eierschelpje op de kop.

Ik denk dat het zo zit, Vlaamse scheidsrechter wilt gewoon niet dat een Waalse club kampioen wordt omdat Eupen 4-0 won waardoor Mechelen degradeerden? Dus staan ze weer mooi quitte.

Ik lees hier vaak hier op VZ dat het niveau in Belgie een stuk lager ligt dan in Nederland. Een feit is wel , dat Club meteen geplaatst is voor de CL en dus gewoon 40 miljoen kan bij zetten op hun rekening. En dat de Belgische ploegen Europees gezien beter presenteren dan de Nederlandse.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Club Brugge

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Clinton MataVerdediger391
C. De KetelaereMiddenvelder384
M. RitsMiddenvelder372
R. VormerMiddenvelder376
S. MignoletKeeper380
H. VanakenMiddenvelder3611
N. LangAanvaller2916
Voor de complete selectie: Clubpagina Club Brugge.

31 fans
Middenvelder, 33 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 24 juni
Real Madrid heeft bij de zaakwaarnemers van Alexander Isak geïnformeerd naar zijn status. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren