Wikken en wegen over Cristiano Ronaldo

De zomer van 2013 is aangebroken en de transfermarkt is officieel geopend. Diverse topclubs versterkten zich al met grote namen. Real Madrid versloeg Manchester City in de race om het Spaanse supertalent Isco, waar aartsrivaal Barcelona het Braziliaanse wonderkind Neymar vanaf volgend seizoen tot hun selectie mag rekenen. Ook de top uit Engeland trok wederom de portemonnee of gaat dat in de komende maand doen.

/

Bij een transferperiode horen natuurlijk de welbekende transfergeruchten. Sommige geruchten worden op niets gebaseerd, anderen door een bepaalde uitspraak van een speler. Wat we er van moeten geloven moet altijd maar blijken. Toch zijn er deze zomer veel geruchten rondom volgens velen de beste speler van Real Madrid; niemand minder dan Cristiano Ronaldo zou als nummer een op het verlanglijstje staan van Manchester United. Moeten de Madrilenen hem ten koste van alles behouden of toch de verkoop van hun absolute superster in overweging nemen?

“Nog voor geen miljard”, was het antwoord van president Florentino Pérez, op de vraag of Real Madrid Ronaldo zou verkopen. Het eerste wat in je opkomt als je denkt aan de verkoop van Ronaldo is dat Real Madrid helemaal gek is geworden. Ronaldo loopt één op één in bijna alle competities. Nooit was er een speler bij Real Madrid die zo makkelijk het doel trof als hij. Zijn doelpunten zullen in het begin ook enorm gemist worden. Met het hoofd, met zijn linker, zijn rechter, met zijn hak. Op alle manieren en vanuit alle hoeken vliegen ze er in.

Door zijn inzet op het veld, zijn passie voor het spelletje en zijn ongelofelijke doorzettingsvermogen hebben veel Madridista’s waaronder ik zelf een zwak voor Ronaldo. Hij lijkt te leven voor het voetbal. Waar bij sommigen het kopje gaat hangen, blijft Ronaldo altijd gaan.

Ondanks dat de verkoop van CR7 als een enorme klap zou aankomen bij de supporters, biedt de verkoop van Ronaldo enorm veel mogelijkheden. Het belangrijkste is om een sterker collectief te bouwen. Een sterk elftal waar niet het ‘alle-ballen-op-Ronaldo’-systeem wordt gehanteerd zoals onder José Mourinho, maar een systeem waarin je als tegenstander niet meer weet waar je het moet zoeken. Het is namelijk vaker gebleken dat als je Ronaldo in dubbele dekking zet met sterke verdedigers, hij weinig potten kan breken.
Met namen als Luka Modric, Mesut Özil, Isco, Karim Benzema en enkele jeugdspelers kun je veel verzorgder, beter en aanvallender voetbal spelen dan wat tot nu toe op de mat is gelegd door Mourinho. Een soort voetbal waar niet alles van een persoon moet komen. Als Ronaldo het naliet, dan wist niemand meer wat hij moest doen. Als Ronaldo daadwerkelijk vertrekt kun je talloze systemen hanteren om het maximale uit de spelersgroep te halen.

Gelukkig heeft Real Madrid niet stilgezeten op de transfermarkt en heeft het zich met Golden Boy-winnaar Isco een diamant van de sport rijker gemaakt. Daarnaast heeft Real Madrid nu een prachtige lichting jeugdspelers met onder andere Daniel Carvajal, Jesé Rodríguez, José Rodriguez en Cristian Benavente. Stuk voor stuk spelers die het allerhoogste niveau kunnen halen. Trainer Carlo Ancelotti heeft aangegeven dat hij graag met jonge spelers werkt. Echte jongens van de club, die diep in hun hart ook stiekem een supporter zijn van de club. Zulke spelers kunnen veel meer uit zichzelf halen als het even moeilijk gaat in een wedstrijd. Die spelers vechten voor de club. Persoonlijk zie ik liever een jongen spelen die al heel zijn leven voor Real Madrid vecht dan iemand zonder gevoel voor de club. In mijn ogen is nog een aankoop zoals Gareth Bale dus overbodig. Er moet een goede balans komen tussen gearriveerde namen en spelers uit de eigen opleiding.

Naast het feit dat je als team sterker word na zijn vertrek, levert de verkoop van Ronaldo ook een behoorlijke transfersom op. Geruchten gaan dat Nike maar al te graag meebetaalt in een transfer naar zijn oude club. Mocht Real Madrid nu kiezen om Ronaldo te verkopen dan halen ze een enorm bedrag binnen, houden ze hem dan ebt zijn restwaarde langzaam weg. Daar komt nog het bedrag bij dat Real aan zijn salaris zou moeten gaan uitgeven; dat zou minimaal tien miljoen euro per seizoen zijn. Dat bedrag kun je onder andere gebruiken om schulden af te lossen. Als Real Madrid schuldenvrij wordt zal er veel meer sympathie voor de club ontstaan. Ik neem als voorbeeld Bayern München; kijk eens hoe veel sympathie die club krijgt van mensen omdat ze financieel gezond zijn. Ondanks het feit dat zij ook bedragen van tientallen miljoenen uitgeven, worden ze niet afgekeurd of uitgekotst door de wereld en worden ze vaak niet weggezet als ‘koopclub’.

De toekomst van Los Blancos ziet er rooskleurig uit. In de defensie is eindelijk het rechtsbackprobleem opgelost in de vorm van Carvajal, waar het centrum de komende jaren ook geen issue zou moeten zijn met Ramos en Varane. Linksback hebben we Marcelo en eventueel Fábio Coentrao, mocht hij niet vertrekken. Het middenveld spreekt voor zich: met Modric, Özil, Alonso, Khedira en Isco kun je het geweldig wegzetten. Als het aan mij ligt maakt jeugdspeler José Rodriguez ook wat minuten komend seizoen. Als aanvallers heb je Benzema, waarvan ik verwacht dat hij onder de hoede van Zinédine Zidane (assistent van Ancelotti) weer gaat spelen zoals hij dat deed in het seizoen 2011/12. Hij speelde vooral sterk tegen Barcelona. Álvaro Morata heeft bewezen dat hij prima als back-up kan fungeren.

Real Madrid coachen is altijd een droom geweest voor Ancelotti. In zijn eerste interview bij zijn nieuwe club gaf de Italiaan aan dat hij spectaculair en aanvallend voetbal wilt spelen, zo hoort een club als Real namelijk ook te voetballen. In tegenstelling tot de voormalige trainer weet Ancelotti maar al te goed wat de normen, waarden en wensen van Real Madrid en diens aanhangers zijn. Alles wat nodig is om de komende jaren succesvol te zijn en om mijn ideeën te realiseren is aanwezig bij Real Madrid. Nu is het de opdracht aan Carlo Ancelotti om dit alles waar te maken.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 17 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2200+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door s04_nl)

Ten eerste; leuke clubexpert. Je schrijft op een makkelijke en luchtige manier die goed te verwerken is voor de lezer. Je weet in duidelijke woorden je visie over te brengen.

Ten tweede; Ik denk dat Ronaldo een belangrijke rol kan spelen in dit Real, zonder dat het om Ronaldo-dependencia hoeft te gaan. In een vrije rol vanaf links heeft hij absoluut een meerwaarde. Samen met Ozil en Isco zal hij een aanvallend middenveld vormen waar je ieder team angst mee inboezemt.

Ten derde; Het is aan Ancelotti op Real Madrid weer een gezicht te geven. Een eigen identiteit zeg maar. Zoals jij zelf ook aangeeft speelt het opstellen en inpassen van de eigen jeugd hierbij een grote rol. Jongens zoals Jese, Jose, Carvajal, en Morata zijn stuk voor stuk spelers die het verdienen om een eerlijke kans te krijgen. Hopelijk beseft Ancelotti zich dat.

"ook de top uit Engeland trok wederom de portemonnee of gaat dat in de komende maand doen." Het woordje 'op' natuurlijk vergeten. Kan gebeuren, maar zo'n foutje is natuurlijk te vermijden!

"sommige geruchten worden op niets gebaseerd, anderen door een bepaalde uitspraak van een speler. " Het is baseren op, je doet het in het eerste zinsgedeelte goed, in het tweede gedeelte niet. "... anderen op een bepaalde uitspraak van een speler."

"door zijn inzet op het veld, zijn passie voor het spelletje en zijn ongelofelijke doorzettingsvermogen hebben veel Madridista’s waaronder ik zelf een zwak voor Ronaldo. Hij lijkt te leven voor het voetbal. Waar bij sommigen het kopje gaat hangen, blijft Ronaldo altijd gaan." Deze alinea had je het beste kunnen samenvoegen met de voorgaande alinea. Nu stoort het een beetje in de verder goede structuur van je stuk. Alinea's van drie à vier zinnen zijn echt verschrikkelijk voor een lezer. Nu is dit bij jou maar één keer het geval, toch zou het samenvoegen van twee alinea's veel doen voor het leesplezier van het/een stuk.

"naast het feit dat je als team sterker word na zijn vertrek," - wordt

Verder vind ik dat je qua taalgebruik en indeling een prima stuk hebt afgeleverd. Om toch nog een aantal foutjes te voorkomen zou ik je aanraden om je stuk nog eens extra goed door te lezen, of nog beter, door iemand anders laten door lezen. Een buitenstaander ziet vaak meer dan de schrijver zelf doet.

Qua inhoud ben ik het grotendeels met je eens. Het elftal draait nu teveel rond Ronaldo, maar hij zou ook een enorm gemis zijn mocht hij vertrekken. Daarnaast denk ik dat je met Isco, Ozil en Modric een aantal heel sterke middenvelders hebt, maar niet iemand die echt aan de vleugel kan acteren. In dit geval snap ik ook niet helemaal de transfer van Isco naar Real aangezien hij net als Ozil en Modric eigenlijk een aanvallende centrale middenvelder is, dus drie super getalenteerde jongens voor één positie als je het zo bekijkt.

Daarnaast heb je helemaal gelijk dat Real op dit moment een zeer sterke lichting heeft uit de jeugdopleiding, maar het is natuurlijk maar de vraag of zij er ook meteen kunnen staan als basiskracht. Mocht Ronaldo dus vertrekken, lijkt mij een aankoop vrij noodzakelijk. Maar in dit geval zou ik wel net zoals ze bij Isco hebben gedaan in de eigen competitie kijken en niet bijvoorbeeld Bale aantrekken. (muniain bijvoorbeeld??)

Verder vind ik het financiële beeld wat je schetst een beetje te kort door de bocht. Met transferopbrengsten en het stijgen van het salarisbudget wordt lang niet een substantieel deel van de schulden afgelost. Daarnaast zou dus in mijn optiek sowieso wat van dat bedrag moeten worden vrijgemaakt voor het aantrekken van een nieuwe speler op de desbetreffende positie.

Al met al vind ik je stuk een dikke prima. Je schrijft goed, op wat schoonheidsfoutjes na en je hebt een duidelijke boodschap en de goede structuur van het stuk ondersteunt je in het verwoorden van je mening. Afgezien van een aantal meningsverschillen kan ik niet anders dan je je welverdiende vier sterren geven.

Leuke CE, goed geschreven en valt prima door te lezen.

Wat ik wel met El Gran Capitan eens ben is dat is dat Ronaldo ook zonder een 'alle-ballen-op-ronaldo-systeem' prima kan functioneren. Misschien schiet hij er, wat, twintig procent minder ballen in maar ik kan me persoonlijk geen speler voorstellen die hangend vanaf de linkerkant gevaarlijker is dan Ronaldo. Met spelers als Modric, die ik toch eerder een controlerende rol zie hanteren maar dat terzijde, Alonso, Khedira, Isco, Ozil, Di Maria, Kaká die invalbeurten/kansen zal krijgen onder Ancelotti en zelfs Calléjon zie ik niet in waarom dit Real niet zonder een 'alle-ballen-op-ronaldo-systeem' kan fungeren. Ronaldo heeft vaker laten zien een behoorlijk goede teamspeler te zijn als een trainer het goed in zijn hoofd krijgt zoals hij bij Portugal bijvoorbeeld aanvoerder is. Daarbij is, zoals je zelf zegt, Ronaldo een stuk minder gevaarlijk als er twee, drie sterke verdedigers op hem staan. Leuk dat Ronaldo dan uitgeschakeld is, maar als je een team hebt met eerdergenoemde spelers en een Benzema of Higuaín, als hij blijft, eromheen zijn dan zeker wel in staat doelpunten te creeeren, aangezien Ronaldo dan dubbele dekking heeft. Kortom; Ronaldo kan ook prima in een veel dominanter systeem spelen, het ligt alleen aan de coach om, niet zoals in het Mourinho-tijdperk, alles van Ronaldo af te laten hangen.

Mooi geschreven stuk, ik heb echter één klein puntje van "kritiek". Namelijk deze zin,

"nooit was er een speler bij Real Madrid die zo makkelijk het doel trof als hij."

Dat klopt niet helemaal, aangezien legendes als Alfredo Di Stefano, Ferenc Puskás, en Hugo Sánchez ook fenomenale statistieken konden voorleggen. Di Stefano met 305 goals uit 392 wedstrijden, Puskás met 242 goals uit 262 wedstrijden, en Sánchez met 208 goals uit 282 wedstrijden. Vooral Puskás kan als even makkelijk scorend als Ronaldo worden ervaren, gezien zijn doelpunten/matchen verhouding.

Voor de rest machtig stuk !

5 sterren.

Hey vriend heerlijk stuk om te lezen. We hebben het er nog even over gehad. De tactiek onder Mourinho en dat was dus alle ballen op Ronaldo. Ik heb wel een vraag voor je. Jij als hevige Madrid fan zou je Ronaldo niet misschien in de spits willen zetten? Ik bedoel er word heel vaak gezegd dat hij voetballend tekort komt op technisch gebied, maar hoe hij alle doelpunten en assist verzorg is van zo'n technisch niveau. Ik geef je wel gelijk hoor als je Ronaldo voor zoveel miljoenen kan verkopen moet je dat doen. Ik denk wel dat het even duurt voordat je weer grote wedstrijden op beslissende momenten gaat winnen. Ozil tegen Dortmund. Benzema en Higauin tegen Barcelona om maar voorbeelden te noemen konden zij ook niet opstaan.

Met The Golden Boy heb je iemand die mij aan een jonge Bergkamp doet denken.
Hopelijk zal Isco ook de harten stelen zoals Bergkamp dat voor Arsenal gedaan heeft.

5 sterren!

Ik kan je melden dat heel Duitsland Bayern afkeurt omdat ze de hele competitie verknallen met hun gekoop
Verder zeer mooi stuk
Je krijgt 4 sterren van me

Ik ben enorm onder de indruk van je schrijfstijl, ondanks een paar minieme schoonheidsfoutjes. Toch is de structuur van je stuk niet optimaal: tot ongeveer halverwege is het een goed opgebouwd en best overtuigend betoog, maar daarna wil je te veel dingen noemen die allemaal ook wel interessant zijn, maar niet passen bij de vraagstelling waarmee je het artikel ingegaan bent. Het wordt daardoor een beetje rommelig richting het einde. Maar goed, het leest weg als een tierelier. Je weet goed waar je het over hebt en dat komt ook nog eens goed over. Hulde, blijf alsjeblieft vaker Ce's schrijven!
4.5/5

Mooie column. Je begrijpt waar je over schrijft en ik kijk uit naar je volgende stuk.

Ik ben het helemaal eens met je Ce.
5 sterren (afgezien van de schoonheidsfoutjes).

Als een CE makkelijk wegleest zonder dat daar grote fouten inzitten (een 't' achter 'word' vergeten bijvoorbeeld, kan gebeuren..) waardoor het moeilijker te lezen wordt en de CE een goede inleiding, midden en slotakkoord heeft, vind ik het 5 sterren waard.

Daarnaast hoop ik gewoon dat Ronaldo in de Spaanse competitie blijft voetballen, evenals ik hoopte dat Isco in Spanje zou blijven (thank god he does!). Dit zijn toch de spelers wat la Liga in mijn ogen de mooiste competitie maakt!

Zoals gezegd, goed stuk. Leuk en makkelijk te lezen.

5 sterren waard mede-bewonderaar van hét Spaanse talent

Mooi geschreven. Ik verwacht eigenlijk niet dat Ronaldo deze zomer al weggaat, ook al zou dat misschien positief voor Real zijn.

Mooi geschreven!! , vind zelf alleen wel dat Ronaldo moet blijven.

Er zijn veel meer nadelen dan voordelen als hij vertrekt. Bijvoorbeeld sponsor contracten. Real behartigt 100 procent van zijn imago rechten etc etc.

Verder
Dat Mourinho "alle ballen op Ronaldo" systeem heeft gehanteerd, betekent niet dat Ancelotti het ook zal doen. Misschien zal Ancelotti een sterk collectief van maken (met Ronaldo erbij), want onder Pellegrini was het niet "alle ballen op Ronaldo". Toen scoorde Ronaldo veel minder, maar Real speelde ook mooi(er).

Desondanks, mooi geschreven!

@isco

Mooi en goed geschreven stuk. Je hebt hier tig betweters die jouw geschreven stuk beoordelen aan de hand van enkele schoonheidsfoutjes, trek je er niets van aan en ga zo door. Perfectie bestaat niet, laat het je niet aanpraten. Schoonheidsfoutjes hier en daar zegt niets over de kwaliteit die jij levert. Erg goed gedaan.
Van mij krijg je 5 sterren.

Prachtig stuk ik ben het met je eens !

Hopelijk zal Ancelotti meer met jeugdspelers werken dan Mourinho en Morata gewoon in de spits zetten.

Verder mooi stuk !

5 sterren !

Ik ben voornamelijk benieuwd naar wat Modric, Özil, Benzema, Khedira, Isco, Jesé, Marcelo en Carvajal samen kunnen doen. Lijkt me een dynamisch en goed uitgebalanceerd team met ontzettend veel voetballen vermogen.

Prima geschreven. Vind het onderwerp alleen niet zo origineel, dit soort dingen wordt in veel Ronaldo- (en helaas ook Messi-)topics besproken. Je had verder misschien nog iets langer in kunnen gaan op wat er met de restwaarde van Ronaldo kan gebeuren. Zolang hij ouder wordt en zijn contract afloopt ebt deze inderdaad weg. Echter zou een nieuw contract dit kunnen doen veranderen. Wat ook belangrijk is, is het fysieke aspect. Mochten medici, fysiotherapeuten of andere experts over het algemeen verwachten dat Ronaldo met zijn fysieke gesteldheid en verzorging nog zeker vijf jaar zo door kan gaan, dan verandert dat veel. Het lijkt me wel moeilijk om aan dit soort informatie te komen. Ikzelf denk dat iemand die zo op z'n fysiek teert juist eerder aftakelt, maar ik kan dit niet met zekerheid zeggen. Anderen beweren dat hij het juist lang kan volhouden omdat hij leeft voor de sport en zijn lichaam respecteert. Hoe dan ook, onderzoek hiernaar wordt intern vast gedaan en is beslissend. Hoe groter de kans dat hij over vijf jaar nog op dit niveau acteert, hoe meer je voor hem zult vangen. Als hij nog vijf jaar zo door kan dan kun je zeker overwegen om hem een goed contract aan te bieden en over drie jaar de jackpot te vangen. Ik verwacht het niet en als ik nu zou moeten kiezen zonder verdere informatie dan zou ik hem zo snel mogelijk voor zoveel mogelijk geld verkopen en aan de toekomst gaan bouwen.

Edit: Bij sport1 hebben ze het nu over hoe het harde werken van Murray hem nu helpt, maar hoe we hebben gezien hoe dat de ondergang van Nadal betekende. Ik weet niet of je die vergelijking kunt doortrekken naar het voetbal, maar het is denk ik geen verrassing dat Federer er nog wel staat en dat spelers als Pirlo en Giggs, die teren op techniek en inzicht, lang door kunnen. Maar ja, zo kort door de bocht kunnen we geen conclusies trekken, ik ben benieuwd naar rapporten van medici.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Real Madrid

4267 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
D. BettoniUnknown
A. LuninKeeper
CarvajalVerdediger
NachoVerdediger
Éder MilitãoVerdediger
Mario GilaVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Real Madrid.

In de wandelgangen

Zondag 1 augustus
Arturo Vidal staat open voor een vertrek naar Flamengo. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren