Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Schöne: ‘Ik wil niet ingaan op vertrouwensband tussen spelers en staf bij Ajax’

Laatste update:

Lasse Schöne werd maandag, de dag voor het groepsduel tussen Denemarken en Frankrijk op het WK in Rusland, door Edwin van der Sar op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen in Amsterdam. Ajax nam alle verantwoordelijkheid voor de niet adequate behandeling van Abdelhak Nouri. De middenvelder werd vorig jaar tijdens een trainingskamp in Oostenrijk onwel tijdens een oefenduel met Werder Bremen. Daarbij zijn fouten gemaakt, erkende de algemeen directeur van Ajax maandag tijdens een speciaal belegde persconferentie.

“Je wordt even teruggeworpen naar het slechte gevoel van een jaar geleden. Want het hele gebeuren met Nouri zit gewoon erg diep”, vertelt Schöne woensdag in gesprek met De Telegraaf. De Deens international heeft verder geen contact gehad met ploeggenoten bij Ajax. “Daarom wil ik nu niet te veel ingaan op bijvoorbeeld de vertrouwensband tussen spelers en medische staf bij Ajax.”

“Na wat is gebeurd in onze groep, is het belangrijk dat er vertrouwen is tussen alles en iedereen.” Het was voor Schöne moeilijk om te verwerken, ook omdat hij op het WK actief is. “Het zijn moeilijke momenten, allereerst natuurlijk voor de direct betrokkenen. Voor mij is het een vervelende situatie omdat ik me tegelijkertijd moet focussen op Denemarken om zover mogelijk te komen op dit WK.”

Nouri kampt met blijvende hersenschade en is nog altijd niet aanspreekbaar. Het letsel zou mogelijk minder zwaar kunnen zijn geweest als er door de medische staf beter was opgetreden. In eerste instantie erkende Ajax de aansprakelijkheid niet. Nadat de familie van Nouri begin deze maand een arbitragezaak aanspande en een flinke schadevergoeding eiste, wendde de club zich voor een third opinion tot twee hoogleraren in de cardiologie.

Deze specialisten oordeelden dat Nouri geen snelle adequate hulp heeft gekregen en dat de behandeling onvoldoende was gericht op het meten van de hartslag, de circulatie en een eventuele reanimatie. De aanwezige defibrillator had eerder ingezet moeten worden om zodoende een beter beeld van de situatie te krijgen. De behandelaars hadden na het vrijmaken van de ademweg ook een moment van reflectie moeten inlassen, omdat de situatie van Nouri niet verbeterde, zo klonk het.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Suggestieve titel van het artikel zeg. Dit doet de suggestie wekken dat er mogelijk iets zou spelen tussen de staf van Ajax (ten Hag en assistenten) en de spelersgroep. Terwijl Schone duidelijk doelt op de medische staf, zoals in de tekst wel vermeld staat.

OT:
Logisch dat er wellicht toch twijfel heerst over de capaciteit van de medische staf van Ajax, al hebben die mensen ongetwijfeld de beste intenties hebben. Als zij verder goed voldoen kunnen ze wellicht een cursus gebruiken om de capaciteiten bij te spijkeren.

27 juni 2018 om 07:54

@davy de Pauw

Je schrijft "logisch dat er wellicht toch twijfel heerst over de capaciteit van de medische staf van Ajax, al hebben die mensen ongetwijfeld de beste intenties hebben. Als zij verder goed voldoen kunnen ze wellicht een cursus gebruiken om de capaciteiten bij te spijkeren".

Je gaat er maar voetstoots vanuit dat het falen van de arts met een gebrek aan capaciteit te maken heeft, terwijl het om een afgestudeerde arts gaat. Het kan net zo goed zijn dat de man niet goed om kan gaan met stress. In theorie zou je ook dat een capaciteit kunnen noemen, maar dat is natuurlijk niet beroepsgebonden. De meeste fouten worden gemaakt in stresssituaties en een sportarts krijgt in de praktijk bovendien ook niet dagelijks te maken met een hartstilstand. Wellicht is het ook een gebrek aan ervaring. Ambulancepersoneel krijgt daar waarschijnlijk veel vaker mee te maken en kan een dergelijke situatie misschien wel veel beter het hoofd bieden, ook al gaat het meestal om lager gekwalificeerd personeel. Je kunt ook vragen stellen bij het nut van een AED als niemand genoeg ervaring heeft met het gebruik ervan. Het kan ook een hierarchische kwestie zijn. Een afgestudeerde dokter is het hoogst gekwalificeerd en zal normaliter de leiding nemen bij de behandeling, terwijl iemand die ervaring heeft met het gebruik van een AED de situatie misschien wel veel beter het hoofd kan bieden. Vooral als het om een sportarts gaat die daar niet dagelijks mee te maken krijgt.

27 juni 2018 om 08:00

@scepticus

Zoals aangegeven in de verklaring van VD Sar afgelopen maandag, zijn er fouten gemaakt in de behandeling op het veld. Ajax heeft daar de verantwoording voor genomen. Natuurlijk kun je je afvragen of de medische specialisten daadwerkelijk echt iets te verwijten valt, maar dat doet in deze discussie nu niet terzake. Feit is dat deze specialisten nauwelijks ervaring in soortgelijke situaties hebben, en hopelijk gaan ze dit ook niet vaak meer meemaken. Maar om toch zo goed mogelijk voorbereid te zijn op dit soort situaties: oefenen, oefenen, oefenen.

27 juni 2018 om 09:15

@frtorres

Je schrijft: "het gaat wel ver om vragen te stellen bij het nut van een AED omdat de arts van Ajax er niet adequaat mee heeft gehandeld".

Daar heb je gelijk in en dat heb ik dus ook niet gesteld. Dat zou ook wel heel vreemd zijn omdat het apparaat zijn nut al lang en breed heeft bewezen en al vele levens heeft gered. Ik heb in mijn bijdrage duidelijk de koppeling gemaakt met de capaciteiten van de hulpverlener en heb dan ook geen idee hoe je tot die conclusie bent gekomen. Ik heb me alleen afgevraagd wat het nut van een AED is als er ter plekke niemand genoeg kennis en ervaring heeft met het gebruik ervan. En dat lijkt me legitieme vraag als je afgaat op de situatie waar we het nu over hebben en waar zelfs ondanks de aanwezigheid van een gekwalificeerde arts geen goed gebruik is gemaakt van het apparaat. Er zal niet op alle plaatsen waar dit gebeurt meteen een arts ter plekke zijn en het lijkt me naief om te veronderstellen dat iets dat kennelijk zelfs een gekwalificeerd arts kan overkomen, iemand zonder medische achtergrond die alleen getraind is in het gebruik van het apparaat, altijd bespaard zal blijven. Kennis van het gebruik van het apparaat is natuurlijk prioriteit nummer 1, maar als iemand die daar kennis van heeft niet stevig genoeg in zijn schoenen staat om er ook in stresssituaties mee om te kunnen gaan, kan het nog faliekant verkeerd aflopen, ook als de hulp snel ter plaatse is. Ik vraag me dan ook af of een deelnemer aan een reanimatiecursus ook wordt getraind in hoe die toe te passen in stresssituaties. Wellicht kan jij die vraag beantwoorden?

27 juni 2018 om 07:58

Echt hoor.. goeie clickbait dus. Wat de medische staf betreft deed het mij goed te lezen dat Ajax de betreffende arts een week vrij heeft gegeven maar niet op non-actief heeft gesteld. Zoals je zegt had hij sowieso de beste intenties. T kan in zulke situaties ook gewoon om secondes gaan, terwijl de belangen zo groot zijn. Die man zal zich - al een jaar lang - verschrikkelijk voelen.

Ben wel serieus benieuwd of ajax de dokter in dienst blijft houden en wat voor effect dat zal hebben op het gemoedstoestand van de spelers en vertrouwen van de spelers in de medici.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren