Voormalig Heerenveen-speler: 'Ik begon met zuipen en was bijna dakloos'

Woensdag, 18 november 2015 om 11:37Bart Kruyt

Yassine El Ghanassy maakte zo’n vier jaar geleden indruk op de Belgische velden, mocht debuteren in de nationale ploeg en werd in verband gebracht met AC Milan en Manchester City. Die clubs pikten hem echter niet op en de dribbelaar belandde bij West Bromwich Albion, waar hij niet aan spelen toekwam. Vervolgens kwam El Ghanassy een halfjaar uit voor sc Heerenveen.

/

De Belg liet in Nederland bij tijd en wijle zien dat hij goed kan voetballen, maar zijn belofte heeft hij nooit echt kunnen inlossen. Na periodes bij AA Gent en Al-Ain kwam El Ghanassy zonder club te zitten en zonk hij diep. “Bijna was ik een dakloze geworden”, zegt hij in een openhartig gesprek met Sport/Voetbalmagazine. “Niemand moest nog iets van mij weten.”

El Ghanassy geeft toe dat de roem hem naar het hoofd was gestegen: “Ik ging om de twee, drie dagen uit”, biecht hij op. “Zeker toen ik zonder club zat. Dan sta je om drie uur 's middags op, je voelt je slecht en je gaat uit om te vergeten hoe diep je zit. Ik heb véél verbrast. Toen ik mijn bankrekening bekeek en zag dat de helft weg was, heb ik gevloekt. 'Fuck, wat heb ik gedaan! Waarom ben ik daar naartoe gegaan? Waarom heb ik dat betaald? Waarom heb ik die gast geld gegeven?' Terwijl je heel goed weet dat die dat niet gaat terugbetalen.”

/

El Ghanassy, nog altijd pas 25 jaar oud, raakte depressief en greep naar de fles. “Je eet maar wat en je vergeet dat je voetballer bent”, klinkt het. “Je zoekt een uitweg: als het Brussel niet is, dan Parijs... het is een vicieuze cirkel. Op een bepaald moment ben ik zelfs beginnen te zuipen. Ik dacht dat mijn carrière toch voorbij was, niemand nam me nog serieus. Had ik het serieuzer aangepakt, dan speelde ik nu bij een grote club. Iedereen die met mij heeft samengespeeld, weet dat.”

De ouders van El Ghanassy grepen in toen de situatie echt uit de hand dreigde te lopen: zij draaiden de geldkraan dicht en zorgden ervoor dat het voormalig toptalent niet meer zelf kon pinnen. El Ghanassy speelde dit kalenderjaar nog even in Noorwegen voor Stabaek, maar nu het seizoen daar is afgelopen, zit hij weer zonder werkgever. De dribbelaar is op zoek naar een nieuwe uitdaging en zegt dat hij overal voor openstaat.Gerelateerd

Meer sportnieuws

23 reacties (laatste reactie door ypuh)

Goede voetballer, had meer bezig moeten zijn met zijn religie wat hem verbied om te drinken, uitgaan, vrouwen enz. daarnaast moeten zulke jongens begeleid worden aangezien ze niet om kunnen gaan met geld en roem!

18 november 2015 om 11:48

Om te stoppen met drinken heb je echt geen religie nodig hoor. Hij had gewoon 'normaal' moeten doen.

18 november 2015 om 11:53

Jij misschien niet, maar anderen kan het zeker helpen. Niet zo snel een oordelen. Sommige mensen stoppen om religieuze redenen, sommigen vanwege hun gezin, sommigen vanwege hun carriere. Ieder zijn eigen weg.

18 november 2015 om 12:05

Ik denk dat hij bedoelt dat je ook zonder religie jezelf in de hand moet kunnen houden. Natuurlijk kan religie helpen, maar dat wil niet zeggen dat als een gelovige zijn religie kwijt raakt, hij alle controle verliest (als je snapt wat ik bedoel ).

18 november 2015 om 12:27

Wat ik vooral bedoel is: Natuurlijk zijn er genoeg mensen zonder religie die mentaal zo sterk zijn om zich als een professional te gedragen en belangrijker nog te leven. daar zijn er genoeg voorbeelden van. Maar religie kan een reden zijn waarom je bepaalde aantrekkingskrachten kunt weigeren omdat het eenmaal verboden is. Sommige mensen hebben dat nodig om het niet uit de hand te laten lopen.....en dat kan dan reden zijn waarom je niet zo snel naar een fles grijpt!

18 november 2015 om 20:43

@ Fave

Maar toch kan dat gebeuren. Wanneer diep gelovigen hun vertrouwen/geloof tijdelijk kwijt raken, omdat bv een familielid overlijd kunnen ze heel diep zinken.

18 november 2015 om 11:54

Want als je niet met zijn religie bezig bent grijp je naar de fles? Het gaat hier om zelfdiscipline, religie staat hier helemaal los van. Er zijn genoeg religieuzen die ondanks de verboden alcohol drinken en er zijn genoeg atheïsten van de blauwe knoop.

18 november 2015 om 17:15

De drogreden van de stroman. Of religie hier volledig los van staat is per individu anders. Sommigen mensen laten zich leiden door hun religie, keuzes maken doen ze met hun geloof als handboek dus dan is er wel degelijk een verband.

18 november 2015 om 17:44

Ja, en sommige mensen besluiten om naar de kroeg te gaan omdat er niets op tv is die avond, maar dat betekent nog niet dat ze al hun keuzes maken met de tv-gids in de hand.

19 november 2015 om 02:31

Wat is dit nou weer voor een wijs antwoord? Relativeren level 300?

Knap dat hij dit zo durft en kan vertellen. Kan ik alleen maar respect voor hebben.
Meen me te herineren dat ie bij heerenveen af en toe leuke dingen liet zien. Als er nog wat van dat talent over is moet hij toch wel een nieuwe club kunnen vinden. Na zo iets te hebben mee gemaakt zal het aan de motivatie wel niet liggen lijkt me.

Is wellicht een gokje waard voor Nederlandse clubs, liet toch leuke dingen zien soms bij Heerenveen destijds.

Misschien zijn vele het met mij oneens, maar wil je dit openhartig allemaal vertellen en uit een diep dal klimmen moet je toch over een sterke persoonlijkheid beschikken. Omgaan met teleurstellingen is inderdaad lastig, zeker als je een gouden toekomst werd gedicht. Ik wens hem succes! Zou bij een: De graafschap, Excelsior, Roda etc. zeker niet misstaan.

18 november 2015 om 12:53

Als hij openstaat voor alles en een gemiddeld salaris accepteert zou ik hem graag de rest vh seizoen bij roda zien met een eenzijdige optie voor nog een jaar

18 november 2015 om 14:35

Dat zou inderdaad mooi zijn om terug de weg omhoog in te slaan, maar... Wat ze hier weglaten is dat hij in hetzelfde interview zei dat hij nu graag bij een club uit play-off 1 (top 6 België) aan de slag wil of bij een mooie subtopper uit Spanje of Duitsland. Met andere woorden, hij overschat zichzelf voor de zoveelste keer...

Moeilijk verhaal om te lezen maar dat roem naar je hoofd kan stijgen weten we allemaal en dat het dal diep kan zijn ook!
Desalniettemin zeer netjes dat hij over zijn schaamte heen stapt om dit verhaal te vertellen.

Aankomende tijd veel tijd in de sportschool zijn, je conditie op peil brengen en via een zaakwaarnemer een leuke club in Nl/belgie vinden? Een laagvlieger in de eredivisie, top 2e divisie moet best mogelijk zijn voor deze jongen!

Nooit geweten dat hij naar de fles greep, was al een tijdje uit beeld en dacht dat hij ergens in het Midden-Oosten zat. Was destijds een groot talent die het tot de rode duivels schopte. Wat is deze wereld soms raar, de ene dag heb je geld, wijven en alles wat ej hart begeert en de andere dag wordt je een bar uitgezet omdat je zoveel gedronken hebt dat je het in je broek hebt gedaan (bij wijze van). Had zich misschien inderdaad wat meer met de wetten van God bezig moeten houden en niet alleen zijn lust en begeertes moeten volgen.

Anyway, hopelijk vindt hij een leuke club in Belgie/frankrijk/nl, want kan mij niet voorstellen dat hij het voetballen is verleerd. Liet destijds fraaie dingen zien bij Heerenveen. Trouw en sticht een gezin en blijf weg van datgene waar God ons voor heeft gewaarschuwd. Succes.

Kom maar naar Fc Eindhoven, Yassine. Dan gaat het dit seizoen eindelijk lukken.

Als hij zich wil binden aan een prestatiecontract is het echt wel een leuk project voor een aantal Nederlandse clubs. Die knaap kon een pot ballen, niet te zuinig. Maar ja, inmiddels ook alweer bijna drie jaar geleden dat hij zijn laatste flitsen van klasse liet zien, bij ons op de flank. Snel, behendig en een goede voorzet. Een echte goede linksbuiten.

Kom maar mooi naar pec. Dit soort spelers lijken altijd op te leven bij ons.

Ik denk dat hij wel een club gaat vinden. Hij heeft het in Noorwegen gewoon goed gedaan. 11 assists en 2 goals in 24 wedstrijden, prima toch?

Klinkt als de gemiddelde student voor, tijdens of na een tentamenweek. Behalve dat de hij de helft van zijn geld dan nog op de bankrekening heeft...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AA Gent

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.AA Gent387
Voor de complete stand: Pro League
SpelersPositieW
R. YaremchukAanvaller3420
P. BaletteUnknown
S. BolatKeeper330
O. BukariAanvaller264
L. DepoitreAanvaller232
A. NiangboAanvaller181
Voor de complete selectie: Clubpagina AA Gent.

9 fans
Aanvaller, 30 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 19 juni
Tottenham Hotspur denkt nu aan voormalig Wolverhampton Wanderers-manager Nuno Espírito Santo. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren