‘Als je kan kiezen tussen Feyenoord en Chelsea, dan grijp je die kans’

Woensdag, 11 februari 2015 om 13:42Thijs Post

De jeugdopleiding van Feyenoord wordt al jaren achtereen, in mei 2014 voor de vijfde keer op rij, verkozen tot beste jeugdopleiding van Nederland. Een goede jeugdopleiding is goed voor doorstroming van spelers, maar het heeft als bijeffect dat buitenlandse topclubs de grote talenten proberen weg te kapen. Zo vertrokken Jeffrey Bruma, Karim Rekik en Kyle Ebecilio al op jonge leeftijd uit de Feyenoord-academy om te gaan spelen in Engeland.

/

Stanley Brard, die jarenlang hoofd jeugdopleidingen van Feyenoord was, probeerde de spelers te weerhouden van een stap naar het buitenland. “Zij halen veel jonge spelers, soms wel tien tot twintig per seizoen. Maar ze verwachten direct succes. Je krijgt geen tijd omdat men geen geduld met je heeft. De Kuip zit elke week vol met 45.000 supporters. Daar krijg je enorm veel ervaring van. De spelers die naar het buitenland vertrokken, hebben dat niet”, zegt Brard tegen Goal.

Brard probeerde spelers als Bruma, Rekik, Ebecilio en Nathan Aké ervan te overtuigen om in Nederland te blijven. “Maar uiteindelijk zijn het altijd de speler en zijn ouders die de beslissing nemen. Natuurlijk, als je kan kiezen tussen Feyenoord en Chelsea denk je misschien dat het beter is om voor Chelsea te spelen. Dan grijp je die kans. Maar aan de andere kant is het veel moeilijker om daar in het eerste te komen dan bij Feyenoord.”


Poll

Wist je dat Stanley Brard de neef is van Patty Brard?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

67 reacties (laatste reactie door wandering)

Je zal er maar familie van zijn.

OT: Kunnen ze niet eens een keer afspreken dat jeugd gewoon tot hun 18e in hun vaderland blijft? Clubs als Chelsea kopen ze maar overal vandaan. Maakt het voetbal gewoon kapot.

11 februari 2015 om 15:51

Vader krijgt baantje bij de club, kind "moet" mee verhuizen. Club zegt weetje wat kom maar bij ons in de jeugd mee spelen.

11 februari 2015 om 17:50

Inderdaad dan stelt die hele regel meteen niks meer voor

Oke, dit is een van de beste polls ooit op deze site. Ge-wel-dig!

Het blijft een eeuwige discussie wat beter is. Of snel geld verdienen en op je cv teren als het niet lukt. Of langzaam ontwikkelen en uiteindelijk ook geld verdienen. Met de kans dat het mis gaat bij de tweede.

11 februari 2015 om 16:14

Bij het eerste misschien een grotere kans dat het misgaat?

11 februari 2015 om 16:23

De kans is groter dat je niet slaagt bij de grotere club maar het geld heb je dan al wel verdiend. Daarnaast kan je naderhand hoogstwaarschijnlijk nog bij wat clubs binnenkomen omdat je die club op je cv hebt.
Als je het niet lukt door te breken bij de club waar je bent opgeleid (dus niet voor een transfer kiest), heb je veel minder verdiend en een stuk lagere kans om ergens anders nog wel te verdienen.

11 februari 2015 om 23:40

Ik hoop dat je wat betreft de poll sarcastisch bent.

Dit laat maar weer eens mooi zien hoe bedroevend laag het niveau van deze voetbalsite is.

Nu zal een jolige moderator vast deze reactie in no-time verwijderen, want is iets wat jullie graag doen. Goedbedoelde kritiek wordt blijkbaar niet gewaardeerd en ook een simpele reactie op een mailtje van mij is al teveel gevraagd.

Ga vooral zo verdert Voetbalzone, zou ik zeggen. Een lesje 'prioriteiten stellen' zou men hier wel kunnen gebruiken.

Bruma Rekik en Ebecilio zijn alleen financieel wijzer geworden de stap naar Engeland. Ik heb wel eens begrepen dat ze bij Feyenoord de stap van Bruma het minst erg vonden omdat er een hoop (groter) talent achter zat. Van Ake moet ik nog maar zien of hij straks uiteindelijk ook niet gewoon weer in de Nederlandse competitie rond hobbeld.
Uiteindelijk is gebleken dat het voor de meeste jonge spelers beter is om eerst ervaring op te doen in de eredivisie in plaats van andersom.

11 februari 2015 om 13:56

Financieel wijzer en spelen ook op jonge leeftijd in de top van Nederland, dus qua geld en ervaring rijker dan hun leeftijdsgenoten, en ze spelen op hetzelfde niveau.
In mijn optiek heb je het dan prima gedaan.

Edit, of dacht jij dat als ze wel bij Feyenoord waren gebleven, ze nu wel bij Chelsea en Arsenal in de basis hadden gestaan?

12 februari 2015 om 12:57

Alleen stonden De Vrij, BMI en Kongolo op het WK en Bruma en Rekik niet.

Het is maar waar je als persoon je prioriteiten wilt leggen. Voor de ene persoon bestaat er meer dan geld alleen, voor de ander niet.

12 februari 2015 om 13:17

Dus jij wil zeggen dat als ze in Nederland waren gebleven zij ipv de Vrij en BMI naar Brazilië waren gegaan?

11 februari 2015 om 15:08

Het ontwikkelen in de eredivisie lijkt mij ook beter, kijk alleen maar naar het Nederlands elftal. Alle jonge spelers van het afgelopen WK hebben zich eerst in de eredivisie bewezen. Al die gasten die in dit artikel staan en in de jeugd naar het buitenland zijn gegaan zaten net als ons lekker thuis op de bank het WK te checken

11 februari 2015 om 16:05

Bruma en vooral Rekik zijn geen goede voorbeelden van spelers die beter hadden kunnen blijven. Beide hebben veel meer verdiend dan dat ze in Nederland konden verdienen en spelen op hetzelfde niveau. Rekik speelt waarschijnlijk niet eens later basis bij PSV dan dat hij bij Feyenoord zou spelen.
Ebecilio is wel een stapje terug gegaan. Van aanvoerder van Jong Arsenal naar bank bij Twente. De echt goede voorbeelden zijn echter spelers als Quincy Owusu Abeyie.

11 februari 2015 om 18:42

Niet mee eens. Bruma werd in de jeugdopleiding van Feyenoord gezien als groter talent dan De Vrij en Martins Indi en toen Rekik wegging werd er over Kongolo nog niet gesproken. De Vrij en Indi cashen nu meer dan Rekik en Bruma en Kongolo heeft al een WK mee mogen maken, dan wijst toch alles erop dat je je beter eerst in Nederland kunt ontwikkelen.

Ik was lekker voor Chelsea gegaan hoor. (ik snap ook niet waarom iedereen dat altijd zo erg vind) je krijgt een heerlijk salaris en je mag trainen met de beste ter wereld. En mocht je het niveau toch niet halen dan kom je weer lekker terug in Nederland. Zie jeffry Bruma, Karim Rekik en Kyle Eblicilio. Maar ik snap de spelers die willen blijven natuurlijk ook.

11 februari 2015 om 14:16

Ik denk dat het verschil is dat als je in Nederland blijft, je niveau waarschijnlijk een stuk hoger is. Kijk eens naar Rekik/bmi. Dan heeft BMI gewoon een hoger niveau terwijl ze zowat even oud zijn. Veel talenten zouden hier beter naar kunnen kijken. Je kunt soms beter 5 kleine stappen zetten i.p.v. 1 grote. Zie Eriksen! Met 21 een transfer naar Tottenham! Speelt er nu erg goed! Waarom? Omdat hij constant wedstrijden op een redelijk niveau heeft kunnen spelen. Hij heeft in verhouding meer ervaring en ik denk uiteindelijk ook een mooiere carrière!

11 februari 2015 om 15:17

Dat scheelt 2 jaar en waar wa a BMI twee seizoenen geleden? Juist, ook niet niet ergens. Ieder z'n pad, uiteindelijk speel je waar je hoort te spelen.

12 februari 2015 om 13:04

Wat ik probeer duidelijk te maken is dat spelers via lagere clubs meer spelen op een gepast niveau! Dat is bij Chelsea minder het geval.

11 februari 2015 om 16:05

Groot gelijk... Pakken wat je pakken kan. Bij de europese top komen ze niet...

Die poll......

Ben blij dat deze man nu bij Qabala werkt. Sinds hij er is krijgen jonge spelers de kans bij de eerste. Nu nog een verstandige trainer aanstellen en dan kunnen ze volgend seizoen om Europees voetbal spelen.

welk feyenoord talent is als laatste naar een europese topclub vertrokken?

11 februari 2015 om 14:14

Rodney Kongolo

11 februari 2015 om 14:15

Rodney kongolo naar Manchester City

11 februari 2015 om 14:20

Hoe oud is hij eigenlijk?speelt hij in de Manchester City jeugd of is hij verhuurd?

11 februari 2015 om 14:34

Hij is net een maand 17. Speelt bij Man City U18. Beetje googlen doet wonderen

11 februari 2015 om 14:15

Ik denk Rodney Kongolo, enkele maanden geleden.

Nou laat ze hier maar rijpen( ?).
En vergeet de handelswijze van clubs in Belgie.
Daar zijn ze W E L vroeg uit gevlogen en spelen nu bijna allemaal in de top in Europa.

Leuk zo'n poll (haha nee echt waar) maar kiezen tussen jeugdopleiding feyenoord en chelsea was ik ook wel benieuwd hoeveel % er voor Chelsea zouden kiezen

11 februari 2015 om 18:42

Die poll is echt briljant inderdaad

Verder is er niks gelogen aan wat die man zegt. Je hoopt dat ze blijven, maar begrijpt de overstap ergens ook wel. Alhoewel de kans van slagen absoluut minimaal is.

De jeugd is de toekomst! Hopelijk stromen er weer talenten als Robben ens door! (:

Toch denk ik dat er eens serieuzer naar gekeken moet worden. Het is bijvoorbeeld opvallend dat wij nu talentarme generaties hebben. In de leeftijd 23_26 hebben we weinig talenten gehad. Kan het zijn dat die talenten verloren gegaan zijn? Waren Rekik en Ebecilio misschien niet veel beter geworden als ze wel bij Feyenoord gebleven waren? Ik vind dit heel moeilijk in te schatten. Ik weet wel dat het een zeldzaamheid is dat zo'n speler het redt bij een grote club. De meeste zie je nooit meer terug. Ook Ake gaat het niet redden. Op het moment dat ze iemand nodig hebben op zijn positie trekken ze de portemonnee! Zelf ben ik er een voorstander van deze spelers niet meer op te roepen voor jeugdwedstrijden van het Nederlands jeugdelftal. Dan denken ze beter na. Ook zou een opleidende club een automatische optie op door hen opgeleide spelers moeten hebben die langer wordt naarmate een speler langer in de jeugd van een club heeft gespeeld. Op dit moment is opleiden in de Nederlandse competitie heilig, maar als dat niet binnen een paar jaar wat oplevert heb je kans dat daar ook mee gestopt wordt. Daarbij doet de Fifa of de Uefa wat de grote clubs willen. Het voetbal wordt er niet leuker op. Kijk ook eens wat er bij grote clubs op de bank en vooral op de tribune zit. Of in de verhuurbedrijven rouleert.

NU breken er een paar door bij Feyenoord. Geld is (was) op dus moeten ze wel... Ken een tijd (vanaf 5e tot 19e er gezeten. Alle Nederlandse jeugdelftallen doorlopen. Altijd aanvoerder. Bij het 1e onder Gullit) dat er niemand doorbrak. Kon naar verschillende clubs... Koos om te blijven.. Werd er doodleuk verteld dat er een Zweed gekocht was voor op mijn plek. Ga maar weg. Hoop geld misgelopen. Dus wat doe je? Financieel binnen lopen of gaan voor F1 terwijl daar ook geen garantie voor is? Veel collegaspelers hadden hetzelfde en hebben nu maatschappelijke carriere... dat terwijl "grote namen" van nu op de bank zaten voor ons bij bv Ned teams. Dus gewoon geld pakken wat je kan pakken. Buiten dat, bij Feyenoord ga je nadat je in het 1e hebt gezeten ook niet echt naar de absolute top voor een 20 miljoen. Dat is bij Ajax bv wel anders....

12 februari 2015 om 13:12

"dat terwijl "grote namen" van nu op de bank zaten voor ons bij bv Ned teams. "

Tja sommige spelers ontwikkelen zich door na hun 20e, andere weer niet. Kan ook aan de mentaliteit liggen. Dat zie je ook in andere sporten.
Zat Bergkamp ook niet in de A2?

Tijden zijn inderdaad wel veranderd.

Die kans moet je gewoon niet grijpen, want je hebt daar geen ene kans om door te breken. Voor de talenten die vanuit Scandinavië naar Ajax gaan in de jeugd snap ik het wel, want in de eredivisie krijgen talenten gewoon veel kansen om door te breken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1626
2.PSV158
4.Feyenoord1210
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. TilMiddenvelder53
J. ToornstraMiddenvelder52
J. BijlowKeeper50
B. LinssenAanvaller55
L. SinisterraAanvaller52
A. JahanbakhshAanvaller41
C. DessersAanvaller21
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

100 fans
Verdediger, 26 jaar

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Olympique Marseille heeft belangstelling voor David Neres. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren