Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Zwitserland kan sterspelers kwijtraken: ‘Wie wil gaan, moet maar gaan!’

Laatste update:

De UEFA krijgt er dinsdag mogelijk een nieuw familielid bij, want dan kan Kosovo tijdens een congres in Boedapest toegelaten worden tot de Europese voetbalbond. Als dat gebeurt, sluit Kosovo op 13 mei waarschijnlijk ook automatisch aan bij de FIFA. De Servische bond staat op zijn achterste poten.

Servië heeft de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo uit 2008 nooit erkend en bondsvoorzitter Tomislav Karadzic laat weten dat hij zoveel mogelijk steun probeert te krijgen om Kosovo uit de UEFA en FIFA te houden. “Het erkennen van Kosovo zou veel onrust in de regio veroorzaken en zou de doos van Pandora naar Europa voor Kosovo openen. Dat is niet in ons voordeel”, aldus Karadzic in een verklaring. Niet alleen in Servië wordt het UEFA-congres van aanstaande dinsdag met bovengemiddelde belangstelling in de gaten gehouden, maar ook in Zwitserland.

In Zwitserland vreest men namelijk dat Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka en Valon Behrami straks voor Kosovo kiezen en met dat land deelnemen aan de WK-kwalificatiereeks. Shaqiri en Xhaka hebben in het verleden immers aangegeven open te staan voor een interlandloopbaan bij de Kosovaren. “De Kosovaarse bond is ervan overtuigd dat zij straks van landenploeg mogen ruilen. Kosovo wordt op voetbalgebied dan erkend. De bondscoach zal de spelers die Kosovaarse wortels hebben, uitnodigen. Het is dan aan Xhaka, Shaqiri en co om een keuze te maken”, zegt journaliste Kushtrim Kraniqi in BLICK.

Chef sport Felix Bingesser van BLICK schrijft in zijn column dat het ‘goed mogelijk’ is dat het Zwitserse voetbalpubliek ‘van streek raakt’ wanneer spelers als Shaqiri en Xhaka voor Kosovo kiezen. “Maar wie wil gaan, moet gaan! Het publiek heeft geaccepteerd dat spelers in het huidige, poenerige clubvoetbal aan de lopende band worden ingeruild en bij Bayern München is iedereen er, om een voorbeeld te noemen, ook aan gewend dat er vier Spanjaarden en slechts twee Duitsers in de basisopstelling staan.”

“Bij de Zwitsers ploeg is dat niet anders. Spelers kunnen zich niet met hun nationale ploeg identificeren en de fans kunnen zich niet met de voetballers identificeren. Die identificatie is in ons land en in onze nationale ploeg verloren gegaan. Een zorgwekkende ontwikkeling. De fans hebben er recht op dat de internationals zich met het land en met de mensen kunnen identificeren. Wanneer er een Kosovaarse ploeg komt en onze ploeg daardoor zwakker wordt, dan hoeft dat geen bedreiging te zijn. Eerder een kans”, besluit verslaggever Bingesser.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Uhm interessante ontwikkeling ik weet niet zo wat ik hier van moet vinden maar ik ben wel heel erg benieuwd naar meer achtergrond informatie van iemand die bekend is met de regio. Zouden shaqiri, Xhaka etc. Zomaar voor Kosovo kiezen en ik mis in het artikel trouwens waarom ze nog na zoveel interlands kunnen switchen. Wel een klap voor Zwitserland en Servië. Ik ben benieuwd wat hier uitkomt en wat de gevolgen gaan worden.

2 mei 2016 om 13:23

De FIFA staat toe dat spelers van land veranderen als een nieuw land gevormd wordt.

Bestaat er een regel dat in het geval er een nieuw Fifa lid komt (met een nationaal team) spelers mogen switchen van land? Bijvoorbeeld in het meest recente geval van Gibraltar

Maar wat deze Bingesser zegt geld ook voor Kosovo. De meeste Kosovanen willen niets liever dan bij Albanië horen, in Kosovo zie je ook meer vlaggen van Albanië dan van Kosovo. Ik denk dat de kans groot is dat veel Kosovaanse voetballers toch voor Albanië blijven kiezen in plaats van Kosovo, zeker nu Albanië zich heeft geplaatst voor het EK.

2 mei 2016 om 17:59

Dan zullen alle spelers die het bij Albanie niet redden voor Kosovo kiezen. Overigens begrijp ik dit hele stuk niet. Het gaat om voetbal maar dat is allang vergeten, alles draait om politiek en geld.

Zou inderdaad een flinke aderlating voor Zwitserland zijn, volgens mij verliezen ze dan de helft van hun aanval en verdediging als daadwerkelijk iedereen terug zou gaan. Overigens zou Kosovo een behoorlijk fantastisch elftal kunnen opstellen als iedereen voor hen zou kiezen. Oa een Shaqiri, Behrami, Januzaj, maar ook Rashica van Vitesse, doelman Ujkani, Lorik Cana, de gebroeders Xhaka, Mehmedi, Shkelzen Gashi, Abdi van Watford en nog die Bajrami die in de Eredivisie speelde bij Twente(?). Daar kun je toch zeker een team van in elkaar zetten dat zich plaatst voor een EK.

Maar mogen die spelers dan nog van nationaal elftal wisselen. Ondanks dat ze al interlands hebben gespeeld voor Zwitserland

Ik denk dat de het wel meevalt met de afname van de Zwitserse ploeg. Zoals de titel het al zegt; niemand kan zich meer identificeren met de nationale ploeg, omdat ook daar het geld een grote rol speelt. Een premie uit Zwitserland is ongetwijfeld veel lucratiever dan een uit Kosovo. Daar zullen Shaqiri, Xhaka en Behrami ook aan toegeven.

Overigens is het heel overdreven hoe bondsvoorzitter Tomislav Karadzic reageert door te stellen dat een erkenning van Kosovo in de Uefa en Fifa onrust veroorzaakt in de regio. ''dat is niet in ons voordeel''. Welk voordeel doelt Karadzic op? Als Kosovo niet in de Uefa en Fifa toegelaten wordt, welk voordeel haalt de Servische voetbalbond hieruit? Politiek moet je niet betrekken in de sport. Bovendien is Kosovo in politiek opzicht al door meerdere landen uit het Voormalig Joegoslavië erkend. Kroatië, Montenegro, Slovenië en Macedonië hebben Kosovo als onafhankelijk republiek erkend. Dat geldt ook voor overige landen in de regio, zoals Bulgarije, Hongarije en Albanië. Zoveel zal het dus niet teweeg brengen. Anders was het allang geëscaleerd.

Die mensen hebben een verschrikkelijke oorlog meegemaakt bijna 20 jaar geleden en het voetbal wat ze dan over de grenzen kunnen spelen, kan juist voor saamhorigheid zorgen en dus voor een positieve ontwikkeling. Mensen moeten niet teveel in een tunnelvisie leven en telkens naar het verleden wijzen, want zo zal er inderdaad nooit stabiliteit komen in die regio. Gun de ander ook eens wat, zeg ik altijd!

2 mei 2016 om 16:06

Ik denk dat het vooral ligt aan het eerste wat je aangeeft.
Geld speelt altijd weer de grootste rol in deze mogelijke landenwissel van topspelers.
Je had hetzelfde meegemaakt met het Nederlands elftal met bijv. Surinaamse of Marrokaanse spelers.
Die hebben ook alleen voor Nederland gekozen omdat ze simpelweg veel meer verdienen.

2 mei 2016 om 16:08

Omdat jij het moeilijk kunt verkroppen dat Belgie er bij is en Nederland niet hoef je niet zo'n onzin argument erbij te halen.
Nederland en Belgie waren vroeger ook van Spanje.

2 mei 2016 om 16:17

En van Frankrijk en van Duitsland. Hij maakt een grap, dat moge toch duidelijk zijn?

Januzaj gaat ook misschien switchen naar de Kosovaarse nationale ploeg ...

Hoe kan Kosovo nou bij de Fifa komen?

In Europa erkennen Spanje, Rusland, Servie, EU, Cyprus, Slowakije, Roemenie, Griekenland, Oekraine en nog 8 landen deze provincie niet. Buiten Europa ook landen als Brazilie, China, India, Argentinie en nog 40 landen dit gebied niet als zelfstandig land. Hoe kun je daar dan tegen voetballen? Laten we zeggen; Spanje-Kosovo op het programma....maar Spanje erkend Kosovo niet en wil tegen Servie spelen omdat Spanje Kosovo ziet als integraal onderdeel van Servie....gaat erg lastig worden.

2 mei 2016 om 14:02

For real? Wales en Schotland zijn gewoon landen volgens mij hoor, dus wat is je punt?

2 mei 2016 om 14:21

Wales en Schotland zijn onderdelen van het land het Verenigd Koninkrijk, net zoals Engeland dat is. Het zijn geen aparte landen en hij heeft dus wel degelijk gelijk. Veel mensen noemen het land Engeland, maar dat is incorrect en is slechts een gebied binnen het land het Verenigd Koninkrijk.

2 mei 2016 om 15:00

Ajacied wat een klinkklare onzin. Het verenigd Koninkrijk is weliswaar een overkoepelend orgaan waar de genoemde landen verantwoording aan afleggen. Maar dat is net zoals de EU. Puur ministrieel. Stellen dat Ierland, Schotland, Wales en Engeland etc geen aparte landen zijn is complete lariekoek. Sterker nog, zeg dat eens tegen een Schot

Alle landen in het VK zijn autonoom en soeverein met inwoners en nationaliteit. Dat is de definitie van een land.

2 mei 2016 om 15:50

@mentalist, wat jij zegt is klinkklare onzin, Ajacied heeft gelijk. Dat jij Ierland hierbij al in het rijtje zet zegt al genoeg over jou kennis hierover. Ik woon al 6 jaar in London en England, Wales, Schotland en Noord-Ierland behoren allemaal tot het verenigd koninkrijk, dat zij als aparte landen worden gezien bij het voetbal wil niet zeggen dat het aparte landen zijn. Dat de schotten zichzelf als apart land anzien heeft meer te maken met hun fierheid, niets met de realitieit.

Ik heb vroeger ook 2 jaar in Schotland gewoond en uw sociaal zekerheidsnummer dat ik daar vroeger had gebruik ik nu ook in Engeland. Zowel de schotten, engelsen, welsh etc... hebben allemaal hetzelfde paspoort, dat van het verenigde koninkrijk.

Nog een bewijs hiervan, kijk eens naar de olympische spelen, daar spelen alle schotse, engelse, welshe en noor-ierse atleten voor team Britain, en niet apart.

Voetbal heeft niets te maken met politiek, anders hadden deze landen maar 1 landenteam gehad.

2 mei 2016 om 16:10

Schotland Wales en Noord erland zijn zeer zeker landen.
Het is qua ministerie en overheid een geheel.

2 mei 2016 om 16:11

Mentalist, het is precies zoals Kev85 zegt. 1 paspoort, dus 1 land. Dat de verschillende provincies meer autonomie hebben dan onze provincies bijvoorbeeld betekent nog niet dat ze onafhankelijk zijn. Catalonie in Spanje heeft ook een vorm van eigen regering en eigen budgettering, maar dat is ook gewoon Spanje en de mensen daar hebben een Spaans paspoort (voorlopig althans). En ja, Ierland is wel een apart land. Zoek anders eens op 'European Union members' in Google, dan krijg je direct de landen die lid zijn en je zult zien dat het laatste land 'the UK' is.

2 mei 2016 om 16:12

Ierland heeft totaal niks te maken met het Verenigd Koninkrijk.
Dat is een zelfde vergelijking van dat Nederland in Oceanie zou liggen.
Maar Schotland en Wales zijn wel gewoon landen.
Dus jullie weten het allemaal gewoon niet hoe het in elkaar zit.
Het is alleen qua ministerie en overheid een geheel.

2 mei 2016 om 16:15

Valencianistas, je maakt een grap toch met je beredenering? 1 regering hebben is echt per definitie het zijn van 1 verenigd land. Of zouden wij het accepteren als Merkel onze premier zou worden en een Duits parlement zou invoeren, wat dan zou beslissen wat er precies in Nederland gebeurd, ondanks dat we aparte landen zijn?

Sommige mensen kunnen voetbal echt niet los zien van de politieke werkelijkheid.

2 mei 2016 om 16:21

Wat een onzin.
Catalonie heeft ook een eigen regering en is ook geen land.
Schtoland Wales en Noord Ierland zijn constituerende landen.
En dan heb ik het nu totaal niet meer over voetbal.
Maar jij hebt ook geen idee wat het allemaal inhoud.

2 mei 2016 om 16:24

Het zijn aparte voetbal'landen', maar politiek gezien niet. De Engelse vlag zul je buiten het voetbal om vrijwel nergens tegenkomen, daar is het altijd de Britse vlag (rood, wit, blauw ipv rood, wit) omdat dat het land is waartoe ze behoren.
Misschien is de beste vergelijking wel met Belgie, daar heb je Vlaanderen en Wallonie, die zich totaal niet met elkaar identificeren en zelfs een eigen taal spreken. Desondanks is het toch echt een land, met een regering en een apart paspoort.

Waarom zouden de Schotten een onafhankelijkheidsreferendum hebben gehouden vorig jaar als ze al onafhankelijk waren? Denk toch eens na.

En nogmaals, ik studeerde internationale economie en ik heb wel 1000x de Europese landen met elkaar moeten vergelijken en case studies doen over ze en ja, het Verenigd Koninkrijk is een land en geen overkoepelend orgaan van losse landen. Dat ze dat wellicht zouden willen zegt niks, Friesland wil ook onafhankelijkheid (voor een deel althans), maar dat is desondanks ook gewoon onderdeel van Nederland. Net zo goed als Vlaanderen onderdeel is van het land Belgie en Catalonie onderdeel is van het land Spanje.

(Sorry voor het gebrek aan puntjes op de e's; gaat altijd fout vanaf m'n telefoon)

2 mei 2016 om 16:28

Jij draait de beredenering krom. Ik zeg het hebben van 1 regering maakt je een land (de regering van Spanje is de regering van Catalonie, ondanks dat ze een eigen regionale regering hebben; het hoogste gezag geldend in Catalonie is de Spaanse regering, of ze dat daar nou leuk vinden of niet). Jij zegt dat het hebben van een eigen regering je nog geen land maakt, maar dat heb ik ook nooit gezegd. Schotland heeft ook zijn eigen regering, maar de Britse overheid is het gezaghebbende overkoepelende orgaan en ook de schotten hebben daar naar te luisteren.

2 mei 2016 om 16:33

Ik zeg toch dat ik het in dit geval niet meer over voetbal heb.
Het Verenigd Koninkrijk zijn 4 landen in een land.
Dat is zowat het motto van het VK (staat ook zowat overal bij een VK ambassade) "gebruikmakend van deze dubbele betekenis kan het Verenigd Koninkrijk worden aangeduid als 4 landen in een land"
Het zijn weliswaar 4 voormalige koninkrijken.
Maar Schotland, Engeland, Wales en Noord Ierland zijn allemaal landen.
Ze hebben eigen regeringen die wel uiteindelijk 1 geheel zijn.
Het is juist de definitie van een overkoepelend orgaan van losse landen.
Daarnaast heeft Internationale Economie hier niks mee te maken.
En op puntjes en streepjes ga ik echt niet op letten hoor.

2 mei 2016 om 16:38

Ik citeer jou; een regering hebben is echt per definitie het zijn van 1 verenigd land.
Catalonie, Baskenland en zelfs in Valencia hebben ze een Generalitat zoals ze het in Valencia noemen. Hoe ze het in Baskenland noemen weet ik niet maar die Autonome regio zoals Catalonie heeft een eigen regering en die vechten al jaren lang tegen de spaanse overheid om onafhankelijk te worden.
Eigen regering maar geen "verenigd land" of "onafhankelijke staat"

2 mei 2016 om 17:19

Kev85 Noord-Ierland hoort er zeker wel bij. Schotland, Engeland Wales en Noord-Ierland zijn gewoon landen, voldoen aan iedere definitie van een land en worden ook als zodanig aangeduid in iedere officieel document. Hangover96 wat een hemeltergend slechte vergelijking met de US. Drenthe is toch ook geen land? Ik ga deze discussie niet eens voeren hier. Wat een treurig niveau zeg.

3 mei 2016 om 01:29

Dat zijn dan weer staten.

2 mei 2016 om 19:08

Serviër? Dan kan ik deze reactie nog wel begrijpen...
Vind het wel zielig dat je Kosovo een 'provincie' noemt terwijl het eigenlijk in alles een zelfstandig land is. Ze hebben soevereiniteit over het hele gebied, het is er politiek nu aardig stabiel en het gaat eindelijk goed met Kosovo sinds ze onafhankelijk zijn. Servië heeft in het land eigenlijk helemaal niks te zoeken, want 90% van de bevolking moet de Serviërs niet.

De enige zielige reden waarom Spanje en andere landen Kosovo niet erkennen is omdat zij ook regio's hebben die onafhankelijk willen worden.

Kosovo verdient een eigen voetbalelftal, ik zie Kosovanen absoluut niet voor Servië spelen. Momenteel kiezen ze massaal voor Albanië, waar ze het liefst bij willen horen, maar ze horen voor hun eigen land te spelen.

@zooman

Hoe kan Israël wel bij de FIFA horen dan? Als bijna alle Arabische landen Israël niet eens erkennen als en land! Misschien moet je beetje verdiepen waarom die landen Kosovo niet erkennen. Bijv Spanje bang is dat Catalonië ook dan wil scheiden als ze Kosovo gaan erkennen. Servië is helemaal lachwekkend met hun redenen om Kosovo maar niet te erkennen. Morgen zal het ook wel gebeuren dat Kosovo word toegelaten. Bij andere sporten mogen ze al meedoen enige was voetbal nog. Of de toppers gaan Switchen we zullen zien voor Kosovo zou dat fantastisch zijn. De Kosovaren die nu voor Albanië uitkomen de meesten gaan wel voor Kosovo uitkomen behalve Cana maar ja die loopt op zijn laatste benen.

2 mei 2016 om 14:55

Het verschil is dat Israël om die reden bij Uefa is gekomen, waar het wel door elk land wordt erkent.

2 mei 2016 om 16:13

Dat arabische landen Israel niet als land erkennen heeft alleen maar om oorlog en haat te maken van moslims richting de joodse bevolking.

Reageer

Het is niet mogelijk om te reageren op dit document.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren