Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Vitessenaar uit Rotterdam-West: ‘Ik ben ontsnapt aan de drugs en criminaliteit’

Laatste update:

Lassana Faye is dit seizoen de concurrent van Alexander Büttner en maakte in de wedstrijden die hij speelde een goede indruk. De negentienjarige vleugelverdediger groeide op in Rotterdam-West. In gesprek met de Gelderlander vertelt het talent dat de verleiding om het verkeerde pad op te gaan groot was, maar dat voetbal, vrienden en familie hem op het rechte pad hielden.

"Voetbal is mijn redding geworden", aldus Faye, die donderdagavond in Rome vanuit de basis start tegen Lazio. "In Rotterdam-West heb je de verlokkingen van het drugscircuit. De criminaliteit. Daar ontkomt niemand aan. Maar er is ook een andere weg. Die bewandel ik. Ik ben een voorbeeld voor de jeugd in de wijk. Dat realiseer ik me heel goed en daar moet ik ook naar handelen."

Makkelijk was het niet voor Faye, die tot 2012 in de jeugd van Sparta Rotterdam speelde en zich vervolgens tot 2016 jeugdspeler van PSV mocht noemen. "Er gebeurde veel in de wijk, maar met enkele vrienden zeiden wij altijd: zolang we blijven voetballen, blijven we uit de buurt van de problemen", aldus de linksback, die tegen Lazio de geschorste Büttner vervangt. "Natuurlijk was het zwaar, zo leven zonder geld als jeugdspeler van Sparta. Maar ik ben ontsnapt aan de drugs en de criminaliteit. Meer dan wat kattenkwaad overleg ik niet.”

Faye wil in Stadio Olimpico overeind blijven. "Ik sta altijd op het Spartaplein. Ja, ook in Rome. Het Stadio Olimpico is voor mij het plein", aldus Faye, die niet gepasseerd wil worden door zijn directe tegenstander . "Dat is een vernedering. Het is als leven en dood. Als ze mij voorbij lopen, nemen ze het eten van het bord van mijn familie. Op het veld vecht ik voor mij en hen. Ik kom hier niet om het gras te maaien. Ik wil in de basis staan. Dus hier moet het niet bij blijven.”

Wie zie jij het liefst als linksback bij Vitesse?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Met alle respect, maar hij doet alsof R'dam west de Favela is Rio is in de jaren 70. Als je het zelf opzoekt, dan kom je erin terecht en niet andersom. Maar ben blij dat hij op het 'juiste' pad is gebleven en hopelijk blijft.

22 november 2017 om 09:52

Mwa, dat valt wel mee. Ik kom ook uiit West en je hoeft het echt niet zelf op te zoeken. Er zijn omstandigheden waardoor je er gewoon "in rolt". Echter is dit niet alleen Rotterdam West of uberhaupt Rotterdam. Alleen zullen "buitenstaanders" hetzelfde zeggen als jij gezien ze nooit in die positie zijn gekomen.

22 november 2017 om 09:59

Natuurlijk spelen er soms andere dingen mee waardoor je er mee in aanraking komt. Maar hij zegt niemand ontkomt er aan, dat is gewoon onzin. het is niet als of er op elke straathoek een ganglid of een dealer staat hoor. Het is geen Amerika hier.

22 november 2017 om 10:05

Dat zeg ik toch ook niet? Maar hoezo ontkom je er niet aan als er alleen in je straat al 3/4 dealers wonen. En staan die er niet? Er staan er namelijk genoeg. Dat betekend niet dat het Amerika is hoor. En ik bedoel natuurlijk dealers en geen gangmembers. En je zegt zelf er spelen dingen waardoor je er in aanraking mee komt, vervolgens zeg je dat het onzin is dat je er niet aan ontkomt? Je ontkomt er niet aan is niets meer dan vrienden of buurjongens het zien doen, dat betekend niet zelf ook doen.

22 november 2017 om 10:10

Faye zegt in Rotterdam-West ontkomt niemand er aan, dat is klinkklare onzin. Er wonen ook gewoon genoeg gezinnen daar, die niks met drugs of criminaliteit hebben hoor.
En ik kom er wel eens, het is niet als je drugsdealer naar drugsdealer tegen komt hoor. Je moet er naar opzoek en als ken je mensen die het doen, je kunt toch altijd je eigen keuzes maken.

22 november 2017 om 10:20

Ook de gezinnen die er wonen ontkomen er niet aan, gezien hun buurjongen het doet, bij wijze van. Niemand ontkomt eraan, maar genoeg nemen er afstand van. Maar ik heb het gevoel dat wij iets anders bedoelen met ontkomen eraan. Wat ik bedoel te zeggen is dat wanneer iemand een drugsdealer is, je niet ontkomt aan het feit dat zij dit doen. Wat Faye waarschijnlijk bedoelt maar dit is een aanname, is dat door de hoeveelheid criminelen die er wonen, niemand ontkomt aan het feit dat hij of zij niet te maken krijgt er mee, niet dat hij of zij ook daadwerkelijk de keuze maakt om het te doen.

22 november 2017 om 10:33

Wat je zegt is echt enorme onzin hoor, je doet alsof er in elke straat in Rotterdam West 5 drugsdealers of overvallers wonen dat is echt niet waar hoor.

Nogmaals het aantal criminelen is groter dan in andere wijken, maar overdrijven is ook een kunst.

22 november 2017 om 10:43

@Troy010

"...vertelt het talent dat de verleiding om het verkeerde pad op te gaan groot was, maar dat voetbal, vrienden en familie hem op het rechte pad hielden"

"In Rotterdam-West heb je de verlokkingen van het drugscircuit. De criminaliteit. Daar ontkomt niemand aan."

Lijkt me toch duidelijk dat Faye bedoelt met het niet kunnen ontkomen aan de verlokkingen van het drugscircuit en de criminaliteit? Hij stelt dat er in Rotterdam-West (voor de jeugd) geen ontkomen is aan de verleidingen en verlokkingen. Dat is geen aanname, dat beweert hij letterlijk. Lijkt me ook erg overtrokken allemaal. Komt me een beetje over als stoerdoenerij van een tiener.

22 november 2017 om 09:53

Ik begrijp je punt maar zo zwart-wit als jij het stelt is het in veel gevallen niet. Ook al zoek je het niet op kunnen er nog tal van factorwn spelen waardoor je op het verkeerde pad terechtkomt. Mooi om te lezen hoe hij het gevoel beschrijft als hij gepasseerd wordt.

22 november 2017 om 09:54

Precies laten we alsjeblieft stoppen met doen alsof we ghetto's of wat dan ook hebben in Nederland.
Rotterdam West en bijv de Bijlmer zijn misschien wijken met meer dan gemiddelde criminaliteit, maar daar wonen ook zat mensen die nog nooit iets met drugs of criminaliteit te maken hebben gehad.

22 november 2017 om 10:33

Opgegroeid op de 1ste Middelandstraat Rotterdam West, al mijn jeugd vrienden die dealen, zitten vast of zijn dood. Als je niks van af weet aub gwn stil zijn.

22 november 2017 om 10:37

Ja ik ben opgegroeid in Woensel-West, ook de ghetto volgens bijvoorbeeld. Kempi .
En ja er was criminaliteit en je zag wel eens naald liggen op straat, maar niemand van mijn vrienden dealt en niemand van mijn vrienden is dood.

24 november 2017 om 00:55

Maar niet iedereen is jou.. dus hoezo ga je überhaupt iemands leven vergelijken met die van jou. Misschien in zijn leven en directe omgeving waarin hij opgroeide was er inderdaad geen ontkomen aan de criminaliteit en drugs, dat betekend niet dat je er zelf ook aan deel moet nemen.

Ik ben zelf geboren in Medellin(Colombia) en geadopteerd op mijn 5e jaar. Ik weet niet of je ooit. Narcos hebt gekeken, die achterstands wijken ja precies daar kom ik dus vandaan. Ben nu 26 en heb intussen al een aantal jaar contact met mijn familie, en moet je horen, niemand is dood, en niemand in mijn familie dealt. Ondanks alle verleiding voor het snelle geld en het niet kunnen ontkomen aan drugs en criminaliteit.

Wat jij doet is overal nog een extra dramatische draai aangeven, om het punt te kunnen maken dat hij overdrijft. Feit is dat jij hem niet kent en waarschijnlijk nog nooit van hem had gehoord. Dus hou eens op met de negativiteit, en dingen in twijfel te trekken die jij niet kent. Het is toch super voor die jongen, in wat voor bevoordeelde positie hij nu zit.

Mijn respect heeft die in iedergeval.

En dit wat een reactie op alle negativiteit.

Ja je zal maar een bijbaantje nemen en rond kunnen komen met stufi in dit land toch en jezelf gewoon op het normale rechte pad houden. Ben zelf opgegroeid in Rotterdam maar wat een onzin lees je toch altijd van die ventjes. Vrienden en ikzelf waren echt niet rijk maar gewoon normaal, maar we werkten wel zodat we leuke dingen konden doen en hadden gewoon een stufi voor school.

Waarom als ze een andere afkomst hebben vallen ze toch vaak die andere kant op dan? Gewoon geen discipline meer niet, snel geld verdienen en het binkie uithangen in je geleende AMG op de coolsingel is wat ze liever willen met zo min mogelijk moeite.

Zat gasten op de hogere school die van West kwamen, maar waarom konden hun wel gewoon werken en naar school gaan dan? Inderdaad de keuzes die je maakt meer niet. Het is hier geen Amerika dat je bijstandsuitkering krijgt van 200 dollar per maand en jezelf moet redden, dan snap ik het nog een beetje.
Maar in NL kan je gewoon ok leven als je je handjes omhoog houdt.

22 november 2017 om 09:58

Het is wel makkelijk te zeggen hoor, gewoon een bijbaan zoeken. Ik ben nu 27, maar heb van mijn 14e tot mijn MBO tijd een bijbaan gezocht zonder succes. Nu was het voor mij geen probleem omdat ik nooit zoveel gaf om geld, maar het is niet gemakkelijk om tegen die dingen nee te zeggen als je niks hebt. Ook de thuis situatie helpt niet altijd mee, bijvoorbeels je alleenstaande moeder keihard zien moeten werken om alleen brood op tafel te brengen. Soms zelf 2 baantjes. Je tweede stuk slaat kant noch wal. Ik ken jongens van vroeger die dat deden puur als bijbaan. Verdienden ze 200/300 per week mee, puur omdat ze geen bijbaan konden vinden. Alleen deze kant van het verhaal kun je moeilijk uitleggen aan iemand die wel een normale bijbaan kon krijgen.

22 november 2017 om 10:02

Sorry maar wat een onzin, voor wat solliciteerde je dan?! Manager op je 14e ofzo? De supermarkten zoeken altijd mensen en richting Bergschenhoek bij de kassen stonden ze te springen vroeger om mensen van 14-16 jaar om in de kassen te werken.

22 november 2017 om 10:08

Er zijn tal van jongeren die op die leeftijd niet een rationele beslissing kunnen maken om te beseffen dat werken van belang is. Je weet niet in hoeverre dit gestimuleerd wordt door de ouders, in welk milieu iemand zich bevindt en hoe vatbaar ze zijn voor groepsdruk. Natuurlijk is het geen favela in Rio maar het kan wel degelijk zo zijn dat jongeren 'onbewust' op het verkeerde pad belanden. Ook in Rotterdam West

22 november 2017 om 10:08

Nee gewoon vakkenvuller. Oh maar natuurlijk, Ron zegt dat supermarkten altijd mensen zoeken dus kan je altijd werk vinden. Snap je niet dat als er 20 jongens solliciteren er misschien 2 of 3 de baan krijgen? En ik had dan de pech dat mijn naam er telkens niet bij zat. Maar kom mij nou niet vertellen dat het onzin is want ik heb het zelf meegemaakt. Of leef ik in een hallucinatie? Het feit dat jij en je vrienden een baan kregen wilt niet zeggen dat ik ook die baan kon krijgen. Er is geen oneindige plek voor werknemers hoor bij de appie of waar dan ook. Ala ze niemand nodig hebben hebben ze niemand nodig.

22 november 2017 om 10:11

Bij de Mcdonalds zoeken ze vrijwel altijd mensen hoor en daar werken mensen met alle achtergronden. Als je wil werken kun je gewoon daar of bij de Burger King of iets in die richting aan de slag hoor.

22 november 2017 om 10:30

Denk je nou echt dat ik daar nirt aan heb gedacht? Het feit dat IK geen werk kreeg kwam voort uit het feit dat ik op de verkeerdd momenten solliciteerde. Juist wanneer ze net iemand hadden aangenomen, of wanneer ze stapels sollicitaties kregen. Dat bedrijven mensen zoeken betekend ook dat er afwijzingen zullen komen. Maar genoeg er over. Ze zoeken altijd mensen dus iedereen kan daar werken.

Deze man had in ieder geval als verhalenverteller aan de slag kunnen gaan.
Kunnen hoop kereltjes van (mijn) Ajax nog wel wat leren van zijn instelling, leven of dood!

Aangezien hij het over het Sparta plein heeft, neem ik aan dat hij opgroeide in de wijk Spangen of in de buurt van die wijk. Nou was Spangen 20-25 jaar geleden inderdaad een keiharde criminelenwijk waar de politie liever niet kwam, maar tegenwoordig valt dat wel mee. Het is geen Amerika, maar bijna iedereen hier in Rotterdam-West kent wel iemand die dealt of heeft gedeald, dat geldt natuurlijk ook voor meerdere wijken in andere steden. Je ziet vrienden even snel een paar honderd euro maken en mooie kleding kopen, terwijl jij zit te zweten voor 6-7 euro per uur, niet iedereen kan die verleiding weerstaan. Deze jongen dikt het dan wat aan, maar het is toch juist mooi dat hij de goede kant op is gegaan?

Onbegrijpelijk dat mensen in de poll nog voor Büttner kiezen. Domme overtredingen, slecht spel en totaal gebrek aan zelfreflectie. Wat hoop ik dat hij snel weggaat. Is niks en wordt niks. Terwijl Faye zeer solide speelt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren