De weg omhoog is weer gevonden!

Nog een paar wedstrijden en het einde van de competitie is daar. Ik kijk naar de stand en tot mijn grote verdriet zie ik mijn club FC Volendam bij de onderste plaatsen staan. Er is zelfs nog een kans dat het andere oranje naar de topklasse degradeert. Een schande voor een club die, na de Graafschap, de grootste begroting heeft van alle clubs in de Jupiler League. Wat is er gebeurd? Wat is er gebeurd na het seizoen dat het andere oranje velen verbaasden met opportunistisch voetbal, terwijl iedereen hen als degradatie kandidaat nummer één beschouwden.

Een paar weken later kijk ik weer naar de stand. De competitie is afgelopen en FC Volendam is op een zestiende plaats geëindigd. Met 35 punten, een voorsprong van maar zes punten op de nummer laatst. Verder zijn er dit seizoen 61 doelpunten gescoord en hebben de palingboeren er maar liefst 81 uit het eigen net moeten vissen. Dit betekent dat ze samen met FC Eindhoven het meeste aantal tegendoelpunten van alle clubs hebben moeten incasseren. Erg slecht, voor een club die na een jaar Eredivisie weer terug is in de Jupiler League.

Weer een paar weken verder lees ik op Voetbalzone dat Frans Adelaar naar Sparta was gevlucht. Gevlucht voor een jaar in de Jupiler League. Hij vertelde nog wel dat hij het erg naar zijn zin had gehad in Volendam en hij verontschuldigde zich aan de supporters voor de onverwachte overgang naar Sparta. Als vervanger voor Adelaar werd Edward Sturing van Vitesse gehuurd. Vooraf leek het een goede beslissing, maar achteraf bleek het helemaal verkeerd uit te pakken. Van het gedurfde voetbal dat in de eredivisie werd gespeeld was niet veel meer over. Ik wil niet alle schuld op Sturing afschuiven, maar mede verantwoordelijk was hij hieraan wel. De supporters vonden blijkbaar wel dat het zijn schuld was, afgaand op het vele ‘Sturing rot op’ gezang dat elke wedstrijd door het stadion galmde. Sturing besloot dan ook de eer aan zichzelf te houden en op te stappen. Johan Steur nam voor de rest van het seizoen zijn taken over als interim-trainer.

Een groot deel van de verdediging besloot ook om Volendam na de degradatie uit de eredivisie te verlaten. Jeroen Verhoeven ging voor een hoger salaris naar Ajax, wat ik wel kan begrijpen. Verder ging Gerry Koning voor de uitdaging bij SC Heerenveen en nam Adelaar Tim Bakens mee naar Sparta. Hiermee waren er drie basiskrachten uit de verdediging weg bij FC Volendam wat negatieve gevolgen bleek te hebben. Er werden te veel tegendoelpunten gescoord waardoor er veel punten werden verloren. Het andere oranje gleed steeds verder af en dus werd mijn droom om na één jaar weer terug te keren naar de eredivisie uiteengespat.

Na het teleurstellend verlopen seizoen besloten de Wijdbroeken dat het anders moest. Als nieuwe coach werd Gert Kruys gepresenteerd. Kruys kwam van FC Dordrecht, waarmee hij het afgelopen seizoen een dertiende plaats behaalde. Verder werden Barry Opdam en Olaf Lindenbergh gehaald. Hiermee werd een hoop ervaring binnengehaald, wat zeker ten goede komt voor de selectie. Ook werden de Hongaar László Zsidai en oud-speler Charles Dissels naar het palingdorp gehaald. Hiermee moesten de wijdbroeken weer mee gaan doen voor een plek in de bovenste regionen van de Jupiler League.

Het is 13 augustus 2010. Het nieuwe Jupiler League seizoen gaat eindelijk weer beginnen. FC Volendam begint met een uitwedstrijd in Limburg bij MVV in Maastricht. De wedstrijd gaat richting het eind als doelman Ruud Boffin van MVV een grove fout maakt. Hierdoor maakt Volendam de 2-2, wat uiteindelijk ook de eindstand blijkt te worden. Eindelijk lijkt het weer een beetje mee te zitten. De volgende wedstrijd is tegen FC Dordrecht, de oude club van coach Kruys. Het andere oranje wint met 1-0, wat vier punten uit twee wedstrijden betekent.

De volgende wedstrijd is thuis tegen Telstar. Een tijdje staan de wijdbroeken met 1-0 achter, maar weer wordt er tegen het eind van de wedstrijd de gelijkmaker gescoord. Er is weer een puntje bij waardoor de palingboeren nu op vijf punten uit drie wedstrijden staan. De week daarop moet er uit in Waalwijk tegen RKC worden gespeeld. Uiteindelijk wordt het 2-2, wat zeker geen slecht resultaat is tegen de degradant uit de eredivisie. Na vier wedstrijden is Volendam nog steeds ongeslagen en het lijkt weer een beetje de goede kant op te gaan.

De weken daarop worden er wedstrijden tegen Almere City FC, AGOVV, Fortuna Sittard en Sparta gespeeld. De eerste drie wedstrijden worden alle gewonnen, wat betekent dat de het andere oranje nog een kans maakt om de eerste periode te winnen. Er moet dan wel van Sparta worden gewonnen en ook zijn de wijdbroeken nog afhankelijk van het resultaat van FC Zwolle. Er wordt helaas gelijk gespeeld tegen Sparta en FC Zwolle wint na het falen van meerdere ploegen de periodetitel.

Het is nu 6 oktober, bijna tien uur ’s avonds. Ik open NOS Teletekst en kijk weer naar de stand in de Jupiler League. Nu met een heel ander gevoel. Ik ben weer blij en trots als ik naar de stand kijk. Mijn cluppie draait weer bovenin mee en staat op een derde plaats, met evenveel punten als de nummer één en twee. We doen weer mee voor promotie naar de eredivisie en daardoor gloort er weer hoop bij mij van binnen. De weg omhoog is weer gevonden!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 7 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3500+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

13 reacties (laatste reactie door FCTreds)

Ik begon het stuk met enthousiastme te lezen. Hier op voetbalzone hebben we niet heel erg veel Jp-league clubexperts, laat staan die van FC Volendam! Maar na mate ik het stuk verder las, werd het stuk minder. Je opening was goed en leuk om te lezen, maar vanaf de vijfde alinea begin je min of meer met de opendeur in te trappen door te vertellen hoe de competitie nu verloopt, wel moet ik zeggen dat je laatste alinea de drie alinea's daarvoor weer goed maakt.

Ik wil je wel aanmoedigen om verder te schrijven! FC Volendam is altijd wel een club waar iedereen wel iets van wil horen of lezen. Over de club valt veel te schrijven, zoals de (bekende) suppoters en (oud-)spelers van de club. Ik ben benieuwd!

Bedankt voor je reactie! Dit is mijn eerste stuk op vz en ik wilde graag kijken hoe mensen op mijn schrijfstijl reageren. Nu even over je kritiek. Nu ik het nog een keer heb doorgelezen (vijfde keer al volgens mij ), zie ik wat je bedoeld. Eerlijk gezegd heb ik zoveel ruimte voor de resultaten gebruikt, zodat het een wat langer stuk werd. Maar nu begrijp ik dat het dan een beetje saai wordt om te lezen, dus ik had het beter in één alinea kunnen zetten en nog wat extra informatie kunnen gebruiken voor de overige alinea's.

Nogmaals bedankt voor je reactie. Dat jij me wil aanmoedigen om verder te schrijven motiveert me heel erg. Vooral omdat ik jou stukken ook altijd geweldig vindt! (vooral de speeltuin )

IK vind het zeker geen onaardig stuk vooral het begin is leuk om te lezen. de competitie had je misschien wat in kunnen korten in 1-2 alinea toch goed en omdat het je eerste stuk is geef ik je 4 sterren ik hoop snel nog iets te lezen.

8 oktober 2010 om 14:53

Bedankt voor de reactie. Maar dan moet je die sterren natuurlijk wel geven he

8 oktober 2010 om 15:38

ja sorry had niet goed geklikt alsnog

8 oktober 2010 om 17:27

Haha, oke. Alsnog bedankt!

Leuk stukkie hoor. Ik was de club al helemaal uit het oog verloren.
Ik ergerde me alleen stuk aan het veelvuldig gebruik van 'het andere oranje.' Bij zulke jolige bijnamen volstaat eenmalig gebruik eigenlijk wel.

Bedankt voor de moeite!

9 oktober 2010 om 14:18

Graag gedaan!

Ook bedankt voor de tip. Ik zal erop letten in mijn volgende stuk.

10 oktober 2010 om 08:56

Ik wil de ergenis over de te veel gebruikte termen wijdbroeken hieraan toevoegen. Teveel irriteert. Verder leuk om een stuk te lezen over een club die onlosmakelijk met de historie van het Nederlands voetbal is verbonden. Ik zou ook graag een column lezen over hoe het kan dat juist in Volendam zoveel talenten opstaan. Ik begreep ook dat Volendam één van de grootste amateurverenigingen van Nederland is. Wellicht en suggestie voor een volgende keer?

Aardig stuk, goed uitgebreid, alleen was ik in de 3e alinea wel wat in verwarring: ''weer een paar weken verder lees ik op Voetbalzone dat Frans Adelaar naar Sparta was gevlucht.''

De alinea daarvoor had je het over het afgelopen seizoen, Adelaar vertrok al 2 seizoenen geleden, dus dat vind ik vrij onlogisch. Voor de rest goed geschreven, ik kan je nauwelijks op spelfouten betrappen. Ik lees dat dit je eerste stukje is, dus ga zo door!

Krijg nou wat, wat een fout! Ik zie nu pas dat het inderdaad heel onlogisch is. Ik moet volgende keer mijn stukje wat zorgvuldiger doorlezen denk ik.

Bedankt voor het lezen en de reactie!

Mooi stuk, heb meer informatie gekregen door dit stuk, ik let niet zoveel fouten, vindt het al mooi dat je de moeite neemt om een stuk te plaatsen, aangezien dit je 1e is, wil ik je vooral steunen om door te gaan,

hallo Fcvdjoerih ,

Ik las de Titel van de column en ik dacht:''komt 'tie weer, een feyenoorder met teveel optimisme'',
toen ik op de titel klikte, was ik opgelucht en begon ik te lezen.

het stuk is me zeer goed bevallen, zeer goede en mooie openings-alinea's.

Goed gedaan, laat dit niet je enigste column worden. (Y) succes

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

FC Volendam

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.Jong AZ00
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
D. VlakKeeper
M. EerdhuijzenVerdediger
D. JamesVerdediger
D. KasiusVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Volendam.

In de wandelgangen

Maandag 2 augustus
Olympique Lyon heeft Thiago Mendes, een aankoop van 22 miljoen euro in 2019, op de transferlijst geplaatst. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren