Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Trainingsvorm van Ajax zorgt voor hoongelach bij oud-prof: ‘Oh my...’

Laatste update:

Topspelers, maar ook clubs uit binnen- en buitenland geven (bijna) dagelijks via Instagram, X of andere internetkanalen een inkijkje in het reilen en zeilen van de voetbalwereld. In deze editie van VZ Social aandacht voor voormalig doelman Harm Zeinstra, die vol verbazing reageert op een keepersoefening op de training van Ajax.

Via X deelt Ajax een video waarop is te zien hoe Tom de Graaff een trainingsvorm afwerkt. De negentienjarige doelman moet naast normale ballen ook tennisballen uit zijn doel zien te houden. Zeinstra begrijpt niets van de oefening, zo blijkt uit zijn reactie. “Oh my…”

Zeinstra gaat desgevraagd verder in op zijn opmerking. “Matige oefenvorm, nog matiger uitgevoerd. Lijkt geen doel te hebben en zeker niet in relatie tot het worden van een betere keeper in wedstrijden.”

De voormalig doelman van onder meer FC Emmen en SC Cambuur denkt dat de keeperstrainers van Ajax meegaan met een hype. “Je ziet dit tegenwoordig heel veel voorkomen. Doet het goed op Tiktok, Insta en Twitter. Daardoor wordt het veel gekopieerd helaas. Ik weet niet of dit een wedstrijd voorbereidende training is…”

Zeinstra zelf zou het anders aanpakken. “Ik zou een keeper voorbereiden op wat hij/zij moet doen binnen de speelwijze van het team. Wil je bijvoorbeeld dat de keeper maximaal (in grote ruimtes) keept? Dan daar op inzetten. Verwacht je veel voorzetten bij tweede paal? Dan de keeper in complexe/onvoorspelbare oefenvormen zetten.”

Een X-gebruiker reageert met een kwinkslag op het bericht van Zeinstra. “Maar als er tijdens de wedstrijd ineens een tennisbal op hem af komt, is hij wel mooi voorbereid” De voormalig prof kan er wel om lachen. “Wel alleen als het een heel zacht geslagen tennisbal is ook.”

Ajax vertrok met vijf keepers naar Cádiz, maar Jay Gorter moest in de loop van de week afhaken wegens een hersenschudding. Tijdens de tweedubbele confrontatie met Hannover 96 kan trainer John van ’t Schip kiezen tussen Diant Ramaj, Gerónimo Rulli, Remko Pasveer en De Graaff onder de lat.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Snap het probleem niet.. lijkt me een prima oefening voor reactie vermogen en coördinatie. Boksers gebruiken ook vaak tennisballen in hun training voor verschillende oefeningen. Wat harm niet kent vreet ie niet.

6 januari 2024 om 10:13

Precies, Formule 1 coureurs gebruiken ze ook. Concentratie-, coördinatie- en reactievermogen kan je perfect trainen met een kleinere bal. Dat doen we trouwens ook met techniektrainingen in het voetbal, schiet mij nu te binnen. Niet perse met een tennisbal, maar maatje 3 en 4 wordt weleens gebruikt.

6 januari 2024 om 10:18

Lijkt me ook een prima training. Volgens mij gebruiken keeperstrainers deze oefening al jaren.

6 januari 2024 om 11:21

Helaas is die jongen geen bokser maar een keeper.

6 januari 2024 om 18:37

Keepers hebben geen reactievermogen nodig?

6 januari 2024 om 13:08

Coördinatie met die kleine balletjes misschien, maar reactievermogen train je niet door de ballen precies te krijgen waar je ze ook verwacht. Ik vind het ook maar een hoop gekkigheid, maar ik neem aan dat er ook wel getraind wordt op de basisvormen waar Zeinstra het over heeft.

6 januari 2024 om 13:45

Daarbij, we weten niet eens of dit daadwerkelijk als training gebruikt wordt, of eventjes gedaan is om mee te doen in de trend die Harm zelf al noemt op Tiktok, Insta etc.

Het ziet er natuurlijk ook een beetje gekkig uit. Zal waarschijnlijk voor de snelle korte reactie zijn al denk ik ook dat dat met een voetbal zou kunnen. Aan de andere kant denkt Zeinstra wel een beetje zwart/wit. De dingen die hij noemt over wat hij zou doen zal ook aan bod komen en waarschijnlijk veel vaker dan een oefening met tennisballen. Maar dat is inderdaad minder social media waardig.

6 januari 2024 om 09:43

We noemen hem vanaf vandaag aZeinstra

6 januari 2024 om 10:07

@ScummyMan,

Het word juist tijd dat het voetbal eens gaat kijken naar trainingen bij andere topsporten en hoe ze dat mee kunnen nemen in hun eigen werkwijze.

Er is een reden waarom de mensen met de snelst mogelijke reflexen ter wereld, genaamd Formule 1, ook veel vuldig met tennisballen trainen…

Het is zelfs een hele logische training als je er verder over nadenkt. Een keeper moet altijd proberen twee handen achter de bal te krijgen voor optimaal resultaat. Met een tennisbal moeten je handen veel dichter bij elkaar zitten, dus word dat veel meer automatisme..

6 januari 2024 om 12:52

Wist ik niet van die formule 1 coureurs.
Wellicht dat het dan niet met voetballen kan. Punt was vooral dat er vast op die andere dingen ook getraint wordt.

Haha dit is toch weer zoeken en interessant willen doen van een oud keeper die denkt alles te weten. Ik geloof best dat hier reactie vermogen, scherp zijn in hectische situaties mee getraind wordt. Je hoeft niet altijd wedstrijd situaties precies na te bootsen toch.

Komt natuurlijk van Jan Siemerink af. 🎾

Maar zonder gekheid, dit is toch niet zo’n hele gekke oefening. Ze testen zijn reflexen. Niks mis mee.

6 januari 2024 om 12:43

Hahaha geweldig. Dan draagt Siemerink ook nog iets bij. Misschien kunnen ze in de volgende fase hockeyballen gebruiken?
Ik zie het probleem verder ook niet. En misschien had Zeinstra ook wel meer met andere balletjes moeten trainen, want voetballen stoppen daarin blonk de man zelf ook niet uit.

6 januari 2024 om 13:13

Ik heb totaal geen verstand van keepers, maar bij reflexen denk ik toch aan 'onverwachts en anticiperen op alles wat kan komen'. Bij deze oefenvorm weet de keeper precies wat er gaat komen. Die kleine balletjes zullen vast wel goed zijn voor de coördinatie.

Vind dit een fantastische oefening train je reflexen en inzicht als je die tennisbal kan pakken lukt dat zeker met een voetbal !

Aldus de keeper met een wereld carrière..

Je zou zeggen dat ze dit niet voor de likes doen maar dat het vast helpt met je reflexen en coördinatie..

Ja en bij F1 gebruiken ze ook tennisballen om reactie te trainen. Er zal dus wel wat inzitten lijkt me. Misschien als deze oude tob keeper dit ook had gedaan had hij het wellicht verder geschopt dan Emmen, met alle respect voor Emmen natuurlijk.

6 januari 2024 om 11:55

Bij F1 gebruiken ze vooral tennisballen omdat het handzaam en snel is. Grotere ballen is lastig meenemen, idem voor zo’n apparaat met lampjes. Dat maakt niet dat tennisballen plots beter voor je reflexen zijn dan een gewone voetbal

6 januari 2024 om 13:25

Een kleinere bal die je daardoor makkelijker met meer snelheid kan gooien is toch altijd beter voor het trainen van reflexen? Lijkt me geen rocket science. Ook een kleiner oppervlak om op te vangen. Vind het helemaal geen rare oefening en lijkt me duidelijk dat je daarmee je reflexen beter traint dan bij een grotere voetbal die minder snelheid heeft in de lucht.

Ik weet toevallig van vrienden die bij profclubs in de jeugd hebben gespeeld (waaronder een keeper) dat dit heel normaal is. Later gaf hij ook keeperstraining aan de jeugd en gebruikte hij ook dit soort oefeningen.

Is toch gewoon voor de hand/oog coördinatie lijkt mij.

Plus dat je die jongens wel af en toe iets anders wil laten doen dan de standaard oefeningen.

Zegt een keeper die niet hoger heeft gespeeld als cambuur en emmen. Misschien had hij ook met tennisballen moeten oeffenen was hij misschien ook beter geweest.
Maar gelukkig weet die beste man hoe het moet. Nog nooit van m gehoord maarja

6 januari 2024 om 10:25

Vind het bijzonder oncollegiaal en onprofessioneel om op beelden van tiktok of iets dergelijks je op een social media uit te laten.

6 januari 2024 om 13:55

Precies, loop je een week mee en je bent trainer is het nog te begrijpen. Nu lijkt het een aanval van aandachterietis

Wat doen ze tegenwoordig bij Ajax wel goed? Er komen nu nog dik 50.000 mensen op de wedstrijden af. Maar dat aantal gaat straks snel omlaag, als je b.v. iedere wedstrijd naar een middenveld met Taylor en Tahirovic moet kijken. Of keepers met kleine handen. Want die hebben meer grip op tennisballen;-)))

6 januari 2024 om 12:17

Gaat al anderhalf jaar waardeloos en nog steeds 50.000 mensen in de JC Arena. Successupporters 😄. Dat jij op een tiktokkie afgaat van Harm Zeilstra zegt meer over jou dan over de kwaliteit vd Ajaxtrainingen trouwens.

6 januari 2024 om 14:23

We lezen het de laatste anderhalf jaar af aan de resultaten. En de staat van de ziekenboeg. Maar ach, dat zijn maar een paar onbelangrijke feitjes;-)))

6 januari 2024 om 14:36

Staat vd ziekenboeg? Wat heeft dat met het toeschouwersaantal te maken? en zeker niet van wat Zeilstra vd oefenvormen vd keepers vindt. De resultaten zijn drama en toch 50.000 toeschouwers. Wat zeg je daar van??

6 januari 2024 om 19:08

Na vanmiddag weer een dikke pluim voor Ajax!!

6 januari 2024 om 18:39

Dat deze vent zegt dat het een rare oefening is, betekent niet dat het zo is.

Ach ja, Zeinstra. Voor en tijdens het afgelopen WK werd hij door Omrop Fryslan ook vaak naar zijn mening over Noppert gevraagd. Ipv een beetje trots was het vaak vooral een zuur en jaloers verhaal. Blijkbaar de enige manier voor hem om een podium te krijgen.

Prima oefening. Al die rare krachttraining oefening op een fucking voetbalveld van een paar jaar geleden. Dat zag er pas belachelijk uit

Dit lijkt me er eentje in de categorie "oud-prof probeert uit de vergetelheid te raken door geforceerd een tegendraadse mening te verkondigen".

6 januari 2024 om 13:20

Nee hoor. Hij verdiept zich enorm in trainersvak en theorie etc.

Als ik iets niet begrijp kan het ook aan mij liggen.
Of dit zo een geweldige oefening is weet ik niet, maar je traint wel je reflexen mee.
Daar komt nog bij dat als je zo een kleine bal kan vangen, je een grotere bal gemakkelijker kan vangen.
Omgekeerd lijkt me oefenen met een skippybal niet zo slim

Het is breed bekend in de sport dat je van variatie in oefenvormen beter wordt, dus het is niet gek.

Het is nu gewoon zoeken om iets erover te zeggen ook omdat het Ajax is. Als het een andere club of sport is hoor je niet over oefenen met tennis ballen. Misschien had hij zelf met tennisballen moeten oefenen zodat hij zelf een top keeper had geweest en niet een keeper van hooguit top amateur niveau

Wat een gezeur. Kan toch ook puur voor variatie zijn om keeper alert te houden tijdens training.

Weer zoon oud keeper met comentaar, Waneer gaan deze mensen een keer met hun tijd mee, er word nu eenmaal veel meer van een keeper verwacht tegenwoordig. Dit vergt andere trainings methoden

Hoe kan Gorter een hersenschudding hebben?

Zou een gespecialiseerde trainings oefening kunnen zijn voor de keeper wat bij hem niet optimaal is. Als dit echt kan helpen is het een goede oefening. Iets niet eten wat de boer niet kent verbreed ook je visie niet.

Jan Siemerink zal dit wel hebben bedacht , zit hij er toch niet voor niks daar op de bank.

Typische reactie van iemand van de oude “knvb” stempel: Alles wat niet direct lijkt op wat er in de wedstrijd mogelijk is, is onzin. Moderne trainers gebruiken constant elementen in trainingen die niet ‘wedstrijd echt’ zijn. Het gaat om het creëeren van de juiste reactie bij spelers. Als kleinere ballen de coördinatie van keepers verbeteren waardoor ze ook in de wedstrijd beter zijn in het plaatsen van hun lichaam ten opzichte van de bal, is dit toch alleen maar mooi?

Bij de cursus voor keeperstrainers kwam dit ook terug. Is niet zozeer reflex testen, het is meer hand-oog coördinatie. Zorgen dat je hand altijd compleet achter de bal is. Vooral bij situaties die zich dicht bij de goal voor doen is dit een best handige oefening om als warming-up te gebruiken.

Straks wil Hendriks hockey ballen proberen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren