Fener-icoon krijgt steun uit Nederland: ‘Bedankt voor acht topjaren’

Dinsdag, 2 oktober 2012 om 10:47Erik van Dam

Alexsando de Souza, beter bekend als Alex, besloot maandag zijn contract bij Fenerbahçe te verscheuren. De Braziliaanse aanvaller, die de laatste acht jaar voor Fener speelde en daarin uit alle hoeken en standen scoorde, werd door zijn trainer teruggezet naar de beloften en kon dat niet verkroppen. Terstond verscheurde hij zijn verbintenis in Istanbul. Pierre van Hooijdonk kan de club niet begrijpen.

/

Pi-Air speelde in het seizoen 2004/05 met Alex samen in Turkije; voor de Nederlander was dat zijn tweede en laatste jaar, voor Alex juist zijn eerste. Met Van Hooijdonk (8 goals) en Alex (24 goals) in de voorhoede veroverde men de landstitel en de samenwerking tussen de twee verliep naar wens. Van Hooijdonk ontwikkelde het nodige respect voor de Braziliaan.

Nadat het nieuws van Alex maandag bekend werd, stak Van Hooijdonk hem een hart onder de riem. Alex sprak al van ‘zijn meest trieste handtekening ooit’ en krijgt bijval van de Nederlander. “Bedankt voor acht geweldige jaren die je diende bij Fenerbahçe. Van de eerste tot de laatste dag was je een echte aanvoerder. Ik genoot ervan met je te spelen en naar je te kijken. Fenerbahçe laat zijn leider, topscorer, beste speler en een geweldige persoonlijkheid gaan”, memoreert Van Hooijdonk.Gerelateerd

Meer sportnieuws

41 reacties (laatste reactie door ua_kadir_040)

Niet de eerste keer dat hij uit de selectie wordt gezet, het was dit jaar al eens eerder raak. Nu is het moment dan toch daar en scheiden de wegen definitief.

Jammer, vond het altijd een mooie speler om naar te kijken. Verwacht dat hij terug zal keren naar zijn vaderland of ergens nog een jaartje of wat flink gaat cashen.

2 oktober 2012 om 11:01

Ja maar waar ligt het aan.

Is hij lastig of is de trainer een type die wel even laat zien wie de baas is en tegen wie beter dan de vedette..?

Dit deed de trainer (weismuller dacht ik) ook ooit met Neeskens bijv. in Barcelona maar ook Adriaanse met Witschge en Winter.. Grote namen uit het (recente) verleden die in het heden niet presteren.. Maar om ze dan zo te vernederen..

Zoiets zou een Hiddink bijv. niet doen.. Die zou daar 'wijzer' mee omgaan..

2 oktober 2012 om 11:16

Aan de speler ligt het zeker niet, zijn fout is dat hij te goed is. De trainer (oud Fenerbahce speler) kon dat niet langer uithouden, mede doordat Alex bijna zijn record bijna had verbroken (meeste gescoord aller tijden in dienst van Fenerbahce).

Aykut Kocaman dient zijn ontslag in, maar de voorzitter (aziz Yildirim) accepteert het maar niet...

2 oktober 2012 om 12:01

Onelovechris

Meestal staan Braziliaanse voetballers bekend om hun 'probleemgedrag' , ik zal je zeggen dat kralex verreweg van een probleem is geweest in die 8 jaar , Alex is een hele goeie vader en een echtgenoot en doet alles samen met zijn vrouw. Heeft totaal geen kapsones als veddette zijnde voor zover ik heb gezien. Gaat nooit uit

De Trainer ( Zelf ook oud clubicoon en vedette ) kan er volgens mij niet tegen dat Alex zijn record bijna verbreekt . + ook het feit dat Alex 35 jaar is, al 8 jaar lang is de team gebouwd op Alex. En de trainer wilt (overigens zeer terecht) een nieuw systeem toepassen zodat Fenerbahce na Alex niet een middenmoot club( qua ranglijst) gaat worden. Maar de manier waarop is echt zielig en had never maar dan ook never nooit moeten gebeuren

Ik ben van mening dat Alex ondanks zijn 35 jaar nog steeds mee kon , hier een quote van hem, ook erg intelligente man ;

Journalist ; Je bent nu 35 jaar , je bent niet snel , hoe ga je nu spelen ?
Alex ; Ik ben nooit snel geweest. gewoon heel kort en krachtig

2 oktober 2012 om 15:30

Zijn fout is dat hij te goed is? nee

Alex was een topspeler daar niet van. ik vind het ook erg dat hij weg.. moest zeker niet op zo'n manier gebeuren ( zeg ik als gs fan)

Als er iemand is van fenerbahce waar elke speler supporter uit turkije respect voor heeft is hij het wel. zowel op als naast het veld....

maar een probleem kan je nooit wijten aan 1 persoon... als er onenigheid is tussen 2 personen dan is dat omdat ze verschillen van elkaars mening en gedachte....

Alex is en professional: hij heeft wat zaken getweet, is in het verkeerde keelgat gevallen is buiten de selectie gezet, heeft zijn ongenoegen geuit, is hem gevraagd om zulke dingen niet meer te tweeten heeft dit wel gedaan om te beantwoorden op de vragen van de supporters. tijdens de laatste wedstrijd tegen kasimpasa werd hij gewisseld, ging hij op tribune zitten en begon hij te lachen nadat fener 2 goals binnenkreeg. intentie ( zie je, zonder mij is de ploeg niks en je haalt mij eruit? dan krijg ej er 2 rond de oren, zo makkelijk is dat)

als professionele speler heeft hij hier een fout begaan, moest hij dit intern houden ipv te tweeten... ze treffen beiden schul, hoewel de een meer dan de ander natuurlijk.

Jaa.

Fenerbahce..

Hoe dom kan je zijn?

Alex was de enige die alles besliste tegen Gala Bjk en al die andere ploegen.
Ik denk dat fenerbahce nu zeker 50% is verzwakt.
Ik zou niet weten wie de opvolger moet zijn

Mag hij nog naar een andere club, of kan dat pas in de winterstop?

2 oktober 2012 om 10:56

Contract is verscheurd.

Dus ik denk dat hij transfervrij is nu.

Hij zal wss wel opgepikt worden door een QPR ofzo.

2 oktober 2012 om 12:01

Er is intresse uit Brazilie, Coritiba en nog een club had ik gelezen.

2 oktober 2012 om 14:06

Zou toch jammer zijn voor een speler als Alex.
Als je naar Brazilië gaat is de kans groot dat men nooit meer van je zal horen.
Ik noem een Ronaldinho, Seedorf, Adriano etc.
Alex verdient nog wel wat glorie in de Premier League of Primera Division.
En ik denk dat hij dat ook nog wel aankan.

2 oktober 2012 om 19:27

@gest00rd

Denk dat de PL of PD te hoog gegrepen is voor Alex die zich weliswaar in de Turkse competitie heeft bewezen, Maar op jongere leeftijd (10 jaar terug of zo) het in Italië niet heeft gered bij Parma en daarom (zeker op 35 jarige leeftijd) niet geschikt lijkt voor een topcompetitie.

Denk dat de Braziliaanse competitie juist een goede keuze is aangezien deze competitie een positieve verandering doormaakt qua niveau en afsluiten in je vaderland maakt de cirkel rond.

dat ze deze man laten gaan ipv die kut kop aykut... die hele man heeft geen flair helemaal niets.... een guardiola of wie dan ook zie je met een pak oid iets uitstralen aykut straals ellende uit met z n kop en zn holmaat selcuk sahin en bekir......

Die laatste twee zouden niet eens bij een manisaspor in de basis staan als ze aykut/aziz niet in de hol pakte

Nu wordt er ook gespuceleerd dat Aykut die hiervoor heeft gezorgd zijn ontslag heeft ingediend!!!
Had dat twee dagen eerder gedaan (verdomme)!!!! Hoop dat aykut vertrekt en Alex weer terug komt.

2 oktober 2012 om 12:01

Ja klopt maar Yildirim heeft niet geaccepteerd!

Je kunt je contract wel verscheuren maar daar word hij niet ongeldig van. Dat zou een mooie bak zijn. Hij heeft in overleg met de club besloten om zijn contract te laten ontbinden neem ik aan.

Hoe kun je als club zo'n speler terugzetten naar de beloften ? Een vd grootste spelers in de historie van Fener. Heeft een standbeeld die moet je met respect behandelen. Dan laat je hem toch i.i.g bij de selectie neem ik aan..

2 oktober 2012 om 11:19

Er wordt ook gesproken van "de meest trieste handtekening ooit". Daar had wat toelichting bij gemogen, maar ik denk dat ze daarmee de handtekening bedoelen onder het contract wat de relatie tussen de club en de speler beeindigt. Contract doorscheuren moet je niet te letterlijk nemen, want zo werkt het inderdaad niet.

Dit is echt triest voor woorden.
Als fanatieke Galatasaray-fn in hart en nieren vind ik dit een zeer trieste aftocht voor zo een (voor Turkse competitie) grote speler.

Ik geef toe dat ik een hekel heb aan fener, maar heb al jaren groot respect gehad en heb dit nog steeds voor deze speler.

Wat Hagi voor ons is geweest en nog steeds is (een legende!!) is deze man voor fener, en in mijn ogen na Hagi de grootste buitenlandse speler ooit op de Turkse velden.

Bestuur van fener: hoe haal je het in je hoofd om zo een speler op zo een manier WEG TE Jagen???
Had op zijn minst begin van het seizoen of tijdens de winterstop op een waardige manier afscheid van hem genomen.

Het verlies van mijn rivaal is onze winst zeg ik altijd, alleen in it geval absoluut niet!!

Yolun acik olsun Buyuk Kaptan!!! (het ga je goed Grote aanvoerder)

2 oktober 2012 om 12:15

Alex: 340 wedstrijden, 172 goals, 139 assists
Hagi: 189 wedstrijden, 73 goals

Hagi komt niet eens in de buurt.

2 oktober 2012 om 12:30

Het draait uiteindelijk om de prijzen. Hoeveel prijzen heeft Alex Fener laten winnen?

En hoeveel prijzen heeft Hagi Galatasaray laten winnen?

Juist.

2 oktober 2012 om 12:34

Hagi heeft 5 jaar voor Gs gevoetbald, waarvan 4x op rij kampioen geworden, uefa cup gewonnen en nog eens de supercup!! Hagi was nationaal als internationaal heel belangrijk geweest voor Galatasaray!! hij had een heel groot aandelen aan de successen van Gs.
Weet niet waarom je Hagi en Alex met elkaar vergelijkt.. Hagi was een echte klasbak! niks voor niks word hij De Maradona van de Karpaten genoemd!!
En Hagi staat in de Fifa 100 lijst van Pele!!
Maar ja, jammer dat het zo is afgelopen met Alex, hij was momentueel toch meest leuk voetballende speler waar je met plezier naar keek!!

2 oktober 2012 om 12:38

Prijzen worden niet gewonnen door een individu, maar door een team. Hakan Sukur en Taffarel bijvoorbeeld hadden minstens een net zo grote bijdrage als Hagi. Zit hem niet zo op te hypen..

2 oktober 2012 om 12:44

Uiterraad, je hebt gelijk, het is een team spel!! je moet het zo zien, Als Messi niet bij Barcelona zou spelen, was Barcelona niet zo succes vol als nu, en dat was ook het geval bij Gs in de tijd dat Hagi speelde!
kijk maar eens terug in de archive, bij elk goal is Hagi bij betrokken!! misschien heb jij het niet letterlijk meegemaakt destijds kwa leeftijd!!

2 oktober 2012 om 12:45

Mezara kadar:

Als je mijn bericht goed leest staat er "in mijn ogen", maw dat is mijn mening!!
Jij mag Selcuk Sahin wat mij betreft een legende vinden als jij dat wil, dat is een mening.
En vooral aan de hand van aantal doelpunten uitmaken wie beter is, is al helemaal lachwekkend; dus jij vind dat een verdediger of een keeper geen legende kan worden?!?!

2 oktober 2012 om 13:11

Waarom leg je woorden in mijn mond? Heb ik iets gezegd over dat een keeper of verdediger geen legende kan worden? Roberto Carlos is toch ook een legende? En ik zeg toch dat Taffarel een minstens net zo grote bijdrage heeft gehad als Hagi? Dan is het toch vanzelfsprekend dat ik hem ook als 'legende' zie?

En voetbal draait om statistieken. Als jij weinig scoort en weinig assists geeft, hoe wil je dan een legende worden? Daarmee win je juist de prijzen, scoren en assists geven. Daar is Alex aan de hand van statistieken een stuk beter in, want zelfs als je het aantal wedstrijden van Hagi zou verdubbelen zou hij niet tot de statistieken van Alex gekomen zijn.

Het is trouwens ook niet puur op statistieken gebaseerd, want ik heb ze allebei zien spelen, en daarom is mijn mening duidelijk lijkt mij. Is helemaal niets lachwekkend aan, tenzij je lacht uit frustratie omdat ik gelijk heb.

2 oktober 2012 om 15:25

Ja Hagi was ook 32 toen hij naar Galatasaray kwam en Alex 27.. Iets in mij zegt dat dat een grote invloed heeft. Daarbij heeft Hagi ong 5 jaar bij Gs gespeeld en Alex 8 jaar

Alex betekend Fenerbahce, een legend en maestro in Turkije, heeft alle respect gekregen van elke andere clubliefhebber, Ik als Gala fan vind het enorm jammer en zo oneerlijk tegenover de Souza , op zo een manier weggetrapt worden, logisch met zo een achterbaks coach, en ja manager Azize zit hier ook achter.

Aykut Kocaman een heel vies klote trainer, enorm jaloers op Alex, want als Alex nog 3 goals zou maken voor Fener, had hij het record van Kocaman ingehaald. En dat t*** Ridvan Dilmen dat in kocaman de reet gaat, om hem te beschermen, logisch was zijn oude teammaatje

Niet verdiend dit, totaal niet! weg met kocaman en azize zeg ik maar! Zoveel woede bij Fener fans, ze zullen het wel merken allebei, met zulke gasten kom je nooit ver met Turkse voetbal en blijven er problemen opvolgen.

Ze zouden hem beter einde seizoen weg kunnen sturen, op een veel betere manier!
wat moeten ze nu? team speelt al zo dramatisch voetbal, nu mogen ze het helemaal vergeten, Gala dit jaar zeker kampioen, dat weet elke Fener fan ook wel na gisteren.

Te triest voor woorden, op zo een manier, krijg ik steeds meer haat aan Turkse voetbal door dit soort mensen. Alex altijd al een groot legendarisch speler in Turkije geweest ook al heeft hij heel wat tegen Gala gescoord, hij is de enige die ik mocht bij Fener, nu mag zo een team wel de pot op voor mij!

2 oktober 2012 om 11:59

Het is niet alleen Fener waar dit gebeurd, het is ook bij Galatasaray gebeurd met Hasan Sas en Hakan Sukur. Turkse voorzitters zijn gewoon niet goed bij hun hoofd en zeker aziz yildirim mafkees...

2 oktober 2012 om 12:41

Bij hakan sukur en Hasan sas werden de contracten niet verlengd, werd wel functie binnen Gs aangeboden waar beide spelers niet mee wilden werken!! bij alex is het gewoon Vies verlopen! Azize heeft Alex gewoon genaaid!!

Jaja waar zijn nu de supporters die achter Yildirim en Kocaman stonden. Dit zat er toch aan te komen het was al vanaf dag 1 niet goed tussen Kocaman en Alex. En Yildirim stond achter Kocaman (begrijpelijk) dus zo'n scenario wisten we allemaal al van te voren. We moeten helaas door zonder Kral, maar Fener is een grote club die zwaardere tijden heeft meegemaakt. Al heb ik geen idee wat er nu gaat gebeuren, het wordt zowiezo een teleurstellend seizoen.

Hoe kun je de de meest geniale speler die ooit in Turkije gespeeld heeft op zo een manier wegooien. Er word ook gewoon een mini-statement gegeven op de Fb-website alsof het niets is. Belachelijk.

Zeer mooie beelden van de fans die gisteren naar Alex zijn huis gingen. Ik kon wel janken.

Het is niet eens puur de schuld van Aykut, die Aziz Yildirim laat gewoon de macht naar zijn hoofd stijgen. Oprotten met die gek. Volgens mij is hij paranoia geworden in de gevangenis ofzo. Hoop dat hij gewoon zsm word opgesloten en dat Ali Koc voorzitter word.

Alex de Souza..

Over Alex zelf kan ik weinig zeggen; klasse. Een op en top gentlemen. Een persoon met eer en karakter. Als een Galatasaray supporter hoopte ik altijd op een derby zonder Alex. Elke keer weer was ik weer teleurgesteld dat juist Alex de derby had beslist met één a twee momenten. Zijn actie tegen Inter, hup dubbele schaar mooie voorzet en goal.. Hoogstpersoonlijk zal ik Alex erg missen, misschien zullen de derby's nu een stuk gemakkelijker verlopen voor Galatasaray, maar toch hoort Alex erbij. Een speler die met de tijd elke supporter van elke kleur heeft weten te overtuigen van zijn klasse..

Alex heeft 100 hachjes gered, waaronder Aziz, Aykut, Daum etc. Echter hebben honderd mensen in Fenerbahce één Alex niet kunnen verkroppen. Hopelijk hebben de fans van Fenerbahce nu wel door hoe geniepig, achterbaks en incompleet Aziz is. Dan nog niet over de sneaky Aykut gesproken. Misschien had Ali Sen gewoon gelijk, Aykut verdiende om weg gestuurd te worden.

Misschien beseffen nu de supporters die tijdens het omkopingsproces blind en doof waren, hoe schuldig Aziz en co wel niet zijn.

Dank voor alles Kralex..

2 oktober 2012 om 13:14

Waarom zie jij Alex in godsnaam als schuldige? Als er iemand iets smerigs heeft gedaan, is het Aziz, niet de spelers. De spelers hebben gewoon voor elk doelpunt moeten strijden met bloed, zweet en tranen. Ik heb elke wedstrijd van de eerste tot de laatste seconde gevolgd. Zo een spannende serie wedstrijden heb ik nog nooit gezien. Daarom geloof ik totaal niet in het omkoopverhaal. Als er was omgekocht was het wel een stuk makkelijker verlopen, en een blundertje van de keeper van Sivas verandert dat niet ofzo, want Volkan en Lugano blunderden ook in die wedstrijd, betekend dat dat zij ook omgekocht hebben?..

2 oktober 2012 om 13:24

Het woordje Alex hoort Aziz te zijn. Ik vergiste mij.

Over omkoopgedoe, blijf maar verder slapen. Het gaat niet om 'sahaya yansidi' of niet. Het gaat om de verrichtingen om een wedstrijd om te kopen en dat is ook frauderen. Moet je iemand vermoorden om schuldig te zijn? Of is een levensgevaarlijke aanval ook strafbaar? Kijk maar goed naar bepaalde wedstrijden van dat seizoen. Dan zal je je mening bijstellen.

2 oktober 2012 om 14:12

Er is een verschil tussen poging tot moord en zware mishandeling, dus ja, je kan niet voor moord beschuldigd worden als je het niet hebt gedaan.

Zoals ik zeg, ik heb elke wedstrijd gezien, en het is gewoon onmogelijk. Wij winnen met alle moeite net van Karabuk, in de een na laatste wedstrijd, en Trabzon wals even met 0-4 over ze heen de week erna?

Als omkoping niet zichtbaar is op het veld, is er gewoon geen omkoping. Daarvoor moet je een speler, een scheidsrechter, of wat dan ook omkopen. Er zijn geen spelers bestraft voor hun blunders. En volgens mij word een wedstrijd echt op het veld gespeeld, niet in een kantoor.

Ze willen Aziz ook niet pakken voor omkoping, maar voor het leiden van een criminele organisatie. Omdat ze hem niet voor omkopen kunnen oppakken, pakken ze hem maar op zijn persoonlijke leven. Zegt toch genoeg, of niet?

Alex is gewoon overal geliefd, een modelprof is het. Vandaag word hij ook door de fans van Galatasaray niet vergeten, er word zelfs een spanddoek gemaakt op dit moment voor Alex.

Ik zal even in het kort uitleggen wat er allemaal is gebeurd..

3 maanden terug heeft Aykut voordat het seizoen ging starten uitspraken gedaan over Alex dat hij al 35 jaar is en dat hij langzamerhand plek moest maken voor jonkies en dat hij minder speelminuten zou krijgen en dat ze hem effectief zouden gebruiken. Dit is niet goed aangekomen bij Alex dat A.kocaman dit deed via de media en niet face to face.

Daarna in de heenwedstrijd tegen Spartak is Alex niet meegenomen naar Rusland. Alex heeft via twitter slechte woorden gedaan over Aykut dat hij jaloers is op hem, anders wist hij ook geen andere reden waarom hij opeens niet in de selectie zat.

Hierdoor werd hij op de mat geroepen door de voorzitter en alles leek opgelost.. maarjah dat is dus niet zo.. als je 2 mensen hebt die elkaar niet mogen en die samen moeten werken zal het ooit misgaan.

Kuyt was geblesseerd geraakt en Alex mocht toen 3 wedstrijden inclusief tegen Marseille basis starten, maar werd steeds na de 60ste minuut gewisseld.
Zaterdag deed hij maar 45 minuten mee en werd gewisseld.. ipv op de reservebank zitten, koos Alex samen met Stoch(die ook werd gewisseld) om de wedstrijd op de tribunes te volgen.
Wedstrijd ging 2-0 verloren en de supporters wilden dat Aykut ontslag zou nemen. Dit heeft de voorziter niet goedgekeurd en wou met Alex spreken. Hij werd dus non actief gezet maar wel tijdelijk.. Dit kon Alex niet hebben en is met de voorzitter gaan praten en heeft zelf zijn contract beeindigd..

Tijdens de wedstrijden was Alex niet op zijn best, maar hij had een reden, hij wou zekerheid over zijn aflopende contract en die kreeg hij maar niet, en dan denk je steeds aan je toekomst en zit je niet lekker in je vel natuurlijk en dit komt niet goed over op je spel en concentratie.. Dit had Alex ook 3 jaar terug gehad en toen werd zijn contract verlengd en Alex speelde dat seizoen de sterren van de hemel..

Maargoed een grote verlies.. wel al 35 jaar, dus hij zou toch ooit weggaan, maar zo een afscheid en op zo een manier is gewoon respectloos tegenover Alex!!!!! daardoor ben ik boos op Aziz Yildirim de voorzitter en over Aykut Kocaman hoef ik nieteens te praten.. eerst heeft hij Emre Belezoglu weggejaagd en nu Alex!! ik ben benieuwd wie de volgende word...

Zijn uitspraak is heel diep: "meest trieste handtekening ook",.....
Hij kon naar grotere en betere clubs maar is Fener trouw gebleven, het is dan ook natuurlijk zwaar voor Alex en het gevoel dat hij gewoon verraden word. Kan me wel plaatsen in zijn situatie en ik zou een ontzettende haat kweken voor die club.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Fenerbahçe

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Besiktas4424
Voor de complete stand: Spor Toto Süper Lig
SpelersPositieW
Luiz GustavoMiddenvelder191
A. BayındırKeeper190
C. ErkinVerdediger180
O. TufanMiddenvelder184
M. TisserandVerdediger171
M. YandaşMiddenvelder173
M. ThiamAanvaller164
Voor de complete selectie: Clubpagina Fenerbahçe.

Brazilië
78 fans
Middenvelder, 43 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 27 januari
Barcelona houdt rekening met het vertrek van Junior Firpo en is daarom op zoek naar een nieuwe linksback. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren