VZ telt af - Hotels plots extreem duur: regering grijpt in met ‘zwarte lijst’

Vrijdag, 25 mei 2018 om

Het WK in Rusland gaat op 14 juni van start met een wedstrijd tussen het gastland en Saudi-Arabië. Voetbalzone telt met een serie van dertig artikelen af naar het begin van het eindtoernooi. Met vandaag een aflevering over de omhooggeschoten hotelprijzen in Rusland.

Door Gijs Freriks

Maximumprijzen
De Russische regering maakte in februari 2016 bekend hoeveel de hotelkamers in de periode van het aankomende WK (14 mei tot 15 augustus) maximaal mogen kosten. Zo mogen hoteliers in de hoofdstad volgens de huidige koers niet meer vragen dan 8.500 euro en in Rostov aan de Don 690 euro. In Mordovië ligt het maximum op 348 euro, in Volgograd is dat 549 euro, in Tatarije en Krasnodar mag de klant nooit meer kwijt zijn dan 1.122 euro, in Sverdlovsk geldt er een grens van 620 euro en in Nizhny Novgorod en Kaliningrad kosten de beste kamers respectievelijk 760 euro en 933 euro.

Let wel: dit zijn maximumprijzen die normaliter enkel staan voor de beste kamers van vijfsterrenhotels. Er kan immers ook overnacht worden voor 29,70 euro. In Samara bijvoorbeeld, waar een kwartfinale wordt gespeeld. In Sint-Petersburg kost de goedkoopste hotelovernachting 60,70 euro. “De prijzen zijn vergeleken met de voorgaande WK’s gunstig”, vertelde Paul Whelan, de algemeen directeur van de Russische ‘Match Accomodation 2018’. “De federale regering van Rusland heeft een wet op tariefregulering aangenomen die de maximale prijzen voor de hotelkamers bepaalt, net zoals tijdens de Winterspelen in Sochi.”

Zwarte lijst
De regering besloot tot deze tariefregulering om te voorkomen dat de hotels hun prijzen plots zouden verhogen. Toch ging het mis. In januari van dit jaar meldde de krant Sport-Express na grootschalig onderzoek dat meer dan veertig hotels hun prijzen buitensporig hadden verhoogd en dan ging het alleen nog om logementen in de steden Volgograd en Saransk. Voor een eenvoudige kamer daar zou je al gauw vierhonderd euro kwijt zijn. In de private sector werd er zelfs een appartement van 42 vierkante meter aangeboden voor meer dan 13.000 euro per dag. De door de regering ingestelde maximumprijzen gelden echter niet voor ‘particuliere handelaren’.

Tegen particuliere verhuurders kunnen de autoriteiten dus niets beginnen, maar in samenwerking met consumentenwaakhond Rospotrebnadzor en Rosturizm, het Federaal Agentschap voor Toerisme, besloten zij wel om een zwarte lijst op te zullen stellen van hotels die de wet overtreden. In januari meldde Oleg Safonov van Rosturizm dat er inmiddels 41 hotels op deze blacklist waren gezet. “In sommige gevallen zijn de hotelprijzen gestegen met meer dan 260 procent. We zullen deze informatie doorsturen naar de FAS (de Russische monopoliewaakhond, GF.) en Rospotrebnadzor zodat er maatregelen getroffen kunnen worden. Ik hoop dat de situatie zo snel mogelijk kan worden opgelost.”

Dit appartement van 42 m2 in Saransk kost ruim 13.000 euro per dag.

Onder meer Agora Hotel werd op de zwarte lijst geplaatst. Dit hotel in Volgograd zou een kamer hebben aangeboden voor meer dan 1.700 euro. “Misschien zat er een fout in het systeem en ons management gaat dit uitzoeken. Als receptioniste kan ik je verzekeren dat we zulke bedragen nooit hebben ontvangen”, reageerde Svetlana Ovchinnikova in gesprek met Reuters. Ook een Hampton by Hilton-accommodatie en het Kempinski-hotel in Krasnodar kwamen op de zwarte lijst terecht. Kempinski verdedigde zich door in een reactie te stellen dat haar computersysteem last had gehad van ‘technische storingen’.

Boetes
“Als gevolg daarvan zijn er prijzen gepresenteerd die niet voldoen aan de norm. Het hotel heeft maatregelen genomen om de oorzaken van deze storingen te identificeren en te elimineren”, zo las het statement. De consumentenwaakhond publiceerde begin april een tussentijds rapport waarin men stelde 11.388 hotels te hebben onderzocht en dat 539 hotels te hoge prijzen hadden gehanteerd. Daarnaast hadden 110 hotels niet alle benodigde certificaten overhandigd. De autoriteiten hadden begin april 58.000 euro aan boetes geïnd. Alleen al in Moskou werden twintig hotels bestraft, met boetes van in totaal ruim 11.000 euro.

“We houden de prijzen in de gaten en hebben al veel gevallen van prijsstijgingen onthuld. Tijdens de Confederations Cup registreerden we vergelijkbare gevallen van prijsstijgingen, maar toen konden we de hotels overtuigen om de prijzen te verlagen. De verleiding bij sommige hotels blijft echter groot…”, aldus woordvoerder Nikolay Gulyaev. Volgens Rosturizm, het Federaal Agentschap voor Toerisme, hoeven fans zich in ieder geval geen zorgen te maken dat zij nergens meer terechtkunnen. “Geen paniek: we hebben plek voor iedereen”, liet men weten. De autoriteiten verwachten anderhalf miljoen toeristen uit het buitenland en taxeren de inkomsten aan deze reizigers op anderhalf tot twee miljoen dollar.

De WK-reeks:

14 mei: ‘De vraag is niet óf het stadion zinkt, maar wanneer’
15 mei: Britten tergen Russen met Nazi-vergelijking: ‘Leg dat maar uit’
16 mei: Bondscoach wil nieuw trainingsregime: ‘Spanje loopt 60 jaar voor’
17 mei: ‘Messi heeft een pistool tegen zijn hoofd en moet winnen…’
18 mei: Saudische goalgetter doodt tijd tot WK bij Manchester United
19 mei: Twee weken langer en Thiago Silva was er geweest’
20 mei: De smaakmaker van Nigeria die voor Ajax had kunnen spelen
21 mei: ‘De bodem onder dit stadion is doordrenkt in bloed’
22 mei: Een boze prins en Beenhakker: de kleinste landen ooit op het WK
23 mei: ‘De spelers zagen een verwarde man, voetbal betekende niets’
24 mei: ‘De hooligans waren voorbereid op zeer gewelddadige acties’9 reacties (laatste reactie door edo)

Goeie zaak dat de regering dit probeert tegen te gaan. Mensen zijn nog op zoek en komen extreme prijzen tegen.

We zagen dit eerder al in de Oekraine. Het WK is echt een feestje voor de rijken geworden, het land dat het meeste betaald mag het organiseren voor de happy few en iedereen probeert er vervolgen seen slaatje uit te slaan. Het gewone volk staat er steeds verder af.

Ik zou er zelf geeneens zin meer in hebben om ernaar toe te gaan.

25 mei 2018 om 13:44

Het zijn in dit geval niet eens zozeer de rijken die er een slaatje uit willen slaan, maar juist ook 'gewone' mensen die hun kans schoon zien om in twee weken tijd een jaarsalaris te verdienen door hun communale Sovjet-flatje te verhuren. Petersburg en Moskou hebben de hotelinfrastructuur om zo'n groot evenement te organiseren. Dat valt veel makkelijker te reguleren dan in een stad als Saransk, die niet berekend is op dergelijke bezoekersstromen. Het gemiddelde maandelijkse inkomen in Rusland schommelt ergens tussen de 500-800 euro, de cijfers voor Saransk heb ik niet paraat maar ga er maar vanuit dat dat niet bijster hoog zal zijn. Ik vind het niet zo gek dat die mensen hun kans willen grijpen.

Het illustreert in mijn optiek alleen maar dat Rusland veel nuttigere dingen had kunnen doen met de miljarden die door het WK worden opgeslurpt.

25 mei 2018 om 14:11

Kost zo'n WK onder de streep geld? Dat zal vast uitgezocht zijn. Ik zou me prima kunnen voorstellen dat de investeringen groot zijn, maar dat al die externe euro's en dollars die binnen komen in de vorm van bestedingen aan eten, drinken, hoeren, souvenirs, overnachtingen, belastingen etc etc per saldo juist een hoop opleveren.

25 mei 2018 om 23:19

Daar valt niet een eenduidige conclusie uit te trekken. De bestedingen die jij noemt zijn een direct gevolg van het organiseren van een dergelijk evenement. Maar je hebt ook indirecte inkomsten (bijv. tourisme agv naamsbekendheid) maar dat is amper te meten. Er zijn onderzoeken die aangeven dat het enige toernooi wat ooit winst heeft opgeleverd aan directe opbrengsten de OS in Sydney was in 2000. De Zuid-Afrika en krijgen er nog nachtmerries van.

Ik ben onder andere op het EK in Portugal geweest. Daar viel me op dat me op geen enkele manier een poot werd uitgedraaid. Hotelkamer kostte een normaal tarief, mijn broodje, mijn biertje, alles was normaal geprijsd. Dat is ook veel motiverender om nog een keer naar terug te komen.

In 2010 naar Zuid-Afrika gegaan voor de Finale tegen Spanje. Geboekt direct na de winst van de halve finale. 3500,- euro voor retourvlucht, overnachtingen (3) en het wedstrijdticket. Gekkenhuis natuurlijk.

25 mei 2018 om 23:27

Ik zat rond die tijd in Zuid-Afrika. Heb 4 wedstrijden gezien van NL waarvan 2 in de groep en kwart en halve finale. Finale kaartje had ik ook. Helaas waren we met 2 dus had ik deze verkocht. Ook heerlijk verdient hiermee en achteraf geen spijt gehad helaas!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zondag 23 september
Sébastien Haller mag hopen op een toptransfer. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren