Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Ruud Geels (75), voormalig topspits van Ajax, Feyenoord en PSV, overleden

Laatste update:

Ruud Geels is overleden. Dat maakt Ajax bekend, een van de clubs waar de aanvaller voor speelde. Daarnaast kwam de twintigvoudig international uit voor onder meer Feyenoord en PSV. Geels, die zich in de jaren zeventig en aan het begin van de jaren tachtig liefst vijf keer kroonde tot topscorer van de Eredivisie, werd 75 jaar.

Geels werd in 1948 geboren in Haarlem. Hij begon zijn carrière bij Telstar, maar werd al snel opgepikt door Feyenoord. Voor die club zou hij vier jaar spelen. Met Feyenoord boekte Geels zijn grootste succes op clubniveau: de winst van de Europacup I, in 1970. In de finale werd er na verlenging met 2-1 gewonnen van Celtic.

Vervolgens vertrok Geels naar Go Ahead Eagles, dat hij na twee jaar inruilde voor Club Brugge. Ook voor de Belgische club zou hij twee jaar in actie komen. Bij beide clubs was hij behoorlijk trefzeker.

Dat viel ook Ajax op, en in 1974 vertrok hij naar de Amsterdammers. Daarmee werd de spits in 1977 landskampioen, én van 1975 tot en met 1978 kroonde hij zich liefst vier keer op rij topscorer van de Eredivisie. In de met 6-0 gewonnen Klassieker tegen Feyenoord was hij in november 1975 vijf (!) keer trefzeker.

In 1974 maakte hij ook zijn interlanddebuut. Hij maakte bovendien deel uit van de selectie voor het WK van 1974, maar kwam op dat toernooi niet in actie. Uiteindelijk schopte Geels het tot twintig interlands, waarin hij elf keer wist te scoren.

Na zijn periode bij Ajax speelde Geels nog voor RSC Anderlecht, Sparta Rotterdam, PSV en NAC Breda. Namens Sparta werd hij in het seizoen 1980/81 met 22 doelpunten voor de vijfde keer topscorer van de Eredivisie. Drie jaar later, in 1984, beëindigde Geels zijn carrière.

Met 265 doelpunten staat Geels op de tweede plek op de all-time topscorerslijst van de Eredivisie, achter Willy van der Kuijlen (311 goals).

In een 'in memoriam' op de clubwebsite blikt Ajax terug op de carrière en het leven van Geels. Daarin schrijft de club onder meer: "Altijd scoorde hij, maar nooit stond hij écht op de voorgrond. Met het overlijden van Ruud Geels is Ajax een van zijn beste spitsen ooit ontvallen."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik heb hem zelf nooit zien spelen. Maar is voor mij toch een iconische naam uit de Nederlandse voetballerij.
75 jaar is erg jong om te overlijden

18 november 2023 om 17:27

Erg jong is het niet, als je je bedenkt dat er ook genoeg mensen zijn die die leeftijd niet bereiken. Het is een respectabele leeftijd, zeker als je je bedenkt dat de gemiddelde voetballer rond zijn 40e effectief met pensioen is. Veel sterkte aan de nabestaanden!

18 november 2023 om 17:35

Moet je proberen op Youtube de gedenkwaardige wedstrijd Ajax-Feijenoord 6-0 te vinden. En eens kijken hoe hoog hij kon springen en gericht koppen. Een geweldige spits/doelpuntenmachine. Niet direct van het niveau van Basten, maar in zijn beste jaren had je met hem een topspits.

18 november 2023 om 17:37

Ik heb hem wel mogen zien spelen/scoren.
Mijn mooiste herinnering was toen ik niet in het Olympisch stadion was, maar gewoon thuis.
Hemelsbreed 2 km. lopend een mooi stukje langs de gevangenis Havenstraat en de Febo
Ajax - Feyenoord? Dat wordt lastig.
Geen wedstrijden nog op tv. Maar af en toe trilde de vloer stevig . dat was de avond van Ruud Geels
Volgens mij won Ajax met 5 - ??? Geels scoorde als een gek en wij mochten thuis mee genieten dankzij het publiek in het stadion.

18 november 2023 om 19:22

5 Keer. Op een eerste novemberavond, van, ik meen 1975. Uitslag 6-0. En volgens mij was Michels toen net weer teruggekeerd als coach....

18 november 2023 om 19:51

Ik ben van bouwjaar 1960 en heb vaak de eer gehad Ruud Geels te zien spelen (op televisie). Ruud Geels was echt een "goalgetter", hij was koppend uitermate sterk en zijn sprongkracht was imposant. Rust zacht meneer Geels.

Dit was echt een waanzinnige spits. Erg underrated in mijn opinie. Rest in peace.

Damned. Wat erg. Sterkte aan de nabestaanden

Wat kon ik genieten van deze man. De beste kopper die Nederland ooit heeft gehad. Nog beter dan Dick Nanninga

En weer een van de oude helden heengegaan.
Zo jammer dat dit clubje steeds kleiner wordt.
Daarom hoop ik dat we nog lang kunnen kijken en luisteren naar Willem van Hanegem en bijvoorbeeld Sjaak Swart om er maar twee te noemen van de spelers uit de jaren 60/70 die de basis legden voor grote NL successen.
Ruud Geels, wat kon die kerel koppen!

18 november 2023 om 17:34

Inderdaad, Willem en Sjaak en de broertjes vd Kerkhof. Wat heb ik hun vaak in de Kuip zien spelen. En het besef komt pas jaren later als ze allang uit de schijnwerpers zijn.

18 november 2023 om 17:38

Ja maar wat ik zo jammer vind is dat Hanegem zo negatief kan zijn op zo een leeftijd
Zo vaak zo zuur.

18 november 2023 om 17:46

Sjaak en de gebr. vd Kerkhof zijn vaak te vol van clubliefde. Willem zou graag zien dat men op topniveauspeelt: de topploegen bedoelt hij dan. Ook Feyenoord krijgt veel kritiek, niet alleen Ajax zoals zo vaak geopperd wordt.

18 november 2023 om 20:00

Vergeet ook Willy van der Kuijlen niet, all time topscorer van de Eredivisie en nog steeds Mister PSV voor mij en vele anderen. Ruud Geels begon in zijn nadagen bij PSV toen van der Kuijlen er vertrok, dat was in 1981.

Potverdorie … alle spelers die ik als Feyenoord supporter gezien heb in de Kuip komen te overlijden in korte tijd. ‘tuurlijk, ik ben 61, maar die mannen waren toen 10 a 15 jaar ouder. Maar verdorie, wat een pracht voetballers had Nederland toen zeg.

Ik weet nog dat Ruud niet goed voor Oranje, ondanks zijn vele goals voor Ajax.
RIP Ruud, je was een geweldenaar.



FR Ronniehet lijstje met namen krimpt inderdaad, Wim Rijbergen zag ik een tijdje geleden nog op een tv docu.
Een van de spelers die er nog is.

18 november 2023 om 20:30

Het gaat mij te snel. Bijna het gehele Ajax van Cruijff is overleden, veel van het grote Feyenoord en toch ook al diverse PSV iconen. Je merkt dat je dan oud wordt. Mijn eerste stadion ervaring is van 1969 ADO - Feyenoord. Samen met mijn opa en ome Sam die aan de overkant van het Zuiderpark woonde. Bij ADO iconen als Mansveld, Schoenmaker, Advocaat en Ton Thie. Lang geleden en toch heb ik er herinneringen eraan.

18 november 2023 om 21:47

leuk om te lezen dit, mooie reactie.
Ado/holland sport, gefuseerd, ik heb Sjaak Roggeveen nog zien spelen.
Wij zijn liefhebbers!

18 november 2023 om 22:06

Mijn neef was talent bij ADO, zat in de lichting Aad Kila en Joop Korevaar

Rust zacht Ruud, de kopbal tegen Feyenoord was denk ik je meest iconische doelpunt...

Wat een geweldenaar was hij, echt een neus voor goals maken.
Kon koppen als de beste.
Heel veel sterkte voor de nabestaanden

Zojuist op tv journaal nog een flits voorbij zien komen archief NL Oranje.
Johan Neeskens (kanon!) , voorzet op Geels die 'm erin kopt.

Mijn aller eerste wedstrijd van Ajax scoorde Ruud drie keer. Uit tegen PSV (2-3). Een lesje in efficiêntie die veel spitsen vandaag wel kunnen gebruiken. RIP Rudie

In mijn herinnering was Ruud Geels nog een pure "goalgetter". Ik herinner hem vooral nog van zijn tijd bij Ajax (1974-1978) en Sparta (1979-1981), in zijn tijd bij Feijenoord was ik nog te jong en hadden we thuis ook nog geen televisie. Ruud Geels heeft van 1965 tot 1981 altijd meer dan één op twee gelopen in de Eredivisie, zijn periode 1974-1981 was echter het meest productief (ajax, Anderlecht, Sparta). Ruud Geels was echt een fantastische spits. Rust zacht meneer Geels.

Weliswaar (ver) voor mijn tijd, maar gezien z'n statistieken nooit begrepen waarom hij maar zo weinig voor Nederland gespeeld heeft. Hij had er natuurlijk wel iemand voor zich staan in de pikorde maar toch...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren