Zaterdagavond, voetbalavond!

Als student is mijn weekend een tijd van serene rust. Even genieten van het ouderlijk huis en het gezonde voedsel van pap en mam. De zaterdag staat vaak in het teken van schoolwerk, omdat ik door de week met 'belangrijke' studenten zaken bezig ben. Na het schoolwerk en een goede stevige maaltijd zak ik onderuit voor de tv voor een lekker avondje 'relaxen'. Ik geniet van ´maakt niet uit´ welk programma tot de zaterdagavond wedstrijden beginnen om half elf. Eredivisie voetbal, niet van hoogstaand amusement gehalte, maar toch kijk ik er naar. Wanneer de laatste wedstrijd is gespeeld en ik echt moe begin te worden, begint mijn avond pas echt. Snel zap ik naar de BBC waar een bekende tune als cafeïne shot mijn geest weer helder maakt. Ik ben weer klaarwakker en zit op het puntje van mijn stoel. Met Nemanja Vidic die de Premier League-trofee weer trots op de juiste plek zet begint Match of the Day.

Vandaag staan er weer geweldige wedstrijden op het programma en dan bedoel ik niet eens alleen de traditionele Engelse top vier. Nee, die komen wel in actie, maar ook de wedstrijden van de lager geklasseerde teams zijn erg leuk. Waar ik in Nederland weleens moe wordt bij een wedstrijd tussen bijvoorbeeld Sparta en VVV, kan ik in Engeland echt genieten van een wedstrijd Burnley-Fulham. Het niveau van het voetbal is gewoon vele malen hoger. Ik denk dat de laagst geklasseerde in Engeland mee zou kunnen met de middenmotor/subtop van Nederland. Dit is geen schande en absoluut geen sneer naar de Eredivisie, maar gewoon een verschil in begroting.

Met chips en cola in de hand (heb na een paar late avondjes in de stad die vorige week immers wel genoeg bier gehad) neem ik de moeite om de reacties na de wedstrijd te proberen te begrijpen. De spelers spreken vaak in een vaag dialect of binnensmonds en ook de coaches kunnen onverstaanbaar mompelen. Hierna gaat de Match of the Day-crew verder in op de verschillende highlights van de wedstrijd. Er volgen uitgebreide analyses van de top-wedstrijden, maar ook de kleinere wedstrijden worden besproken. Discutabele momenten, verdedigingsfouten en heerlijke aanvallen worden even herhaald en toegelicht. De analyses zijn erg interessant en scherp. Deze analyses mis ik heel erg in de Eredivisie samenvattingen tegenwoordig.

Maar niet alleen het voetbal is in Engeland van hoger niveau, ook de commentatoren. Waar ik mij erg aan kan storen is dat de commentatoren van de NOS totaal geen emotie en inleving tonen. De meeste commentatoren brengen hun commentaar slecht en vaak ook nog eens cynisch richting een bepaalde club. Wij hebben in Nederland eigenlijk maar één commentator die emotie om kan zetten in woorden, Jack van Gelder. Soms luister ik liever naar Van Gelder op de radio dan dat ik de wedstrijd kijk op de Nederlandse televisie. In Engeland daarentegen kan ik echt genieten van de commentatoren. Zij kunnen voor mij de wedstrijd in vuur en vlam zetten zonder dat je fan bent van een van de twee teams. Zinnen zoals, 'As volleys go that is from out of the top drawer' over de volley van Van Persie tegen Charlton Athletic en 'He was dancing on the football there' over van Nistelrooy vorig EK (de goal van Van Persie tegen Frankrijk) blijven mij voor altijd bij. Dan nog mijn persoonlijk favoriet 'Remember the name, Wayne Rooney!' over zijn eerste (wonderschone) Premier League-goal tegen Arsenal. Voor mij is dit hoe een commentator zijn werk moet doen.

Door mijn chips en cola heen trek ik halverwege Match of the Day dan toch maar een pilsje open. Deze aflevering wordt toevallig the Goal of the month gekozen. Naast de absolute kanonskogels uit de tweede en derde linie, kom ik een wervelende combinatie van Arsenal tegen en een magnifieke passeerbeweging van de Manchester United-legende Ryan Giggs. Als slagroom op de taart krijgen wij ook nog even de grappige momenten te zien van de afgelopen speelronde in '2 good 2 bad'. Onder andere een uitglijder van Sir Alex Ferguson en een grappige goal viering, alles met hilarisch commentaar.

Naast het verschil in niveau en het verschil in de wijze waarop de voetbalwedstrijden van commentaar worden voorzien is er nog één cruciaal verschil: de fans. Waar wij in Nederland nogal eens lege plekken zien op de tribunes en het weleens zo stil kan zijn tijdens de wedstrijden dat je de wind door het stadion kan horen fluiten, is dit in Engeland anders. De supporters zitten over het algemeen dicht op het veld en laten zich horen. Daarnaast hebben de stadions een grotere capaciteit dan hier in Nederland.

De crew neemt afscheid en wenst mij een fijne week, ik neem afscheid van de tv en ga met een voldaan gevoel naar bed. Match of the Day kijken was weer eens een genoegen. Het voetbal, de analyses, de commentatoren en de fans maken voor mij weer duidelijk waar een voetballiefhebber zoals ik aan zijn trekken kan komen! De Engelse competitie is voor mij gewoon nog steeds voetbal en alles behalve stervende. Terwijl ik in bed lig denk ik al na over morgen. Half elf spelen, dus als ik wakker word even douchen en een redbull. Ik val in slaap en droom net als Vidic de kampioensbeker in mijn handen te mogen houden.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 19 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2400+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

51 reacties (laatste reactie door FRtorres)

Leest lekker weg,
ben het over de commetatoren helemaal met je eens...
Ik luister veel liever naar langs de lijn, dat maakt het meteen een stuk spannender!
4 Sterren

Het is een leuk stuk en lekker makkelijk te lezen. Het mooiste commentaar in de Engelse competitie vond ik 'we know the name son' (na een goal van Gerrard). Gewoonweg prachtig!

4 sterren.

23 maart 2010 om 07:27

Of dat van Andy Gray and John Motson bij Liverpool-olympiakos: Gerrard, Gerraaaaaaaaaaaaaaaaaaaard! What a hit, son! Whát a hit..

23 maart 2010 om 10:24

@ Lfcdutchy

Hahaha Dutchy, die wilde ik ook noemen, maar ik dacht nee niet overdrijven, eentje is genoeg

23 maart 2010 om 16:12

Wel leuk is het feit dat Andy Gray Everton-fan is :D

Ik heb echt van jouw tekst genoten, man man
Jouw tekst is zeer overzichtelijk, het leest lekker vlot en tijdens het lezen leef ik precies mee alsof ik in jouw zetel zit op een zaterdagavond.
Ik ben namelijk niet iemand die de Engelse competitie tot de puntjes volgt, maar nou ook niet iemand die het helemaal niet volgt.
Ik probeer eigenlijk ook zoveel mogelijk elke week Match of the Day te volgen maar het lukt me niet altijd. Ik ben het totaal met jou eens ivm het verschil tussen de Nederlandse en de Engelse commentatoren. Ik geniet er namelijk enorm van hoe de Engelse commentatoren zich inleven tijdens de wedstrijd, het lijkt alsof de wedstrijd van hun leven afhangt . En ook de manier waarop ze de highlights analyseren. Dit gebeurt allemaal op een zeer professionele manier en daar geniet ik enorm van. De Nederlandse commentatoren spreken tijdens de wedstrijd altijd cynisch, en zoals jij zei: richting een bepaalde club. Waar ik mij ook enorm aan irriteer bv. vorig jaar tijdens wedstrijden van Real Madrid, ze spraken teveel over de Nederlandse spelers die daar speelden tijdens de wedstrijd ipv gewoon over de gebeurtenissen die tijdens de wedstrijd gebeuren te spreken. Ze mogen van mij wel is af en toe over de Nederlandse spelers spreken, maar ze spraken er teveel over.
Ik geef je 5 sterren.

Off-topic: Ik geniet namelijk ook enorm van Duitse commentatoren Zij kunnen er ook wel wat van.

23 maart 2010 om 16:35

Ik zit nu in duitsland, en inderdaad de duitse commentatoren kunnen er ook wat van, alleen zijn die net zo afwisselend als de nederlandse. Sommige heel goed en sommige echt heel slecht!

Bedankt voor je reactie!

Ik kan niks anders zeggen dan dat je gelijk hebt. Nederlandse commentatoren leven gewoon niet.. zoals de vorige keer toen ze een oefenwedstrijd speelde tegen de Verenigde Staten. Totaal geen inleving en emotie. Ik wil commentatoren horen wanneer Oranje een doelpunt maakt.. een voorbeeld als Jack van Gelder. Deze man maakt de wedstrijd alleen maar leuker!

Even iets wat me opvalt: je hebt het over de zaterdag, maar 2 good 2 bad komt alleen bij Motd2, op zondag.

Verder een leuke tekst. Ik heb die vergelijking ook vaak gemaakt. Ik zie ook meer engelse wedstrijden dan nederlandse wedstrijden. Ook een leuk onderwerp voor een column.

23 maart 2010 om 16:38

Ja ik generaliseerde een beetje, hetzelfde geld voor goal of the month! Klein foutje, overigens doen ze dit natuurlijk op zondag omdat ze veel minder wedstrijden hebben! Het gaat om de veelzijdigheid van het programma!

Leuk stukje. je moet de jounalistiek ingaan volgens mij. Ik deel je mening wel wat betreft het commentaar. Ik vind bijvoorbeeld dat van eredivisie live ook zo slecht(leo d bijvoorbeeld). Ik heb vaak de indruk dat ik een andere wedstrijd zit te kijken,

prachtige column leest lekker weg heel duidelijk en je hebt volkomen gelijk.

wat betreft heb je helemaal gelijk over de nederlandse commentators zo zielloos en emotieloos,zelfs als er een prachtig doelpunt word gemaakt is er geen enthousiasme te bespeuren maar inengeland wordt dit vol beleefd en meegemaakt,zelfs bij degradatie wedstrijden gaan ze uit hun dak en hun levenmet de wedstrijd mee,iets wat hier niet of in weinige mate word bespeurd.

waar ik me helemaal aan erger is het feit dat de commentators op sport 1 altijd voor de engelse topclubs zijn en bijna geen lof/intereesse hebben voor het andere ”mindere” team.

perfect voorbeeld was Arsenal-west Ham afgelopen zaterdag die commentator ging uit zijn dak als arsenal rond de 16 van wst ham kwam en als west ham aanviel zei hij bijna niks en was constant arsenal de hemel in aan het prijzen ,hier kan ik dus echt niet tegen en vaak is het leuker als het geluid gewoon uitzet want die commentators zijn zo partijdig en willen alleen dat de beste teams winnen zoals iverpool arsenal man u en chelsea o.a

zelden valt er te bespeuren dat de commentators neutraal zijn

23 maart 2010 om 16:41

Daar kan ik mij ook over opwinden, commentatoren die hun feiten niet op een rijtje hebben! Vooral als het in het nadeel is van mij team! Ik ken nog wel een paar van die momenten maar ik wil geen clubdiscussie hier starten met iedereen!

bedankt voor je reactie!

De column leest heerlijk weg, de Nederlandse commentaren leven in vergelijking met de Engelse niet.
John Motson blijft wat dat betreft ook mijn nummer 1 commentator. Dat dateert uit de tijd van de Fifa spelletjes die nu verziekt worden door Youri Mulder |-)

5 sterren!

23 maart 2010 om 15:17

Ja wat een commentaar is dat. Iedere kopbal is fenomenaal in de ogen van Mulder en bij een zwak schot schreeuwt hij "hallo!! Kun jij wel schieten?!?!?!?"

Ik pak dan ook, indien mogelijk, de engelse versie van Fifa

23 maart 2010 om 16:43

Ik heb ook altijd Fifa gespeeld en kan nog genoeg van die momenten naar voren halen! Maar heel vaak klopte het bij mij ook niet dan schoot je via de paal naast en dan zegt hij dat hij ver over was...

Ik pakte vroeger altijd de engelse, maarja ik speelde ook altijd bijna in de PL!

Mooi stukje

Kan me de goal van giggs tegen arsenal nog herinneren dat hij van eigen helft komt. Dan hoor je ook t commentaar. ´running from own half, through the defense!! he comes! heeeee scoreees!´ Heerlijk gedaan.

Voor de mensen die van nederlands commentaar genieten dan moet je echt op youtube kijken en dan jack van gelder en de wedstrijd tegen frankrijk of Italie van afgelopen EK bekijken! Fantastisch.

Heel mooi stuk inderdaad! Ik vind het ook fijn dat je direct aangeeft dat dit artikel niet gaat over het belabberde niveau van de eredivisie ten opzichte van premier league (daar was ik in het begin een beetje bang voor), maar over je liefde voor engels voetbal en de bbc-verslaggeving. Ik kan me er ook helemaal in vinden. Ik vind ook echt dat een commentator voor mij een ”sportmoment” kan maken of breken. Verschrikkelijke voorbeelden voor mij zijn:

- Theo reitsma op 24 mei 1995...alsof hij bezig is een sudoku op te lossen en wordt afgeleid door kluiverts doelpunt. ”kluivert...ja...ja...ja...”. Echt te slap voor woorden.

- Evert ten Napel bij Nederland Frankrijk op Euro 2008...de hele tijd dat ”robbeeeeeuuuuuhhhhh...” of sneijdeeeeeeeeeeeuuuhhhhhhr...alsof een sirene afgaat. Heeft die goals voor mij toch minder speciaal gemaakt. Ook bij deze wedstrijd kun je op youtube beter het britse commentaar luisteren.

Ten slotte wil ik nog even een misschien een beetje vreemd recent voorbeeld geven van toen commentaar voor mij de wedstrijd juist geweldig maakte: De Olympische ijshockeyfinale tussen Canada en de Verenige Staten laatst. Die wedstrijd zei me uiteraard eigenlijk niets, maar door het geweldige ”amerikaanse” commentaar van Jeroen Grueter (met kreten als ”het is in de sterren geschreven!”) vond ik het echt superspannend.

http://www.youtube.com/watch?v=324ustqsham

http://www.youtube.com/watch?v=oi8mmbhsgs8

Nu ik er toch over nadenk

We hebben toch redelijk goede commenators bij sport 1 ,bij het darten dan
Mensen die sport 1 hebben zullen mij waarschijnlijk wel begrepen

denk toen maar eens aan dat moment toen van barneveld een 9 darter gooide op het wereldkampioenschap (een echte klassieker)

jammer dat hun niet verslag doen van voetbalwedstrijden want dan heb je tenminste echte sfeer

Leuk stuk!!

Analyses in NL zijn van stukke minder niveau dan de Engelse.
We moeten ook niet vergeten dat voetbal in Engeland zeer groot is in vergelijking met NL.
Daar is iedereen supporter en wordt er continu gediscussieerd.
Engelse ademen voetbal!!

Leuk stuk wat mij intreseert. Je hebt een aantal slechte commetators in Nederland die alleen maar onzin vertellen en/of totaal niet meeleven. Hopelijk word dit snel anders!

Ik kijk zelf ook elke zondag Match of the day en elke zaterdag Duits voetbal op de Duitse zender. Naast dat het voetbal beter is zijn de commetators en analyses beter. Vooral in Engeland zijn ze goed. Als ik dan naar eredivisie live heb gekeken kan ik hiervan genieten.

23 maart 2010 om 12:48

5 sterren omdat ik het hier heel erg mee ens ben

Ik geef 4 sterren, prima stuk en goed geschreven.
Ook vind ik de commentators in Nederland van bedroevend niveau.
Bijna slechter als de meeste reacties die Leo Driessen krijgt omdat een sarcastische opmerking ofzo op wordt gevat als een belediging naar die club.

Ik ben het er 100% mee eens dat het commentaar in andere landen beter is, alleen niet dat het voetbal vermakelijker is. Beter is het zeker wel maar in Nederland heb je bijna altijd 2 ploegen die de aanval proberen te zoeken, en daar combinatiespel of fouten van anderen zie je altijd weet ik hoeveel gevaar voor het doel. En ook is het zo dat de stadions in Nederland bijna allemaal goed gevuld zijn.

23 maart 2010 om 15:22

Ik neem aan dat je geen sport 1 hebt. Ik heb bijvoorbeeld de wedstrijd Roda JC - Heracles ( of andersom, Heracles won met 3-2) live gezien. Vijf goals, maar echt een slechte pot.

Ook wedstrijden van Groningen of Twente ofzo zijn lang niet zo leuk als die in Engeland. Als je daar een wedstrijd als, pak m beet, Wigan - Sunderland kijkt (zul je zien dat ik nu net een dodelijk saaie 0-0 pak) dan is daar de omschakeling zo snel, dat je soms echt moet zitten wachten tot je eindelijk eens naar de WC kan, terwijl je bij een Nederlandse wedstrijd op het toilet uitgebreid kan wachten tot je een respectabele hoop hebt gelegd, veel zul je niet missen.

23 maart 2010 om 15:22

Ik neem aan dat je geen sport 1 hebt. Ik heb bijvoorbeeld de wedstrijd Roda JC - Heracles ( of andersom, Heracles won met 3-2) live gezien. Vijf goals, maar echt een slechte pot.

Ook wedstrijden van Groningen of Twente ofzo zijn lang niet zo leuk als die in Engeland. Als je daar een wedstrijd als, pak m beet, Wigan - Sunderland kijkt (zul je zien dat ik nu net een dodelijk saaie 0-0 pak) dan is daar de omschakeling zo snel, dat je soms echt moet zitten wachten tot je eindelijk eens naar de WC kan, terwijl je bij een Nederlandse wedstrijd op het toilet uitgebreid kan wachten tot je een respectabele hoop hebt gelegd, veel zul je niet missen.

Beste Frikx, waarom denk je dat ik journalistiek studeer?
Mooi stuk, erger me ook dood aan de meeste commentatoren in Nederland. Reitsma was goed, maar heeft amper nog beleving. Driessen irritante stem. Ten Napel, soms goed, maar naar mijn idee geilt hij te veel op zichzelf. Sierd de Vos, nog een irritantere stem. De andere zijn oke, maar ik loop er niet warm voor.
De Engelse commentatoren zijn een verademing (TV wel te verstaan, want radio vind ik bij ons wel een goed niveau hebben), een enkele uitzondering daar gelaten. De tweede alinea past er een beetje raar in, maar ach.
5 sterren.

23 maart 2010 om 16:12

Precies, ik wel hetzelfde gaan doen, ik wil ook sportverslaggever worden..

Dan toch maar even jouw stuk: Ik herken me erin. Al doet mijn hart zeer om Nemanja Vidic met die cup te zien(er schijnt een leader te zijn van Bob Paisley met de cup maar dit terzijde), die tune is mooi. Ik vind je stuk een goed stuk, soms staan er echter wat deuren wel erg wijd open.

23 maart 2010 om 16:49

Ik hoop dat je snel klaar bent in dat geval, en als afgestudeerde in nederland blijft. Dan kunnen wij in de toekomst iig op de nederlandse zenders blijven tijdens het WK in 2014 !

Ik wissel één alinea van mijn zaterdag steeds af met een alinea over match of the day/engelse voetbal! Informatie en beleving!

23 maart 2010 om 17:10

3,5 jaar geduld beste man

23 maart 2010 om 17:14

Hoelang gaat die studie dan precies? Is dat een universitaire studie?

Ik doe iets heel anders maar vind het toch wel intresant!

Owja en niet switchen na een jaartje hé!

23 maart 2010 om 18:41

Nee is een Hbo.
Zit nu in het eerste jaar.
Mijn eerste stage komt pas in het derde en dat is dan bij een regionale krant. In de vierde heb je een grote stage en die kan ook bij bijvoorbeeld NOS Langs de Lijn
Maar goed dat is nog ver eerste jaar is zwaar genoeg.
Je kan trouwens wel nog een master halen op de universiteit.

23 maart 2010 om 19:58

Lijkt mij best vet :D

Ik denk dat je de Nederlandse en de Engelse voetbalcultuur inmiddels niet meer met elkaar kan vergelijken. Alles draait maar om 1 ding, geld. Aan het begin zeg je dat het komt door een verschil in begroting (waar ik je absoluur gelijk in geef) en vervolgens zeg je wat over de grotere stadions in Engeland. Waar heeft dat mee te maken? Geld. Dus de zin 'daarnaast hebben de stadions een grotere capaciteit dan hier in Nederland.' vind ik een beetje misplaats.

En ja, er valt veel over te zeggen. Maar, in Engeland is de beleving van het voetbal simpelweg anders. Het enthousiasme is denk ik waar je in je hele clubexpert op doelt (zowel bij de comentatoren als bij de fans) in Nederland een stuk minder. Begrijpelijk ook. Ik denk, dat als ineens clubs als Heracles, Sparta, ADO en VVV overgenomen zouden worden door miljonairs en grootse spelers aan zouden trekken het qua enthousiasme wel goed zou komen bij de fans.

De verslaggever is daarintegen een ander verhaal. Dat heeft natuurlijk met heel veel dingen te maken, het brengen van een wedstrijd. Elke wedstrijd in Engeland bevat historie, het gaat ergens om en er spelen 'gewoon' stuk voor stuk geweldige voetballers. Dit zijn zo maar drie factoren die een rol zouden kunnen spelen, ook heeft het denk ik te maken met cultuur, of in ieder geval, het min of meer typerende gedrag van een doorsnee Nederlander. Een mentaliteits-kwestie dus.

23 maart 2010 om 16:52

Ja natuurlijk is het een vicieuze cirkel, naast de comentatoren maakt geld de engelse competitie leuker. Van hoger niveau en grotere stadions. Daar kunnen wij in nederland niks aan doen. Maar ook de supporters daar zijn (gemmideld) fanatieker. Wij kunnen de nederlandse competitie best leuker maken door allereerst alle commentatoren bij nos/sport 1 de begrafenissen van celebrities van commentaar te laten voorzien!!

23 maart 2010 om 19:56

Eigenlijk vind ik die commentatoren in Nederland best meevallen. Ik kan avonden genieten van Frank Snoeks en Jeroen Grueter bijvoorbeeld. Zo iemand als Leo Driessen, of wie jij noemt als juist een goede commentator, Jack van Gelder, irriteert me gewoon. Ik geloof best dat ze in Engeland beter zijn, dat zijn ze namelijk ook gewoon, daar ben ik het met heel veel mensen eens. Maarrr het is natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Iemand kan al afknappen op de stem, of op een paar domme opmerkingen, of het opsommen van onjuiste feiten, voor de ander is dat wat minder erg en vind het dan nogsteeds een degelijke commentator. Dusja, voor iedereen is het wat dat betreft anders.

23 maart 2010 om 19:57

oowje, dubbeltje.

Helaas is iid in Engeland bijna alles beter...

Mooie column, 4 sterretjes.

Het overbekende stembiljet ophalen....

23 maart 2010 om 15:17

oh, 5 sterren!

nou vooruit, omdat je tweede zin erg leuk is, de gezonde kost van pa en moe!

Ten eerste wil ik zeggen dat je artikel heel mooi en overzichtelijk is geschreven met een leuke eigen draai.

Prachtig ga zo door 5 Sterren

ON Topic: Ik ben het helemaal met je eens. Ik vind dat er in Nederland geen gevoel of meeleving met het voetbal is. In Nederland zetten ze de muziek aan in het stadium als er gescoord wordt terwijl in Turkije zou je de Muziek niet een kunnen horen en zo hoort het ook. Niks rustig zitten en wedstrijdje kijken dat doe je maar thuis, gewoon enthousiast je club aanmoedigen. Verder erger ik me dood aan de commentators. Ze weten vaak niet wie de bal hebben ze hebben bijna geen eigen inbrang en als ze dat hebben is het altijd bevooroordeeld of gewoon idioot wat ze zeggen.

PS: Perfecte PL Opstelling? Graag reacties

Reina
Bosingwa
Vidic
Terry
Evra
N. De Jong
Mascherano
Fabregas
Gerrard
Tevez
Torres
23 maart 2010 om 16:58

Bedankt voor je reactie, alhouewel je met je opstelling totaal andere richting in gaat wil ik toch even reageren!

Waar is Rooney???

Nee dit zou mijn opstelling zijn:

Rooney niet in de spits omdat het anders moeilijk word met Torres en Drogba, dus net zoals toen Ronaldo nog bij ons speelde!

Voor de rest gewoon spelers uit de top 3 van de PL!

Cech
Bosingwa
Vidic
Vermaelen
Evra
Fletcher
Rooney
Fabregas
Arshavin
Drogba
Torres

Mooi stuk! Leest lekker weg.
Ik vind het vooral ook leuk om naar de lagere divisies te kijken in Engeland. Als je alleen al ziet dat bij Bury meer publiek is dan bij Excelsior, dan zie je hoe het voetbal leeft daar.

Ik ben blij dat mijn stuk goed wordt ontvangen! na alle negatieve clubexperts over de PL dacht ik iets positiefs te schrijven! Niet als directe reactie maar gewoon over hoe ik het zelf beleef!

Bedankt,

Frikx

Goh, ik bespeur zowaar volwassenheid bij Frikx. Had niet gedacht dat je het in je had maar vooruit, een erg leuk stuk en herkenbaar. Mijn zaterdag avond zag er vroeger ook zo uit, toen had je ook nog Engels en Duits voetbal op Rtl5.tegenwoordig ben ik zaterdag avond bijna nooit thuis, maar download ik soms de Motd aflevering achteraf, zeker als Arsenal een mooie overwinning heeft geboekt.

23 maart 2010 om 18:35

Geweldige reactie! Volwassenheid is wel wat anders dan een andere mening maar ach! Mijn vorige artikel ook gelezen? Was ook redelijk volwassen!

23 maart 2010 om 18:58

Hij doelt volgens mij vooral op het feit dat je iedereen van United de beste vind op die positie en dat je niet vaak objectief een wedstrijd kijkt. Bovendien heb je bij 'live meepraten' topics altijd een houding door te stellen dat United altijd met 3 of 4-0 wint. Dat kan nog al eens arrogant overkomen, waar ik me ook vaker op erger. Ik dacht dan ook dat je rond de 14 jaar was, maar als ik dit zo lees amuseer ik me wel. Vond het een erg leuk stuk om te lezen en het was ook wel eens grappig en bovendien een leuk en origineel onderwerp. 5 *

23 maart 2010 om 19:08

Niet altijd hoor maarja tussen al die negativiteit moet je soms iets daar boven uitspreken om het gemmidelde omhoog te halen als je begrijpt wat ik bedoel. Als zes arsenal fans zeggen dat united wel even verliest van liverpool met 0-2 dan moet ik 3-0 zeggen om de eindstand uiteindelijk 1-0 te maken! Alleen ik word dan arrogant bevonden.. Prima!! Ik heb gewoon vertrouwen in mijn club!

Er zijn idd maar een paar spelers van Arsenal/chelsea die ik beter vind dan die die in de basis staan bij United. Fabregas Arshavin Drogba Essien en Cole zou ik nog wel bij ons in de basis zien staan de rest eigenlijk niet... Maarja ik zeg ook niet dat ik geen Rode bril op heb. Ik zeg niet neutraal te zijn, vele andere wel!

23 maart 2010 om 23:12

Kan me herinneren toen er stond in de wandelgangen dat Cole misschien wel naar Man United ging, dat je daarop reageerde. Toen zei je Cole is de enige Chelsea speler die goed genoeg is voor United ofzoiets, onzin natuurlijk. Cole is niet eens goed genoeg voor Chelsea op het moment, bovendien zouden Drogba, Essien, A Cole en Ivanovic als rechtsback ook goed genoeg zijn voor United.

23 maart 2010 om 23:12

Ja die heb ik ook gelezen, vond het alleen een minder artikel dan deze, heb er daarom niet op gereageerd. Creatief schrijven is bijzonder moeilijk, en gaat al gauw ten koste van de boodschap... dat was bij jou ook het geval naar mijn mening.

Dit artikel is een stuk helderder (minder creatief weliswaar) en herkenbaarder, vandaar. Hoop dat je me blijft verrassen, ook in je FP reacties.

Gr.

leuk stuk ik heb het met plezier gelezen, en je hebt daarbij ook volkomen gelijk over die commentators ik was toen een keer met mijn familie FC Utrecht - FC Twente aan het kijken en daar zag ik een slaapverwekkende commentator het woord doen. ik viel bijna in slaap. daarbij is het altijd leuk om naar buitenlands voetbal te kijken ik heriner me de FA Cup wedstrijd(engelse league cup kan het mis hebben) Liverpool - Burnley 1-2 waar Burnley in de laaste minuut de 1-2 maakte die commentator werdt zelf helemaal gek en daar was ik ook zelf enthousiast over.

Mooi stuk ga door met deze artikels

ik geef je 5 sterren (kun je misschien niet zien)

Lekker stuk, over die commentatoren ben ik het gedeeltelijk met je eens. Het is waar dat je in Engeland meer goede hebt, wij hebben er echter ook een paar. Ik doel juist helemaal niet op de uberemotionele, subjectieve Jack van Gelder, maar op Evert ten Napel, Frank Snoeks en Jeroen Grueter, die uitspraken doen van hetzelfde niveau als de Engelse, niet alleen bij voetbalwedstrijden, ook bij andere sporten. Denk aan 'timmertje Timmertje, wat doe je nu?' en het genoemde voorbeeld uit de ijsokeyfinale.

Wij hebben helaas ook commentatoren die het vak gewoonweg niet beheersen:

Leo 'ben eens een keer stil' Driessen
Theo 'gaaaaaaaaaaaaaap' Reitsma (al is hij inhoudelijk wel goed)
Philip 'strafcorner' Kooke
Ronald 'radio' van der Geer (wat gezien zijn Langs de Lijn-loopbaan logisch is)
Bas Ticheler (same)

Wat mij betreft had je wel wat meer positieve uitzonderingen kunnen noemen, ipv alleen de in mijn ogen zwakke, irritante Van Gelder.

Je beschrijft verder heel goed het zichtbare verschil wanneer je van pakweg Willem Ii-nec in een keer overschakelt naar pakweg Portsmouth-hull City. Meestal is Match of the Day veel eluker om te zien als je eerst de eredivisie hebt gezien. Als je uit de krochten van het leven komt, kan je kleine dingen veel meer waarderen, zoiets.

De analyses tussen de wedstrijden door die jij zo bewondert, wil ik liever niet zien. Die analyses vind ik meer iets voor een voetbaltalkshow. Als ik de samenvattingen wil kijken,ik ook gewoon voetbal zien, en niet het gezwets tussendoor, dat kan wat bij betreft na afloop van alle samenvattingen. Jij zegt ook dat je dat in Nederland mist, maar als je Studio Voetbal kijkt, merk je op dat daar regelmatig bepalende momenten volledig geanalyseerd worden. Daar is zo'n talkshow ook voor. Weliswaar gebeurt dat niet op het niveau van de Bbc-deskundigen, maar zulke analitici hebben wij gewoon niet. Als je vorig seizoen regelmatig naar Gary Lineker op Eredivisie Live hebt gekeken, concludeer je vast net als ik dat dat ook niet werkte. Dan zie ik liever analyses van een mindere god als Youri Mulder, die alle wedstrijden 90 minuten lang heeft bekeken en een uitvoerige analyse heeft gemaakt, dan een Living Legend als Gary Lineker, die vanuit zijn achtertuin naar enkele beelden heeft gekeken en op basis daarvan voorbarige conclusies trekt.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Donderdag 29 juli
Alphonse Aréola ruilt Paris Saint-Germain op huurbasis in voor West Ham United, dat tevens een optie tot koop heeft bedongen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren