Robin van Persie: Nederlands ultieme troef

Woensdag, 5 september 2012 om 22:04 door feye88

Het past niet bij het Nederlands voetbal. Een elftal in dienst van één man laten spelen. Nederland heeft structureel een surplus aan goede voetballers. Voor een land dat 'slechts' zestien miljoen inwoners telt brengen wij wel heel veel grote voetballers voort. Als Nederland even groot was als Brazilië waren 'we' al tig keer wereldkampioen geworden, maar we moeten het doen met wat we hebben. En wat we hebben is op dit moment Robin van Persie. Alleen dat wil er niet bij iedereen in.

In Engeland (en de rest van de wereld) verklaren ze ons ongetwijfeld voor gek. Wie laat een van de allerbeste spitsen ter wereld nou op de bank zitten voor een speler die het tot nu toe alleen bij de clubs uit de subtop heeft waargemaakt? Het antwoord lijkt ontzettend simpel en logisch: Klaas-Jan Huntelaar rendeert een stuk beter van van Persie. Zijn doelpuntengemiddelde, ongeacht het niveau van de tegenstanders in de wedstrijden waarin hij ze maakte, ligt wat hoger dan Van Persies moyenne.

Geheel volgens de Nederlandse filosofie voetbalt een spits van Oranje in dienst van het elftal. Wanneer dit goed gaat heeft het tot gevolg dat tegenstanders compleet overlopen worden door goed positiespel, positiewisselingen, aanvallen over de vleugels en een spits die aanvallen opzet en daarna afrondt. Een spits is niet belangrijker dan de linksback, die op zijn beurt niet belangrijker is dan de controlerende middenvelder. Dit is een prachtig ideaal, want het geeft een land kans prachtig voetbal te spelen én te winnen.

Maar geen enkel systeem heeft alleen maar voordelen. Het grote probleem van het Hollandse Totaalvoetbal is dat een team van gelijkwaardige kwaliteit moet zijn. Het Nederlands elftal is zo sterk als Gregory van der Wiel en Jetro Willems, of beter gezegd de zwakste schakels. De kwaliteit binnen de selectie van Oranje verschilt enorm. Achterin staat een gammele organisatie die nauwelijks de nul nog kan houden. De oude, zwakke garde wordt afgelost door jong talent, maar sprake van een evenwichtige defensie is er in de verste verte nog niet.

Een linie naar voren gaat het al wat beter. Wesley Sneijder is nog steeds een heerser op het middenveld, maar kan het niet in zijn eentje. Nigel de Jong en Mark van Bommel hebben afgedaan en hun vervangers beloven waardige opvolgers te worden. Jordy Clasie, Leroy Fer en Adam Maher staan te trappelen om te laten zien wat ze kunnen. De aanval is nog steeds van wereldklasse met Arjen Robben en Van Persie als ware toppers

Door het overslaan van een generatie(tussen generatie Sneijder en generatie Maher zitten alleen Ibrahim Afellay en Huntelaar) is de balans uit het elftal verdwenen. Dit gat kan op dit moment niet opgevuld worden, wat als gevolg heeft dat er andere oplossingen gezocht moeten worden. De beste oplossing loopt tegenwoordig in Manchester rond. RVP speelt de sterren van de hemel als hij niet in een oranje shirt speelt. Bij zowel Arsenal als Manchester United is Van Persie de ster. Bij Arsenal speelde het elftal in dienst van de Rotterdammer.

Na het vertrek van Van Persie bij Arsenal heeft coach Arsène Wenger voor zijn doen veel ingekocht om het gat dat werd achtergelaten op te vullen. Bij Manchester United heeft de voormalig Feyenoorder er in drie wedstrijden alweer vier in liggen. Ook hier krijgt de aanvaller een prominente rol in het elftal. Robin van Persie heeft vertrouwen nodig. In Oranje krijgt hij dit niet. Sterker nog, hij is veroordeeld tot een plek op de bank.

Huntelaar gaat het echt niet bolwerken tegen de verdediging van Spanje. Dat weet iedereen. Om op het WK wat klaar te spelen, heb je spelers van de buitenklasse nodig. Sneijder en Robben schurken hier tegenaan, maar Van Persie in bloedvorm is onhoudbaar. Hopelijk ziet bondscoach Louis van Gaal dit ook in en heeft hij het lef om een elftal om onze beste spits heen te bouwen. Zonder Robin rooien we het niet in Brazilië. Hij is onze ultieme troef.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 20 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3200+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door sambazzz)

Ik vind dat vpersie ook nooi een goede kans heeft gekregen met "echt" Vleugelspelers. met deze opstelling zou hij toch moeten scoren.

Steek
vdWiel
de Vrij
Douglas
Buttner/BMI
de Jong
Fer
Narsing/John
Wesley/maher
Robben
RVP
6 september 2012 om 18:49

Tegenwoordig speelt het NL elftal geen 4-2-3-1 meer maar 4-3-3.

6 september 2012 om 20:49

weet ik maar ik zie dit het liefst, kan toch??

7 september 2012 om 11:15

Dat is zeker waar.

Wel een leuk stuk om te lezen maar naar mijn mening niet heel informatief. Pas in de laatste alinea voeg je wat extra's toe aan je stuk.

Ik begrijp je eerste stuk niet helemaal, maar misschien kan je het uitleggen?

'voor een land dat 'slechts' zestien miljoen inwoners telt brengen wij wel heel veel grote voetballers voort. Als Nederland even groot was als Brazilië waren 'we' al tig keer wereldkampioen geworden, maar we moeten het doen met wat we hebben.'

We brengen wel grote voetballers voort, maar moeten het doen met wat we hebben?

3*

Was wel een leuk stuk waar je snel doorheen leest, ik vond de informatie in dit stuk niet heel belangrijk want volgens mij weet heet nederland hier wel wat er gaande is. zelf zou ik met een 4411 spelen, waarin iedereen een kans krijgt.

4*
ps: Ik weet dat er heel veel van deze mensen(3) niet bij zijn voor de kwalificatie maar dit zou denk ik mijn basisopstelling zijn, waarin de Jong wat meer naar achter zakt en je misschie vd Vaart er nog ik kan doen ipv Sneijder of Affelay.

Krul
RhijnJanmaat
Douglas
Viergever
BMI/buttner
Affelay
De Jong
Sneijder
Robben
Van Persie
Huntelaar

Vind het een zeer matig stuk.
Onderbouwing is zwak: "huntelaar gaat het echt niet bolwerken tegen de verdediging van Spanje. Dat weet iedereen." .............ik weet dat niet.

""om op het WK wat klaar te spelen, heb je spelers van de buitenklasse nodig. Sneijder en Robben schurken hier tegenaan, maar Van Persie in bloedvorm is onhoudbaar."
en "zonder Robin rooien we het niet in Brazilië."
Tegenargument: Van Persie heeft dit de laatste 2 toernooien niet kunnen laten zien en alleen zoveel weten te scoren in de Engelse competitie, die hem blijkbaar ligt. Hij wilde nu niet weg uit Engeland. Omdat het leven hem daar zo goed bevalt? of omdat hij zelf twijfelt of hij in een andere competitie ook zo goed zal renderen?
Huntelaar heeft bewezen te kunnen floreren in meerdere competities, maar bij Real, AC en het Nederlands elftal nauwelijks de kans gehad om zijn toegevoegde waarde te tonen als het erop aankwam.

Van Persie heeft tegen de grotere tegenstanders ook nauwelijks gescoord en vertrouwen heeft hij zat gehad, dus ook die opmerking vind ik kant nog wal raken.
Maar nu zal ik niet in het zelfde valkuiltje stappen, dus de feiten:
Goals van persie:
Tijdens kwalificatie/eindtoernooi
finland, ivoorkust, wit rusland (2), bulgarije, albanie, frankrijk, roemenie, Schotland (veelal niet als spits)
en dan tijdens WK 2010 elke wedstrijd startend als spits (1000% vertrouwen) 1 goal: Kameroen
dan Ekkw: hongarije (2) en San Marino (4, als rechtsvoor)
EK: Duitsland (toen hij niet meer in spits stond)

vriendschappelijk
Ierland, rusland, zweden (2), japan, mexico (2), ghana, hongarije, Bulgarije (als rechtsvoor), Noord Ierland (2, 1x pen)

Huntelaar:
kwalificatie/eindtoernooi
Slovenie, Roemenie, Ijsland, Schotland, Macedonie, Kameroen, San Marino (3), Finland (2), Moldavie, Zweden (2), San Marino (2), Moldavie, Zweden,
vriendschappelijk
Ierland (2), Kroatie, Oostenrijk (2), Oekraine, Australie, Tunesie, Japan, VS, Turkije, Oostenrijk, Engeland, Belgie

Volgens mij zeggen de feiten het volgende:
Van Persie fungeert in het Nederlands elftal het beste als hij niet in de spits staat. Een heel 11tal om van Persie bouwen lijkt zwaar overdreven aangezien hij de kansen gekregen heeft en niet de exceptionele klasse heeft kunnen tonen die dit rechtvaardigd.
Huntelaar scoort zeer regelmatig en beiden kunnen het tegen de grotere landen maar moeilijk voor elkaar krijgen te scoren als zij in de spits staan.

Jammer dat je Huntelaar afschrijft want ik denk dat Huntelaar de ideale persoon is in jouw droomplaatje om met Van Persie samen te spelen. Laat Huntelaar nou maar die 2 verdedigers bezighouden (dat doet hij zonder klagen) en dan van Persie opeens als schaduwspits verschijnen en die goal maken.
Gunnen en uitgaan van een gezamenlijk doel is het beginpunt. Uitdaging is om al deze 'sterren' in een bepaalde taak laten spelen waardoor ze samen een zo goed mogelijk resultaat neerzetten.

Naar mijn mening is het falen van Vpersie grotendeels veroorzaakt door vmarwijk. Eigenlijk is wat je zegt ook: Als je het goede systeem speelt kan van Persie veel meer betekenen voor het NL elftal dan hij tot nu toe heeft gedaan. De resultaten hebben het zeker in 2010 verhult, maar het was nooit echt goed en met deze generatie was veel meer mogelijk. 2008 had een voorbode moeten zijn voor het hoogtepunt in 2010 en 2012.

De tijd dringt, maar we moeten hopen dat van Gaal niet teveel geldingsdrang heeft en blijft kijken naar het geheel. Hij heeft een duidelijke opdracht: verjongen/vernieuwen en toch presteren.

9 september 2012 om 14:33

Pff eindelijk iemand die gewoon eens de feiten keihard en keiduidelijk op tafel gooit.

Het is voor mij ook echt om moe van te worden. Iedereen komt hier de wijze heer uithangen en als je dan voor de duizendste keer met de feiten komt, wordt uit wanhoop en onwetendheid de discussie ineens verlegd naar de prestaties bij Arsenal.

Ik weet hoevaak ik heb moeten herhalen dat Arsenal Oranje niet is, Oranje niet tegen de tegenstanders van Arsenal speelt, de teamgenoten totaal anders zijn etc etc. Werkelijk niks is hetzelfde en toch mag je blijkbaar het gebeuren rond Arsenal als argument gebruiken voor Oranje.

Mij lijkt het toch veel logischer om het gebeuren rond Oranje zelf als leidraad te nemen voor Oranje (hoe verrassend dit ook mag zijn....), maar men lijkt met deze stap al teveel moeite te hebben, laat staan een heel discussie op dit gebied kunnen voeren.

Een stuk wat lekker wegleest en ook nog eens de spijker op z'n kop slaat. Enkel wat meer beargumentering zoals Ricketzz aangeeft zou dit stuk de volle 5 sterren geven.

Hoewel Huntelaar over een goed moyenne beschikt bij oranje, is het gewoon schrijnend om te zien dat van Persie op de bank zit. Ik blijf vinden dat het óf alleen van Persie is óf allebei. De topscorer van de Premier League en een van de allerbeste spitsen van de wereld kán je gewoonweg niet op de bank zetten. Die moet je gewoon optimaal willen gebruiken en zorgen dat het systeem rond hem gebouwd is. Van Marwijk zelf heeft er voor gezorgd dat van Persie absoluut niet heeft kunnen renderen. Als je ook nog eens over uitstekende vleugels beschikt, maar je zet ze te lang op de verkeerde vleugel... dan weet je gewoon dat het niet gaat lukken door het gebrek aan de juiste bediening van je (wereld)spits.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind Huntelaar een goede spits, een die onwezenlijk dodelijk in de 16 is. Bij al zijn internationale clubs heeft hij redelijk tot goed gepresteerd. Enkel presteert van Persie nu al bijna 3 seizoenen erg sterk, en is dat bij Huntelaar pas het afgelopen seizoen.

Ergens hoop ik gewoon dat dit alles een plannetje van van Gaal is om van Persie te prikkelen en dat hij snel aan de lopende band gaat scoren in Oranje. Dan kan hij eindelijk de mond snoeren van al die "huntelaar geile" criticasters en zijn plek weer innemen als DE spits van oranje!

Wel grappig dat iedereen Sneijder nog steeds als een speler van de buitencatagorie ziet. Sneijder mag de schoenen van vpersie nog niet eens poetsen, laat staan zn veters strikken.

7 september 2012 om 12:25

haha Villaboas. Ik moet echt lachen om je reactie. Als je dat vind geef dan eens een goed argument waarom dat zo is dan? Sneijder is naar mijn mening inderdaad nog steeds buitencategorie. Op het EK was hij toch echt wel 1 van de spelers die er voor bleef vechten. Daarnaast is Sneijder dit seizoen goed begonnen bij Inter en alweer heel belangrijk geweest.

Echter dit stuk gaat helemaal niet om Sneijder maar om v Persie dus jou reactie is geheel loos te noemen.

Goed stuk echter deel ik niet deze mening maar dat hoeft ook niet. RvP is bij Arsenal echt een hele goede speler geworden en trekt de lijn bij Man Utd gewoon door. Alleen ik heb hem nog nniet zien uitblinken bij Oranje. En ik ben van mening dat als je een wereldtopper bent, je overal moet kunnen presteren en het team niet om je heen gebouwd hoeft te worden.

7 september 2012 om 17:40

Sneijder is dus echt geen buitencategorie, hij had in 2010 een goed jaar, maar is geen buitencategorie. Hij scoort heel weinig voor een aanvallende middenvelder (vergeleken met het aantal schoten op doel dat hij levert)

8 september 2012 om 11:00

Zou je zo vriendelijk willen zijn om de Ce te beoordelen niet de mening van anderen over een individuele speler?

Een Ce beoordelen doe je op leesbaarheid, inhoud, argumentatie en schrijfvaardigheid.

Zeuren over Sneijder gaarne ergens anders.

9 september 2012 om 14:46

Idd1 Die Sneijder is overschat! Was maar 1 vd sleutelfiguren van een team dat alles won wat er te winnen viel. Leidde zijn land maar zowat hoogstpersoonlijk naar een Wk-finale.

Tot de interland tegen Zweden vorig jaar waren de feiten dat Oranje mét of zonder Sneijder bijna 30 in de winstpercentage scheelt!!!

Als je zoveel invloed hebt op een topland, dan ben je idd geen buitencategorie.

Dan liever superheld van Persie die welgeteld 1,5 seizoen zn klasse heeft laten zien en dat na 8 jaar(!!)

Ik vind van Persie een fenomenale speler, 1 vd grootste talenten die dit land gekend heeft, maar toch schat ik Robben en Sneijder hoger in. Die hebben hun potentie namelijk ook echt waar gemaakt.

En waarom iedereen zo aan het juichen is na een hattrick tegen een promovendus snap ik ook niet....

Meteen is de conclusie dat van Persie een succes is bij United....een beetje voorbarig niet??

Zlatan scoorde in zn eerste 5(!!) Liga-duels voor Barca, wat een succes werd dat dan ook!!!

.....

Misschien wil Sneijder wel de schoenen van van Persie poetsen, als van Persie daarvoor in ruil de Cl-beker van Sneijder weer kan laten glimmen.......

Mijn opstelling:

Ga er even van uit dat krul de lijn doorzet bij newcastle.
En nee geen büttner die niet aan spelen toekomt

Krul
wiel/rhijn
De vrij
DOuglas
Willems
Sneijder
Strootman
Fer
Narsingh
RVP
Robben

Ha! Ik zie ergens in deze tekst verborgen de oplossing! "robin scoort niet in een oranje shirt", maar in een rood shirt heeft hij dat altijd prima gedaan Who's with me!?

7 september 2012 om 14:47

I am. Raar maar waar, zouden die Belgen 'm graag even willen naturaliseren, de enige positie waar ze een klasse speler missen.

er zit tussen de generatie sneijder en die van maher nog meer hoor, bijvoorbeeld emmanuelson.
Verder heb je wel een goed punt, zou wel eens willen zien wat er gebeurt met Sneijder en vd Vaart achter hem, volgens mij maak je dan elke verdidiging gek

sorry hoor maar het is dom dat je zegt dat gregory van der wiel & jetro willems de zwakste schakels zijn vind je het gek als affelay en arjen robben niet met hun back mee lopen

+

bij arsenal werd er niet om van persie gebouwd wenger zette het bete elftal neer en in de tijd dat fabregas en samir nasri der waren schuifde hun zelf in de spits positie en dat is niet bij het nederlandselftal, vorig seizoen waren der geen favregas of nasri maar wel spelers die dat een beetje konden invullen kijk maar naar alles doelpunten van van persie voordat de bal bij de speler kwam die de assist gaf stond hij op de plek waar een nummer 10 of een rechtsbuiten zou staan en dat was die ook bij excelsior,feyenoord en arsenal

Nederland heeft structureel een surplus aan goede voetballers. Na deze zin kon ik eigenlijk al ophouden met lezen. De feiten spreken voor zich. Nu een aantal voetballers gestopt zijn valt er een gat. Een gat dat nu opgevuld wordt met jonge spelers die nog maar moeten bewijzen dat ze goede voetballers zijn.

24 september 2012 om 12:32

wat een top ce dit, 5 sterren

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 16
2209 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa

In de wandelgangen

Zondag 25 augustus
Fenerbahçe wil Jerome Boateng op huurbasis overnemen van Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren