Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Turks clubvoetbal beleeft na 65 jaar ongekend historisch dieptepunt

Laatste update:

Het Turkse topvoetbal gaat door een diep dal. Trabzonspor werd woensdagavond door FC Kopenhagen (0-0) uitgeschakeld in de play-offs van de Champions League. De Turken hebben daardoor voor het eerst sinds 1957 (!) géén deelnemer aan de hoofdfase van het hoogste Europese clubtoernooi (Europacup 1 of daarna Champions League). Dinamo Zagreb schakelde in de andere wedstrijd overigens Bodø/Glimt uit na verlenging (4-1).

Trabzonspor - FC Kopenhagen 0-0 (1-2 in heenduel)
Trabzonspor begon goed aan de wedstrijd, die onder leiding stond van Danny Makkelie. Andreas Cornelius werd na twintig minuten gevaarlijk en was dicht bij de openingstreffer. De Deense spits kon een voorzet van Jens Larsen bijna binnen koppen, maar doelman Mathew Ryan bracht met een snelle reflex redding. Cornelius was halverwege de tweede helft opnieuw dichtbij, maar zijn poging ging net langs de paal. Stefano Denswil, basisspeler bij Trabzonspor, zag daarna ook nog een gevaarlijke kopbal gekeerd worden.

In de slotfase schoot Anastasios Bakasetas nog rakelings over voor de thuisploeg. Trabzonspor was de bovenliggende partij in de beslissende wedstrijd, maar ziet FC Kopenhagen, waar Kevin Diks startte, naar de groepsfase van de Champions League gaan.

Dinamo Zagreb - Bodø/Glimt 4-1 (0-1 in heenduel)
De ploeg uit Kroatië schoot uit de startblokken. Na vier minuten lag de openingstreffer al in het net. Mislav Orsic kreeg de bal met een gelukje voor zijn voeten nadat zijn schot in eerste instantie geblokt werd en kon daarna van dichtbij hard binnen schieten: 1-0. Een half uur later verdubbelde Bruno Petkovic met een prachtige omhaal de score. De Kroaat nam de bal aan en bedacht zich geen moment: 2-0. Bodø/Glimt kwam in de zeventigste minuut terug in de wedstrijd via Albert Grønbak, die zich met een knappe actie vrijspeelde en doelman Dominik Livakovic passeerde: 2-1.

In de verlenging die volgde voorkwam Dinamo in de 116e minuut een strafschoppenserie. Josip Drmic bleef bij een snelle uitbraak ijzig kalm, haalde de bal onder zijn voet vandaan en schoot van grote afstand in het vrijwel lege doel: 3-1. Dinamo counterde in de absolute slotfase via Petar Bockaj naar 4-1.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ook al deden ze mee, ze zouden toch niet ver komen. De Turkse voetbal is dramatisch, net als hun nationale elftal. Het enige waar ze goed in zijn, is om afdankertjes te halen. Spelers van 30+ & spelers die overal worden uitgekotst.

25 augustus 2022 om 00:31

Maar we vieren bijna een feestje als wij bijna een afdanker kunnen hallen in nederland..

25 augustus 2022 om 01:12

Maar Fortuna is ook ver van Chanpions League voetbal verwijdert.

25 augustus 2022 om 01:10

Galatasaray vorig seizoen toch best aardig gedaan in Europa. Marseille, Lazio verslagen. Uiteindelijk eruit geknikkerd door Barcelona, wat ook geen schande is. Ajax heeft twee leuke jaren gehad maar is daarbuiten ook gewoon afgegaan tegen een Getafe en zelfs nog een mindere club waarvan ik de naam vergeten ben. Psv vliegt er vandaag uit tegen Rangers. Ook geen wereldploeg. Dat de Nederlandse clubs een hoger gemiddelde hebben dan de Turkse is natuurlijk geen leugen, maar jij bent wel een droeftoeter. Vaak gepest door Turken waarschijnlijk.

25 augustus 2022 om 01:23

Hij heeft gewoon helemaal gelijk hoor, Ak1905. Turkse clubs zijn never nooit ver gekomen in de CL, max een kwartfinale een paar keer. Nederlandse clubs hebben tenminste nog de CL kunnen winnen. Iets waar Turkse clubs van kunnen dromen, ook al is dat jaren geleden. Wees gewoon eerlijk en accepteer dat Turkse clubs bar weinig voorstellen in Europa. Als we wel iets hadden voorgesteld, hadden we geen f*cking 20e gestaan. Beschamend, zeer beschamend.

Kan iemand mij uitleggen hoe het komt dat Turkse clubs zo “ achter raken “ in Europa?

80miljoen inwoners
5+6 regel bestaat die nog steeds?
Ligt het aan de economische crisis?
Zijn er externe eigenaren bij Turkse clubs of hoe werkt dit daar, ik ben oprecht benieuwd hoe het mogelijk is dat zo’n groot en mooi land in Europa niks kan betekenen. Bestuur? Waar zijn de talenten of is het merk Europese trainers nog steeds beter dan eigen trainers opleiden.

Ondertussen zou je van enkele clubs verwachten dat die bezig zijn met een stabiele jeugdopleiding die door stroom regelt naar het 1e en hierdoor kan mee profiteren in transfers.

25 augustus 2022 om 00:26

Ja de economische crisis vooral en dan slecht beleid. De Turkse Lira is naar de klote, een Lira is 0,05 euro. Dan halen ze spelers die ver langs hun top zijn en eigenlijk naar de zandbak of Amerika moeten voor grote salarissen die dan worden uitbetaald in Euros. Hier door verwaarloos je je eigen jeugd ook want er zijn genoeg Turkse spelers met talent, maar de beste breken door in het buitenland en niet echt in Turkije en dat zegt alles. Het Turkse voetbal is helemaal kapot eigenlijk. Jammer natuurlijk, alleen wel leuk dat een club als Trabzon daar door zijn kans heeft weten te pakken. Wil er graag een keertje komen.

Ben trouwens niet Turks, dus een van de vele Turkse Vzers kunnen meer toelichting geven, maar dit is volgens mij waar het het meeste op aan komt.

25 augustus 2022 om 00:30

Besef alleen het volgende, de lira is helemaal naar de klote. Inkomsten van de clubs zijn in lira’s maar de uitgaven in Euro’s.

Maar het grootste probleem ligt hem gewoon aan het beleid dat elke club voert.

25 augustus 2022 om 00:47

Het heeft helemaal niets met de lira te maken. Op een foutje (positieve zjn) na gaat het nooit goed met het turkse voetbal. Ze voeren totaal geen beleid bij zowel de voetbal clubs als bij de bond.

25 augustus 2022 om 01:53

Is gewoon slecht beleid van de Turkse club. Zo een groot land, zoveel inwoners en toch zie je bijna nooit grote Turkse talenten. En dan hun transferbeleid. 30 plussers die lekker komen nagenieten in de herfst van hun carriere.. 0 restwaarde. Elke mislukkeling van een voetballer kan uiteindelijk wel in Turkije terecht

25 augustus 2022 om 02:57

Tv geld is in lira. Was 500 miljoen euro nu 150 miljoen euro. Dat gecombineerd met slecht beleid maakt de conclusie dat je sterft. Veel beterschap. In toekomst kunnen ze alles rechtzetten maar dat moet er toch bijzonder veel veranderen.

25 augustus 2022 om 01:04

Besef dat in een land als duitsland waar ongeveer 3 miljoen turken wonen, er wel gewoon een Ozil, Gundogan of Emre Can op kan staan. Ik weet 10000% zeker dat als de ouders van deze jongens niet als gastarbeiders naar Duitsland waren gegaan dat alle 3 de heren taxichauffeurs waren geworden.

Als een dombo als ik dit kan zien begrijp ik niet dat de turken dit niet zien. Opleiding opleiding opleiding!!!!

25 augustus 2022 om 14:35

Het is echt niet alleen de economische problemen die in het land gaande zijn. Het probleem is ook dat er geen voetbalsysteem is zoals in Nederland. In Turkije kan je pas vanaf de leeftijd van 12 jaar op voetbal in NL is dat al op je 4e. Dus onze voetballers uit Turkije hebben al een achterstand voordat het al goed en merkbaar is. Dat komt omdat deze kinderen vrijwel geen begeleiding krijgen in hun ontwikkeling op technisch- en tactischgebied en in samenspel.

Door dit systeem en de opgelopen achterstand komt er ook niet zo veel door de jeugdopleidingen van de profclubs. Uitzonderingen zijn Trabzonspor, Altınordu (1e divisie), Gençlerbirliği en Bursaspor (alhoewel dit seizoen in 2e divisie) die wel veel talenten voortrengen. Tenzij je echt een exorbitant talent bent, Emre Belözoğlu, Arda Turan, Arda Güler, Sergen Yalçin, Altıntop bro's, Emirhan Ilkan etc. kun je wel doorbreken op het hoogste niveau, of je hebt echt tussenstappen nodig zoals bij de eerder genoemde clubs, Trabzon daargelaten.

Al moet ik zeggen her en der zijn er wel meer anateurteams die ook jongere kinderen kansen geven. Maar dat is vooral in het westen van het land.

Je kan niet altijd zes gooien.
Turks voetbal ervaart nu hoe het is als je je maar rijk blijft rekenen met oude sterren en een magere jeugdopleiding. Het Turks voetbal heeft onwijs veel potentie, alleen vermoed dat de voetbalbond nogal discutabel is.

Het is niet dat Trabzon iets zou presteren in de CL, maar ook in de EL krijgen ze gegarandeerd klappen. Het enige verschil is dat ze in de CL klappen krijgen van City en in de EL van Arsenal/ManU. Maar ach, laat Avci maar lekker op onze nutteloze competitie focussen en dan maar afvragen hoe Israel zelfs in staat is om de CL te bereiken en ons in te halen.

De fans zijn te emotioneel en verwachten bomba transfers anders worden ze boos. Dit gaat helaas gepaard met egocentrische bestuurders die daar maar al te makkelijk op ingaan, aangezien er toch geen scouting is.

Wat mij betreft hebben ze ook gwn slecht ingekocht om uberhaupt naar de CL te gaan.

Bardhi, Trezeguet, larsen, eren elmali, haspolat. Ik vind dit niet eens geschikte aankopen voor de competitie.

Maar om t kort te houden, kan je Kopenhagen niet eens verslaan, heb je ook helemaal niks te zoeken in de CL. Idem dito PSV met rangers

Dit is precies wat die lapzwans van een Avci wilde. Misselijkmakende vent dat het is. In de CL kom je er niet mee weg onder de media en supporters als je met een B speelt, in de EL wel. Deze man heeft jarenlang bij Basaksehir in de EL met een B team gespeeld en ook een jaar bij Besiktas is hij in de Europa League op de kroppen gekomen met een B elftal. Deze Avci heeft het Turkse voetbal veel punten gekost de laatste jaren en hij gaat vrolijk verder waar hij gebleven is. Ik verwacht een laatste plaats in de EL voor Trabzonspor wat met een B team gaat spelen, weer een hoop punten de prullenbak in, helaas.

25 augustus 2022 om 14:41

Helemaal mee eens dat gezeik om die nutteloze competitie van ons. Wat wil je liever winnen van een Ümraniyespor, Giresun of een team als Kopenhagen of een pak en beet Antwerpen.
Dat partijtje verpissen bij elke willekeurige club in Turkije dat een keertje boven een Gala eindigt die een baggerseizoen draaien meteen uitroepen voor kampioenschap te gaan. Als deze clubs dan ook nog uit Europa geknikkerd worden door een F-garnituur clubje, dat eeuwige slappe excuus gebruiken dat de competitie belangrijker is. Word er ziek van.

25 augustus 2022 om 14:56

En dit is dus waarom het belangrijk is dat we jaarlijks in de top 3 eindigen. Ik zeg niet dat we CL waardig zijn, maar wij zijn wel 'verplicht' om hoge ogen te gooien in de Conference Leauge bijv

Pijnlijke avond voor de Karadenizler. Vrijwel een kansloze wedstrijd gespeeld. Kopenhagen is amper in de problemen geweest en hadden nog zelfs kansen om het helemaal af te maken.
Ik zie dit Trabzon ook niet als favoriet voor de titel dit jaar. In de EL zullen ze hooguit 3e worden om vervolgens in de Conference League te verliezen van Rosenborg.

Alle teams die zijn verslagen door Turkse clubs de afgelopen 5 seizoenen;

Torshavn
Lask Linz
Partizan
AEK
Sporting CP
Neftci
Hajduk Split
Petrocub
Dinamo Batumi
Randers
HJK Helsinki
BATE Borisov
Slovacko


Wat een grap…

Dit mag dan wel inderdaad een historisch dieptepunt zijn, om het maar zo te noemen, maar het is niet dat Turkse clubs ook maar enige rol van betekenis hebben gespeeld in de CL de afgelopen 65 jaar. Hier en daar werd er wel eens overwinterd, en zeer uitzonderlijk werd de kwartfinale wel eens gehaald. Verder dan dat kwam men niet. Het niveau van de CL is gewoon vele malen groter dan wat de Turkse clubs aankunnen, en dat zie je dan ook duidelijk terug in de prestaties.

De belabberde situatie waar het Turks voetbal nu in verkeert komt tot stand door allerlei verschillende factoren. Niet alleen de zwakke lira. Het zou nogal te kort door de bocht zijn om alles aan de zwakke valuta te wijten. Hier zit, naast de zwakke valuta, veel meer achter: geen of nauwelijks amateurvoetbal, stedelijke infrastructuur, economische welvaart, mentaliteit en ongeduld van supporters en bestuursleden, vriendjespolitiek, (werk)cultuur etc etc. Je kunt er een heel boek over schrijven.

Ik zie het Turks voetbal de komende 15 jaar nauwelijks vooruitgang boeken. De aspecten die ik hierboven benoemd heb, los je niet op in een jaar. De dagen dat de Süper Lig tot de top 10 competities van Europa behoorde zijn voorbij. Het zou al een enorme prestatie zijn als de SL op plek 12/13 kan komen, want ik zie Turkse clubs zeker nog falen de komende seizoenen.

25 augustus 2022 om 01:57

Het enige wat ons op korte termijn misschien een boost kan geven is een competitiehervorming. Kleinere competitie met 12-14 clubs en play-offs invoeren met puntenhalvering. Lullig voor de kleine clubs, maar we zien wat Konya en Sivas uitspoken in Europa. Volgend seizoen moet de grote 3 Europees spelen, en liefst van al in de Conference League. Dan kunnen we misschien enkele plaatsjes stijgen.

Al is dit natuurlijk een doekje voor het bloeden, de echte problemen heb jij al aangekaart.

25 augustus 2022 om 04:29

Netjes verwoord!

25 augustus 2022 om 07:46

Gek dat er geen amateurclubs zijn, ik ken Turken als echte ondernemers. Wordt oprichting ervan niet gestimuleerd?

25 augustus 2022 om 13:18

Niet echt. In Turkije is de laagdrempeligheid om bij een amateurclub te spelen niet hetzelfde zoals we dat hier in Nederland gewend zijn. Hier krijgen amateurclubs veel steun van lokale vrijwilligers: trainers voor de jonkies, kantinevrouwen/mannen en noem maar op. In Turkije is dat veel minder, waardoor veel amateurclubs te afhankelijk zijn van lokale sponsoren en gemeentelijke subsidies. En die voedende handjes die de potjes blijven vullen kunnem niet eeuwig bestaan. Men maakt in Turkije op fulltime-basis veel meer uren dan hier in Nederland (50-55 uur per week is daar eerder regel dan uitzondering), dus logisch dat men geen vrijwilligerswerk gaat uitvoeren bij de lokale amateurclub. Die amateurclubs komen daardoor vaak in financieel zwaar weer terecht.

Los daarvan is de stedelijke infrastructuur in Turkije belabberd. Voetbalveldjes en -pleintjes in woonwijken zoals we die hier kennen, heeft men daar bijna niet. Wel veel voetbalvelden die doen denken aan sportcomplexen, maar die moet men
huren tegen betaling. Hier in Nederland maak je kennis met voetballen op straat, als je het leuk vindt schrijf je jezelf in bij de lokale amateurclub en als je talent hebt word je gescout. De drempel hier in Nederland is dus laag. In Turkije helaas niet.

Dit is heel basaal omschreven, maar ik denk dat je wel begrijpt wat ik bedoel.

Denk maar niet dat ze hier in Turkije van wakker liggen. Zoals altijd zal de oplossing gezocht worden bij nieuwe aankopen. Bovendien is Europees voetbal niet belangrijk, alles draait om het kampioenschap in de eigen competitie. Ik weet niet wat er voor nodig is om het Turkse voetbal wakker te schudden, maar een 20e plaats op de Europese ranglijst en een deceptie op het EK is blijkbaar niet voldoende.

25 augustus 2022 om 13:15

Niet eens meer 20e. Israël heeft ons ook ingehaald omdat maccabi haifa wel de groepsfase van CL heeft gehaald. We staan nu 21e, en als we niet beginnen te presteren worden we dit jaar nog ingehaald door Cyprus en Zweden waardoor we zelfs kunnen zakken tot de 23e plaats. Laten we maar hopen dat Basaksehir kan winnen van Antwerp. Die kunnen dan tenminste wat punten verzamelen in de conference league. Voor FB en TS ligt et aan de loting of het wat kan worden. En niet lelijk bedoeld maar van Sivasspor verwacht ik niks, ook niet in de conference.

Alles ligt weer eens aan de lira… net zoals alle problemen in Turkije wordt er altijd naar anderen gewezen. Gelukkig hadden we voor de val van de lira wel allemaal Europese successen, CL finales, etc.

Malta, Faeroer eilanden, Moldavie, Letland, Finland, Liechtenstein: weet je wat de competities van deze landen gemeen hebben? Dat ze dit seizoen meer punten hebben gehaald dan de Turkse competitie.

Het is alleen zielig voor de supporters die onder valse hoop naar het stadion worden gelokt. 1 goede wedstrijd en hup de supporters wordt weer een worst voorgehouden van een Europese topclub in wording en dat Man City er niks bij is. Dit zal nooit veranderen want dit is het business model van de clubs.

Ik zal er niet slechter van slapen. Voor de spelers en staf vind ik het sneu maar de supporters zijn zo intens vervelend. De hele tijd fluiten als de tegenstander aan de bal is. Je kunt het passie vinden, ik vind het vooral provocatief en irritant.

Na Besiktas, dat ongeslagen groepswinnaar werd in de CL in 2018 is het bergafwaarts gegaan met het Turkse voetbal.Door wanbeleid en corruptie, en de val van de euro.Besiiktas kon zich in die jaren meten met de Europese subtop en won van clubs als Tottenham, Liverpool, Napoli, Porto, Leipzig en was gelijkwaardig aan teams als Arsenal, Benfica etc.Ondertussen werd er in de Turkse competitie alles aan gedaan om de hegemonie van Besiktas te doorbreken. We hadden onze 3e titel op rij kunnen grijpen en wie weet nog meer daarna maar die dubieuze praktijken die toen plaatsvonden met de scheidsrechters, speelschema, elk jaar veranderen van de buitenlanderregel en ga zo maar door heeft ons doen stagneren en clubs die nog geen normaal voetbal op de mat kunnen zetten kampioen laten worden terwijl het voetbal niet om aan te zien is.En dan raar vinden dat we niks bereiken in Europa.

25 augustus 2022 om 08:08

En dit is dus waarom jij de grootste grap bent in de turkse voetbaltopics: het is oprecht walgelijk dat jij nog op een ongeslagen groepsfase van 2017 aan het leunen bent, terwijl clubs als bratislava, rio ave en het c elftal van wolverhampton jullie aan het uitlachen zijn. De afgelopen 5 jaar hebben jullie geen enkel toegevoegde waarde gehad in het Turkse voetbal en dit is o.a. waarom we 20ste staan.

Volgens mij loop je nog niet rechtop van jullie vorige CL editie, maar als jullie geen blessures hadden dan liep besiktas als enige rechtop natuurlijk.

25 augustus 2022 om 08:58

Haha man o man, deze reactie doet mijn dag goed. Subtop van Europa zegt die🤣🤣. Aub zeg, doe die gigantische zwart-wit bril van je af. Alsof je meteen subtop kunt worden na 2 seizoenen overwinterd te hebben. Besiktas heeft, m.u.v. die twee seizoenen, vrijwel geen enkele rol van betekenis gespeeld in Europa de afgelopen jaren. Het laatste CL-avontuur van Besiktas is daar het grootste voorbeeld van. 0 punten uit 6 wedstrijden met een negatief doelsaldo van hier tot Tokio.

En voordat men meteen met het vingertje gaat wijzen: Galatasaray heeft sinds 2015 ook vrijwel niets gepresteerd. 2012/2013 en 2013/2014 waren wel prima seizoenen in de CL. Maar mij zul je nooit horen roepen dat Galatasaray toen subtop was. Met zo'n uitspraak zet je alleen jezelf voorschut.

Om als subtop gezien te worden zul je zeker 4 a 5 seizoenen achter elkaar structureel moeten overwinteren. En dat is een prestatie waar Turkse clubs niet eens in de buurt van zijn gekomen.

Turkse voetbal heeft de afgelopen jaren ingezet op een Spaanse type beleid. Ze willen hoe dan ook een strijdt tussen Galatasaray en Fenerbahce dat ze alles op alles hebben gezet en gaat nu flink op hun bek. Dank vooral de lobby organisaties, domme media/fans/bestuurders en overheid voor dit mismanagement.

Turkije heeft op bijna alle vlakken een keiharde reset nodig, maar op voetbal gebied wel meer dan dat. Een bond die bijv. denkt met 8+3 regel het voetbal te kunnen verbeteren of meer vrouwen en kinderen naar de stadions wil krijgen, maar de wedstrijden vervolgens om 21:45 laat beginnen kan beter iets anders gaan doen.

Te wijten aan corruptie, vriendjespolitiek en ongeschoolde bestuurders met een korte termijn visie in combinatie met supporters met een kort lontje. Iets vergeten?

Trabzon kneusjes zitten over een paar maandjes wel weer te springen en te schreeuwen van blijdschap omdat ze Galatasaray of Besiktas gaan verslaan. En dan altijd in Europa ons voorschut zetten.

Snap die gasten ook niet. Zo super fanatiek zijn. Hebben altijd grote praatjes over hun tactiek en spel in de Superlig. En dan in Europa nooit maar dan ook nooit potten kunnen breken.

Galatasaray heeft vorig jaar nog Lazio en Marseille kunnen verslaan. Ben echt benieuwd hoeveek jantjes Trabzon zou krijgen van die teams. En maar fanatiek doen en stoer doen in Turkije, en dan als een dode stinkende rotte vis afgaan in Europe. Wat walg ik van die rot provincie. Beter Trabzon afstaan aan de Russen ofso. Kunnen ze het lekker in de Russische competitie proberen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren