Twaalfjarige Nederlander maakt furore bij Málaga: ‘Ik droom van Oranje’

Vrijdag, 15 september 2017 om 19:21Chris Meijer • Laatste update: 19:33

Xavi Simons, het veertienjarige wonderkind van Barcelona en viervoudig winnaar van de Ballon d'Or voor jeugdvoetballers, is momenteel niet het enige Nederlandse talent dat furore maakt in Spanje. Dean Huijsen is aanvoerder van de Infantil B van Málaga, de Onder-13 van los Boquerones. De twaalfjarige verdediger speelt sinds twee jaar in de jeugdopleiding van de Spaanse club en droomt van een debuut in het eerste elftal én Oranje, zo vertelt hij tegenover Voetbalzone.

Door Chris Meijer

Huijsen woont nu zeven jaar in het Spaanse Marbella en begon daar op vijfjarige leeftijd met voetballen. De Nederlander bevond zich al langer op de radar bij Málaga, maar werd in de zomer van 2015 door de club overgenomen van Costa Unida CF, een amateurclub uit Marbella. Onlangs tekende Huijsen een driejarig contract bij Málaga.

Hoe ben je twee jaar geleden bij Málaga terecht gekomen?
“Tijdens een proefperiode bij de club speelden we tegen een team van Málaga en we wonnen met 4-1, ik maakte ook nog een doelpunt. Dat moet doorslaggevend geweest zijn. Daarna wilden ze me hebben, maar ik speelde ook in de regioselectie. Daardoor was ik al in beeld bij Málaga.”

Was het verschil groot vergeleken met je vorige club?
“Het was wel even wennen. Bij Málaga moet ik vaker trainen: drie keer per week en daarnaast nog een wedstrijd spelen. In het begin waren de teamgenoten wel hard, maar die jongens zijn eruit geschopt. Zij waren bang voor de concurrentie. Maar na een tijdje zagen ze dat ik ook wel wat kon, dat ik ook belangrijk voor het team was. Ik sta achterin en coach veel, daardoor ben ik ook uitgegroeid tot aanvoerder. Dat is eigenlijk vanzelf gegaan. Ik denk niet meer in het Nederlands, niet in het voetbal in ieder geval. Iedereen om me heen is tenslotte Spaans.”

“Er wordt wel harder getraind dan bij mijn vorige club, natuurlijk. Maar dat is ook mooi, ik leef als een profvoetballer. Dat betekent dat ik goed op mijn eten let en op tijd naar bed ga. Ik houd toch niet van hamburgers en vind chocolade ook niet lekker. Ik ben alleen verslaafd aan tictac, maar dat mag wel van de trainer. Mijn moeder vindt school ook belangrijk, ik ga naar een internationale school. De schooldag duurt dan van negen tot vier en daarna moet ik nog eens trainen. Maar dat is niet erg.”

Huijsen behoort zelfs tot de beste spelers van Andalusië van zijn leeftijd. Met de Andalusische selectie nam hij in april deel aan het nationale kampioenschap Onder-12, waar zijn team in de halve finale strandde tegen de Madrileense selectie. “Onterecht, door een buitenspeldoelpunt. Wij waren ook nog eens de hele wedstrijd beter. Het is niet gek om in zo’n selectie te spelen, je kent al die jongens al als tegenstanders. Zeker als het goed gaat, is het al een stuk gemakkelijker.”


Maar jullie spelen niet iedere week tegen profclubs, toch?
“Nee, we spelen nu nog regionaal. Vorig seizoen wonnen we alles vrij gemakkelijk, maar nu spelen we tegen jongens die één jaar ouder zijn. Ze zijn wel sterker, maar kunnen niet beter voetballen. Ook spelen we dit seizoen voor het eerst elf tegen elf, dat was in het begin wel wennen. Op toernooien spelen we wel tegen verschillende profclubs. Zo heb ik weleens toernooien gespeeld in de Verenigde Staten, in Parijs, in Marokko en bij Espanyol, waar we ook in het stadion speelden. Daar gingen we allemaal met het vliegtuig naartoe, maar we hebben ook een keer een toernooi gehad in Santiago de Compostella. Daar gingen we met de bus naartoe, dat was veertien uur rijden. Op die toernooien spelen we dan wel tegen mooie clubs, zoals Real Madrid en Barcelona.”

Dat is toch bijzonder, wedstrijden tegen Real Madrid en Barcelona?
"Van Barcelona hebben we drie van de vier keer gewonnen. Ze kunnen wel heel goed voetballen, maar zijn niet zo goed in verdedigen. De mooiste wedstrijd was tegen Sevilla, dat is hier een beetje de rivaal. Die versloegen we in de finale van een toernooi met 2-0.”

Málaga Onder-13, met Dean Huijsen in het midden op de achterste rij.

Vader Donny was tussen 1993 en 1997 ook profvoetballer en speelde voor Ajax, Go Ahead Eagles, Haarlem, AZ en MVV. “Ik zag wel dat hij talent had en er bovenuit stak, maar je moet altijd maar zien of hij mee kan komen op een hoger niveau. Dan ga je rustig zitten op de tribune en kijken. Maar tot nu toe pakt hij het iedere keer weer op als hij een stapje hoger gaat”, zegt zijn vader over Dean. In huis staat een groot tactiekbord, waar vader en zoon geregeld de wedstrijden doornemen.

Heeft hij goede tips voor je?
“Als mijn vader iets zegt, komt de trainer er meestal pas twee weken later mee. Hij zou een goede trainer zijn, maar heeft geen zin om trainerscursussen te doen.”

Wat is je toekomstdroom?
“Mijn droom is om in eerste van Málaga te komen en om in Oranje te spelen. Pas als ik dat haal, ben ik beter dan mijn vader. Hij zegt dat hij nu nog beter is, dus ik moet dan wel in Oranje komen te spelen. Ik ben in Nederland geboren, mijn familie woont daar. Ze presteren misschien niet zo goed nu, maar ik wil uiteindelijk wel voor Oranje spelen. Het zou een luxeprobleem zijn om straks te moeten kiezen tussen Nederland en Spanje. Maar ik moet eerst hard blijven werken en niet gemakzuchtig worden, dat zegt mijn vader altijd. Ik moet ervoor blijven gaan en zorgen dat ze niet voor iemand anders kunnen kiezen.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door kaassie)

Jongens van 12 interviewen voor een grote voetbalsite. Laat die jongens lekker plezier hebben en bewaar de interviews voor als ze speler van de week zijn in hun eigen clubbladje.

15 september 2017 om 09:25

Hoezo, hij haalt het plezier toch uit het voetbal en al wat daar bij komt kijken? Ik denk dat die knul het erg leuk vond om een onschuldig interviewtje te geven, ook voor zijn thuisland (nederland klaarblijkelijk). Beetje zure reactie i.m.o. het is vrij onschuldig.

15 september 2017 om 10:56

Totaal niet met je eens Barry. Die interviewer zit niet aan zijn stoelpoten te zagen, zit geen druk op te leggen, er is niks aan de hand. Deze jongen is een talent, reist de wereld al over voor toernooien, en komt voor vertegenwoordigende elftallen uit. Is gewoon leuk om te lezen, verder niets.

15 september 2017 om 15:16

Alsof je geen plezier kan halen uit een interview. Sommigen vinden het leuk om te praten over iets waar ze serieus mee bezig zijn.

15 september 2017 om 18:58

Ik vind t leuk om te lezen.

15 september 2017 om 23:01

Dat interview is helemaal geen probleem. Ik heb er veel meer problemen mee dat een ventje van 12 jaar een driejarig contract tekent. Als ik dat lees dan vraag ik me af waar we met z'n allen toch mee bezig zijn.

Als die jongen een prominente rol vertolkt in zijn huidige team, zal die nu ook niet misstaan bij het Nederlands Elftal. Tekenen die vent!

15 september 2017 om 23:14

Gewoon opstellen tegen Bulgarije. We moeten aan de toekomst denken.

Wow, zo jong en nu al een 6-jes mentaliteit...dat je met minder genoegen neemt door het matige oranje te willen halen...

Je zit in Spanje, zorg ervoor dat je je Spaanse papieren krijgt en ga voor het Spaanse elftal, probeer het hogere niveau te halen, dan word je ook alleen maar beter als voetballer.

15 september 2017 om 09:18

Grapje toch zeker? Je moet uitkomen voor het land waar je hart ligt. Waar jij je het beste bij voelt. En niet het team waar je hoopt het meeste minuten te kunnen maken of het meest aantal prijzen mee te kunnen winnen. Vaderlandsliefde heet dat, en zoals hij er nu instaat voelt hij meer voor Oranje.

Daarnaast is het natuurlijk complete waanzin van VZ om een 12-jarige te interviewen. Laat die jongen lekker plezier beleven aan het spelletje en richt je a.u.b. op het profvoetbal. Dit soort verhalen zijn leuk voor Ron Boszhard met Zapp-sport.

15 september 2017 om 09:20

Oja want een nationaal elftal kies je.... wat een onzin kan iemand uitkramen zeg.

15 september 2017 om 11:27

@friv

Zo oud, en dan zo zuur en kortzichtig. Ongelooflijk gewoon.

Die jongen is 12. Laat hem zijn hart volgen, en als dat hart zegt dat hij voor oranje uit wil komen, dan is dat zo. Jij wil ook dat spelers voor Feyenoord spelen omdat het een mooie club is, en niet omdat ze denken dat Feyenoord de beste is. Want dat zijn ze niet, dat zijn de clubs in verre landen.

En kortzichtig omdat hij minstens de komende 6 jaar toch te jong is. Wie zegt dat Nederland over 6 jaar nog steeds zo slecht is? In 1986 waren we het lachertje, en slechts 2 jaar later haalden we de grootste prijs uit onze geschiedenis. In 2012 waren we niks en Spanje kampioen, in 2014 was het prachtig - en een stuk beter dan Spanje. Een termijn van 6 jaar is in het voetbal oneindig lang, waarin alles kan gebeuren.

15 september 2017 om 11:42

Erg domme reactie. Die jongen voelt zich gezien zijn uitspraken duidelijk een Nederlander en komt ook voor de vertegenwoordigde jeugdelftallen uit.

En bovendien... Dus als je voor Oranje wilt spelen heb je tegenwoordig ineens een 6-jes mentaliteit? Een lachwekkend argument zonder enige onderbouwing. Het zegt eigenlijk al genoeg dat je deze 12-jarige jongen bekritiseert op het feit dat hij uiteindelijk voor de nationale ploeg van zijn land uit wil komen. Als je niet weet waar je over praat, reageer dan gewoon niet...

Nou Advocaat, sla je slag.
Laat hem debuteren in het eerste.
Weten we zeker dat hij niet alsnog voor Spanje kiest.
Of zullen we over een jaar of zes nog maals kijken?
Misschien is hij dan wel al gestopt met voetballen en doet hij aan hockey ;

15 september 2017 om 11:30

Haha, ja dat zou zomaar kunnen Dat is een onderwerp dat ik erg interessant vind: welke aspecten bepalen of een speler op zijn 15e of 16e kiest voor zijn pubertijd, bier en meisjes, of toch blijft kiezen voor de sport? We zullen het moeten afwachten. Maar ik heb wel de indruk dat de echte toptalenten een grote kans hebben om voor de sport te blijven kiezen. Daar lijkt iets diep van binnen te zitten wat ze door blijft gaan op het gekozen pad.

Complimenten Voetbalzone voor weer een goed stukje journalistiek, daar kan menig (zelf-gerenomeerde) krant een puntje aan zuigen. Eens een keer wat anders dan sensatieverhalen (want men meent dat dat verkoopt) over hoe slecht het allemaal niet is e.d. Leuk om te lezen!

15 september 2017 om 11:30

helemaal mee eens, ik heb er de laatste tijd meer gezien op voetbalzone. Echt een groot pluspunt.

Leuk om te lezen, mooi oprecht interview! Top! :D
Hopelijk horen we nog wat van die jongen over een aantal jaar! Zal leuk zijn

Interview is oprecht leuk, dat zo'n jongen op die leeftijd al zo'n volwassen mentaliteit kan hebben. Ik hoop niet dat het gaandeweg omslaat op welke manier dan ook.

Toch moet ik zeggen, ik blijf me verbazen over de reacties. Hoeveel mensen hier zeggen, 'laat hem kiezen met zijn hart' en al dat soort uitspraken.

Elke keer weer dat een Turkse - Nederlander / Belg / Duitser, or you name it, kiest voor het Turkse elftal, spreekt men echter weer schande. Je bent immers geboren hier, hoe kun je dan voor een ander land kiezen (ja ik ben van Turkse komaf, vandaar dat ik het aankaart). Nu is mijn punt niet dat deze jongen niet voor Nederland mag kiezen, hij zal zelfs wel hier geboren zijn, dus dan past het ook nog eens binnen de argumenten die altijd werden aangedragen.

Maar als zo'n jongen op een gegeven moment toch zou besluiten om voor Spanje te kiezen, dan zou gewoonweg niemand daar wat van mogen zeggen. Die jongen moet inderdaad kiezen met zijn hart en niet alleen als het voor ons Nederlanders uitkomt, maar altijd. Ook als hij voor de opponent kiest. Dat stukje hypocrisie kan ik me toch altijd weer mateloos aan blijven irriteren.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8275
2.PSV6837
3.AZ6729
4.Vitesse6016
5.Feyenoord5525
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3214
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Woensdag 12 mei
Het gedegradeerde Sheffield United verlaagt de vraagprijs voor Sander Berge drastisch van 45 miljoen euro naar 14 miljoen euro. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren