De Chileense dribbelkoning

Het Chileense wonderkind, de dribbelkoning van Chili. Het zijn superlatieven die Alexis Sánchez kreeg toegediend na zijn komst bij Barcelona. De verwachtingen over hem waren hooggespannen, want hij was immers de sterspeler van Udinese. Een liesblessure overschaduwde zijn debuut tegen aartsrivaal Real Madrid. Maar alvorens hij daarvan herstelde, was er geen houden aan Sánchez. Twaalf goals, vijf assists in 25 wedstrijden. Dat terwijl hij telkens zijn oude niveau moest herpakken na diverse blessures. Dit seizoen verloopt het voor de Chileen niet zo voorspoedig, althans dat doen media beweren.

/

Hij wordt zodanig onder de loep genomen, dat hij het niet meer aandurft om individuele acties te maken. En dat terwijl het maken van dribbelacties zijn speelstijl kenmerkt. Elke mislukte aanname, pass of individuele actie van hem wordt genadeloos afgestraft. Waarom? Alleen omdat hij wekelijks enkele grote kansen om zeep helpt. Daar kijk ik eigenlijk niet van op. Er spoken klaarblijkelijk negatieve gedachtes door zijn hoofd, wanneer hij één op éen met de keeper komt te staan. Hij is te gefocust op het niet missen van een kans dan het scoren van een kans. Hij toont teveel angst voor het lijden van balverlies, waardoor zijn acties regelmatig mislukken. In de grote wedstrijden weet hij zijn stempel niet te drukken, dat werd tijdens de 4-0 oorwassing tegen Bayern München andermaal bewezen. Na deze kritieken zou je bijna denken dat Sánchez een totale miskoop is gebleken, maar niets is minder waar. Hij moet de media gewoon laten praten en laten zien waarom Barcelona tientallen miljoen op de tafel legde voor hem. Durven één op één acties aan te gaan, af en toe tegenstanders proberen te poorten, provocerend dollen. Daardoor zal zijn zelfvertrouwen alleen maar toenemen. Hij zet zichzelf ongewild in de schaduw door teveel hoogachting te hebben voor de absolute aanvalsleider Lionel Messi. ‘Laat hem maar schitteren, daar is hij immers goed in’, zal Sánchez waarschijnlijk denken. Dat is onnodig, want hij beschikt zelf ook over enorm veel kwaliteit.

Wanneer een buitenspeler een mislukte actie maakt of het overzicht niet bewaard, wordt de speler in kwestie onder vuur genomen door Messi. Dat ondervonden David Villa en Christian Tello al. Misschien is Sánchez bang om hetzelfde lot te ondergaan? Het is dan ook geen verrassing dat hij schittert in de wedstrijden waar de sterspelers, dus ook Messi, rust wordt gegund. Tijdens de 5-0 zege op Real Mallorca was dat schijnbaar te zien. Samen met Cesc Fàbregas blonk hij uit en laatstgenoemde heeft niet de leiders mentaliteit die hij bij Arsenal had. Zodoende had Sánchez alle vrijheid om zich te bewijzen en die kans liet hij niet glippen. Met twee doelpunten, twee assists en uitstekend spel liet hij zien dat hij wel degelijk een meerwaarde is voor Barcelona. Dat hij vervolgens faalt in het belangrijk duel met Paris Saint-Germain is typerend voor zijn lage zelfvertrouwen. Maar je kunt niet verwachten dat trainer Tito Vilanova zijn sterspelers in de voorhoede op de bank plaatst, alleen om Sánchez beter te laten functioneren. Hij zal dus moeten opstaan. Na een gemiste kans niet inzakken, zoals hij de laatste maanden doet, maar zich juist strijdvaardiger dan ooit tonen.

“Ik weet wat voor speler ik ben en dat ik het verschil kan maken. Ik kan één van de beste spelers ter wereld zijn”, zei Sánchez vorige maand. Als je over de absolute wereldtop praat, dan noem je indrukwekkende buitenspelers als Sergio Agüero, Cristiano Ronaldo, Nani en vele anderen. Om Sánchez in dat rijtje te scharen lijkt wel absurd. Maar hij verricht in mijn ogen zonder twijfel meer werk dan deze geweldenaars. Waar zij uitblinken met hun vele assists en doelpunten, verdedigt Sánchez mee en houdt hij verdedigers bezig met zijn vloeiende kapbewegingen. Daardoor creëert hij ruimte voor de overige spitsen en eigenlijk het vuile werk opknapt. Een rol die Ronaldo niet even zal overnemen. Hij krijgt dan ook te weinig lof voor zijn goede prestaties en teveel kritiek voor zijn slechte prestaties.

Die eerdergenoemde rol vervulde Sánchez echter niet bij Udinese. Daar was misschien alleen Antonio Di Natale de tweede sterspeler. Bij Barcelona krijgt hij echter te maken met heel andere koek wat betreft de strijd om een basisplek; David Villa, Pedro Rodríguez, Christian Tello en later misschien ook nog de verhuurde Isaac Cuenca. Dat zijn niet bepaald de minste concurrenten. Bij Udinese kreeg hij niet te maken met zo’n hevige concurrentie. Die moeilijke aanpassing en het gebrek aan zelfvertrouwen hebben het hem onnodig moeilijk gemaakt bij Barça. Nee, Sánchez zal geen killer in de zestien worden zoals Robert Lewandowski of Mario Gómez. Een killersinstinct mag hij dan niet hebben, hij beschikt zoals ik eerder aangaf over genoeg andere kwaliteiten om te slagen bij Barcelona. Daar ben ik overtuigd van.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 6 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1900+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door 1899siempre)

Ik besef me dat dit onderwerp van deze CE het publiek van VZ niet aanspreekt. Mijn volgende CE zal meer pit bevatten en een aansprekender onderwerp zijn.

2 mei 2013 om 01:22

Het onderwerp spreekt mij best aan hoor.
Ik vind het helaas niet helemaal goed geschreven, het pakt mij niet echt.
Ook deel ik je mening niet en vind ik het bijzonder dat je een wisselspeler van Man Utd bij de beste wingers van de wereld schaart.
Ik kijk uit naar je volgende.

2 mei 2013 om 11:40

Zou je je mening kunnen onderbouwen? Waarom deel je mijn mening niet? Dat zou ik graag willen weten!

3 mei 2013 om 10:21

Nou Sanchez heeft 1 seizoen bij Udinese goed gedraait, daarna direct naar Barcelona gegaan waar zijn eerste seizoen ook vrij aardig was (goede statistieken). In Italie kon hij lekker op de counter spelen en niemand speelde tegen Udinese met een handbal verdediging.
Het is een aardige speler, zijn actie loopt niet al te goed, zeker dit jaar niet. Zijn seizoen staat vol grote missers en echt veel assists geeft hij ook niet. Ik zie liever Villa op links, die voegt ook nog iets toe aan het spel, wat Sanchez niet doet.
Hij moet weg uit Spanje, want daar gaat hij niet slagen. Lekker naar Juventus gaan waar ze niet echt spelers hebben zoals Sanchez en hopen dat hij daar wel kan slagen met zijn snelheid.

3 mei 2013 om 10:22

Komt gewoon net te kort voor de absolute top zoals Barcelona, kan beter daar net onder gaan zitten en een belangrijke speler worden voor de club.

3 mei 2013 om 10:54

Naast zijn statistieken valt Sanchez ook met andere dingen op. Goede loopacties, erg balvast, zijn goede passing en bij uitbraken komt hij enorm goed van pas. Tevens is hij normaal gesproken één op één enorm goed, maar daar mist hij de zelfverzekerdheid voor, zoals ik in mijn Clubexpert al uitlegde.

2 mei 2013 om 13:03

Het zal met de dag van plaatsing te maken hebben dat het commentaar even op zich heeft moeten wachten (feest, drank, Koninginnedag). Ik vind het onderwerp erg interessant, ik hou er wel van als spelers individueel behandelt worden. Toch leest het niet lekker weg, er zijn een aantal zinnen die je langer kunt maken met een komma in plaats van een nieuwe zin beginnen. Zinnen die beginnen met "en" moet je proberen te vermijden. Ik ben niet perfect in de Nederlandse taal en doe het ongetwijfeld zelf ook vaak fout genoeg maar het leest daardoor stroef.
Hoop dat je hier iets mee kunt.

Eindelijk horen we ook iets positiefs van Sanchez. Iedereen weet dat hij uitstekend kan voetballen, anders had Barcelona hem natuurlijk nooit gekocht. Ik ben altijd al fan van hem geweest en vindt die kritiek op hem ook overdreven. Hij is inderdaad geen killer voor het doel, maar hij heeft echt geweldige acties in zijn benen zitten.

Helaas heeft Sanchez de ruimte nodig om zijn acties te kunnen maken. Doordat hij constant in dienst van Messi speelt, overigens niet onterecht want Messi is natuurlijk een geweldige voetballer, kan hij amper zijn kwaliteiten laten zien.

Hij moet zo snel mogelijk zijn vorm zien te hervinden, want een Sanchez in vorm kan Barcelona zeker naar een hoger niveau tillen.

Verder een goede CE, met duidelijke argumenten. Ook heb ik je niet echt kunnen betrappen op grote fouten.

2 mei 2013 om 11:44

Bedankt! Het is inderdaad een zeer bruikbare speler, zeker in de omschakelingen. Zoals jezelf al aangaf; hij heeft de ruimte nodig. Maar als hij die ruimte vindt en in topvorm is, dan is het een fantastische speler. Nogmaals bedankt voor je reactie en beoordeling.

Ik mis een beetje een grote vraag in dit geheel, het zou een stuk pakkender kunnen zijn als je bijvoorbeeld de vraag stelt:

zorgt messi er voor dat Sanchez niet rendeert?, of iets in die richting.

voor de rest prima geschreven maar ik mis een beetje pit en iets wat anderen zo 1,2,3 niet weten.

je kan bijvoorbeeld iets veel interresanters zeggen dan:

Bij Barcelona krijgt hij echter te maken met heel andere koek wat betreft de strijd om een basisplek; David Villa, Pedro Rodríguez, Christian Tello en later misschien ook nog de verhuurde Isaac Cuenca.

je kan DIT stuk:
David Villa, Pedro Rodríguez, Christian Tello en later misschien ook nog de verhuurde Isaac Cuenca.

weglaten omdat dit algemene kennis is voor iedereen die voetbal volgt

Ik vrees voor Sanchez dat ook Neymar naar Barcelona gaat komen. Dan wordt een basisplaats nog moeilijker voor hem. Ik ben het met je eens dat ie vast wel beter kan maar dat moet ie dan wel echt een keer laten zien.
Ik verwacht niet dat Barca hem gaat verkopen dus volgend jaar heeft Sanchez nog een kans. Ik hoop dat ie die pakt.

Verder is je CE wel mooi geschreven. Je krijgt vier sterren.

2 mei 2013 om 14:31

Villa zal hoogstwaarschijnlijk vertrekken.
Verder is het afwachten hoe het zit met Pedro, Tello en Deulofeu.
Met name de laatstgenoemde zou ervoor kunnen zorgen dat Alexis nog minder speeltijd krijgt.

2 mei 2013 om 17:34

Denk je dat Deulofeu volgend jaar al veel speeltijd gaat krijgen? Ik weet dat het een heel groot talent is maar hij moet nog veel leren leek mij.
Als Villa vertrelt is dat natuurlijk goed nieuws voor Sanchez. De concurentie met Tello en Pedro is toch een stuk makkelijker voor hem.

2 mei 2013 om 18:32

Ik verwacht niet dat ie veel speeltijd krijgt, maar wel enkele minuten. Tello en Pedro zullen er ook genoeg maken. De vraag is dan wat Vilanova zal willen doen met Alexis. Aan de ene kant heb je Cesc die ook aanwezig is, net als Messi, maar die kan ook eventueel een linie naar achter worden geschoven.
Ik hoop dat Sanchez blijft en gewoon speelt. Hij is een toevoeging voor dit team.

Jammer dat Sanchez zo sterk veranderd is in vergelijking met de speler die hij was bij Udinese. Daar was hij de dribbelkoning, met heerlijke trucjes en heerlijke acties. Maar nu speelt hij veel meer in dienst van het team, wat ik erg jammer vind. Natuurlijk moet je meer met combinaties spelen bij Barcelona, maar hij maakt echt bijna letterlijk geen enkele individuele actie meer, terwijl hij daar juist zo sterk in is.

Sanches is een geweldige voetballer, en kan veel beter voetballen dan dat hij laat zien bij Barcelona. Blijkbaar is hij toch niet geschikt voor de absolute top zoals veel mensen toch altijd dachten. Het licht niet aan zijn voetballende kwaliteiten maar aan de druk. De druk die hij nu voelt is hij niet gewend bij Udinese was hij niks verplicht en kon hij gewoon vrij voetballen. Nu word er iedere wedstrijd van hem verwacht dat hij het belachelijk hoge Barcelona niveau haalt.

Heerlijk stuk, eindelijk iets over minder bekende dingen. Als je wat ging schrijven over een onderschatte Valdés, Puyol, Busquets of David Villa dan zou iedereen je hogere beoordelingen geven, maar puur omdat het over Alexis Sanchéz gaat is het verrassend. Chapeau, geweldig stuk, vijf sterren!

Alexis is een speler die vertrouwen nodig heeft. Het heeft invloed op hem als hij in de media als slecht word afgeschilderd. Je schrijft precies zoals het is, als hij voor de goal komt is hij al bezig met het balen van de gemiste kans, terwijl hij de bal er nog in moet schieten. Gelukkig heeft het Camp Nou altijd achter hem gestaan en werd zijn naam door het stadion geroepen toen hij weer een grote kans mistte.
Ik zie Alexis nogsteeds slagen bij Barcelona, hij heeft een enorme werklust en gelukkig gaat het de laatse weken weer wat beter met hem. hij komt er wel.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Barcelona

4940 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.Osasuna171
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
H. LarssonAanvaller
Sergio BusquetsMiddenvelder80
M. DepayAanvaller84
PiquéVerdediger71
Sergi RobertoVerdediger72
F. de JongMiddenvelder70
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren