Een icoon voor clubliefde: ‘Il Capitano’

Zaterdag, 13 juli 2013 om 13:09 door Pango

Van Pupone (Mamma’s kindje), zijn bijnaam toen hij doorbrak in het eerste team van AS Roma, tot aan Gladiatore (een van zijn huidige bijnamen). Van het schrijven van komische boeken tot zijn geschreven Cicerone minigids van Rome. Van de Scudetto naar de Wereldbeker.
Van ambassadeur van UNICEF tot succesvolle tv-advertenties naast zijn vrouw (Ilary Blasi).
Dat is Francesco Totti.

/

Totti werd geboren op 27 september 1976, vijf dagen na Ronaldo en twee dagen voor Andriy Shevchenko. De mythe begint met de tien maanden oude baby die weigerde een bal af te geven tijdens een zomervakantie aan de Adriatische Zee. Het gaat verder met zijn eerste voetbal trofee, als een vijfjarige kleuter. En als negenjarige, zittend tussen de tifosi van Roma, kopt de kleine Totti onder applaus van de hele menigte, een afgezwaaide bal terug op het veld. Precies op de plek waar de bal de zijlijn passeerde. Volgens de legende zelf, is het Roma-shirt voor hem bestemd. "Je bent wie je bent. Ik ben een Romanista," zei Totti. De jongste nakomeling in een lange lijn van lokale tifosi heeft iets speciaals. Het tijdperk van de ‘bambino’ met magische voeten was begonnen.

Het was 28 maart 1993; op 16-jarige leeftijd stond daar een talent op het veld in de wedstrijd tegen Brescia op. Niemand wist toen nog dat de wegen van Totti en Roma legendarisch zouden worden. Hij maakte zijn eerste doelpunt tegen Foggia op 4 september 1994 en in het seizoen 1997/98 kreeg de toen pas 21-jarige Totti de aanvoerdersband om zijn armen. Deze heeft hij sindsdien niet meer afgestaan. En dat zou het begin zijn van een lange mooie carrière als aanvoerder van AS Roma.

In 2001 de Scudetto, daarnaast nog twee Italiaanse Supercups, winnaar van het WK voetbal in 2006 en 227 Serie A doelpunten. Slecht een speler, Silvio Piola, heeft meer gescoord (274 doelpunten). Daarnaast won hij vele individuele onderscheidingen, waaronder vijfmaal Italiaans voetballer van het jaar, tweemaal Serie A voetballer van het jaar, een Gouden Schoen in 2007 en een Gouden Voet in 2010. Ook werd hij genoemd in de FIFA 100, een lijst van de 125 grootste levende voetballers.

Clubs stonden voor hem in de rij. In 2003 ontving Totti aanbiedingen van Real Madrid en Chelsea. Er werd hem driemaal zoveel salaris geboden als bij Roma, maar Totti besloot om hier niet op in te gaan. Ook in 2007 werd hem in een Italiaanse tv-show nogmaals de volgende vraag gesteld: "Francesco, waarom ga je niet nog voor twee of drie jaar bij een ander team spelen om iets meer prijzen te winnen?"

“Omdat ik opgegroeid ben in Rome”, aldus Totti. “Omdat ik wil spelen en zelfs sterven voor Roma, omdat ik ben, een Roma fan.”

Totti, zo weten de tifosi, is een 'Romano de Roma', geen import, maar een Romein uit Rome. Voor deze eretitel komen alleen diegenen in aanmerking wier familie al zeven generaties in Rome woont, die voor belangrijke gebeurtenissen een kleine pelgrimage ondernemen naar de Madonna del Divino Amore aan de Via Appia en die minstens eenmaal in het leven de hand van de paus hebben mogen kussen. Totti voldoet aan al deze voorwaarden.

Het is 11 Juni 2013, Stadio Olimpico is bedolven door wolken van somberheid. Francesco Totti staat waarschijnlijk voor zijn 22e en laatste seizoen in dienst van AS Roma. De 36-jarige aanvaller heeft dat laten doorschemeren bij de presentatie van het nieuwe shirt van zijn club voor het seizoen 2013/14. Totti: “Ik heb veel verschillende Roma shirts gedragen, maar dit is de laatste”. Tranen springen spontaan in mijn ogen. Nee, denk ik, dit kan niet waar zijn. Tot mijn verbazing wordt de presentatie met een glimlach beëindigd. Zou het dan echt zo zijn? Ik kan het niet geloven, afgelopen maart werd er zelfs nog gesproken over een contractverlenging. Er gaan al geruchten dat dit een statement richting het bestuur is. Of dit waar is moet later blijken, maar het is en blijft een feit dat de leeftijd een rol begint te spelen, en het kan zomaar zijn dat we binnenkort een Roma zonder kapitein zien. Een Roma wat ik nog nooit heb gezien en me ook bijna niet kan voorstellen.

Totti is een legende in Rome, en verdient een standbeeld. Telkens weer wordt zijn entree in het Olympisch stadion, Roma’s thuisbasis, georkestreerd tot in de perfectie. Met een hoge kraag om zijn nek, vergezelt door een oordovend geluid vanuit de tribunes, rookwolken die het zicht belemmeren, maar met een glimlach op het gezicht betreedt ‘Gladiatore’ het veld. "Onze Capitano!", scandeert men luidt. "De keizer van Rome, Francesco ... TOTTTTIIII!"

Na zijn carrière zal hij zeker nog binnen Roma actief blijven. Gelukkig maar, want tegenwoordig zijn één-club spelers schaars. Een speler die zijn gehele carrière trouw blijft aan zijn club. In de moderne tijd kom je de passie, vastberadenheid en club trouw niet vaak meer tegen. Voor sommige mensen zijn deze variabelen een onderdeel van de connectie met het mooie voetbalspel, iets wat fans vasthouden en koesteren. Totti symboliseert AS Roma en de prachtige stad Rome. Een persoonlijkheid dat mensen in donkere dagen en tijden nog kan laten lachen, trots kan laten zijn. Het is een uitstervend ras maar laten we er nog van genieten zolang het nog kan.

Totti, je bent een voorbeeld voor velen, een idool voor anderen en de held van het prachtige Rome.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 20 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1300+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door mufc-wazza)

Dat afscheid wil ik niet missen!!
Dit gaat misschien wel het afscheid van van Basten overtreffen destijds bij AC Milan

Mooi stuk over een legendarische Romano, enkel jammer dat je het niet met meer passie vertelt, ik had het liever meer uit jou oogpunt en ervaring gelezen, dan met opsommingen van feiten en gebeurtenissen. Iedereen met ietwat voetbalverstand weet al wie Totti is.

Toch 4 sterren, alleen al omdat het over een speler gaat die mijn eeuwig respect heeft, een speler van de club, een kind van de club, een type dat uitsterft en langzaam maar zeker helemaal zal verdwijnen. Er komt een dag waarop wij onze kleinkinderen vertellen, dat vroeger sommige spelers eeuwig hun club trouw bleven, wat dan ook, hoe dan ook. En op die dag, zullen onze kleinkinderen ons voor gek en te oud verklaren. Het sterft gewoon uit.

Francesco Il Capitano Totti !

14 juli 2013 om 18:59

Je zult denk ik altijd wel dat soort voetballers houden. Een Wilshere zal denk ik voor altijd bij Arsenal blijven. Je hebt spelers die gewoon niet van hun club weg kunnen, licht natuurlijk ook wel aan de club.

Clubs als Roma, Madrid, Liverpool, United en Bayern hebben toch wel die warmte.

14 juli 2013 om 19:03

Inderdaad, dat zijn mijn type spelers met één man die voor altijd mijn held zal zijn. Jongens met een hart voor de club, Gerrard is ook zo een speler, had kunnen weggaan voor meer geld en prijzen, maar deed dat niet, hetzelfde geld voor Totti en Zanetti, en Alex Del Piero bij de degradatie evenals Buffon, Nedved en Trezeguet. Wilshere is ook een echte Gunner en Gooner, hij voetbalt er wel maar hij is denk ik nog meer fan, ook Hamsik heeft aangegeven zijn loopbaan te willen beëindigen bij Napoli, prachtig toch

15 juli 2013 om 22:46

En Barcelona en Milan.

Je hebt prachtig geschreven over onze held.

Daje Roma!

Goede CE. Leuk om een stuk over il Capitano te lezen. De timing is ook goed, een paar dagen na die persconferentie. Ik mis wel bepaalde momenten van Totti, momenten waar de supporters van Roma hem voor altijd dankbaar zullen blijven. Was leuk geweest als je die vermeld had. Want die zullen er vast wel zijn.

Af en toe spring je nogal van de hak op de tak, neem je laatste twee alinea's bijvoorbeeld. Totaal andere onderwerpen. Het zou leuker zijn als je daar langzaam naar toe had gewerkt.

Je begin is echt geweldig goed, dat je begint over Totti als kind. Maar daarna spring je van een 9 jarige Tottie die tussen de Tifosi zit, naar de Totti die zijn debuut maakt voor Roma. Wellicht had je iets meer kunnen vertellen over zijn verrichtingen in de jeugd.

Wat ik eigenlijk bedoel, ik wilde meer details en memorabele momenten lezen. Verder is dit een goede CE, een leuk geschreven geheel.

Tot slot heb ik nog een vraag aan jou persoonlijk, wist je dit allemaal in grote lijnen, of heb je dit opgezocht?

Edit: 4 sterren

13 juli 2013 om 17:12

Bedankt voor je reactie! Als ik een CE over Totti ga schrijven, en ik wil alles vermelden, dan kan dit weleens een klein boek worden. Ik heb daardoor keuzes moeten maken en delen weggelaten, dat is lastig. Zijn carrière is alles behalve saai en er is veel voorgevallen. Er zijn genoeg momenten die ik kon noemen, maar ik heb bewust geen moment gekozen omdat dit stuk hier niet om vraagt. Een korte ode met wat duidelijke mijlpalen vind ik nu (paar dagen na de aankondiging) beter passen. De volgende keer zal ik meer passie erin vermelden, dit wil ik echter bewaren voor een andere CE. Eentje aan het einde van zijn carrière, dan kan ik er ook beter wat memorabele momenten en details in noemen, dat past dan beter in de context.
Als Roma fan en volger heb ik deze CE voornamelijk uit mijn kennis geschreven, echter heb ik bepaalde exacte data wel overnieuw op moeten zoeken

Ciao!

13 juli 2013 om 17:32

Bedankt voor je reactie. Als je het me zo uitlegt is je CE zeker 5 sterren waard. Ik ben het helemaal met je eens wat je argumenten betreft. Ik kijk al uit naar je CE op het einde van Totti zijn carrière. Al hoop ik dat die CE nog lang op zich moet laten wachten, als je snapt wat ik bedoel?

Knap dat je dat zo wist. Ik begrijp dat je niet alles kan onthouden natuurlijk.

Blijf schrijven

Arrivederci, als we dan in het Italiaans gaan schrijven

15 juli 2013 om 22:51

Bedankt voor dit mooie stuk!!!!!

Ik ben ook voor Roma en ga weleens in het stadion kijken. Ben je trouwens net als ik Italiaans? Hoe dan ook we kunnen echt trots zijn op onze club we zijn misschien niet de beste maar we hebben het mooiste shirt en Totti. Hopelijk blijft de Rossi ook zijn hele carriere bij ons.

Mooi stuk. Je had het misschien met iets meer passie mogen vertellen en vertellen over Totti in de jeugdopleiding. Ik vind dit stuk vier sterren waard.

Goed stuk over een uitstervend ras in het voetbal. Een voetballer met clubliefde en die z'n hele carrière bij een club blijft.

15 juli 2013 om 22:53

Het komt voornamelijk door al dat geld in het voetbal daardoor verdwijnen dit soort voetballers. Het wors helaas steeds erger.

Spreekt voor zichzelf, bedankt!

Simpelweg een prachtig stuk.

Heb speciaal voor jouw stuk ingelogd uit Turkije (normal doe ik het niet uit principe).

Prachtig stuk.

Als Totti ter sprake is, dan is elegantie/charisma een feit.

Heel goed stuk! Het leest makkelijk en ik vind het ook een zeer leuk onderwerp! Zulke voetballers als Totti vind je niet meer zo veel. Dat is zo mooi aan voetbal, clubliefde! Mooi ook dat er nog eens een CE komt over de Serie A!


Nogmaals, heel goed stuk en Forza Totti !

Respect voor de voetballer Totti, blijft als een van de weinige trouw aan zijn club terwijl hij hogerop kon(as Roma schat ik niet in als absolute top). Alleen erg jammer dat Totti op het veld nog wel eens zeer nare trekjes heeft, en ook een paar zeer harde overtredingen heeft gemaakt.

Als er dingen in een CE over Totti staan die ik nog niet wist, dan kan ik niet anders dan 5 sterren geven. Maar ik wacht met smart je stukje af waar je wat meer vanuit het perspectief van de tifosi schrijft.

In ieder geval top om dit te lezen en hopen op die contractverlenging!

Ten eerste bedankt voor de tip dat hij er op stond.

En verder een prachtig stuk over mijn jeugd held en nu nog steeds! Dingen te weten gekomend oor jou stuk die ik zelfs nog niet wist! En ook nog goed te lezen en heel duidelijk allemaal!

zoals al eerder bij je aangegeven, ben ik door deze man alleen fan geworden van Roma en het Italiaanse voetbal. Soms wat arrogant (positief juist, leiders uitstraling) en vieze streken gehad (mag ook gezegd worden) maar daar is he dan toch ook een echte Italiaan voor. Zal deze man gaan missen op de velden vanaf volgend jaar.

1 van de meest loyale spelers van de wereld
off: dat kun je niet van zlatan ibrahimovic zeggen

Erg mooi stukje geschreven, zelfs als SS Lazio aanhanger toch heel veel respect voor deze grootheid!

Mooi artikel hoor!
Zal toch wel zijn laatste seizoen worden, hoe spijtig ook. verdiend daarna zeker een andere rol bij zijn Roma !

Leuk om nog wat over dit icoon te lezen.
Jammer dat het zijn laatste seizoen is, ik hoop voor hem dat er dan toch nog een mooie prijs bijkomt, die verdiend hij.

Totti...francesco Tott...kind van Rome, Keizer van Rome...superlatieven komen tekort om mijn respect te kunnen tonen voor deze man! Wees trots op jullie Il Capitano.

Mooi artikel man...sommige stukken kreeg ik zelfs lichtelijk brok in mijn keel...tis maar dat ik geen Roma fan ben, anders heb ik zeker weten zitten janken...

Wat een stuk toch ook weer van je. Echt genieten.

Geen idee of er spelfouten of iets dergelijks in zitten. Ik heb er niet op gelet, omdat ik zo in het stuk verdiept was. Een van de betere, zo niet de beste clubexpert op VZ tot nu toe. Respect man.

Totti, the man you can't hate!

5 Sterren, keep it up!

Deze man stelde clubliefde boven het winnen van prijzen want als je zag hoe goed hij was en nog kan zijn is het jammer dat hij altijd in Rome is gebleven want bij iedere andere grotere club had hij zeker een paar keer de CL gewonnen op de erelijst van zo'n speler hoort dat gewoon te staan Jammer , Maar wel mooi die clubliefde maar toch een groot speler.

Geweldig stuk! Ik had het al gelezen voordat ik een account had, maar heb het nog eens gedaan.
Een van mijne favoriete spelers aller tijden en dit stuk 'does him justice'. Respect!

Heel mooi stuk over 1 van mijn favoriete spelers.
door dik en dun met roma gestreden, dat is nou een voorbeeld van club liefde

5/5

Het zou zonde zijn als ik dit stuk niet zou beoordelen. Ik vind het jammer dat je 'te weinig' van jezelf erin hebt gestopt. Dat zou de kers op de taart zijn geweest. Desalniettemin, complimenten voor je column en hopelijk zien we er spoedig weer een.

Goede CE maar jammer dat je niets over zijn negatieve kanten vertelt. Die schop tegen Balotelli bijvoorbeeld. Een legende natuurlijk maar geen lieverdje.

4/5

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

AS Roma

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Juventus3611
3.Lazio3321
4.Cagliari2912
5.AS Roma2911
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
A. KolarovVerdediger154
E. DžekoAanvaller156
G. ManciniVerdediger141
N. ZanioloMiddenvelder143
Pau LópezKeeper140
J. VeretoutMiddenvelder131
J. KluivertAanvaller123
Voor de complete selectie: Clubpagina AS Roma.

In de wandelgangen

Zondag 8 december
Real Madrid is bereid om James Rodríguez en Gareth Bale naar Manchester United te laten gaan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren